28 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

COMECE & CEC : Έκκληση για γενική κατάπαυση του πυρός

Οι Πρόεδροι της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich τΙ και αιδεσιμότατος Christian Krieger, απέστειλαν επιστολή προς τους Προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Vladimir Putin και Volodymyr Zelenskyy τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, με την οποία ζητούν Πασχαλινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα της 17ης Απριλίου έως τα μεσάνυχτα της 24ης Απριλίου.

Στην επιστολή τους, οι Πρόεδροι της COMECE και του CEC ζητούν «μια γενική κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί στους χριστιανούς στη Ρωσία και την Ουκρανία, αδελφούς και αδελφές εν Χριστώ, η ευκαιρία να γιορτάσουν το Πάσχα με ειρήνη και αξιοπρέπεια».

«Μια τέτοια εκεχειρία θα ήταν επίσης επωφελής για όλους τους πολίτες και των δύο χωρών σας, δίνοντάς τους μια ανάπαυλα από την ανησυχητική αβεβαιότητα για τη ζωή των αγαπημένων τους προσώπων που είτε πολεμούν στις συγκρούσεις είτε πλήττονται από αυτές», αναφέρεται στην επιστολή της COMECE-CEC προς τους Προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η έκκληση γίνεται στο πλαίσιο του Πάσχα, όπου οι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο θυμούνται το Πάθος και τον θάνατο του Ιησού Χριστού και γιορτάζουν την Ανάστασή Του. Αυτές οι πασχαλινές γιορτές βρίσκονται στην καρδιά της χριστιανικής πίστης και αποτελούν το αποκορύφωμα του λειτουργικού έτους.

Η έκκληση του CEC και της COMECE απηχεί την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου στις 10 Απριλίου 2022, όταν είπε: «Κατεβάστε τα όπλα! Ας αρχίσει μια πασχαλινή ανακωχή. Αλλά όχι για να επανεξοπλιστούμε και να ξαναρχίσουμε τις μάχες, αλλά μια ανακωχή για να φτάσουμε στην ειρήνη μέσα από πραγματικές διαπραγματεύσεις, ανοιχτές σε κάποιες θυσίες για το καλό των ανθρώπων».

Οι δύο Πρόεδροι του CEC και της COMECE ενημέρωσαν επίσης τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο για την έκκλησή τους, προτρέποντάς τον να υποστηρίξει την πρωτοβουλία τους. «Θα μπορούσατε να δείξετε πόσο μεγάλη σημασία αποδίδετε στο να δώσετε στους Χριστιανούς στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αδελφούς και αδελφές εν Χριστώ, την απαραίτητη ανάπαυλα για να μπορέσουν να γιορτάσουν το Πάσχα με ειρήνη και αξιοπρέπεια», αναφέρεται στην κοινή επιστολή τους προς τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Οι Πρόεδροι του CEC και της COMECE προτρέπουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και τις κοινότητες σε όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν στο κάλεσμά τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich τΙ και ο αιδεσιμότατος Christian Krieger εξέδωσαν ειδικό κοινό πασχαλινό μήνυμα από τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, όπου πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Οι δύο Πρόεδροι συγκινήθηκαν από την ανθρώπινη τραγωδία που αντανακλάται στα μάτια των προσφύγων που συνάντησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Εξέφρασαν την ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς όλους τους επαγγελματίες, τους εθελοντές, τις εθνικές και θρησκευτικές αρχές για την έμπρακτη αλληλεγγύη που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την υποδοχή και την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα λόγω του πολέμου.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα από την αρχή του πολέμου. Από εδώ, από το συνοριακό σημείο διέλευσης Dorohusk-Yahodyn μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, ενόψει των εορτασμών του Πάσχα, ο Αιδεσιμότατος Krieger και ο καρδ. Hollerich κάλεσαν σε προσευχή και δράση για την ειρήνη στην Ουκρανία και πέραν αυτής.

«Το πασχαλινό μυστήριο του Χριστού μας οδηγεί στην καρδιά της αδικίας, της βίας και του πόνου», αναφέρει το μήνυμά τους. «Η ιστορία του πάθους και του θανάτου του Χριστού απηχεί τον ανθρώπινο πόνο και τις τραγωδίες που βιώνουμε σε πολλά μέρη του κόσμου μας, και των Ουκρανών στην ίδια τους τη χώρα και όπου τους έχουν οδηγήσει οι δρόμοι της εξορίας».

«Στον Χριστό, ο Θεός ενώνεται με την ανθρωπιά μας, παίρνοντας πάνω του τους περιορισμούς μας και το μίσος μας, μετατρέποντας τα αδιέξοδά μας, την αγανάκτησή μας, τα συναισθήματα της μοιρολατρίας και της απελπισίας μας σε ελπίδα μέσω της εμπιστοσύνης σε αυτόν. Αυτή η μεταμόρφωση λαμβάνει χώρα μέσα στον άνθρωπο και στον κόσμο που αγαπά ο Θεός». Αυτό το Πάσχα, οι Πρόεδροι του CEC και της COMECE καλούν όλους «να συνεχίσουν να πιστεύουν στον ορίζοντα που ανοίγει μπροστά στα μάτια μας η χάρη του Θεού, που εκδηλώνεται εν Χριστώ».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πολωνία, οι δύο Πρόεδροι επισκέφθηκαν τοπικές εκκλησίες από διάφορες ομολογίες, μαθαίνοντας για τα ανθρωπιστικά τους έργα και τις προσπάθειές τους να υποδεχθούν πρόσφυγες στη χώρα. Οι Πρόεδροι του CEC και της COMECE φιλοξενήθηκαν από το Οικουμενικό Συμβούλιο της Πολωνίας και τον Καθολικό Επίσκοπο του Łódź, Mgr. Grzegorz Ryś.

Βίντεο από την επίσκεψη του καρδιναλίου Jean-Claude Hollerich τΙ και του αιδεσιμότατου Christian Krieger:  

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας στην Γενική Ακρόαση: Ο πόλεμος είναι προσβολή και βλασφημία

Επόμενο Άρθρο

«Μπορεί ο Θεός να υποφέρει;», του σεβάσμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Επτά

Αναλογιζόμενο το παρόν με ένα πρωτότυπο όραμα ενσωματωμένο στην παράδοση, το Ραδιόφωνο του Βατικανού παρουσιάζει σε παγκόσμια ραδιοφωνική πρεμιέρα το «7», μια μελέτη πάνω στο Septem verba Christi in Cruce του Joseph Haydn, για κρουστά, […]

Τρομοκρατικές Επιθέσεις στην Σρι Λάνκα: Επιστολή συμπαράστασης του Τοποτηρητή της Μουφτείας Ξάνθης προς το Πρόεδρο της ΙΣΚΙΕ

Στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στη Σρι Λάνκα ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης, Μπιλάλ Καραχαλήλ, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος όπου εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα.

Ο πάπας Φραγκίσκος στο Ιράκ. Κάρδινάλιος Σάντρι: «Ένα βάλσαμο ειρήνης στις πληγές του Ιράκ και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής»

    Ο πάπας Φραγκίσκος αναχωρεί για το Ιράκ την Παρασκευή 5 Μαρτίου (έως τις 8 Μαρτίου), το πρώτο ταξίδι Πάπα στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ένα ταξίδι που επιθυμούσε έντονα και παρά την πανδημία και […]