22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” Διακήρυξη της Διεθνούς Συνάντησης στα Τίρανα

dikaio

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη

dikaio

Δελτίο Τύπου, Τίρανα, Αλβανία, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Σύσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης

Τελική Διακήρυξη της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας στα Τίρανα

16-18 Σεπτεμβρίου 2011

«Δια-θρησκευτικές και διαπολιτισμικές σχέσεις – ευκαιρίες και προκλήσεις για την αλληλεγγύη μας»

Αλβανική συμμετοχή στη διαμόρφωση της Ευρώπης

Το θέμα που επιλέχτηκε από τον Πάπα Βενέδικτο XVI για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, για το τρέχον έτος, ήταν «Θρησκευτική Ελευθερία, ο Δρόμος για την Ειρήνη». Είκοσι χρόνια μετά την πτώση ενός από τα πιο καταπιεστικά κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη, η Σύσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία για να πληροφορηθεί σχετικά με την εμπειρία της χώρας σε θέματα δια-θρησκευτικού και δια-πολιτισμικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι από 23 Ευρωπαϊκές χώρες, είχαν την τιμή να τους υποδεχτούν όλες οι κύριες θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας. Ηγέτες και μέλη της Μουσουλμανικής, Ορθόδοξης, Καθολικής, Μπεκτασιανής και Προτεσταντικής κοινότητας αντάλλαξαν εμπειρίες σε ένα σεμνό άνοιγμα της συνάντησης εργασίας (workshop), υποδεχόμενοι τους συμμετέχοντες στις κοινότητές τους και απαντώντας σε ερωτήματα μέσω ανοιχτής συζήτησης. Ο Πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τους προσκάλεσε στην τελετή έναρξης. Αυτή η εμπειρία φιλοξενίας και ανταλλαγής εκτιμήθηκε πολύ.

Κατά τις επαφές με τις διαφορετικές κοινότητες, οι συμμετέχοντες συγκινήθηκαν βαθιά, όταν έμαθαν για τους διωγμούς που είχαν αυτές υποστεί κατά την κομμουνιστική περίοδο: άνθρωποι φυλακίζονταν για τα θρησκευτικά τους πιστεύω, οι δομές ηγεσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων αποδυναμώνονταν με φυλακίσεις και εξορίες, η πολιτισμική κληρονομιά των διαφορετικών παραδόσεων καταστράφηκε, οι χώροι λατρείας δεν ήταν προσβάσιμοι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνταν με τρόπους που δεν σέβονταν την πίστη και τις αξίες της κοινότητας.

Ήταν αξιοθαύμαστη η αντίσταση του Αλβανικού λαού, ο οποίος κράτησε την πίστη του ζωντανή στην καρδιά του, παρά την τρομερή καταπίεση και καταστροφή. Όταν το 1991 οι διωγμοί σταμάτησαν, οι θρησκευτικές κοινότητες, ενωμένες από την εμπειρία της κοινής καταπίεσης, ήταν αποφασισμένες να προωθηθεί η ανοικοδόμηση

με πνεύμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και ανταλλαγής. Με αυτό το πνεύμα, η θρησκευτική αναζωπύρωση στην Αλβανία, ήταν μία γιορτή κοινή για όλους.

Όλες οι θρησκευτικές κοινότητες γνωρίζουν ότι η Αλβανία είναι ακόμη μία κοινωνία σε μετάβαση: ορισμένα θέματα από το παρελθόν παραμένουν άλυτα και υπάρχουν σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις για το μέλλον. Ο καθορισμός του ρόλου της θρησκείας στη σημερινή κοινωνία δεν έχει ακόμα πλήρως καθοριστεί, όμως οι θρησκευτικές κοινότητες, έχουν αναλάβει το ρόλο τους στο κτίσιμο της νέας κοινωνίας στην Αλβανία.

Παρότι υπάρχουν ορισμένες εντάσεις και δυσκολίες, η στάση που έχουν δείξει οι θρησκευτικές κοινότητες μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από τον αμοιβαίο σεβασμό, την αμοιβαία στήριξη και την έμφαση σε κοινές αξίες, όπως η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής. Αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Είναι ενθαρρυντική η στήριξη των πολιτικών αρχηγών προς τις θρησκευτικές κοινότητες, όπως διαφάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού Μπερίσα. Η ανοιχτή παραδοχή σε πολιτικό επίπεδο μίας Αλβανικής ταυτότητας, η οποία όχι μόνο αποδέχεται αλλά είναι και υπερήφανη για τη θρησκευτική πολυμορφία και τη θρησκευτική ελευθερία στην κοινωνία, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους λαούς. Οι θρησκευτικές κοινότητες, διαδραματίζουν το ρόλο τους στην κοινωνική συνοχή και στο πολιτικό γίγνεσθαι, μέσω πολλαπλών μορφών κοινωνικής συμμετοχής, πολλές από τις οποίες αφορούν στη συμπαράσταση σε ανθρώπους πέρα από την κοινότητά τους.

Η ουσιαστική πνευματική διάσταση αυτής της δια-θρησκευτικής συνάντησης υλοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο κέντρο των Τιράνων, σε μία τελετή, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι των συμμετεχουσών κοινοτήτων. Οι διαφορετικές κοινότητες, η κάθε μια σύμφωνα με τη δική της παράδοση, «πρόσφεραν» προσευχές για το μέλλον, μέσα σε ένα πνεύμα γιορτής για την ενότητά μας, μέσω της διαφορετικότητας. Ως συμβολική αναγνώριση της σημασίας αυτής της συνάντησης, φυτεύτηκε ένα δένδρο ελιάς μπροστά από την Πινακοθήκη στα Τίρανα, με την υποστήριξη του Δήμου, ενώ μας περικύκλωνε η βουή του πλήθους της πόλης, που συνέχιζε τη ζωή της.

Η ισχυρή επιθυμία του Αλβανικού λαού να ενδυναμώσει τους δεσμούς με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ήταν, κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, εμφανής. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αλβανία έχει πολλά να μοιραστεί στο πλαίσιο των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη σήμερα, όπως η οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση των συγκρούσεων του παρελθόντος, η αυξανόμενη πολύ-πολιτισμικότητα, η υποδοχή όσων έρχονται από άλλες χώρες και η αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού. Οι θρησκευτικές κοινότητες θα πρέπει να αναλάβουν ηγετική στάση σε θέματα ηθικής, συμβάλλοντας στο κοινό καλό και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Τα μέλη της Σύσκεψης των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης, επιθυμούμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στους Αλβανούς οικοδεσπότες για την φιλοξενία που μας παρείχαν και σε όλους εκείνους που έκαναν αυτή την εμπειρία εφικτή. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ηγέτες και εκπροσώπους των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία: Αρχιεπίσκοπο Rrok Mirdita (Καθολική κοινότητα), Κο. Selim Muça (Μουσουλμανική κοινότητα); Βοηθό Επισκόπου Antoni (Ορθοδόξη κοινότητα), Baba Edmond Brahimaj (Μπεκτασιανή κοινότητα), Πατέρα Fitor Muça (Ευαγγελική Αδελφοσύνη). Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του κ. Λορένς Λούκα, Δημάρχου της Σκόντρα εκτιμώνται βαθιά. Θερμά ευχαριστούμε, επίσης την Αλβανική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης: τον Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Αngelo Massafra, το Γενικό Γραμματέα Luigj Mila και όλους, όσοι βοήθησαν και στήριξαν την προετοιμασία και την επίσκεψή μας, στην Αλβανία.

Π. Αντρέας Βουτσίνος

Πρόεδρος

Η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνη και Ειρήνη είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που σήμερα αποτελείται από 31 εθνικές επιτροπές «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» αντίστοιχων χωρών. Η κάθε επιτροπή έχει ιδρυθεί και αναγνωρισθεί από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της κάθε χώρας. Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Συνόδου των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» αυτή την περίοδο έχει έδρα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος : Εορτασμός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης

Επόμενο Άρθρο

Μια πορεία προετοιμασίας…

You might be interested in …

“Προσκυνητές ελπίδας, Δημιουργοί ειρήνης”

Med24, Tirana. 15 – 21 Σεπτεμβρίου 2024. “Προσκυνητές ελπίδας, Δημιουργοί ειρήνης” Μια από τις πιο δυνατές και ευχάριστες εμπειρίες που έχω βιώσει! 50 νέοι από 3 ηπείρους, από όλες τις χώρες που βρέχονται από την […]

50 χρόνια «Pacem in Terris», «Η Ειρήνη στη γη»

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος   Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   50 χρόνια «Pacem in Terris» «Η Ειρήνη στη γη»   Στον επίσημο εορτασμό που οργάνωσε το Ποντιφικό Συμβούλιο Δικαιοσύνη και Ειρήνη για τα […]

phn_2011

Οι καλύτερες εντυπώσεις από τη συμμετοχή μας στην 26η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΔΡΙΤΗ2011 Ερμούπολη Σύρου 25/8/2011 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συμμετοχή μας στην 26η […]