5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το συνοδικό προσκύνημα της Ιεραρχίας μας, στoυς Τάφoυς των Koρυφαίων Αγίων Aπoστόλων Πέτρου και Παύλου

Από τις 3 έως τις 6 Φεβρουαρίου, οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν συνοδικό προσκύνημα στη Pώμη, στoυς Τάφoυς των Koρυφαίων Αγίων Aπoστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι  είναι οι πατέρες και οι διδάσκαλοι της πίστεώς. Με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκαν με τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 5 Φεβρουαρίου.

Το προσκύνημα αυτό στoυς Τάφoυς των Koρυφαίων Aπoστόλων, το οποίο κάθε Επίσκοπος έχει υποχρέωση να το κάνει κάθε πέντε χρόνια, έχει εκκλησιολογική σπουδαιότητα. Είναι μια δημόσια πράξη πίστης που θέτει ο Επίσκοπος στη διπλή διάσταση της Εκκλησίας, η οποία είναι ταυτόχρονα Καθολική (παγκόσμια) και Τοπική.

Το προσκύνημα ενός Επισκόπου μιας Τοπικής Εκκλησίας, στους Τάφους των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, σε συνδυασμό με τη συνάντηση με τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Ρώμης, ο οποίος έχει ταυτόχρονα και την αποστολή να "προΐσταται στην αγάπη" όλων των τοπικών Εκκλησιών, και να στηρίζει τoυς αδελφούς του στην Πίστη, εκφράζει αυτή τη διπλή διάσταση της Εκκλησίας, Καθολικής και Τοπικής.

Τα καθήκοντα του επισκόπου έχουν μία διπλή διάσταση. Ευρισκόμενος επικεφαλής μιας τοπικής Εκκλησίας, οφείλει να την οδηγεί στο Χριστό με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, να θυσιάζεται και να δίνει τη ζωή του γι’ αυτήν, όμως ως μέλος του Συλλόγου των Επισκόπων, πρέπει να συμβάλλει για την πρόοδο της Παγκόσμιας Εκκλησίας και να σηκώνει το βάρος της μέριμνας όλων των Εκκλησιών. Για το Λαό, το προσκύνημα αυτό του Επισκόπου του, υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχει, όχι μόνο να ζει έντονα την πίστη του μέσα στην κοινότητα της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και να είναι πάντα ανοιχτός στην Παγκόσμια Εκκλησία.

Με την επίσκεψη αυτή, κάθε Επίσκοπος ενημερώνει, γραπτά και προφορικά, κάθε πέντε χρόνια, τον Άγιο Πατέρα για την κατάσταση της Εκκλησιαστικής του Επαρχίας και του εκθέτει τους προβληματισμούς του για την πορεία της Παγκόσμιας Εκκλησίας.

Η άμεση ενημέρωση που λαβαίνει ο Άγιoς Πατέρας από τους ίδιους τους Επισκόπους όλων των τοπικών Εκκλησιών τον βοηθά να γνωρίζει την παγκόσμια πραγματικότητα που του είναι πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιβάλλει η οικουμενική διάσταση της αποστολής του.Ταυτόχρονα όμως, η αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων, η από κοινού αναζήτηση λύσης προβλημάτων μέσω της προσευχής και ο λόγος του Αγίου Πατέρα, στηρίζουν τον κάθε Επίσκοπο στην ποιμαντική του δράση.

 

H πρώτη ημέρα της επίσκεψης adlimina στη Ρώμη της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, ήταν η Τρίτη 3 Φεβρουαρίου.

 

  •      ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Οι Ιεράρχες νωρίς το πρωί τέλεσαν ιερό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο  στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου στον ομώνυμο Ναό της Ρώμης και προσευχήθηκαν για τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές και όλα τα λαϊκά μέλη της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ζήτησαν στον Κύριο, δια των πρεσβειών του Αγίου Πέτρου, να στηρίζει την Εκκλησία που παροικεί στην Ελλάδα για να παραμένει σταθερή στην πίστη που ομολόγησε ο Απόστολος Πέτρος και κήρυξαν μαζί του όλοι οι Απόστολοι.

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
 

 

 

Τις πρωινές ώρες επισκέφθηκαν το Ποντιφικό Συμβούλιο για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και είχαν μία πολύ καλή συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Συμβουλίου και τους άμεσους συνεργάτες του. Η όλη συνάντηση, που έγινε μέσα σε φιλική και αδελφική ατμόσφαιρα,  σκοπό είχε την παρουσίαση από την Ιεραρχία, στον Καρδινάλιο  KurtKoch, των ποιμαντικών προβλημάτων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα του θέματος του οικουμενισμού. Συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα που αφορούν την ποιμαντική της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, όπως οι μικτοί Γάμοι και άλλα θέματα που φορούν την τέλεση των Μυστηρίων.

   

 

 

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ  ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Το ίδιο πρωινό η Ιεραρχία επισκέφθηκε την Ρωμαϊκή Σύνοδο για την Διδασκαλία της Πίστεως και διαπιστώθηκε πλήρης κατανόηση στα ποιμαντικά προβλήματα που οι Ιεράρχες παρουσίασαν στον Καρδινάλιο GerhardLudwigMüller, Προϊστάμενο της Ρωμαϊκής αυτής Συνόδου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας και άλλοι άμεσοι συνεργάτες  του Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου.

Ο Προϊστάμενος της Συνόδου για την Διδασκαλία της Καθολικής Πίστεως και οι συνεργάτες του ζήτησαν από την Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος να ετοιμάσουν μία εμπεριστατωμένη  μελέτη  για τα θέματα τα οποία παρουσίασαν και υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα υπάρξει μία απάντηση εκ μέρους της Ρωμαϊκής αυτής Συνόδου.

 

  •  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

        Το απόγευμα οι Ιεράρχες είχαν συνάντηση με τον Πρώτο Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδος παρά τη Έδρα κ. Αθανάσιο Παρεσσόγλου. Ήταν μία συνάντηση γνωριμίας και αμοιβαίας ενημέρωσης. Η Συνάντηση δεν έγινε με τον Πρέσβη διότι απουσίαζε στην Ελλάδα. Ο κος Σύμβουλος, παλαιός μαθητής του Λεοντείου Λυκείου των Πατησίων, αποδείχθηκε πολύ ενημερωμένος για τα θέματα που απασχολούν την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και δήλωσε πρόθυμος για μία γόνιμη συνεργασία σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Πρεσβείας της Ελλάδος παρά τη Αγία Έδρα.

 

Η δεύτερη ημέρα (4-02-15)

 

Το πρωί της Τετάρτης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσαν πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Βασιλική της Santa Maria Maggiore. Μία ευκαιρία για τους Ιεράρχες να ζητήσουν την χάρη του Θεού με τις πρεσβείες της Θεοτόκου για τις  τοπικές τους  Εκκλησίες στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς την Αειπάρθενο  Μαρία.

 

  •   ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ

Η πρώτη επίσκεψη της ημέρας ήταν στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την ποιμαντική των μεταναστών και των μετακινουμένων, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Maria Vegliò. Η Ιεραρχία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα πολλά ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών Καθολικών που έφθασε στην Ελλάδα και αύξησε τον αριθμό των πιστών κατά 700%. Αυτή η παρουσία άλλαξε ολότελα την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και πολλαπλασίασε τις υποχρεώσεις της προς τα νέα μέλη της. Λόγω δε της διασποράς των μεταναστών βρέθηκε χωρίς κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή, την κατήχηση και τη Θεία Λατρεία.

Η Ιεραρχία ενημερώθηκε από τους Υπευθύνους του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους τομείς που καλύπτει,  και αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα που αφορούσαν: Μετανάστες, Πρόσφυγες, διεθνείς σπουδαστές, τουρισμό, προσκυνήματα, Νομάδες, Αθίγγανους, Ποιμαντική για τα παιδιά του δρόμου κλπ.

 

  •     ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Η επόμενη συνάντηση ήταν στο Ποντιφικό Συμβούλιο για την ερμηνεία των νομοθετικών κειμένων, στο οποίο Προεδρεύει ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Francesco Coccopalmerio.To Συμβούλιο αυτό έχει ως έργο τη διάδοση των νομοθετικών κειμένων της Εκκλησίας, της επικαιρότητας των νόμων της Εκκλησίας, έργων του νομοθετικού έργου της Εκκλησίας και την προώθηση και γνωριμία του Κανονικού Δικαίου.

Η όλη προσοχή της Ιεραρχίας στράφηκε περισσότερο στο άρθρου 1127 παρ. 3 του Κανονικού Δικαίου, που αφορά την τέλεση των μικτών Γάμων. Η εφαρμογή αυτού του άρθρου δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος και ζητήθηκε από το ειδικό αυτό Ποντιφικό Συμβούλιο να δώσει οδηγίες ώστε να εξαλειφθούν τα όποια ποιμαντικά προβλήματα δημιουργούνται από την διαφορετική ερμηνεία και εφαρμογή του.

Το Συμβούλιο έδειξε μεγάλη κατανόηση στην πρόταση της Ιεραρχίας, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα ως αίτημα και θα υπάρξει άμεση και θετική απάντηση που θα ικανοποιεί τις προτάσεις της Ιεραρχίας.

 

  •     ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΦΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ CORUNUM

Η τελευταία πρωινή επίσκεψη της Τετάρτης ήταν στο Ποντιφικό Συμβούλιο  CORUNUM (ΚΑΡΔΙΑ ΜΙΑ).

Στη συνάντηση αυτή οι Έλληνες Ιεράρχες ενημέρωσαν το θεσμό για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα , ιδιαίτερα εξαιτίας της υπερβολικής φορολόγησης, 48-50%, των λίγων εισοδημάτων που έχουν οι τοπικές Εκκλησίες. Το Ελληνικό Κράτος ακόμη συνεχίζει να αδικεί την Καθολική Εκκλησία την οποία στην φορολόγηση την ταυτίζει με την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά δυστυχώς μόνο για την φορολόγηση και όχι για την οικονομική στήριξη.Οι Υπεύθυνοι του Συμβουλίου έδειξαν μεγάλη κατανόηση αλλά και μεγάλη αδυναμία να παράσχουν έστω και την παραμικρή βοήθεια.

 

  •     ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

Το βράδυ οι Ιεράρχες επισκέφθηκαν το Ελληνικό Κολλέγιο όπου με πολλή χαρά τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής, Παν/τατος Αρχιμανδρίτης κ. Εμμανουήλ Νιν, ο Υποδιευθυντής,Τήνιος ιερέας π. Ιωάννης Ξανθάκης, ο π. Bergetκαι οι 16 ιεροσπουδαστές μεταξύ των οποίων και ένας από την Ελληνική Καθολική Εξαρχία.

Στο παρεκκλήσιο του Κολλεγίου τελέστηκε σύντομη  Παράκληση προς την Παναγία, και στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο αγάπης με όλους τους ανωτέρους και τους ιεροσπουδαστές. Με τον τρόπο αυτό τέσσερεις από τους παρόντες Αρχιερείς είχαν τη χαρά να ζήσουν και πάλι μερικές στιγμές στον τόσο αγαπητό χώρο, όπου προετοιμάστηκαν για να φθάσουν στην ιεροσύνη.

 

Τρίτη ημέρα της επίσκεψης (05-02-15)

 

  • ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΑΤΕΡΑΝΟ

Την Πέμπτη το πρωί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος τέλεσαν  πολυαρχιερατικό  συλλείτουργο στο Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό. Ο Ναός αυτός είναι ο Καθεδρικός Ναός του Επισκόπου Ρώμης και Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας. Είχε επιλεγεί αυτή η μέρα για την τέλεση της Λειτουργίας στο Ναό αυτό επειδή μέσα στο πρωινό προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί και η συνάντησή μας με τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Φραγκίσκο.

 

  • Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο

Την Πέμπτη το πρωί στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου μας με τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Φραγκίσκο,  στο ιδιαίτερο Γραφείο του. Ήταν μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια της επίσκεψης adlimina της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα. Είναι διπλά ιστορικό, πρώτα επειδή συμβαίνει κάθε 5 περίπου χρόνια, αλλά αυτή τη φορά θα μείνει ως ιστορικό γεγονός προπάντων για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε. Η συνάντηση ήταν διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών.

Οι Ιεράρχες συζήτησαν με τον Άγιο Πατέρα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ποιμαντική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που οι Καθολικοί Χριστιανοί της Ελλάδος έχουν αυξηθεί κατά 700%.

Μίλησαν ακόμα για τη συνοδικότητα και υπέδειξαν, μετά από αίτημα του Πάπα,  τρόπους για την εφαρμογή της. Ο Άγιος Πατέρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα και βεβαίωσε τους Επισκόπους ότι οι προτάσεις οι οποίες του παρουσίασαν θα γίνουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης εκ μέρους του.   Συζήτησαν για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ όλων των Χριστιανών και διαπίστωσαν το πόσο το επιθυμεί και το πόσο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μίλησαν για τον οικουμενισμό και τα προβλήματα που υπάρχουν, και όπου δεν υπάρχουν προκαλούνται, ενώ ζήτησαν να είναι αμοιβαίος,διότι ο μονομερής δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Άγιος Πατέρας είναι πεισμένος γι’ αυτό, και επιθυμεί να συνεχίσει μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τους άλλους Πατριάρχες της ιστορικής Πενταρχίας την κοινή πορεία προς την ενότητα των Εκκλησιών.

Στο χαιρετισμό που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ιεράς μας Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Άγιος Πατέρας απάντησε  με ένα γραπτό κείμενο, το οποίο και παρέδωσε στους Ιεράρχες. Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο και πολύ σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα από την Ιεραρχία επίσημη μετάφρασή του.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

Cari Fratelli Vescovi,

vi saluto tutti con affetto in occasione della vostra visita ad limina. Questo vostro pellegrinaggio alle tombe degli Apostoli è sempre occasione privilegiata per rafforzare i vincoli di comunione con il Successore di Pietro e con l'intero Collegio episcopale, sparso in tutto il mondo. Questa unità favorisce fra di voi la comunione fraterna: essa e indispensabile anche per la crescita della Chiesa in Grecia, così come per il progresso dell'intera società. Ciò è ancora più vero nel vostro Paese, che in questo momento ha più che mai bisogno di dialogo tra le sue diverse componenti politiche e culturali, per la salvaguardia e la promozione del bene comune. Non mancate pertanto di spronare le persone affidate alla vostra cura episcopale a rendere ovunque una coraggiosa testimonianza di fraternità.

Tale diaconia della fraternità da una parte postula la custodia e il rafforzamento delle tradizioni culturali e delle radici cristiane della società ellenica, dall'altra richiede apertura verso i valori culturali e spirituali di cui sono portatori i numerosi migranti, in spirito di sincera accoglienza verso questi fratelli e sorelle, senza distinzione di razza, di lingua o di credo religioso. Le vostre comunità cristiane, mostrandosi veramente unite fra di loro e al tempo stesso aperte all'incontro e all'accoglienza, specialmente verso i più disagiati, possono contribuire realmente a trasformare la società, al fine di renderla più

conforme all'ideale evangelico. Mi rallegra sapere che siete già impegnati in questa azione pastorale e caritativa, soprattutto in favore degli immigrati, anche clandestini, molti dei quali sono cattolici. Vi incoraggio di tutto cuore a proseguire con un rinnovato slancio evangelizzatore, coinvolgendo in questa opera specialmente i giovani: essi sono il futuro della Nazione.

Di fronte al perdurare della crisi economico-finanziaria, che ha colpito in modo particolarmente duro anche il vostro Paese, non stancatevi di esortare tutti alla fiducia nel futuro, contrastando la cosiddetta cultura del pessimismo. Lo spirito di solidarietà, che ogni cristiano e chiamato a testimoniare nella concretezza della vita quotidiana, costituisce un lievito di speranza. È importante che manteniate relazioni costruttive con le Autorità del vostro Paese, come pure con le diverse componenti della società, in modo da diffondere questa prospettiva di solidarietà, in un atteggiamento di dialogo e di collaborazione anche con gli altri Paesi europei.

In questo medesimo spirito, vi incoraggio a proseguire il dialogo interpersonale con i fratelli ortodossi, al fine di alimentare il necessario cammino ecumenico, imprescindibile prospettiva per un futuro di serenità e di fecondità spirituale per l'intera vostra Nazione.

Per portare avanti la missione di evangelizzazione e di promozione umana a cui è chiamata la Chiesa in Grecia, è irrinunciabile la presenza di un clero generoso e motivato. Pertanto, vi esorto ad incrementare, con adeguati strumenti, la pastorale vocazionale, per far fronte all'insufficienza numerica del clero. Al riguardo, vi chiedo di trasmettere ai sacerdoti delle vostre diocesi, molti dei quali sono anziani, tutto il mio affetto e il mio apprezzamento per il loro zelo apostolico, nonostante la ristrettezza dei mezzi.

Un apporto necessario e prezioso all'annuncio del Vangelo lo offrono gli Istituti di vita consacrata, ai quali vi invito a prestare la giusta attenzione, perché proseguano, nonostante le tante difficoltà, la propria missione nel Paese. Penso soprattutto all'ambito dell'istruzione scolastica, nel quale essi svolgono un considerevole lavoro. Allo scopo di rivitalizzare le comunità cristiane, siete chiamati a valorizzare il ruolo dei fedeli laici. La loro cooperazione al ministero dei Vescovi e dei presbiteri è indispensabile per affrontare le odierne sfide e quelle del futuro. Si tratta di curare adeguatamente la loro formazione, anche incrementando la presenza dei movimenti e delle associazioni ecclesiali. Questi, là dove sono ben guidati dai Pastori, suscitano dovunque apprezzamento per il loro impegno missionario e per la gioia cristiana che diffondono, lavorando sempre in sintonia con le linee pastorali delle Chiese particolari e ben inseriti nelle diocesi e nelle parrocchie.

L'indebolimento della famiglia, causato anche dal processo di secolarizzazione, richiede l'impegno della Chiesa a perseverare nei programmi di formazione al matrimonio, senza dimenticare il lavoro indispensabile con le nuove generazioni, per la loro formazione cristiana. Anche le persone anziane non siano assenti dalle vostre preoccupazioni; molte di loro si trovano oggi sole o abbandonate, perché la cultura dello scarto si sta purtroppo diffondendo un po' dovunque. Non stancatevi di sottolineare con la parola e con le azioni che la presenza e la partecipazione degli anziani alla vita sociale è indispensabile per il buon cammino di un popolo.

Cari Fratelli Vescovi, desidero esprimervi il mio apprezzamento per il lavoro di evangelizzazione che. nonostante molteplici difficoltà, portate avanti in Grecia. Il riconoscimento giuridico della Chiesa Cattolica da parte delle competenti Autorità è un evento di grande rilievo, che vi aiuta a guardare con maggiore serenità al futuro, impegnandovi nell'oggi con un fiducioso dinamismo e con l'entusiasmo di coloro che sono testimoni del Signore morto e risorto. Vi incoraggio a perseverare con letizia evangelica nella vostra missione. Affido voi. i sacerdoti, le persone consacrate e tutti i fedeli laici delle vostre diocesi all'intercessione della Vergine Santa e, mentre vi chiedo di pregare per me e per il mio ministero, di cuore vi imparto la Benedizione Apostolica.

Dal Vaticano, 5 febbraio 2015

Η Ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα πρόσφερε στον Άγιο Πατέρα ένα δώρο , ενθύμιο της ιστορικής αυτής συνάντησης, μία θαυμάσια εικόνα της «εις Άδου καθόδου του Κυρίου». Ο Άγιος Πατέρας πρόσφερε σε όλους τους Ιεράρχες ειδικό μετάλλιο που εικόνιζε την Παναγία με το Θείο Βρέφος,  και την Πατρική του ευλογία για όλη την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και για την Πατρίδα μας, ευχόμενος σύντομα να ξεπεράσει και την οικονομική κρίση.

 

  • ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ

Μετά την επίσκεψη στον  Πάπα Φραγκίσκο, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα της Αγίας Έδρας. Η συνάντηση με τον Καρδινάλιο  Parolin  ήταν μια όμορφη συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης στον Πάπα Φραγκίσκο και μας χαροποίησε όλους. Εκεί συνάντησαν την ίδια απλότητα και διάθεση για αδελφικό διάλογο,γεγονός που τους έπεισε ότι αυτή τη στιγμή στην Αποστολική Έδρα της Ρώμης  έχουν διατεθεί άτομα τα οποία είναι πεπεισμένα και πρόθυμα  να κάνουν βήματα προς τα εμπρός, αποδεικνύοντας  ταυτόχρονα ότι η Εκκλησία Χριστού οφείλει να υπηρετεί και όχι να υπηρετείται.

 

  • ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η Πέμπτη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Σύνοδο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, στην οποία προΐσταται ο Καρδινάλιος  Sandri. Μαζί με τον Καρδινάλιο,τους Ιεράρχες υποδέχθηκαν ο Υπογραμματέας και άλλοι συνεργάτες της Ρωμαϊκής αυτής Συνόδου, η οποία εξυπηρετεί και την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

 Μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος, ο κάθε επίσκοπος παρουσίασε τις εκκλησιαστικές του επαρχίες με τους προσωπικούς προβληματισμούς και τα ποιμαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η συζήτηση έγινε σε ένα καλό πνεύμα  και δηλώθηκε η βεβαίωση από μέρους της Συνόδου ότι υπάρχει όλη η καλή θέληση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που οι Ιεράρχες παρουσιάζουν στη Ρωμαϊκή αυτή Σύνοδο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες.

Οι Ιεράρχες μίλησαν με παρρησία για τα κάθε λογής προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα στην άσκηση της αποστολής της, στη λανθασμένη εντύπωση από τη μια μεριά των συμπατριωτών μας, που νομίζουν ότι για τα οικονομικά μας προβλήματα φροντίζει η Ρώμη, αλλά και για τη λανθασμένη εντύπωση της Ρώμης, ότι για τα προβλήματα αυτά φροντίζει η Πατρίδα μας Ελλάδα. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες.

 

Η  τέταρτη ημέρα (06-02-15)

 

Την Παρασκευή το πρωί ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στις Βασιλικές της Ρώμης με Θεία Συλλειτουργία στην Βασιλική του Αποστόλου Παύλου, έξω από τα τείχη της Ρώμης.

  • L’ OPERA DELLA CHIESA

Το βράδυ της ίδιας ημέρας  οι Ιεράρχες παρακάθισαν σe «δείπνο αγάπης» προσκεκλημένοι από την κοινότητα «L'Opera della Chiesa» που ιδρύθηκε στην Ισπανία στις 18 Μαρτίου 1959 από την Μητέρα Trinidad dela Santa MadreIglesia μία κυρία αφιερωμένη στο Θεό.  Από τη Μαδρίτη επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα  σε άλλες εκκλησιαστικές επαρχίες της Ισπανίας. Το έτος  1977 έφθασε και στη Ρώμη  και στη συνέχεια σε άλλες ιταλικές τοπικές Εκκλησίες. Σκοπός αυτού του αποστολικού έργου είναι η δυνατότητα που προσφέρει, σε ιερείς, σε αφιερωμένους και αφιερωμένες να ζήσουν έμπρακτα και βαθιά το μυστήριο της Εκκλησίας. L’ opera della Chiesa πραγματοποιεί την ιδιαίτερη αποστολή των μελών του ευρισκόμενο στο πλευρό του Πάπα και των Επισκόπων, συνεργαζόμενο  με τους Ποιμένες, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν την ουσιώδη αποστολή της Εκκλησίας που δεν είναι άλλη από το να γνωρίσει  στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν στη ζωή του ενός και Τριαδικού Θεού.

Ευχαριστούμε θερμά όλη την κοινότητα, διότι διέθεσε ένα ευγενέστατο ιερέα ο οποίος μας εξυπηρέτησε  στις μετακινήσεις μας όλες τις ημέρες του προσκυνήματός μας ad limina Apostolorum.

 

 
  • Δείτε σε βίντεο το ρεπορτάζ του http://www.romereports.com/
 

Προηγούμενο Άρθρο

Με την ζωή, μέχρι το τέλος

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Αγρυπνία Προσευχής για τις Κλήσεις

You might be interested in …

Ένδειξη εγγύτητας. Δίπλα στους νομάδες των παραγκουπόλεων της Ρώμης

  Ο ιεράρχης επισκέφτηκε σήμερα το βράδυ τον οικισμό στα προάστια της Ρώμης για να συμμετάσχει στην διανομή μασκών, γαντιών και φαρμάκων. Μια επίσκεψη για την υποστήριξη «όλων εκείνων που βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας και ευπάθειας […]

Ενωμένοι οι Χριστιανοί για την υπεράσπιση της κοινής μας κατοικίας

  Η ετήσια οικουμενική γιορτή προσευχής και δράσης για τη δημιουργία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας και λήγει στις 4 Οκτωβρίου, εορτή του αγίου Φραγκίσκου. Χιλιάδες είναι τα […]