Αυτό το βιβλίο, που εκδόθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα από το βιβλιοπωλείο της Εστίας τον προηγούμενο μόλις μήνα, διαβάζεται άνετα και το καλοκαίρι. Ο ακάματος συγγραφέας του, Δρ. Μάρκος Νικολάου Ρούσσος-Μηλιδώνης, θυσίασε ατελείωτες ώρες στις σπουδαίες βιβλιοθήκες της Ευρώπης για να περισυλλέξει το σπάνιο υλικό που περιγράφεται στις σελίδες του πρόσφατου αυτού βιβλίου του: «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ (963-1963)- Άγνωστες πτυχές της αθωνικής Ιστορίας».
Όπως η αγάπη δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλεται, έτσι και η αλήθεια (το πάθος του γνήσιου ιστορικού), δεν πρέπει ποτέ να κρύβεται, κυρίως αν πρόκειται για έργο σωστό και καλό, για έργο θεάρεστο που δημιουργούν οι όποιοι συνάνθρωποί μας κατά τον ρουν της Ιστορίας. Η αλήθεια, ακριβώς όπως και η αγάπη, όσο ανακαλύπτονται, και κυρίως όσο μεταδίδονται, τόσο αυξάνονται μέσα σ’ εκείνον που τις μεταδίδει, και γενικά στον χώρο της Ιστορίας.
Μια ωραία αλήθεια, μια πραγματικότητα, ανακάλυψε κατά τις βαθυστόχαστες έρευνές του ο συγγραφέας. Και μάς την παρουσιάζει με τρόπο ζωντανό: Ένα μοναστήρι του περιβόητου μοναχικού Τάγματος του Αγίου Βενεδίκτου της Καθολικής Εκκλησίας ιδρύθηκε και έδρασε δυναμικά επί δύο αιώνες κατά τις πρώτες δεκαετίες της δημιουργίας των αρχικών Μονών της Ανατολικής Εκκλησίας, οι οποίες μάλιστα βοήθησαν πολύ τους πρώτους Μοναχούς του Αγίου Βενεδίκτου. Όλοι μαζί συμβίωσαν κατά τρόπο θαυμάσιο την αληθινή οικουμενική συνύπαρξη.
Αυτή η επιστημονική μα ευανάγνωστη μελέτη και έρευνα θα ανοίξει, σίγουρα, τα μάτια των αναγνωστών που ενδιαφέρονται για την πραγματική ζωή στο Περιβόλι της Παναγίας, κυρίως από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας του, από το 963. Πολύ ενδιαφέρουσες οι εμπειρίες εκείνες. Μακάρι να επαναλαμβάνονταν και σήμερα ή έστω στο (προσεχές;) μέλλον. «Το σήμερα, που έζησες όμορφα, κάνει το κάθε χτες όραμα ευτυχίας. Και το κάθε αύριο ένα όραμα ελπίδας». Έτσι διδάσκει τους μαθητές του ο σοφός Ινδός Καλιντάσα. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την προσφορά του. Ευχαριστούμε!
π. Μιχαήλ Ρούσσος, τ.Ι
285 σελ.
ISBN 978-960-05-1571-8
Εκδόσεις της Εστίας,2013.
Οδός Ευριπίδου 84- Αθήνα 10553.
Info@hestia.gr και www.hestia.gr