Σχεδόν 55 χρόνια μετά την ανοικοδόμησή του πραγματοποιήθηκε από τον σεβασμιότατο Έξαρχο των Ελληνορρύθμων Καθολικών κ.κ. Δημήτριο, η καθαγίαση, με την οποία τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια και τα Εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας.
Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία, εορτάζει εφέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της από τον πρώτο Αποστολικό Έξαρχο, τον τιτουλάριο επίσκοπο Γρατιανουπόλεως Ησαΐα Παπαδόπουλο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα με τον τιτουλάριο επίσκοπο Θεοδωρουπόλεως Γεώργιο Χαλαβαζή, και τα 150 χρόνια από την πρώτη κοινότητα στην ιστορική πόλη των Γιαννιτσών στη Μακεδονία της Βορείου Ελλάδος.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, Κυριακή Αγίων Πάντων, 19 Ιουνίου 2011.
Ομιλία του επισκόπου Δημητρίου
Σεβασμιότατε Αποστολικέ Νούντσιε, Σεβασμιότατοι Αρχιερείς συνεπίσκοποι, Πανοσιολογιότατοι Αρχιμανδρίται, Πρωτοσύγκελλοι και σεβάσμιοι Ιερείς, κύριε Πρέσβη της Ουκρανίας, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,
Η καθαγίαση, με την οποία τελούνται τα Θυρανοίξια και τα Εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού μας, έρχεται πράγματι με καθυστέρηση σχεδόν 55 ετών από την ανοικοδόμησή του. Αυτό δεν οφείλεται σε αμέλεια κανενός, αλλά σε συνθήκες και συγκυρίες της τότε εποχής πέραν της θέλησής μας που δεν επέτρεψαν να γίνει μέχρι σήμερα. Οι λόγοι εξέλειπαν, και με τη χάρη του Θεού εγκαινιάζουμε σήμερα επίσημα τον Ναό μας σύμφωνα με το λειτουργικό Τυπικό της Ανατολικής Βυζαντινής Εκκλησίας.
Η καθαγίαση γίνεται με χρήση του Αγίου Μύρου και με την τοποθέτηση στην αγία Τράπεζα λειψάνων των αγίων Μαρτύρων. Πάνω στην Αγία Τράπεζα τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και ονομάζεται και Ιερό Θυσιαστήριο, “διότι επ’ αυτής τελείται η θυσία του Αμνού του Θεού υπέρ πάντων των πιστών, ζώντων και νεκρών”. Η Αγία Τράπεζα βρίσκεται στο μέσον του Ιερού Βήματος και έχει σχήμα τετράγωνο για να συμβολίζει τη μετάδοση του σώματος και του αίματος του Χριστού πανταχού στα τέσσερα πέρατα της οικουμένης. Πάνω στην Αγία Τράπεζα βρίσκονται πάντοτε το Ιερό Ευαγγέλιο και το Ιερό Αρτοφόριο.
Η Αγία Τράπεζα είναι το κέντρο του Ιερού Ναού και συμβολίζει:
- Την Τράπεζα εκείνη, επί της οποίας ο Ιησούς Χριστός στο Μυστικό Δείπνο παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τον Τάφο του Χριστού.
- Τους τάφους των αγίων Μαρτύρων.
- Τον θρόνο “του μεγάλου Βασιλέως, του Θεού” και για το λόγο αυτό το Ευαγγέλιο που βρίσκεται επάνω στην Αγία Τράπεζα “εικονίζει τον Χριστόν καθήμενον επί θρόνου”.
Ο Ιερός Βυζαντινός Ναός μας δεν είναι απλώς ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτονικό κτίσμα στο εσωτερικό κοσμημένο με εικονοστάσιο και αγιογραφημένο με τοιχογραφίες από σκηνές της Παλαιάς και Καινής Αγίας Γραφής, έργο επιφανών σύγχρονων αγιογράφων, αλλά είναι κυρίως ο άγιος τόπος, όπου οι πιστοί συναθροίζονται για να προσφέρουν λατρεία στο Θεό και να τελέσουν τα μυστήρια της σωτηρίας μας.
Η Εκκλησία, ως ζωντανό Σώμα Χριστού, είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος, αλλά Ναός του Αγίου Πνεύματος είναι και ο κάθε βαπτισμένος, ο οποίος επικαλείται την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Σε κάθε χριστιανικό Ναό κατά την Ευχαριστιακή σύναξη είναι παρών και ενεργεί ο Τριαδικός Θεός. Η Εκκλησία δια μέσου του ιερατικού λειτουργήματος επικαλείται τον Θεό Πατέρα να στείλει το Άγιο Πνεύμα για να επιτελέσει αυτό που ο ίδιος ο Χριστός επιτέλεσε μια φορά για πάντα κατά την επίγεια ζωή του για την του κόσμου λύτρωση και σωτηρία.
Πράγματι με τα Μυστήρια, ιδιαίτερα της Αγίας Ευχαριστίας, οι πιστοί λαβαίνουν την αγιαστική χάρη του Χριστού και τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, τα οποία τους καθιστούν ικανούς να βιώσουν τη νέα θεωμένη ζωή των παιδιών του Θεού «εν Χριστώ», τον οποίο υποδέχονται με πίστη, αγάπη και ελπίδα. Με τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος οι απόστολοι και οι διάδοχοί τους, επίσκοποι και ιερείς, τελούν και μεταδίδουν τα Μυστήρια που ίδρυσε ο Χριστός για τον αγιασμό των ανθρώπων.
Γι’ αυτό και ο κάθε χριστιανός αγιάζεται, δηλ. γίνεται ζωντανός ναός, κατοικητήριο του Θεού, όπως διδάσκει ο απόστολος Παύλος. Πώς λοιπόν, συνεχίζει ο απόστολος, μπορεί να υπάρχουν στον ίδιο τόπο ο ναός του Θεού και ο ναός των ειδώλων; (β΄ Κορ 6, 16).
Η καθαγίαση, λοιπόν, με την οποία σήμερα τελούμε τα Θυρανοίξια, τα Εγκαίνια του Ιερού Καθεδρικού Ναού μας, είναι συγχρόνως ένα θεϊκό προσωπικό κάλεσμα προς όλους και όλες μας να γίνουμε ζωντανοί ναοί του Θεού, απομακρύνοντας από τη ζωή μας κάθε είδος ειδώλων που μας αποκόπτουν από τον αληθινό Θεό. Πολλά είναι τα είδωλα στην εποχή μας, όμοια με εκείνα που προσκυνούσαν οι Αθηναίοι στην εποχή του αποστόλου Παύλου.
Με την πίστη στον Αναστάντα Χριστό και με τη δύναμη της θείας χάριτος, καλούμαστε να ανανεώσουμε σήμερα την πιστότητα και αφοσίωσή μας στον Χριστό και στην Εκκλησία του, και να αναλάβουμε τον καλόν αγώνα για να μαρτυρούμε πάντα με τα έργα μας ότι είμαστε δικοί του μαθητές, αγιασμένοι ναοί εντός των οποίων κατοικεί ο Θεός.
Αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα πανηγυρίζει ο Καθεδρικός αυτός περίλαμπρος Ναός μας της Αγίας Τριάδας, κάτω από το βλέμμα του Χριστού Παντοκράτορα, υπό την σκέψη της Θεοτόκου, της Πλατυτέρας των Ουρανών, και με τη συντροφιά των αγγέλων και των αγίων που απεικονίζονται στις ιερές εικόνες και τις τοιχογραφίες. Εορτάζει η εκκλησιαστική μας επαρχία, η Ελληνική Καθολική Εξαρχία, εορτάζουμε όλοι εμείς, επίσκοπος, κλήρος, μοναχές και πιστοί, Έλληνες, Μετανάστες και Πρόσφυγες, Ιρακινοί Χαλδαίοι, Ουκρανοί και όσοι άλλοι συνέρχονται σε αυτόν.
Πράγματι η Ελληνική Καθολική Εξαρχία, η οποία εορτάζει εφέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με τον πρώτο Αποστολικό Έξαρχο, τον τιτουλάριο επίσκοπο Γρατιανουπόλεως Ησαΐα Παπαδόπουλο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα με τον τιτουλάριο επίσκοπο Θεοδωρουπόλεως Γεώργιο Χαλαβαζή, και τα 150 χρόνια από την πρώτη κοινότητα στην ιστορική πόλη των Γιαννιτσών στη Μακεδονία της Βορείου Ελλάδος, αναβιώνει σήμερα τα σημεία των καιρών. Αποτελείτο αρχικά από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, σήμερα η Πρόνοια του Θεού θέλησε η Εξαρχία να αναβιώσει με τις χιλιάδες Μεταναστών από το μαρτυρικό Ιράκ, την Ουκρανία, και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Είθε η σημερινή εορτή να γίνει αφετηρία μιας νέας Πεντηκοστής για όλους μας. Με τη δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο σήμερα επικαλούμεθα, ας δώσει ο καθένας μας τον καλύτερο εαυτό του για να γίνει η κοινότητά μας ακόμα περισσότερο μια ζωντανή τοπική Εκκλησία, ένας ζωντανός πνευματικός Ναός.
Αγαπητοί αδελφοί,
Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την παρουσία και συμμετοχή στη σημερινή ιεροτελεστία της καθαγίασης του Ιερού Καθεδρικού μας Ναού της Αγίας Τριάδος, του Σεβασμιοτάτου Edward Joseph Adams, νέου Αποστολικού Νουντσίου στην Ελλάδα, και τον ευχαριστώ εγκάρδια για το πνευματικό Μήνυμά του. Του ευχόμαστε όλοι κάθε επιτυχία στην αποστολή του, ως εκπροσώπου της Αγίας Έδρας, και τον διαβεβαιώνουμε για τις προσευχές μας.
Η παρουσία σας, Σεβασμιότατε, ανάμεσά μας εμπεδώνει την εκκλησιαστική κοινωνία της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας με την Αποστολική Εκκλησία της Ρώμης και τον Επίσκοπό της, τον Παναγιότατο Πάπα και Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Η αποστολική ευλογία του Αγίου Πατέρα αποτελεί για εμάς δείγμα και εχέγγυο της αγάπης, του πατρικού ενδιαφέροντος και της φροντίδας του για την μικρή αυτή τοπική μας Εκκλησία, επιβεβαιώνει τη στήριξη της Αγίας Έδρας στο ταπεινό πνευματικό, ποιμαντικό και οικουμενικό έργο, που κλήρος, μοναχές και πιστοί, προσπαθούμε να επιτελέσουμε.
Θερμό αδελφικό χαιρετισμό απευθύνω επίσης προς τον Σεβασμιότατο Christo Proykov, αποστολικό Έξαρχο Σόφιας στη Βουλγαρία, και τον πρωτοσύγκελλό του αρχιμανδρίτη Blagovest Vangelov, προς τον Σεβασμιότατο Kiro Stojanov, αποστολικό Έξαρχο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και τον ιερέα της επαρχίας του, π. Zoran Stojanov, προς τον παν.τον αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Todea, πρωτοσύγκελλον της επισκοπής Cluj-Gherla Κλαουδιοπόλεως και εκπρόσωπο της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ρουμανίας, τον παν.τον Αρχιμανδρίτη Zvonimir Kurecic, εκπρόσωπο της Ελληνοκαθολικής επισκοπής Krizevci Κροατίας, και τον πρωτοπρεσβύτερο Mihail Holosnjaj, εκπρόσωπο της Αποστολικής Εξαρχίας Σερβίας και Μαυροβουνίου.
Χαιρετίζω ιδιαίτερα τον Εξοχότατον Κύριον Volodymyr Shkurov
Πρέσβη της Ουκρανίας, για την τιμή και χαρά της εδώ παρουσίας του και για το ευχητήριο Μήνυμα του κ. Υπουργού των Εξωτερικών της Ουκρανίας. Σας παρακαλώ, κύριε Πρέσβη, να διαβιβάσετε στον κ. Υπουργό και στην κυβέρνηση της ευγενούς χώρας σας τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας και τη διαβεβαίωση της συνεχούς ποιμαντικής φροντίδας προς την εδώ Καθολική Ουκρανική κοινότητα και το Ουκρανικό σχολείο, το οποίο φιλοξενούμε στην Εξαρχία.
Ένα θερμό ευχαριστώ επίσης προς τον Σεβασμιότατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Καθολικό επίσκοπο Σύρου και πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, τους σεβασμίους Προκαθημένους των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών για τα ευχητήρια Μηνύματά τους, που ευγενώς μας έστειλαν: Τον Μακαριότατο Πατριάρχη Εμμανουήλ Γ΄ της Βαβυλώνας των Ιρακινών Χαλδαίων, τον Μακαριότατο Πατριάρχη Γρηγόριον τον Γ΄ Αντιοχείας και πάσης Ανατολής των Ελληνο-καθολικών Μελχιτών, τον Μακαριότατο Sviatoslav, Αρχιεπίσκοπο Κιέβου των Ελληνοκαθολικών Ουκρανίας και τον Μακαριότατον Λουκιανόν, Αρχιεπίσκοπο Fagaras και Alba Iulia. των Ελληνο-καθολικών Ρουμανίας.
Δεν μπορώ να παραλείψω να ευχαριστήσω και τον Παν.τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σαργολόγον για την εκπόνηση του Τυπικού της σημερινής Ακολουθίας των Εγκαινίων του Ι. Ναού της Αγίας Τριάδος.
Τέλος ιερό καθήκον είναι κατά την ευλογημένη αυτή ημέρα, να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη και τιμή προς τους αείμνηστους προκατόχους μου, επίσκοπο Θεοδωρουπόλεως Γεώργιο Χαλαβαζή και Γρατιανουπόλεως Υάκινθο Γαδ, επί της αρχιερατείας των οποίων προγραμματίστηκε και οικοδομήθηκε ο Ιερός αυτός Ναός, και προς τους πολλούς αοιδίμους ευεργέτες του Ι. Ναού. Αιωνία να είναι η μνήμη τους. Αμήν.
Επιστολή του Υπουργού για τα Εγκαίνια του Ναού.
Αναγνώστηκε από τον πρέσβη της Ουκρανίας κ. VOLODYMYR SHKUROV
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας
ΚΙΕΒΟ
16 Ιουνίου 2011
Προς τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο
Δημήτριο Σαλάχα
Σεβασμιώτατε,
Σας συγχαίρω εγκάρδια για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Αποστολικής Εξαρχίας στην Ελλάδα.
Οι πολλαπλές δραστηριότητες της Εξαρχίας χαρακτηρίζονται με την πιστή υπηρεσία στον Θεό και τη φροντίδα των πνευματικών αναγκών των πιστών της Ανατολικής Παραδόσεως. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η Εξαρχία, η οποία διακρίνεται για τις φιλανθρωπικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αποτελεί τον τόπο της ποιμαντικής μέριμνας και πνευματικής καθοδήγησης για πολλούς πιστούς Ουκρανούς.
Στην Ουκρανία εκτιμάται ιδιαίτερα η παροχή του κτιρίου για το Ουκρανικό Σχολείο και για το Γραφείο του Ουκρανικού Πολιτιστικού Κέντρου «Μπερεγίνια» από την Εξαρχία, ενώ ο καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος της Εξαρχίας στην Αθήνα, επί πολλά έτη είναι ο σταθερός τόπος τελέσεως της Θείας Λειτουργίας και των ιεροτελεστιών της Ουκρανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, για τα μέλη της οποίας η πίστη στον Χριστό και η αγάπη για την Ουκρανία είναι μια ισχυρή πηγή έμπνευσης για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό βίο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω Εσάς προσωπικά, τους κληρικούς και όλους όσους εργάζονται για τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ουκρανών στην Ελλάδα, για τη σημαντική συμβολή στον ευγενή αυτό σκοπό, και να σας ευχηθώ καλή υγεία, πνευματικές δυνάμεις, κάθε καλό, και την ευλογία του Κυρίου για τις δραστηριότητές Σας.
Μετά τιμής
(Υπογραφή)
Ruslan Demchenko
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας