20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα: Συνάντηση-Προσευχή για την Ενότητα των Χριστιανών

 

ΙΕΡΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ημέρα Προσευχής

για την Ενότητα των Χριστιανών και την Ειρήνη στον κόσμο

«ΔΩΣ ΜΟΥ ΝΑ ΠΙΩ»

(Ιωάννης 4,1-42)

 

            Μέσα στην καθημερινότητά μας, εδώ στον ελλαδικό χώρο όπου ζούμε, Έλληνες κι εμείς, αλλά Χριστιανοί Καθολικοί στην ιδιαιτερότητα του θρησκεύματός μας, βιώνουμε στην πρώτη γραμμή το θλιβερό γεγονός του σχίσματος των χριστιανικών εκκλησιών. Αισθανόμαστε καθημερινά, ζώντας με τους αδελφούς μας της ανατολικής Ορθοδόξου εκκλησίας, πως τα όσα μας ενώνουν είναι φυσικά πολύ περισσότερα, από εκείνα τα λίγα και συχνά επουσιώδη τα οποία μας χωρίζουν.

            Ίσως περισσότερο από πολλές άλλες τοπικές Εκκλησίες στην οικουμένη, ζούμε το δράμα της διαίρεσης των χριστιανών στον τόπο μας, όπου, ενώ αισθανόμαστε και είμαστε τόσο κοντά στην παράδοση, στη λατρεία και στη θεολογία με την αδελφή Ορθόδοξη εκκλησία, ζούμε αυτή τη διαίρεση που μας πονά και μας λυπεί αδιάκοπα.

            Ενώ η προσευχή μας, για την πολυπόθητη ενότητα των χριστιανικών εκκλησιών είναι αδιάκοπη, όπως ο Ιησούς, ο Κύριός μας την αιτήθηκε κατά την αρχιερατική του προσευχή, αυτή η προσευχή γίνεται ακόμη πιο θερμή κατά την εβδομάδα αυτή. Με όλη την εκκλησία, αυτό το οκταήμερο προσευχών, σε κάθε άκρη της γης, βιώνουμε αυτή τη σημαντική ανάγκη που είναι η ενότητα. Μια ενότητα, η οποία, δυστυχώς συχνά, τόσο μέσα στις χριστιανικές μας κοινότητες, τις τοπικές μας εκκλησίες αλλά και περισσότερο ανάμεσα στις χριστιανικές ομολογίες δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, και ο χωρισμός πονά και πληγώνει «το Σώμα του Χριστού».

            Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου άνοιξε επίσημα η αφιερωμένη στο σκοπό αυτό εβδομάδα προσευχής, με μια ακολουθία προσευχής και περισυλλογής πάνω στο θέμα της ενότητας των χριστιανών και της ειρήνης στον κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης μαζί με τους Ιερείς, τους μοναχούς και με αρκετούς πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα, με τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας ΚΚ Νεκτάριο, τον Αγγλικανό Πάστορα και τον πρεσβύτερο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα, μαζί με πιστούς από τις εκκλησίες όλων των προαναφερθέντων, πλαισίωσαν την ακολουθία.

            «Δως μου να πιω», το θέμα της φετινής εβδομάδας προσευχής για την ενότητα, και ο Αρχιεπίσκοπος, μετά από την ανάγνωση του αποσπάσματος του Ευαγγελίου από το Δ κεφάλαιο του Ιωάννη, το οποίο διάβασαν διαλογικά αναγνώστες από όλες τις χριστιανικές ομολογίες, εξήγησε το λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε το απόσπασμα αυτό. «Ο Χριστός, είπε, αναζητά τρόπους για να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο. Ξεφεύγει πάντοτε από τα τετριμμένα και δεν σταματά μπροστά στην οποιαδήποτε δυσκολία, στο οποιοδήποτε πρόσκομμα. Το παράδειγμα με τη Σαμαρείτισσα μας κάνει να καταλάβουμε πόσο πραγματικά επιθυμεί το διάλογο με κάθε άνθρωπο. Οι μαθητές του απορούν που μιλά με μια ξένη, μια αλλόθρησκη, μια γυναίκα. Σήμερα μας καλεί στο διάλογο . Μας ζητά με κάθε τρόπο να συνεχίσουμε το διάλογο και την πορεία μας προς την ενότητα την οποία επιθυμεί διακαώς. Δεν πρέπει για κανένα λόγο και εξ αιτίας κανενός εμποδίου να σταματήσουμε την πορεία αυτή προς την πλήρη κοινωνία».     Ακολούθησαν οι ομιλίες και προτροπές όλων των ποιμένων που παρευρέθησαν. Οι λόγοι όλων, καθώς και ο χαιρετισμός και οι εγκάρδιες, όπως πάντα, ευχές του Μητροπολίτη Σεβ. Νεκταρίου διά του αντιπροσώπου του, ήταν εμπνευσμένοι και μεστοί. Το νόημα ήταν ξεκάθαρο: Επιθυμία ενότητας και ευχές ειρήνης, αυτό άλλωστε ήταν και το θέλημα του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού.

            Η Χορωδία του Δήμου Κερκυραίων «Δημόδοκος» έψαλε ύμνους από την Ανατολική και Δυτική Χριστιανική παράδοση. Οι όμορφες φωνές των χορωδών, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου των, έδωσαν ανάταση ψυχής στους παρευρισκομένους.

            Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσαμε, τα μέρη της οποίας έψαλε η Χορωδία Συνεργασίας των δύο Καθολικών Ενοριών της Κέρκυρας, ήταν αφιερωμένη στο σκοπό αυτό της Ενότητας των Χριστιανών.

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Λειτουργία στο χώρο που εργάστηκε

Επόμενο Άρθρο

Η Χαρά του Ευαγγελίου, το προγραμματικό κείμενο της Εκκλησίας σήμερα

You might be interested in …

corf_ieraKardia_01

Πανήγυρη στην Ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην Κωτσέλλα Κέρκυρας

    Το βραδάκι της Κυριακής 1 Ιουλίου ούτε ο τελικός κυπέλλου του Euro, ούτε η αφόρητη ζέστη και οι.. «Σειρήνες» που καλούσαν στις πλησιέστερες παραλίες, εμπόδισαν δεκάδες καθολικών πιστών της Κέρκυρας να συμμετάσχουν στην […]

Τελετή Χρίσματος παιδιών και Χριστιανικής Μύησης ενηλίκων στον Καθεδρικό Ναό της Θεσσαλονίκης

Το σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2024 υπήρξαν δυο ημέρες χαράς και ελπίδας για την καθολική κοινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεκαεπτά ενήλικες και τριάντα παιδιά και έφηβοι, έλαβαν από τα χέρια του Επισκόπου τους […]