21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκθεση για το κλίμα το 2021,  ανησυχητικό ρεκόρ θερμοκρασίας

Στη νέα του έκθεση «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2021», ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και ότι οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η θερμότητα και η οξίνιση των ωκεανών σημείωσαν νέα ρεκόρ το 2021.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δημοσίευσε τη νέα έκθεση «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2021» την Τετάρτη 18 στη Γενεύη, προειδοποιώντας ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα μέχρι σήμερα και ότι τέσσερις βασικοί κλιματικοί δείκτες κατέγραψαν νέα ρεκόρ πέρυσι.

Η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί ως επίσημο έγγραφο για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή του 2022, γνωστή ως COP27, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, οι δείκτες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, της θερμότητας και της οξίνισης των ωκεανών, σημείωσαν πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2021.

Απαιτείται άμεση δράση

Παρά την απεικόνιση της ζοφερής πραγματικότητας του τρόπου με τον οποίο το κλίμα αλλάζει με πρωτοφανείς τρόπους, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν «πολλές επιλογές για την άμβλυνση των επιπτώσεων, τόσο μέσω του μετριασμού όσο και μέσω της προσαρμογής».

Μόνο αν όλοι οι τομείς και οι περιοχές μειώσουν σημαντικά και άμεσα τις εκπομπές, αναφέρεται στην έκθεση, θα είναι δυνατόν να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5° C.

Υπογραμμίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που παρουσιάζεται στο έγγραφο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέδωσε επίσης το δικό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τονίζοντας: «Ο χρόνος τελειώνει».

Μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο Γκουτέρες πρότεινε πέντε δράσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: «Να τερματιστούν οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να καταργηθεί η γραφειοκρατία, να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός πρώτων υλών για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να χαρακτηριστούν αυτές οι τεχνολογίες παγκόσμια, δημόσια αγαθά, διαθέσιμα ελεύθερα.

Ενώ ζήτησε «να μετατοπίσουν τις επιδοτήσεις από τα ορυκτά καύσιμα για να προστατεύσουν τους φτωχούς και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και κοινότητες».

Ο Γκουτέρες προέτρεψε επίσης να τριπλασιαστούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Αν δράσουμε από κοινού, ο μετασχηματισμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να αποτελέσει το ειρηνευτικό έργο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Προειδοποιώντας ότι «χωρίς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον», κάλεσε τόσο τους δημόσιους όσο και τους ιδιωτικούς φορείς «να σταματήσουν να μιλούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ένα μακρινό έργο του μέλλοντος».

«Όπως καθιστά σαφές η σημερινή έκθεση, ήρθε η ώρα να δώσουμε ώθηση στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν να είναι πολύ αργά»

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη του Βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στο κέντρο ένταξης ADAMA της Κάριτας Ελλάς

Επόμενο Άρθρο

Το Ιερό Μυστήριο του Χρίσματος στην Καθολική Εκκλησία: Σημασία και Ποιμαντικά Προβλήματα

You might be interested in …

Μοναχές με «Σύνδρομο Νταουν». Η αγάπη να μοιράζεσαι την αφιερωμένη ζωή

  Όλη η μοναχική κοινότητα Τριάντα πέντε χρόνια πριν η Line, νέα γαλλίδα, ήταν σε πνευματική αναζήτηση, για να βρει τον τρόπο να απαντήσει στο κάλεσμα του Θεού, που είχε αισθανθεί. Πίστευε ότι έπρεπε να […]

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τη σύγκληση της 8ης Σύναξης των Καρδιναλίων (κονσιστόριο) της Αρχιεροσύνης του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, και την επιλογή 21 νέων καρδιναλίων, προσθέτοντας […]

dikaio

«Να ρυθμιστεί το αβάστακτο χρέος των φτωχών κρατών»

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ιωβηλαίο 2025, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τα εύπορα κράτη να διαγράψουν τα χρέη χωρών που δε θα μπορέσουν ποτέ να τα αποπληρώσουν. Ως συνέχεια αυτής της έκκλησης, η «Δικαιοσύνη […]