6 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

CCEE: Νέος Ευαγγελισμός

 

St. Gallen, 1η Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι προκλήσεις του Ευαγγελισμού στην Ευρώπη:

Το μήνυμα των Ευρωπαίων Επισκόπων

 

Μήνυμα των Επισκόπων και ανακοινωθέν επί τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE)

 

St. Gallen Ελβετίας, 27-30 Σεπτεμβρίου 2012

 

Με την θεία Λειτουργία των Εθνών που μεταδόθηκε απευθείας  από τον Καθεδρικό Ναό του St.Gallen μέσω της Ελβετικής τηλεόρασης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνέλευσης των Προέδρων των  Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (27-30 Σεπτεμβρίου 2012), που συνεκλήθη από το (CCEE). Επί τη λήξη της συνάντησής τους, οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν ένα μήνυμα αναφορικά με τις προκλήσεις του ευαγγελισμού στην Ευρώπη.

 

Παραμονές του αναγγελθέντος από τον Άγιο Πατέρα Βενέδικτο 16ο Έτους της Πίστεως, και της παγκόσμιας Συνόδου των Επισκόπων για τον Νέο Ευαγγελισμό, το Συμβούλιο των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) συνεδρίασε για την ετήσια Συνέλευση στο  San Gallo Ελβετίας, επίσημη έδρα της οργάνωσης, επ΄ευκαιρία της 1400ης επετείου από την άφιξη στην ομώνυμη  πόλη του Αγίου Gallo και μετά από πρόσκληση του τοπικού Επισκόπου Σεβασμιότατου Markus Buchel.

Οι εντατικές και επωφελείς εργασίες – από τις 27 έως 30 Σεπτεμβρίου – διεξήχθηκαν υπό το φως της πίστης, μέσα σε κλίμα εδραιωμένης αδελφοσύνης και με το πάθος όλων ως Ποιμένων των Χριστιανικών Κοινοτήτων και ως Ευρωπαίων πολιτών.

Ως συμπέρασμα των εργασιών τους οι συμμετέχοντες στην ολομελή Συνέλευση του CCEE, υιοθέτησαν το παρακάτω μήνυμα (ακολουθεί το τελικό ανακοινωθέν)

 

Μήνυμα

εκ μέρους της ολομελούς Συνέλευσης του CCEE

Ελβετία, San Gallo, 30.9.2012

 

Οι Πρόεδροι των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης που συνεδρίασαν σε ολομελή Συνέλευση από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου στην Ελβετία στο San Gallo αντιμετώπισαν την πρόκληση του ευαγγελισμού τις παραμονές του Έτους της Πίστης που κήρυξε ο Άγιος Πατέρας Βενέδικτος 16ος. Προς το πρόσωπό του, τη Διδασκαλία του και προς ολόκληρο το Πέτριο λειτούργημά του, οι Επίσκοποι ανανέωσαν την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωσή τους.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η αναγγελία του Ιησού Χριστού είναι το μεγάλο «ναι» του Θεού στη ζωή του ανθρώπου, στην ελευθερία, στην αγάπη. Το Ευαγγέλιο πράγματι αποκαλύπτει την αλήθεια του Θεού-Αγάπη και φανερώνει το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου. Τον σώζει από το ηθικό κακό και προσφέρει την πληρότητα στην ανθρώπινη υπόστασή του. Έχοντας επίγνωση των σοβαρών παρεκκλίσεων του οικονομικού φιλελευθερισμού και του ηθικού αναρχισμού, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο χριστιανισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ και προσφέρει σε όλους την πάντοτε επίκαιρη παρακαταθήκη του αφού διακηρύττει έναν προσωποκεντρικό και συλλογικό (κοινοτικό) ανθρωπισμό. Ατενίζοντας το Χριστό, η Εκκλησία αναγγέλλει τη λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία, το άνοιγμά του στους άλλους και στον Θεό-Δημιουργό στον οποίο είναι γερά προσκολλημένος και αναγνωρίζει ως πηγή και εγγυητή των αξιών που κατευθύνουν τη συμπεριφορά των ατόμων και των λαών. Οι λαϊκές κουλτούρες που συγκρούονται πάνω σε διαφορετικές ανθρωπολογικές αντιλήψεις, δεν πρέπει να βλέπουν με καχυποψία το χριστιανικό μήνυμα  το οποίο ανέκαθεν αποκαλύπτει και τον τομέα της πίστης και τον τομέα της λογικής. Και οι δυο αυτοί τομείς ανήκουν στον άνθρωπο και στην ιστορία της Ευρώπης και είναι στη βάση του πολιτισμού μας. Δίνοντας μαρτυρία της αλήθειας της πίστης, η Εκκλησία συμμετέχει στον πολιτιστικό διάλογο με τη δική της παρακαταθήκη σοφίας και κουλτούρας παρουσιάζοντας τις επεξεργασίες του ορθού λόγου. Η πρόθεση επανασχεδιασμού των φυσικών θεμελίων της κοινωνίας, όπως η οικογένεια ή η συμβίωση των διαφόρων ιστορικών και θρησκευτικών παραδόσεων, δεν θεωρείται τυχαία.

Αναρωτιόμαστε για το σκοπό των στάσεων και συμπεριφορών ενόχλησης και συστηματικής ανυποληψίας (απαξίας), που εκφράζουν έλλειψη ανεκτικότητας και μάλιστα μερικές φορές ακόμη και διάκριση και προτροπή σε μίσος ενάντια στην πίστη και τη χριστιανική διδασκαλία και συνεπώς ενάντια στους χριστιανούς. Η φωνή των τελευταίων θεωρείται από ορισμένους ενοχλητική και καταγγέλλεται για μισαλλοδοξία ή σκοταδισμό: στην πραγματικότητα την θεωρούν επικίνδυνη, επειδή είναι φωνή ελεύθερη που δεν λυγίζει εμπρός σε συμφέροντα ούτε είναι διατεθειμένη να υποκύπτει σε εκβιασμούς. Να αποσταθεροποιείς το άτομο και την κοινωνία δεν είναι για το καλό του ανθρώπου, αλλά αντιπροσωπεύει και επιδιώκει μεροληπτικά συμφέροντα.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη τιμή, υπό το φως και της διδασκαλίας της Β΄ Συνόδου στο Βατικανό, στην ανθρώπινη ελευθερία, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται σε σχέση με τα δικαιώματα των προσώπων και σε σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Συνειδητοποιήσαμε τη σοβαρή κατάσταση των Καθολικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Θέλουμε να παρακολουθούμε την τύχη τους με αλληλέγγυα προσοχή και ελπίζουμε να τους παρασχεθεί η εγγύηση της ελευθερίας τους.

Στο πλαίσιο της Ευρώπης μέσα στο οποίο ζούμε, ευχόμαστε πλήρη σεβασμό και διαθεσιμότητα για διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και αλαζονεία. Οι χριστιανοί αισθάνονται την ευθύνη ως πολίτες και διαθέτουν μια παρακαταθήκη αλήθειας την οποία επί δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας αποδεικνύουν με τους καρπούς της υπηρεσίας, του καλού, και του πολιτισμού. Η αποστολή μας, μας υποχρεώνει (δεσμεύει) να είμαστε Ποιμένες συνετοί κοινοτήτων, που είναι παρούσες μέσα στην ιστορία, όπως το προζύμι στο φύραμα,  και σαν τις λαμπάδες που ακτινοβολούν  το φως του Χριστού για το καλό όλων.

 

(Μήνυμα που επικυρώθηκε από την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση του CCEE).

 

Η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου

Με την εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος καρδινάλιος Peter Erdo, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, εξέθεσε συνοπτικά την πορεία  που πραγματοποιήθηκε κατά το έτος και εστίασε στα κυριότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι καταστάσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι η κοπιαστική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ιδεωδών αξιών – μεταξύ των οποίων προέχουν το θέμα της θρησκευτικής ελευθέριας και ο σεβασμός της ζωής και της οικογένειας – και στο επίπεδο της οικονομίας, από την οποία εξαρτάται η φτώχεια πολλών και η σχέση με τους λαούς της Αφρικής.

 

Το Μήνυμα του Πάπα

Στο μήνυμα που εστάλη στον Πρόεδρο του CCEE, καρδινάλιο Peter Erdo, μέσω του Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού,  του καρδιναλίου Tarcisio Bertone, ο Άγιος Πατέρας καλεί την Εκκλησία της Ευρώπης «να μελετήσει το διαρκές καθήκον του ευαγγελισμού και το επείγον της σημερινής ανανέωσής του» και να ακολουθήσει την εμπειρία του Αγίου Gallo, ο οποίος διδάσκει ότι «το χριστιανικό Μήνυμα σπέρνεται και ριζώνει αποτελεσματικά εκεί όπου βιώνεται με τρόπο αυθεντικό και εύγλωττο από μια κοινότητα». Στη πορεία των εργασιών , οι Πρόεδροι εξέφρασαν την επιθυμία να ευχαριστήσουν, μέσω επιστολής, τον Άγιο Πατέρα για τα λόγια του και τη διδασκαλία του.

 

Καταστατικές διευθετήσεις

Στην πορεία των εργασιών ακούσθηκαν οι επιτροπές του CCEE, το έργο τους και οι προοπτικές για το μέλλον. Η Συνέλευση εκτίμησε τη στράτευση και τους σχεδιασμούς επιβεβαιώνοντας την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή της. Ταυτοχρόνως, διορίσθηκαν οι Πρόεδροι των ακολούθων Επιτροπών του CCEE.

Στην προεδρία της Επιτροπής Caritas in Veritate (Αγάπη εν Αληθεία), επαναβεβαιώθηκε για ένα έτος ο Σεβ/τος Giampaolo Crepaldi, Επίσκοπος Τεργέστης (Ιταλία).

Στην προεδρία της Επιτροπής Κατήχηση, Σχολείο και Πανεπιστήμιο, διορίσθηκε ο Σεβ/τος  Marek Jedraszewski, Αρχιεπίσκοπος της Lodz (Πολωνία), ο οποίος επαναβεβαιώθηκε επίσης στη Διεύθυνση του τομέα Πανεπιστήμιο. Για τον τομέα Κατήχηση διορίσθηκε ο Σεβ/τος Duro Hranic, βοηθός Επίσκοπος της Dakovo και Osijek (Κροατία) και για τον τομέα Σχολείο ο Σεβ/τος Eric Aumonier, Επίσκοπος της Versailles (Γαλλία).

Στην προεδρία της Επιτροπής  ΜΜΕ διορίσθηκε ο Σεβ/τος Jose Ignacio Munilla Aguirre, Επίσκοπος της San Sebastian (Ισπανία).

Τέλος, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Yπηρεσίας για τις Κλήσεις (EVS), διορίσθηκε ο Σεβ/τος Oscar Cantoni, Επίσκοπος της Crema (Ιταλία)

 

Οι σημερινές προκλήσεις της Ευρώπης: κοινωνικές και πνευματικές πτυχές

Η εισαγωγή στο θέμα ανατέθηκε στον αρχιεπίσκοπο της Malines-Bruxelles, Σεβασμιότατο Andre-Joseph Leonard, Πρόεδρο της Συνόδου Ιεραρχίας του Βελγίου, στην καθηγήτρια Marta Cartabia, Καθηγήτρια Δικαίου και Δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ιταλία και στον καθηγητή Kuno Schedler, Καθηγητή επιχειρηματικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του San Gallo.

Οι εισηγήσεις προσέφεραν στοιχεία και προοπτικές μεγάλου ενδιαφέροντος για τη συζήτηση στη Συνέλευση. Είναι σε εξέλιξη μια σοβαρή αντιπαραβολή μεταξύ διαφόρων λαϊκών θεωρήσεων του δικαίου και του θεμελίου του. Η έννοια της ανθρώπινης φύσης, που βρίσκεται στη βάση της παγκόσμιας εμπειρίας και κουλτούρας, συχνά έχει θεωρηθεί ξεπερασμένη. Ολοένα και περισσότερο αναδεικνύονται κα ορίζονται τα όρια των συνόρων μεταξύ διαφόρων ανθρωπολογικών αντιλήψεων που οδηγούν σε κατευθύνσεις, ερμηνείες και επιλογές σοβαρές και αντιτιθέμενες, όπως όσον φορά στα θέματα βιοηθικής – από τα έμβρυα στις αμβλώσεις, από τη γονιμοποίηση στην ευθανασία,  – στα θέματα των σχέσεων με τις θρησκείες και τις Εκκλησίες, τις μη διακρίσεις, την οικογένεια και τα δικαιώματα των βρεφών, καθώς επίσης και τη λεπτή σχέση με την κυριαρχία των Κρατών. Οι Επίσκοποι επαναβεβαίωσαν την ελευθερία να μπορούν να αναγγέλλουν το Ευαγγέλιο και την κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας, γνωρίζοντας πως είναι πηγή της παρακαταθήκης ελπίδας και ανθρωπισμού που συνιστά τον θεμελιώδη ιστό του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

 

Η θρησκευτική ελευθερία

Πολύ ιδιαίτερη και συγκεκριμένη προσοχή αφιέρωσε η Συνέλευση στο ζήτημα των διώξεων που υφίστανται οι χριστιανοί ανά τον κόσμο: ανανεώθηκε η συμπαράσταση προς τις διωκόμενες Εκκλησίες και ζητήθηκε από την διεθνή κοινότητα να υψώσει τη φωνή  της με σαφήνεια και συνέχεια ώστε το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας να γίνεται σεβαστό και να προωθείται πάντοτε και παντού. Έγινε επίσης λόγος  για το Παρατηρητήριο επί των διακρίσεων  και της μισαλλοδοξίας ενάντια στους χριστιανούς στην Ευρώπη, εκφράζοντας την πιο κατηγορηματική αποδοκιμασία γ΄αυτά τα οδυνηρά φαινόμενα τα οποία εκεί όπου διαπιστώνονται φανερώνουν μια παρακμή της κουλτούρας και του πολιτισμού που είναι αντίθετη στους σκοπούς και τις προθέσεις. Ανανεώνεται επίσης η βούληση της Συνέλευσης να συμβάλλει  στο έργο πολιτιστικής εμβάθυνσης στις θεμελιώδεις έννοιες της «ελευθερίας» και της «διάκρισης».

Και η κοινοποίηση για τις εργασίες που συνδέονται με την COMECE, στο πλαίσιο των κοινωνικών ζητημάτων, προκάλεσε ικανοποίηση σε όλους διαβλέποντας σ΄αυτές την προοπτική μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης υπηρεσίας προς την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και χρησιμότητας υπήρξε η εμπειρία της επίσκεψης στο Στρασβούργο των Προέδρων των Συνόδων Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης το Συμπόσιο των Επισκόπων Ευρώπης και Αφρικής, καθώς και η συνάντηση των Επισκόπων ανατολικού τυπικού στην Oradea Ρουμανίας.

Το φως και η χάρη της καθημερινής θείας Ευχαριστίας  καθοδήγησαν τις εργασίες της Συνέλευσης που ολοκληρώθηκαν κάτω από την μητρική προστασία της Υπεραγίας Παρθένου Μαρίας, Μητέρας της Εκκλησίας, και με την προσευχή προς τον Άγιο Gallo, κατά τη θεία Λειτουργία που τελέσθηκε μέσα σε ένα κατάμεστο από κόσμο Καθεδρικό Ναό και μεταδόθηκε απευθείας από την Ελβετική τηλεόραση.

 

Μετάφραση από τα Ιταλικά: Πέτρου Ανδριώτη

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη & Ειρήνη: Νέος Ευαγγελισμός

Επόμενο Άρθρο

Εγκαίνια-παράδοση Μονής Φραγκισκανίδων στην Αλεξανδρούπολη

You might be interested in …

COMECE: Ας συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη μαζί

Οι επίσκοποι της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) στη Λομζά στηρίζουν τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ: «Ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας για τους πολίτες που αναζητούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη». Με […]

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία. COMECE: «Σταματήσετε την τρέλα του πολέμου»!

Την πρώτη επέτειο της πλήρους κλίμακας τραγικής στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), καρδινάλιος Hollerich, επαναλαμβάνει την έκκληση των επισκόπων της ΕΕ προς […]

Η Εκκλησία προσεύχεται για την ειρήνη στην Ουκρανία και για τα θύματα του κορονοϊού

Η Εκκλησία στην Ευρώπη συγκεντρώνεται γύρω από το ευχαριστιακό τραπέζι. Από την Τετάρτη των Τεφρών και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, οι πρόεδροι των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της ηπείρου μας θα τελέσουν τη […]