19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Στρατηγικό Σχέδιο Κάριτας Ελλάς 2024-2029

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Λεόντειου Σχολής στα Πατήσια, η Κάριτας Ελλάς παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο για την περίοδο 2024-2029. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΙΣΚΙΕ Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, Επίσκοπος Σύρου, ο Γραμματέας Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Πρίντεζης, Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, ο π. Θεόδωρος Κοντίδης Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθήνας, ο Σεβασμιότατος π. Γεώργιος Αλτουβάς, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Ελλάς, εκπρόσωποι των επαρχιακών Κάριτας, η Διευθύντρια της CRS κ. Jamie Davies, καθώς και συνάδελφοι από την Κάριτας Ελλάς, την Κάριτας Αθήνας και τη CRS.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την εναρκτήρια προσευχή και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατου πατέρα Πέτρου.

Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της Κάριτας Ελλάς, κ. Στέλλας Φωσκόλου.

Η Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς, κ. Μαρία Αλβέρτη παρουσίασε τους 5 βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου και το πρώτο μέρος έκλεισε με χαιρετισμό της κ. Jamie Davies, Διευθύντριας της CRS η οποία παρουσίασε συνοπτικά τη στρατηγική της αδελφής οργάνωσης για τα επόμενα 2 χρόνια.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας ανά Επαρχιακή Κάριτας και, αφού ο εκάστοτε Επίσκοπος μοιράστηκε το όραμά του για την Κάριτας της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της οποίας έχει την ευθύνη, αφοσιώθηκαν στο να βρούνε τρόπους υλοποίησης του οράματος αυτού.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση όλων να συνεχίσουμε ενωμένοι στην πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2029.

Το στρατηγικό σχέδιο της Κάριτας Ελλάς εστιάζει σε πέντε βασικούς πυλώνες, που αντανακλούν το βάθος της αποστολής και των αξιών της. Πιο συγκεκριμένα:  

1. Προστατεύουμε ζωές, αποκαθιστούμε την αξιοπρέπεια και φροντίζουμε το κοινό μας σπίτι

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις, είτε προκαλούνται από φυσικές καταστροφές είτε από ανθρώπινες παρεμβάσεις, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων και των κοινοτήτων που πλήττονται, καθώς και στο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση που βλέπει τον κάθε άνθρωπο συνολικά και όχι μόνο ως προς τις επιμέρους ανάγκες του, η Κάριτας Ελλάς υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων ανταποκρινόμενη τόσο στις άμεσες και όσο και στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των πληγέντων. Η ανάλυση των πιθανών ρίσκων, η πρόληψη και η ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελούν κρίσιμα στοιχεία ενός ποιοτικού προγραμματισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.

2. Ενισχύουμε την κοινωνική συμπερίληψη και την ενεργό συμμετοχή

Συμπορευόμαστε με τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε, με στόχο μια δίκαιη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Όταν κάποιος έρχεται στην Κάριτας, δεν τον βλέπουμε μόνο υπό το πρίσμα των «αναγκών» ή των «υπηρεσιών». Βλέπουμε τους ανθρώπους ως προσωπικότητες με ικανότητες, παρελθόν και μέλλον, που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα θεμελιώδη δικαιώματα και στους πόρους του κοινού μας σπιτιού, που συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Δίνουμε έμφαση στα πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα, οικογένειες ή ομάδες ατόμων (άτομα και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μετανάστες και πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες). Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και να παλέψουμε για έναν κόσμο κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Αναγνωρίζοντας πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι σε περιόδους διεθνών και τοπικών προκλήσεων, προωθούμε την ενεργό συμμετοχή για να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες διαλόγου παρά τείχη απομόνωσης.

3. Ενωμένοι και με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αυτονομία μας, προωθούμε τη συμμετοχή των νέων και της κοινότητας

Το πλεονέκτημά μας είναι οι άνθρωποί μας. Εργαζόμαστε για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους για το κοινό καλό. Με σεβασμό στην αυτονομία των μελών του δικτύου μας και τη διαφορετικότητά μας και, εμπνεόμενοι από τις αρχές της Καθολικής Κοινωνικής Διδασκαλίας, δίνουμε χώρο στους νέους να αναπτυχθούν και να φέρουν νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις.

4. Εργαζόμαστε για μια ακμάζουσα, υγιή, αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση

Η Κάριτας Ελλάς είναι μια ζωντανή οργάνωση που προχωρά σε μια συνεχή διαδικασία αυτοβελτίωσης προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της. Η ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους που υπηρετούμε μας παρακινεί να χτίσουμε ισχυρά θεμέλια υψηλής ποιότητας, αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας, διαφάνειας, λογοδοσίας, βιωσιμότητας, καλής διαχείρισης και εμπνευσμένης ηγεσίας.

Εργαζόμαστε με αλληλεγγύη και σε συνεργασία με τα μέλη του εθνικού και διεθνούς δικτύου μας, καθώς και με ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

5. Δίνουμε φωνή σε όσους δεν ακούγονται

Πιστεύουμε και εργαζόμαστε μαζί για μια κοινωνία που είναι πιο συμπεριληπτική και δίκαιη για όλους, στην οποία οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στους πόρους του κοινού μας σπιτιού. Διαπιστώνοντας τη φτώχεια σε όλες τις μορφές της (οικονομική, εκπαιδευτική, ηθική κ.λπ.), την αναγκαστική μετακίνηση των ανθρώπων, την απώλεια χιλιάδων ζωών στις θάλασσες, τις κλιματικές κρίσεις και καταστροφές, τον πόλεμο και τις διώξεις, την άνοδο των ακραίων φωνών από τη μία και την αδιαφορία από την άλλη, βλέπουμε, κρίνουμε και δρούμε υπέρ εκείνων που έχουν μείνει πίσω.

Η ανάδειξη του αντίκτυπου του έργου της Κάριτας και η διάχυση της γνώσης  από το ατομικό και κοινοτικό στο εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κάριτας Ελλάς για τα επόμενα χρόνια. Η αξιοποίηση της μάθησης για τη δημιουργία και την ευρύτερη εφαρμογή επιδραστικών και αποτελεσματικών λύσεων είναι ένας άλλος βασικός τομέας εστίασης.

———————————————————————————————————————————————–

Το στρατηγικό σχέδιο 2024-2029 αντικατοπτρίζει τη βαθιά δέσμευση της Κάριτας Ελλάς για κοινωνική δικαιοσύνη, συμπερίληψη και ολιστική υποστήριξη προς αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Βασίζεται στην ιστορία της και έχει σχεδιαστεί για να απαντά με ευελιξία στις τρέχουσες και μελλοντικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, διασφαλίζοντας ότι εξυπηρετεί με αγάπη και επαγγελματισμό τους πιο φτωχούς και αποκλεισμένους συνανθρώπους μας.


περισσότερα για το έργο της Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

800 χρόνια πριν: Τα στίγματα του Αγίου Φραγκίσκου

Επόμενο Άρθρο

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Καθολικής Νεολαίας Σύρος, 25-28 Οκτωβρίου 2024

You might be interested in …

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια περιφερειακή συνδιάσκεψη της Κάριτας Ευρώπης

Η φετινή συνδιάσκεψη των οργανώσεων Κάριτας της Ευρώπης έγινε, με οργανωτική επιτυχία, 10-13 Μαΐου, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, με τη φροντίδα φυσικά της Κάριτας Ελλάς. Ήταν η πρώτη μετά την πανδημία που διεξήχθη […]

Κάριτας Ευρώπης (ΚΕ) έγγραφο θέσης για τα δικαιώματα των μεταναστών σε αντικανονική κατάσταση

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ                                                                                                           Έγγραφο θέσης/ No 9 WGAM               Βασικά δικαιώματα ισχύουν για μετανάστες σε αντικανονική κατάσταση   Κάριτας Ευρώπης (ΚΕ) έγγραφο θέσης για τα δικαιώματα των μεταναστών […]

Δέκα οργανώσεις της Κάριτας ενώνουν τις δυνάμεις τους

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ   Τομέας ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Δέκα οργανώσεις της Κάριτας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις  έκτακτης ανάγκης Κωνσταντινούπολη, 22-24 Οκτωβρίου 2012   Οι εθνικοί συντονιστές για την αντιμετώπιση   […]