22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

CCEE-Προσφυγικό Τείχη; Όχι σε μια πολιτισμένη Ευρώπη

CCEE-Προσφυγικό

Τείχη; Όχι σε μια πολιτισμένη Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης καρδινάλιος Bagnasco ανέλυσε το φαινόμενο των προσφύγων στην Ιερουσαλήμ και μίλησε για την επόμενη Σύνοδο για την οικογένεια.

Το προσφυγικό και οι διωγμοί των Χριστιανών ήταν από τα κύρια θέματα της συνεδρίασης της ολομέλειας των επισκόπων και καρδιναλίων προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης, (CCEE), που συγκεντρώθηκαν στους Αγίους Τόπους (11 – 16 Σεπτέμβριου). Αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός: για πρώτη φορά, οι επίσκοποι πρόεδροι των 35 Συνόδων Ιεραρχιών, εκπροσωπώντας 45 ευρωπαϊκές χώρες, συνήλθαν στη γη του Ιησού για την ετήσια συνάντησή τους. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα ταπεινό, λεπτό -αν και ισχυρό- δείγμα της εγγύτητάς μας, το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη στους Αγίους Τόπους –είπε ο καρδινάλιος Angelo Bagnasco, πρόεδρος της Ι. Συνόδου της Ιεραρχίας της Ιταλίας, στους Daniele Rocchi και Gianni Borsa για το SIR Ευρώπη-, να μεταφέρουμε την εκτίμησή μας στους χριστιανούς που ζουν εδώ και προσέχουν τους ιερούς χώρους, αγαπητούς σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για τους Χριστιανούς, σε καταστάσεις μεγάλων δυσκολιών. Επιστρέφοντας στις ρίζες της χριστιανικής μας πίστης είναι μια σπουδαία χάρη πάνω σ' εμάς τους επισκόπους».

Μιλήσατε για χριστιανικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και η σκέψη μας πηγαίνει σε εκείνους που διώκονται στη Συρία και το Ιράκ. Στην προσευχή Angelus της Κυριακής, ο πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ξανά την «μαρτυρία τόσων πολλών από τους αδελφούς και τις αδελφές μας -τους νέους, τους ηλικιωμένους, τα αγόρια και τα κορίτσια, τα παιδιά- όλοι διώκονται, διώκονται και δολοφονούνται επειδή ομολογούν τον Ιησού Χριστό». Είναι δυνατόν να σταματήσουν αυτές οι διώξεις; Και πως;

«Πρώτα απ' όλα με την προσευχή, όπως ο πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να κάνουμε. Δεύτερον, είναι απαραίτητο ο κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης να συνεχίσουν να εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεχιζόμενη τραγωδία που προκλήθηκε από θρησκευτικές και ηθικές διώξεις. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι να βοηθήσουν τους Χριστιανούς να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, βοηθώντας τους στις βασικές ανάγκες τους, παρέχοντάς τους ένα σπίτι, εκπαίδευση και εργασία. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι μια συγκεκριμένη μορφή στήριξης».

Για το θέμα αυτό η CEI έχει προωθήσει διάφορα σχέδια …

«Η Εκκλησία στην Ιταλία διέθεσε πρόσφατα  περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν 1400 παιδιά χριστιανών προσφύγων που βρίσκονται στην Ιορδανία να επιστρέψουν στο σχολείο. Οι τοπικοί επίσκοποι μου είπαν ότι οι γονείς των παιδιών νιώθουν ενθαρρυμένοι από αυτή τη χειρονομία, βλέποντας τα παιδιά τους στις σχολικές αίθουσες είναι κάτι που σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή».

Όσο για τους διωγμούς, η προσευχή και η αλληλεγγύη δεν είναι αρκετές. Μία μεγαλύτερη, πιο συγκεκριμένη δέσμευση απαιτείται εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Κατά τη γνώμη μου, η λεγόμενη διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, αν το ήθελε. Όχι μέσα από μια δυναμική συμπεριφορά, αλλά μέσα από διαφορετικά κανάλια. Αυτό που εννοώ είναι ότι αν όλοι οι τύραννοι και οι παραβάτες της ελευθερίας και της ζωής τόσων πολλών ανθρώπων απομονώνονταν μέσα από μια κοινή δράση, μέσα από συνεχή, επαναλαμβανόμενη και καθολική ηθική καταδίκη -σε συνδυασμό με τη διακοπή όλων των εμπορικών σχέσεων- η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει».

Είμαστε μάρτυρες μια πραγματικής μαζικής εξόδου μεταναστών προς την Ευρώπη. Νέα τείχη ανεγείρονται… Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Dobrint, πριν από λίγες ημέρες κατήγγειλε την "πλήρη αποτυχία" της ΕΕ για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της, ζητώντας τη λήψη επειγόντων μέτρων για να περιοριστεί η εισροή ρεκόρ των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή …

«Τι σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα; Μήπως αυτό συνεπάγεται την τοποθέτηση συρματοπλέγματος ή ανέγερση τοίχων; Αυτό δεν είναι κριτήριο μιας πολιτισμένης Ευρώπης! Είναι μάταιο να περιμένουμε το φαινόμενο αυτό να εξαφανιστεί από την Ευρώπη. Οι άνθρωποι από το Νότο είναι σε κίνηση, ακολουθούν την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, και κανείς δεν θα τους σταματήσει. Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που θα πρέπει να αναλάβει δράση. Στην πραγματικότητα λειτούργησε πολύ αργά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που ανέλαβε δράση, με μεγάλη γενναιοδωρία, και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της. Αλλά και ο ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την κατάσταση σε διεθνές επίπεδο».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι επίσκοποι συναντήθηκαν με πολλές οικογένειες από την τοπική κοινότητα και άκουσαν τις ανάγκες τους, που έχουν αυξηθεί από τις τοπικές συγκρούσεις. Η πολυαναμενόμενη τακτική Σύνοδος για την οικογένεια θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα. Σε ρεαλιστικούς όρους, τι να περιμένουμε από αυτό το σπουδαίο γεγονός;

«Ο Πάπας συγκέντρωσε και έδωσε συγκεκριμένο σχήμα στις ανησυχίες όλων των ποιμένων και των επισκόπων. Το ερώτημα είναι πώς τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι δεν επιθυμούν να παντρευτούν. Φαίνεται σαν να φοβούνται να δημιουργήσουν μια οικογένεια. Και γιατί είναι τόσες πολλές συναισθηματικές σχέσεις εύθραυστες; Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές διαστάσεις, χωρισμοί και διαζύγια; Τι μπορεί να γίνει για την προώθηση της συναισθηματικής εκπαίδευσης, η οποία στις μέρες μας πρέπει να ξεκινά σε πολύ πρώιμο στάδιο; Η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει σωστά, χωρίς τις στρεβλώσεις που πολλοί υποστηρίζουν… Αναφέρομαι στη θεωρία των φύλων… Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που η Σύνοδος καλείται να αντιμετωπίσει, μαζί με άλλα θέματα -που χαρακτήρισαν το πρώτο μέρος της Συνόδου- με ήρεμο και πιστό τρόπο, μαζί με τον Άγιο Πατέρα».

Sir Europa 23/09/15

Προηγούμενο Άρθρο

Τα κυριότερα σημεία της επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα και τις ΗΠΑ

Επόμενο Άρθρο

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η Πανήγυρη του Αγίου Πίου στη Μεσογγή

You might be interested in …

Ο Άγιος Πατέρας καταδικάζει εκ νέου την τυφλή βία

Ο πάπας Φραγκίσκος σε τηλεγράφημά του που υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Παρολίν, προς τον Αρχιεπίσκοπο Βρυξελλών σεβ. De Kesel διαβεβαιώνει για τις προσευχές του για τα θύματα και για εκείνους που υποφέρουν:

Συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας

Καμερούν – Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καμερούν, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, υπεγράφη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Αγίας  Έδρας και της Δημοκρατίας του Καμερούν σχετικά με το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας […]

Πάπας Φραγκίσκος: Μεταρρύθμιση της Κούρια για την ενίσχυση της χριστιανικής μαρτυρίας

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ο τελικός στόχος της μεταρρύθμισης της Ρωμαϊκής Curia είναι η μεγαλύτερη αρμονία στις εργασίες μεταξύ των υπηρεσιών της Αγίας Έδρας, για να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική συνεργασία καθώς και η […]