29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εθελοντισμός και Κάριτας Αθήνας

caritasethel

Το 2011 είναι έτος αφιερωμένο στον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός είναι πολυδιάστατος, αγγίζει όλες τις δραστηριότητες μιας κοινωνίας: είναι η προσφορά του ελεύθερου χρόνου ενός ατόμου για την ανάπτυξη και προώθηση μιας ιδέας, μιας αξίας, ενός ιδανικού είτε με επιστημονικό, είτε με κοινωνικό, είτε με φιλανθρωπικό περιεχόμενο, με απώτερο σκοπό τον άνθρωπο.

Για τους χριστιανούς, ο εθελοντισμός πηγάζει από την πίστη τους ότι πρέπει να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη χωρίς αντάλλαγμα. Διαπνέεται από το χριστιανικό πνεύμα, όπως μας το διδάσκει ο Ιησούς Χριστός που μας τονίζει «δωρεά λάβατε, δωρεά δώστε».

Στην Κάριτας Αθήνας ο εθελοντισμός είναι η κινητήρια δύναμη για όλες τις δραστηριότητές της. Εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, οι οποίοι με αγάπη και αφοσίωση προς το συνάνθρωπο προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να τους εξυπηρετήσουν, η Κάριτας δε θα μπορούσε να βοηθήσει κανέναν. Διότι ΚΑΡΙΤΑΣ δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά το σύνολο των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη από ηθική, υλική και πνευματική υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 220 εγγεγραμμένοι εθελοντές στις ενορίες και στους διάφορους τομείς της Κάριτας Αθήνας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως εξής:

Άποροι: Οι εθελοντές που ασχολούνται στις ενοριακές Κάριτας κύριο σκοπό δράσης έχουν την υλική, κοινωνική και πνευματική συμπαράσταση για τους απόρους μέσα στην κοινότητά τους.

Τρίτη Ηλικία: Ομάδες εθελοντών ή και μεμονωμένα άτομα της Κάριτας Αθήνας που επισκέπτονται τα γηροκομεία της Αρχιεπισκοπής μας, ή τα σπίτια των ηλικιωμένων, ή άτομα με ειδικές ανάγκες, τους συμπαραστέκονται κουβεντιάζοντας μαζί τους ή πάλι οργανώνουν μικρές γιορτούλες για να σπάσουν τη μονοτονία της ζωής τους. Στην Κάριτας Αθήνας λειτουργεί Τομέας Χορηγών Απόρων Ηλικιωμένων, ο οποίος σκοπό έχει την ενίσχυση των απόρων ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στα γηροκομεία «Καλός Σαμαρείτης» και « Τίμιος Σταυρός».

Φυλακισμένοι: Ομάδα εθελοντών επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τους φυλακισμένους (άνδρες και γυναίκες), κυρίως αλλοδαπούς που δεν έχουν κανένα δικό τους για να μπορέσει να τους συμπαρασταθεί και να πουν μια κουβέντα. Ιερείς τελούν Θείες Λειτουργίες σε τακτά διαστήματα για όσους επιθυμούν να προσευχηθούν και να πάρουν δύναμη για να ξεπεράσουν τα περίπλοκα προβλήματά τους.

Πρόσφυγες και Μετανάστες: Στο κτήριο της οδού Καποδιστρίου 52, όπου η Κάριτας το 2010 σίτισε 4.300 άτομα και δίνονται 65 τσάντες το μήνα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, 80 άτομα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών.

Μια φορά το μήνα άλλοι εθελοντές διανέμουν τρόφιμα σε νεοφερμένες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που προσφέρονται από εταιρείες, ενορίες, σχολεία & ιδιώτες. Δύο φορές την εβδομάδα άλλες ομάδες εθελοντών βοηθούν στη διαλογή και τη διανομή ρουχισμού όπου εξυπηρετούνται 550 άτομα το μήνα.

Άλλοι εθελοντές προσφέρουν τις γνώσεις τους και βοηθούν στην εκμάθηση της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας, προσπαθώντας να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους με στόχο την καλύτερη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Στόχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας της «Κάριτας Αθήνας- Προσφυγικό Έργο» συνεχίζει να είναι η βοήθεια των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στο περιθώριο. Μέσω των συνεντεύξεων αξιολογεί τις ανάγκες κάθε πρόσφυγα και κάθε οικογένειας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλαπλά (κοινωνικά, οικονομικά, νομικά, περιθωριοποίηση) και η Κοινωνική Υπηρεσία προσπαθεί μέσω πληροφόρησης, υποστήριξης και συμβουλευτικής να προσφέρει βοήθεια σε διάφορα θέματα, όπως: σχετικά με τον τρόπο παραμονής, ενημέρωση για τη δυνατότητα εκπαίδευσης, δικαιώματα μεταναστών – προσφύγων.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε την άριστη συνεργασία που έχει με Κυβερνητικούς και μη Κυβερνητικούς φορείς όπως το PRAXIS, τους Γιατρούς του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των μεταναστών – προσφύγων για τα δικαιώματά τους και τον τρόπο κάλυψης αυτών, πχ. ιατρική περίθαλψη σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε κρατικά νοσοκομεία, δημόσια λουτρά, απογευματινό γεύμα.

Στα πλαίσια αυτά συνεργάζεται με την Παιδική Πολυκλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται σε παιδιά μεταναστών – προσφύγων τα εξής:

α) έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης

β) εμβολιασμοί

γ) οφθαλμολογικός έλεγχος

δ) οδοντιατρικός έλεγχος  

Στις μητέρες των παιδιών αυτών πραγματοποιείται Γυναικολογική Εξέταση (τεστ Παπανικολάου).

Επίσης στην Κοινωνική Υπηρεσία διεξάγεται Κοινωνική Έρευνα με στόχο την Διερεύνηση των Κοινωνικών Αναγκών των μεταναστών – προσφύγων που διαμένουν στον νομό Αττικής.      

Κοινωνική Συμπαράσταση: Εθελοντές ασχολούνται με μοναχικούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας και τους βοηθούν με επισκέψεις στους γιατρούς, στα νοσοκομεία και με ιατρικές εξετάσεις. Υλική και ηθική υποστήριξη επίσης προσφέρει η Κάριτας Αθήνας, όπου κρίνει ότι είναι αναγκαία, σε άτομα που έχουν ανάγκη μεγάλων εγχειρήσεων και νοσοκομειακής περίθαλψης ή άμεσης υποστήριξης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Αιμοδοσία: Όσοι έχουν το προνόμιο να είναι υγιείς, προσφέρουν το αίμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σε οργανωμένες εθελοντικές αιμοδοσίες σε Ενορίες ή Σχολεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούνται ασθενείς, και παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Εμψύχωση: Για να εμψυχώσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των μελών–εθελοντών της η Κάριτας Αθήνας διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια κοινωνικού, θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου.

Η Κάριτας Αθήνας έχει χορηγούς δωρητές και φίλους που στηρίζουν το έργο της. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς και επιπλέον τις ενοριακές Κάριτας, τα σχολεία, τα μοναχικά τάγματα, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες για την υλική τους συμπαράσταση.

Οι ανάγκες είναι πολλές, οι εθελοντές είναι λίγοι. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια φέτος, που είναι το έτος αφιερωμένο στον εθελοντισμό, να βρούμε μέσα από το περιβάλλον μας ανθρώπους ευαισθητοποιημένους στην φιλανθρωπία για να γίνουν εργάτες στο έργο της Κάριτας.

Από τη Γραμματεία της Κάριτας Αθήνας

[άρθρο απο την εφ. “Καθολική” τ.54]


Προηγούμενο Άρθρο

Σάμος

Επόμενο Άρθρο

Το Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Γυναικών και πάλι στην Τήνο 15-17/03/11

You might be interested in …

Επίσκεψη της Κάριτας Ελλάς σε έργα κοινωνικής οικονομίας στην Ισπανία

Από 19 έως και 22 Ιουνίου, η Κάριτας Ισπανίας φιλοξένησε αντιπροσωπεία 6 ευρωπαϊκών οργανώσεων της Κάριτας (Αυστρίας, Ελλάδας, Γερμανίας, Πολωνίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Κάριτας Ευρώπης) για τη διεξαγωγή επίσκεψης μελέτης σχετικά με την κοινωνική οικονομία. Κατά […]

Έκθεση Φωτογραφίας της Κάριτας Ελλάς «Η Γη που Μοιραζόμαστε»

Στον απόηχο των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Κάριτας Ελλάς διοργάνωσε μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης Φωτογραφίας «Η Γη που Μοιραζόμαστε». […]

Εξόρμηση αγάπης της Κάριτας Αθήνας-Προσφυγικό Έργο στην πλ. Βικτωρίας

  ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ         CARITAS ATHENS  REFUGEE PROGRAMME       Οι εκατόμβες των θυμάτων, οι ζωές που χάνονται και γίνονται αριθμοί, η σύγχρονη τραγωδία που καθημερινά διαδραματίζεται στη Μεσόγειο, οι εικόνες […]