20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος: Επίσημη έναρξη του Έτους της Πίστεως

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

και

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΔΑΡΙΟΥ

 

 

Το Σάββατο, παραμονή της πανήγυρης, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συμπροσευχήθηκαν και έψαλαν τον Εσπερινό: ο Παν/τατος π. Ρόκκος Ψάλτης, Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής, ο π. Νικόλαος Ψάλτης, Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας της Αγάπης, ο π. Δαλέζιος Δημήτριος, εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας της Κώμης και ο π. Μάρκος Βιδάλης, εφημέριος της Ενορίας των Πατρών.

Μετά την ανάγνωση του σύντομου Αναγνώσματος ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

 

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Ο Άγιος Πατέρας Πάπας Βενέδικτος 16ος  στην Αποστολική Επιστολή του που έχει τίτλο «Η Θύρα της Πίστης» (11-10-2011) γράφει: «Αποφάσισα να προκηρύξω ένα Έτος της πίστης. Θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου 2012, στην πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη της Β’ Συνόδου του Βατικανού και θα λήξει με την Πανήγυρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Βασιλέα του Σύμπαντος, στις 24 Νοεμβρίου 2013.

Τρεις επέτειοι ενέπνευσαν τον Πάπα για να αναγγείλει το έτος της πίστεως:

 – Τα Πενήντα χρόνια από την έναρξη της Β’ Συνόδου του Βατικανού (11 Οκτωβρίου 1962).

 – Τα Είκοσι Χρόνια από τη δημοσίευση της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας(11 Οκτωβρίου 1992).

– Η έναρξη στη Ρώμη της  Συνόδου  των Επισκόπων αύριο 7 Οκτωβρίου 2013, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και θα λάβουν μέρος 262 επίσκοποι από όλο τον κόσμο για να μελετήσουν το θέμα «ο νέος ευαγγελισμός για τη μετάδοση της χριστιανικής πίστης».

Την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιότατος Νικόλαος της Αθήνας.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν: «Ακόμα ένα άγιο Έτος! Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει;». Ξέρουμε όλοι πως την τελευταία δεκαετία έχουν προκηρυχτεί διάφορα έτη αφιερωμένα σε κάποιο σκοπό (το Έτος για την Αγία Ευχαριστία, το Έτος για τον Ιερέα, το Έτος για τον Άγιο Παύλο…). Τελικά, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα «έτη», είχαν κάποια μόνιμα και θετικά αποτελέσματα στις κοινότητες μας;  Αδελφοί μου μόνο ο Θεός γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στην καρδιά των ανθρώπων. Όλες οι τοπικές μας Εκκλησίες  δραστηριοποιήθηκαν για να μη χάσουμε αυτές τις ευκαιρίες ιδιαίτερης χάριτος που κατά καιρούς μας είχε προσφέρει ο Άγιος Πατέρας. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο καθένας από εμάς μπορεί να επαναλάβει με τον Απόστολο  Παύλο: «Εγώ φύτεψα, ο Απολλώς πότισε, αλλά ο Θεός έδωσε την αύξηση»  (Α’ Κορ. 3, 6-7).  

        Εμείς, ως Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος θα απαντήσουμε στο κάλεσμα του Αγίου Πατέρα και θα αφήσουμε τη Χάρη του Θεού να κάνει τα υπόλοιπα.

        Βλέποντας την αναγκαιότητα αυτού του έτους της πίστεως και η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στείλαμε σε όλη την Εκκλησία και μια δική μας  εγκύκλιο στην οποία μεταξύ άλλων γράφουμε:

Στις διάφορες εκκλησιαστικές μας επαρχίες, λιγότερο ή περισσότερο,   διαπιστώνουμε συνεχώς πως η χριστιανική ζωή  έχει δραματικά «χαλαρώσει». Αποτελεί κοινή διαπίστωση πόση αδιαφορία υπάρχει σήμερα αναφορικά με τη χριστιανική μας ζωή. Κατά κάποιον τρόπο η αδιαφορία είναι χειρότερη από την αθεΐα. Πολλοί, αν και υποστηρίζουν ότι πιστεύουν, ζουν «σαν ο Θεός να μην υπάρχει».

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, και εμείς να αναρωτηθούμε κατά πόσο έχει χαλαρώσει η πίστη μας, πώς μπορούμε να την ενδυναμώσουμε, πώς μπορούμε όλοι εμείς να συμβάλουμε σε αυτό;

Ως Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, μετά από τρεις μηνιαίες συναντήσεις του Πρεσβυτερίου, εκτός από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο εφημέριος της κάθε Ποιμαντικής Ενότητας, αποφασίσαμε να προτείνουμε στην Εκκλησία και τις εξής πρωτοβουλίες:

 

01. Από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και κάθε μέρα για όλο το μήνα Οκτώβριο, για όλη την περίοδο της Παρουσίας και για όλη την περίοδο της Τεσσαρακοστής θα γίνεται ολοήμερη προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Χώρας Τήνου. Το ειδικό ημερήσιο πρόγραμμα ιεροτελεστιών θα αναγγέλλεται κάθε εβδομάδα.

02.- Θα  συνεχιστεί για τρίτη χρονιά η επιμόρφωση της ομάδας των λαϊκών που έχει παρακολουθήσει τα  δύο προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα των ομιλιών που επιδιώκει μετά την τριετία να επιλεγούν  άτομα τα οποία θα κριθούν άξια να λάβουν εκκλησιαστικά διακονήματα. Η επιμόρφωση θα γίνεται  και φέτος κάθε Δευτέρα από τον Οκτώβριο του 2012  μέχρι το Μάρτιο του 2013.

03.- Η τοπική μας Εκκλησία θα μελετήσει στη διάρκεια του έτους τα άρθρα του Συμβόλου των Αποστόλων και θα προετοιμαστεί για μία επίσημη ομολογία της πίστεως που θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Τήνο κατά την πανήγυρη του 2013.

04.- Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις  προβλεπόμενες χειροτονίες των σημερινών υποδιακόνων για να ελκύσουμε και άλλους  νέους και νέες  να αφιερωθούν στον Κύριο.

05.- Στη φετινή συνάντηση των ενοριακών συμβουλίων και των μελών των επιτροπών της Αρχιεπισκοπής που θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής στην Ξινάρα, με τα το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των Αρχιερέων, ιερέων, μοναχών και μοναζουσών στις 7 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν η εγκύκλιος του Πάπα  και της Ιεραρχίας για το έτος της πίστεως.

Αυτές οι δύο επιστολές θα διανεμηθούν στους παρόντες στη Συνάντηση και ταυτόχρονα θα δημοσιεύονται  τμηματικά στα ΤΗΝΙΑΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ και στα ενοριακά έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα των ενοριών μας.

06.- Στη διάρκεια του έτους της πίστεως  θα επισκεφθώ και τις 29 ενορίες  στα οκτώ νησιά του Αιγαίου  και θα μιλήσω με θέμα: «Πιστεύω εις Μίαν Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».

07.- Οι πανηγύρεις  των ενοριών μας θα ετοιμαστούν με ιδιαίτερη  προετοιμασία εννεαήμερη ή τουλάχιστον τριήμερη. Θα παραστώ σε όσες πανηγύρεις προετοιμαστούν με ιδιαίτερη φροντίδα.

08.- Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία των πανηγύρεων του Μητροπολιτικού μας Ναού και των Καθεδρικών Ναών των δύο Εκκλησιαστικών μας  Επαρχιών (της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και της Επισκοπής Χίου), επιδιώκοντας να οργανώσουμε ειδικά προσκυνήματα για το σκοπό αυτό προς αυτούς τους Καθεδρικούς Ναούς.

09.- Στα δύο Προσκυνήματα  Ιεράς Καρδίας και Παναγίας στο Βρυσί θα υπάρξει εμπλουτισμένος  πανηγυρικός εορτασμός.

10.-Στην αγρυπνία της εορτής της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βρυσί θα γίνει η ομολογία πίστεως των εφήβων, η οποία θα προετοιμαστεί καθ’ όλο το έτος.

11.- Nα διατεθεί από την Εκκλησία περισσότερος χρόνος για την πνευματική φροντίδα της νεολαίας, παρέχοντας  κάθε δυνατή βοήθεια στην προετοιμασία  των εφήβων για την ομολογία πίστεως.

Ο Πάπας Βενέδικτος απευθύνεται σε εμάς τους Επισκόπους, μας καλεί να συνεργαστούμε μαζί του για την επιτυχία αυτού του Έτους της πίστεως. Και  εγώ με τη σειρά μου καλώ  Κλήρο και λαό, να ενωθούν μαζί  μου, για να ζήσουμε αυτήν την ευλογημένη ευκαιρία που μας δίνεται και να εμπιστευθούμε το έτος αυτό στη Μητέρα του Θεού και Μητέρα της τοπικής Εκκλησίας, την Παναγία, που ανακηρύχτηκε "Μακαρία" γιατί "πίστεψε" (Λκ. 1, 45), αυτό τον καιρό της χάρης» (Η Θύρα της Πίστης, αρ. 15).

Την Κυριακή, ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο  Μητροπολιτικό μας Ναό στην Ξινάρα της Τήνου. 

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο προΐστατο ο  Αρχιεπίσκοπος  Σεβασμιότατος π. Νικόλαος και συλλειτούργησαν όλοι οι Ιερείς της Τήνου. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με την πανήγυρη της Παναγίας, ξεκίνησε και το νέο ποιμαντικό έτος. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος  κ. Νικόλαος κήρυξε την έναρξη του Έτους της Πίστεως στην εκκλησιαστική μας επαρχία.

Στην Τελετή παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ματθαίος Βίλας, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί & Τοπικοί Σύμβουλοι και ευλαβείς πιστοί από την πόλη και τα χωριά της Τήνου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο Δήμος Τήνου πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκόμενους, ενώ την όλη Ιεροτελεστία κάλυψε η τηλεόραση  ”Εξώμβουργο  tv” και τοπικά ηλεκτρονικά μέσα.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Σεβασμιότατος στην Εκκλησία και είπε:

Επιλέξαμε αυτή την ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε, διότι μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα το πνεύμα της σημερινής ημέρας κατά την οποία πανηγυρίζουμε για τρία  σημαντικά γεγονότα, που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την πίστη.

Σήμερα η τοπική μας Εκκλησία αποδίδει τη δοξολογία της και τελεί την  ευχαριστία της προς τον Ένα και Τριαδικό Θεό για τα μεγαλεία που έκανε στη Μαρία από τη Ναζαρέτ, η οποία πίστεψε όσα της ελέχθησαν από τον Κύριο.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το έτος της πίστεως το οποίο προκήρυξε ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, και το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή  24 Νοεμβρίου 2013 με την εορτή του Χριστού Βασιλιά. Θεωρούμε  αυτό το έτος ευλογία και δώρο Θεού και για την τοπική μας Εκκλησία.

Σήμερα εγκαινιάζουμε επίσης τη νέα ποιμαντική χρονιά κατά την οποία θα πραγματοποιήσουμε πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουν ενωμένους  με όλους τους σημερινούς μαθητές του Ιησού να ζητήσουμε συνειδητά μαζί με τους πρώτους μαθητές: «Κύριε αύξησε την πίστη μας».

Την αντίδραση του Ιησού στο αίτημα των μαθητών του, την ακούσαμε λίγο πριν: "Εάν είχατε πίστη έστω και σαν τον κόκκο του σιναπιού;"

Ενώ οι μαθητές του Ιησού ζητούν περισσότερη πίστη ο ίδιος  τους βεβαιώνει πως αρκεί η πίστη έστω και σε μικρή ποσότητα, όπως είναι ο κόκκος του σιναπιού. Δε χρειάζεται λοιπόν ποσότητα αλλά ποιότητα. Η πίστη, αν είναι αληθινή, γνήσια και αυθεντική φθάνει και σε μικρή  ποσότητα για να μετακινήσει ακόμη και βουνά προς τη θάλασσα.

Το μικρό μέγεθος του κόκκου του σιναπιού δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό του: ο κάθε κόκκος σιναπιού περιέχει μια δυνατή γεύση και συγκεκριμένη, αυτή όμως αλλοιώνεται ανάλογα με την ποσότητα. Όταν η ποσότητα είναι μεγάλη χάνει την όμορφη γεύση και γίνεται πικάντικη. Το ίδιο συμβαίνει και με το αλάτι, το λίγο δίνει γεύση στο φαγητό, το πολύ το κάνει αλμυρό και επικίνδυνο. Η μικρή λοιπόν ποσότητα  συνοδεύεται και από τη σωστή γεύση. Η πίστη λοιπόν, έστω και λίγη,  δίνει ευχάριστη γεύση  στη ζωή μας. Αυτή η γεύση της πίστης ξεπερνά την ίδια τη ζωή μας.

Η σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου  στη συνέχεια αλλάζει θέμα. Ο  Ιησούς αφού μίλησε για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η πίστη διηγείται μία παραβολή, εκείνη του υπηρέτη  που επιστρέφει κουρασμένος από την εργασία και του οικοδεσπότη που τον περιμένει για να εξυπηρετηθεί στην καθορισμένη ώρα  πριν τον αφήσει να ξεκουραστεί.

Ο Ιησούς ολοκληρώνει την παραβολή λέγοντας: "έτσι και εσείς, όταν κάνετε ό,τι σας έχει διαταχθεί να κάνετε, να λέτε: "είμαστε δούλοι άχρηστοι. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε".

Αυτή η έκφραση «δούλοι άχρηστοι»  ίσως ακούγεται  ενοχλητικά. Θα καταλάβουμε όμως καλύτερα το νόημά της, αν σκεφθούμε πως αυτή η υπερβολή χρησιμοποιείται από τον Ιησού για να τονιστεί καλύτερα  αυτό που θέλει να μας διδάξει.

Θέλει να μας πει πως δεν είμαστε ιδιοκτήτες  του κόσμου, της δημιουργίας, της οικουμένης: είμαστε οι υπηρέτες. Δε μας επιτρέπεται να έχουμε απαιτήσεις: είμαστε διαχειριστές, φύλακες  στους οποίους ανατέθηκε το έργο να φροντίζουμε  όλο αυτό το στολίδι που λέγεται «κόσμος» και περιέχει και το θαύμα της ζωής.

Πολλές φορές έχουμε τον πειρασμό να ζητήσουμε για την πίστη μας κάποιο αντάλλαγμα, όμως αυτό είναι λάθος. Ο κίνδυνος για μας είναι: οι αιτήσεις μας να γίνονται απαιτήσεις μας. Δυστυχώς υπάρχουν χριστιανοί που ζουν την πίστη τους  ζητώντας ανταλλάγματα: Πιστεύω, λένε, στο Θεό αλλά και ο Θεός πρέπει να μου κάνει αυτό που του ζητώ, εάν  δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μου, τότε είναι άδικος, και δε μπορώ να έχω πια εμπιστοσύνη σ’ έναν τέτοιο Θεό. Ο Ιησούς θέλει να μας κάνει προσεκτικούς από τέτοιες σκέψεις, που αντικαθιστούν το Θεό με τον εαυτό μας.

Αλλά, αδελφοί μου και αδελφές μου, και  η ίδια η πίστη είναι ένα δώρο του Θεού. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε Κύριοι έναντι του  Θεού, αλλά, μιμούμενοι την Παναγία, να επαναλαμβάνουμε μαζί της «είμαι η δούλη, ο δούλος του Κυρίου, ας γίνει σ’ εμένα σύμφωνα με το λόγο Σου».

Ας προσπαθήσουμε κατά το έτος αυτό να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες που η τοπική μας Εκκλησία έχει προγραμματίσει και κατά  καιρούς θα μας αναγγέλλει.

Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που πήραμε για το έτος της πίστεως και που θα αρχίσουμε από αύριο είναι η ολοήμερη προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Χώρα της Τήνου. Κάθε μέρα θα ξεκινάει στις 10 το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και θα ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα. Αυτό θα διαρκέσει όλο το μήνα Οκτώβριο, θα επαναληφθεί για όλη την περίοδο της Παρουσίας και για όλη την περίοδο της Τεσσαρακοστής δηλαδή για εκατό ημέρες. Εκείνο που επιζητούμε είναι να μη μείνει ποτέ το εκτεθειμένο σε προσκύνηση Πανάχραντο Σώμα του Χριστού έστω και με έναν προσκυνητή.

Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν από τους εφημερίους σας και αύριο το πρωί κατά τη Θεία Λειτουργία την οποία θα τελέσω στις 10 το πρωί στο ναό του Αγίου Αντωνίου εγκαινιάζοντας αυτή την πρωτόγνωρη πρωτοβουλία που εύχομαι να αποβεί σε ευλογία για την τοπική μας Εκκλησία και την τοπική μας κοινωνία.

Καθ’ όλη τη νέα ποιμαντική χρονιά, που σήμερα ξεκινάμε, θα επικεντρώσουμε  τις  ποιμαντικές δραστηριότητές μας,, τόσο σε ενοριακό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο στην  προσπάθειά μας να εξαγνίσουμε και να καθαρίσουμε την πίστη μας από κάθε τι το περιττό και το άσχετο, για να αποκτήσουμε  μία πίστη,  έστω μικρή σαν τον κόκκο του σιναπιού, αλλά ζωντανή για να είναι και αποτελεσματική.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, μέσα από τη σημερινή τέλεση της  Ευχαριστίας  ας ζητήσουμε στον Κύριο να ζήσουμε αυτό το έτος πίστεως με απλότητα, ταπεινότητα και διαθεσιμότητα, μόνο με αιτήσεις και χωρίς απαιτήσεις, τότε αληθινά θα είναι έτος χάριτος και ευλογίας για την Εκκλησία μας  και χωριστά για  την καθεμιά και τον καθένα μας.  Αμήν.

Προηγούμενο Άρθρο

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Επόμενο Άρθρο

Έναρξη του Έτους της Πίστεως στην Ελλ. Καθολική Εξαρχία

You might be interested in …

Τήνος: Τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εορτασμός της μνήμης της Αγίας Ούρσουλας

  H μοναχική κοινότητα των Ουρσουλινών Αδελφών της Τήνου πανηγύρισε τη μνήμη της Αγίας Ούρσουλας και των συντροφισσών της το απόγευμα της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2019. Η παρουσία των ευλαβών και φίλων των αδελφών ήταν […]

Τήνος: Κοπή της Βασιλόπιτας του Δήμου Τήνου

Την Κυριακή το μεσημέρι έγινε στο Πνευματικό Κέντρο ΠΙΙΕΤ η κοπή της Βασιλόπιτας του Δήμου Τήνου με την παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Στην αρχή είπαν τα […]

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου – Τήνου Άνδρου Μυκόνου

    Πασχαλινό Μήνυμα του σεβασμιοτάτου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου   Προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης και Σάμου