24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Τετάρτη 18 Οκτ.)

Κατά την ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου την Τετάρτη, ο Paolo Ruffini ενημερώσε τους δημοσιογράφους και οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον Καρδινάλιο Leonardo Steiner του Manaus της Βραζιλίας, τον Αρχιεπίσκοπο Zbigņevs Stankevičs της Ρίγας της Λετονίας, τον Επίσκοπο Pablo Virgilio David, Πρόεδρο της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων των Φιλιππίνων (CBCP) και το 19χρονο μέλος της Συνόδου, Wyatt Olivas.

Η ΙΣτ΄ Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, στο τέλος των εργασιών της, θα συντάξει μια επιστολή-μήνυμα για όλο το λαό του Θεού.

Αυτό αποκάλυψε κατά την απογευματινή ενημέρωση στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας ο Paolo Ruffini, Πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Συνόδου, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή για το συνθετικό έγγραφο έχει σκεφτεί ένα κείμενο που θα απευθύνεται «σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί ή δεν έχουν συμμετάσχει στη συνοδική διαδικασία», για την εμπειρία που έζησαν τα μέλη της Συνόδου.

Ο Ruffini εξήγησε ότι η Γραμματεία της Συνόδου, σε συμφωνία με τον Πάπα, υπέβαλε την πρόταση σε ψηφοφορία της Συνέλευσης, η οποία και την ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (σε σύνολο 346 ψηφοφόρων, 335 υπέρ και 11 κατά).

Καλεσμένοι στη σημερινή ενημέρωση ήταν ο Καρδινάλιος Leonardo Ulrich Steiner, Αρχιεπίσκοπος του Manaus (που βρίσκεται στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας), ο Αρχιεπίσκοπος Zbigņevs Stankevičs της Ρίγας της Λετονίας και Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων της Λετονίας, ο Επίσκοπος Pablo Virgilio David, Πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων των Φιλιππίνων (CBCP) και Επίσκοπος του Kalookan, και ο Wyatt Olivas από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νεότερος συμμετέχων στη Συνέλευση της Συνόδου.

Δεκαεννέα ετών, ο Wyatt, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Wyoming στο Laramie, συμμετείχε ως ιεραπόστολος στο πρόγραμμα της Καθολικής Νεολαίας Totus Tuus και είναι κατηχητής στην επισκοπή της πατρίδας του Cheyenne.

Το Συνθετικό Έγγραφο

Όσον αφορά το συνθετικό έγγραφο, ο Πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία ενημέρωσε και πάλι τους δημοσιογράφους ότι, στο τέλος της 12ης Γενικής Συνόδου το πρωί της Τετάρτης, η οποία ξεκίνησε τη συζήτηση της τέταρτης ενότητας του Instrumentum laboris, Ενότητα Β-3, με θέμα «Συμμετοχή, ευθύνη και εξουσία. Ποιες διαδικασίες, δομές και θεσμοί σε μια ιεραποστολική συνοδική Εκκλησία;», ο Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich, Γενικός Εισηγητής, ανακοίνωσε ότι η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε ότι το κείμενο θα είναι σχετικά σύντομο και στην υπηρεσία μιας διαδικασίας που συνεχίζεται.

Θα είναι ένα μεταβατικό κείμενο, βασισμένο στην εμπειρία της Συνέλευσης, το οποίο θα περιέχει τα σημεία στα οποία υπάρχει συναίνεση και εκείνα στα οποία υπάρχει έλλειψη συμφωνίας, καθώς και ανοιχτά ζητήματα που θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος από κανονική, θεολογική και ποιμαντική άποψη, για να επικυρωθεί μαζί με τον λαό του Θεού.

Θα είναι σε απλό ύφος, δεν θα είναι ένα τελικό έγγραφο, ούτε θα είναι το Instrumentum laboris της επόμενης συνέλευσης, διευκρίνισε ο Καρδινάλιος, προσθέτοντας ότι θα χρησιμεύσει μόνο για να συνοδεύσει τις επόμενες φάσεις της Συνόδου για τη Συνοδικότητα.

Προσευχή για τους μετανάστες με τον Πάπα αύριο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Στους δημοσιογράφους, η γραμματέας της Επιτροπής Ενημέρωσης, Sheila Pires, ανέφερε ότι οι σημερινές πρωινές εργασίες ξεκίνησαν με τη μνήμη του μακαριστού επισκόπου Robert Patrick Camilleri Azzopardi, επισκόπου της Comayagua και προέδρου της Συνόδου των Επισκόπων της Ονδούρας, ο οποίος απεβίωσε την Τρίτη, και ότι την Πέμπτη το απόγευμα, στο τέλος της απογευματινής συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί να συγκεντρωθούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθούν για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά – στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πάπας. Το πρωί της Τετάρτης, στην αίθουσα Παύλος Στ’ , όπου διεξάγεται η Ιστ΄ Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, ο Luca Casarini, ειδικός προσκεκλημένος, αναφέρθηκε στη διάσωση 116 μεταναστών από διάφορες αφρικανικές χώρες στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε δύο διαφορετικές βάρκες.

Συνοδικότητα στην Αμαζονία

Ο καρδινάλιος Steiner μίλησε για τη μακρά εμπειρία της συνοδικότητας στην Εκκλησία του Αμαζονίου, η οποία πάντοτε προσπαθούσε να περιλάβει στην συζήτηση όλα τα διακονήματα και όλες τις κλήσεις στον ευαγγελισμό. Ο Καρδινάλιος επεσήμανε ότι στις επισκοπικές συνελεύσεις και στις ευρύτερες συνελεύσεις ολόκληρης της περιοχής συμμετέχουν λαϊκοί και ότι στις πρόσφατες συνεδριάσεις υπήρχε πάντα ένας εκπρόσωπος ή εκπρόσωποι των ιθαγενών.

«Όλο και περισσότερο επιδιώκουμε αυτή την παρουσία για να μπορούμε να ακούσουμε και να ασκήσουμε καλύτερα την αποστολή μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Σύνοδος είναι μια διαδικασία και ότι αναζητούνται λύσεις, αλλά «ασκούμε τον εαυτό μας στη συνοδικότητα, σε αυτή τη Σύνοδο», ότι «όλοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, να εκφραστούν, να πουν τις ιδέες τους, πάντα για το καλό της Εκκλησίας, πάντα λαμβάνοντας υπόψη την αποστολή της Εκκλησίας», δηλαδή την κήρυξη του Ευαγγελίου.
«Για εμάς που είμαστε από τον Αμαζόνιο, είναι ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο της προσπάθειας να ακούσουμε τους πάντες και να τους συμπεριλάβουμε όλους στη διαδικασία του ευαγγελισμού», κατέληξε ο καρδινάλιος Steiner.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Καρδινάλιος επεσήμανε ότι η ακρόαση βοηθά στην κατανόηση των κοινοτήτων και των αναγκών τους, βοηθά στο να είμαστε μια Σαμαρείτιδα Εκκλησία, παρούσα, ελεήμων. Υπάρχουν 70.000 ιθαγενείς, το να ακούει κανείς τις διάφορες κοινότητες είναι σημαντικό γιατί μας μιλούν για τον τρόπο της ευλάβειάς τους, συνέχισε ο καρδινάλιος Steiner, βοηθούν να εξετάσουμε τη λαϊκή ευσέβεια, με λίγα λόγια να είμαστε μια ευαγγελίζουσα Εκκλησία.


Η εμπειρία της Συνόδου στη Λετονία

Μίλησε για την αντίδραση των Καθολικών στη Λετονία (20% του πληθυσμού, περίπου δύο εκατομμυρίων) στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Zbigņev Stankevičs της Ρίγας, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων της Λετονίας.

«Υπήρχαν διφορούμενα συναισθήματα», κάποιοι έχοντας ακούσει για τους συνοδικούς τρόπους στη Γερμανία είχαν μια στάση απόρριψης, άλλοι σκέφτηκαν κάτι επίσημο, αλλά στη συνέχεια όλοι έπιασαν δουλειά. Προέκυψε η ανάγκη να ακουστούν όλοι, όχι μόνο οι καθολικοί, αλλά και άλλοι χριστιανοί, εκπρόσωποι άλλων θρησκειών, οι περιθωριοποιημένοι, ακόμη και οι μη πιστοί. Και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τι θέλει να πει το Άγιο Πνεύμα στην Εκκλησία σήμερα και να αφυπνίσουμε την αίσθηση της συνυπευθυνότητας για την ευαγγελική αποστολή της Εκκλησίας σε κάθε βαπτισμένο άτομο.

«Και εδώ υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση, πρώτα απ’ όλα της εκπαίδευσης των επισκόπων, των ιερέων», είπε ο ιεράρχης, «γιατί το κύριο καθήκον τους είναι να κοιτάξουν τους πιστούς και να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους, τα χαρίσματά τους. Και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος της Ρίγας μίλησε για τις γυναίκες στην Εκκλησία. ‘Δεν πρέπει να ανταγωνίζονται τους άνδρες, αλλά η συμπληρωματικότητα είναι σημαντική’, ναι, να τους δίνεται περισσότερος χώρος στην Εκκλησία, αλλά να μην θίγεται αυτό που υπάρχει στο Ευαγγέλιο και στην παράδοση της Εκκλησίας.


Η Φιλιππινέζικη διασπορά

Όσον αφορά την πραγματικότητα των Φιλιππινέζων, ο Επίσκοπος Pablo Virgilio David, Επίσκοπος του Kalookan, δήλωσε ότι υπάρχουν εκατομμύρια Φιλιππινέζοι που ζουν διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι αποτελούν το 10-15% του πληθυσμού των Φιλιππίνων, αυτό που ονομάζεται «Φιλιππινέζικη διασπορά».

Απόστολοι, επειδή δεν έχουν εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό, αλλά προσπαθούν να ζήσουν την πίστη τους.
Ο Επίσκοπος David τόνισε ότι αυτή η Σύνοδος επιμένει ακριβώς στην ισότητα στην αξιοπρέπεια. «Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι Καρδινάλιος ή Αρχιεπίσκοπος ή οποιοσδήποτε άλλος, γιατί κατά βάση είμαστε μια κοινότητα μαθητών που είναι ίσοι στο βάπτισμα», είπε.
Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στις Φιλιππίνες, σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιες είναι οι προτεραιότητες, ο ιεράρχης παρατήρησε την ανάγκη συνοδείας όσων ζουν στο εξωτερικό, ώστε να μαρτυρούν την πίστη τους στις χώρες όπου εργάζονται.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας όσον αφορά τα LGBTQ+ άτομα ή όσους έχουν σχέσεις με άτομα του ιδίου φύλου, ο καρδινάλιος Steiner απάντησε ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των προβληματισμών αλλά και κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των ομάδων, και συμπλήρωσε ότι αυτή η συνέλευση της Συνόδου δεν οδηγεί σε συμπεράσματα.

Προηγούμενο Άρθρο

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη. Καλεί σε ημέρα μετάνοιας και προσευχής για την ειρήνη

Επόμενο Άρθρο

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

You might be interested in …

3ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ Τρίτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023 Χριστιανική μύηση: Κατήχηση ενηλίκων Στο προηγούμενο άρθρο ακούσαμε τη Σύνοδο των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) να μας θυμίζει ότι «Λόγω του Βαπτίσματος ο κάθε πιστός […]

7ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στου σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ έβδομο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Μεταστραμμένοι – Μεταμορφωμένοι Στο προηγούμενο άρθρο μας είπε η Σύνοδος των Επισκόπων ότι στην εποχή μας, κατά την οποία ακόμη και όσοι […]

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη 19 – μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 13ης Γενικής Συνόδου – στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να προσευχηθούν για όσους […]