ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της COMECE (*)
1η Δεκεμβρίου 2009
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η Συνθήκη εισάγει στο πρωταρχικό δίκαιο της ΕΕ ένα άρθρο μεγάλης σπουδαιότητας για τις Εκκλησίες. Με το άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, η ΕΕ αναγνωρίζει την ταυτότητα και την ειδική συμβολή των Εκκλησιών και, πάνω σ’ αυτή τη βάση, διεξάγει με αυτές ένα διάλογο «ανοικτό, διαφανή και τακτικό».
Εμπνευσμένες από την κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας και έχοντας μεγάλη πείρα στο πεδίο δράσεώς τους, οι Εκκλησίες θα μπορέσουν να έχουν ένα διάλογο κριτικό και εποικοδομητικό με εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις για τις πολιτικές που διαμορφώνει η ΕΕ.
Σήμερα, την παραμονή μιας νέας δεκαετίας, παραμένουν ίδιες οι επιτακτικές προκλήσεις που απασχολούν την ΕΕ και τις Εκκλησίες: Η προαγωγή της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, η αλληλεγγύη με τους πιο αδύναμους μέσα στις κοινωνίες μας, η Οικονομία στην υπηρεσία του Ανθρώπου, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και με τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κλιματικές αλλαγές και η προφύλαξη της Δημιουργίας, η υποδοχή των μεταναστών και ο διαπολιτιστικός διάλογος.
Οι Εκκλησίες της Ευρώπης υποδέχονται, λοιπόν, ευχαρίστως το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εργαλείο που θα τους επιτρέψει να συνοδεύσουν πιο αποτελεσματικά την ΕΕ ώστε αυτή να γίνει μία Κοινότητα λαών και αξιών, που να έχει συνείδηση της ευθύνης της και να είναι ενωμένη και φιλόξενη.
Κατά τα τελευταία αυτά χρόνια, είχε εκ των πραγμάτων αρχίσει ένας Διάλογος ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την COMECE και τους οικουμενικούς εταίρους της. Χάρη σ’ αυτόν τον «εκ των πραγμάτων Διάλογο», η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Εκκλησίες μεγάλωσε συν τω χρόνω. Η COMECE εύχεται ο διάλογος αυτός να είναι εντονότερος και βαθύτερος, βάσει του άρθρου 17. Καλεί τις Εκκλησίες και τους χριστιανούς ανά την Ευρώπη να δράξουν αυτή την ευκαιρία διαλόγου για να συμβάλουν στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό με πραγματογνωμοσύνη και ανθρωπιά.
Η COMECE με τους οικουμενικούς εταίρουςτης της ΚΕΚ (=Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) θα κάνει προσεχώς συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προκειμένου να εδραιωθεί ο διάλογος αυτός σε μια τακτική θεσμική πρακτική.
(*)COMECE
Η COMECE είναι η Επιτροπή των καθολικών Ιεραρχιών της Ενωμένης Ευρώπης. Αποτελείται από Επισκόπους, που εκπροσωπούν τις Ιεραρχίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί μια μόνιμη Γραμματεία στις Βρυξέλλες.
Η Επιτροπή αυτή λειτουργεί από τις 3 Μαρτίου 1980 (είχε προηγηθεί ένα καθολικό γραφείο πληροφοριών με το όνομα SIPECA από το 1976 ως το 1980). Συζητήσεις κατά τη δεκαετία του 1970 για τη δημιουργία ενός οργάνου που θα συνέδεε τις τοπικές Ιεραρχίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οδήγησαν στην απόφαση, παραμονή των πρώτων ευρωπαϊκών εκλογών του 1979, για την ίδρυση της COMECE.
Η COMECE έχει ως σκοπό:
-Να παρακολουθεί και να αναλύει τις πολιτικές διαδικασίες της Ε.Ε.
-Να πληροφορεί την Εκκλησία ώστε αυτή να συνειδητοποιεί τις εξελίξεις στη νομοθεσίας και στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
-Να διατηρεί ένα τακτικό διάλογο με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο της ΕΕ και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) μέσω της ετήσιας συνάντησης των κυριοτέρων θρησκευτικών Υπευθύνων, μέσω Σεμιναρίων Διαλόγου και πολλαπλών διασκέψεων, και συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Να ενθαρρύνει την περισυλλογή, βάσει της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας, επί προκλήσεων που θέτει η ανοικοδόμηση μιας ενωμένης Ευρώπης.
Η COMECE χρηματοδοτείται από τις Ιεραρχίες της Ενωμένης Ευρώπης. Η Γραμματεία της σήμερα αποτελείται από 11 συμβούλους.
Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος είναι ο Σεβ/τος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών.