Με το βλέμμα του Αγίου Πνεύματος μπορεί να ξεπεραστεί ο ρατσισμός και η αδιαφορία. Ο Πάπας το υπενθυμίζει στο Μήνυμα με την ευκαιρία της Καθολικής Διάσκεψης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης 2020, καλώντας να είμαστε ενωμένοι σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πόλωση ακόμη και στην Καθολική κοινότητα.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται και από διαιρέσεις, υπάρχει ανάγκη για μέσα επικοινωνίας και άτομα, ικανά να χτίζουν γέφυρες και να υπερασπίζονται τη ζωή. Είναι μια έντονη έκκληση να ενώσουμε, μέσα στην πολυμορφία μας, αυτό που ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει στο Μήνυμα προς την Ένωση Καθολικού Τύπου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Καθολικών ΜΜΕ που πραγματοποιείται το διήμερο 1-2 Ιουλίου, και για πρώτη φορά σε τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας. Το φετινό θέμα είναι “Μαζί ενώ είμαστε χωριστά” και εκφράζει το αίσθημα ενότητας παρά την απόσταση που επιβάλλεται από την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Ο Πάπας, αναφερόμενος στο περυσινό Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Επικοινωνιών, επισημαίνει «πόσο ουσιαστική είναι η αποστολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο να διατηρήσει ενωμένους τους ανθρώπους, να μειώσει τις αποστάσεις, να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να ανοίξει το μυαλό και την καρδιά στην αλήθεια».
Μια σημαντική συνειδητοποίηση, που οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων καθολικών εφημερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φαίνεται στην περίπτωση της εφημερίδας «“Catholic Miscellany”, η οποία κυκλοφόρησε το 1822 στο Τσάρλεστον από τον Επίσκοπο John England, ακολουθούμενη από πολλές εφημερίδες και περιοδικά», διότι σήμερα όπως και τότε, γράφει ο Πάπας, «οι κοινότητές μας χρειάζονται μέσα ενημέρωσης που να πληροφορούν και να ενώνουν».
Υπάρχει ανάγκη διάκρισης του καλού από το κακό
Υπογραμμίζει ο Πάπας: «Το ιδανικό της ενότητας εν τη πολυμορφία, στο επίσημο σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει επομένως να εμπνέει και την υπηρεσία που εσείς προσφέρετε στο κοινό καλό»: μια ανάγκη που για τον Φραγκίσκο «είναι ακόμη πιο επείγουσα σήμερα, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις και πόλωση, από τις οποίες ούτε η καθολική κοινότητα φαίνεται να έχει ανοσία». Και στο Μήνυμα, ο Πάπας εξηγεί με ποιο τρόπο αυτό αφορά συγκεκριμένα όσους εργάζονται στον τομέα της επικοινωνίας. «Έχουμε ανάγκη από ΜΜΕ που να είναι ικανά να χτίζουν γέφυρες, να υπερασπίζονται τη ζωή και να γκρεμίζουν τείχη, ορατά και αόρατα, τα οποία εμποδίζουν τον ειλικρινή διάλογο και την αληθινή επικοινωνία», γράφει ο Φραγκίσκος, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για «ΜΜΕ που να μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους, να διακρίνουν το καλό από το κακό, να αναπτύξουν σωστές κρίσεις, βασισμένες σε μια σαφή και αμερόληπτη παρουσίαση των γεγονότων, να κατανοήσουν τη σημασία της στράτευσης υπέρ της δικαιοσύνης, της κοινωνικής αρμονίας και του σεβασμού για το κοινό σπίτι». Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο Πάπας, «έχουμε ανάγκη από άνδρες και γυναίκες αρχών, που να προστατεύουν την επικοινωνία από οτιδήποτε θα μπορούσε να την παραμορφώσει ή να την κάμψει για άλλους σκοπούς».
Να είστε σημείο ενότητας μεταξύ σας
«Σας ζητώ, λοιπόν, να είστε ενωμένοι και σημείο ενότητας μεταξύ σας», λέει ο Πάπας, απευθυνόμενος τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, επειδή «στην Εκκλησία αυτές είναι οι κατηγορίες που μετράνε». Στην Εκκλησία είμαστε όλοι μέλη ενός και μοναδικού σώματος.
Κάθε επικοινωνία έχει την πρωταρχική πηγή της στη ζωή του Θεού
Η επικοινωνία, έπειτα, «δεν είναι μόνο θέμα επαγγελματικής ικανότητας», αλλά να βεβαιώσουμε προσωπικά την αλήθεια του μηνύματος που μεταδίδουμε, διότι «κάθε επικοινωνία έχει την πρωταρχική πηγή της στη ζωή του ενός και τριαδικού Θεού, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας τον πλούτο της θεϊκής του ζωής και μας ζητά, με τη σειρά μας, να κοινοποιήσουμε αυτόν τον θησαυρό στους άλλους, ενωμένοι στην υπηρεσία της αλήθειας Του».
Τα χριστιανικά ΜΜΕ να προωθούν την ανθρώπινη αλήθεια και αξιοπρέπεια
Στη συνέχεια ο Πάπας υπενθυμίζει πόσο είναι σημαντικό να έχουμε το βλέμμα του Πνεύματος, διότι μόνο με αυτό «μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά για να ξεπεράσουμε τις ασθένειες του ρατσισμού, της αδικίας και της αδιαφορίας». Και να βοηθήσουμε επίσης τους άλλους να βλέπουν εις βάθος με τα μάτια του Πνεύματος τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Εύχεται ο Πάπας: «Εκεί όπου ο κόσμος μας μιλάει πολύ συχνά με επίθετα και επιρρήματα, είθε τα χριστιανικά ΜΜΕ να μιλούν με ονόματα που να αναγνωρίζουν και να προωθούν τη σιωπηλή αξίωση της αλήθειας και να προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Και όπου ο κόσμος βλέπει συγκρούσεις και διαιρέσεις, ο Πάπας παροτρύνει τα χριστιανικά ΜΜΕ να δίνουν φωνή στα αιτήματα των φτωχών και όσων έχουν ανάγκη από ευσπλαχνία και κατανόηση.
Ενωμένοι και δυνατοί μπροστά στις παροδικές μόδες
«Είθε το πνεύμα κοινωνίας με τον Επίσκοπο Ρώμης, το οποίο υπήρξε πάντοτε σήμα κατατεθέν του Καθολικού Τύπου στις χώρες σας, να κρατήσει όλους εσάς ενωμένους στην πίστη και ισχυρούς απέναντι στις παροδικές πολιτισμικές μόδες, οι οποίες δεν έχουν το άρωμα της ευαγγελικής αλήθειας», γράφει εν κατακλείδι ο Φραγκίσκος, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη πανήγυρη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και προτρέποντας να προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη στον κόσμο.
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ/kantam
You might be interested in …
Επίσκοποι της ΕΕ: Η άμβλωση δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει θεμελιώδες δικαίωμα
Ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στις 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με το αν θα συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, οι Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) επαναλαμβάνουν τη σθεναρή αντίθεσή […]
Η πρόκληση της μετανάστευσης: η αδιαφορία δεν πρέπει να επικρατήσει
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, ο καρδινάλιος Antonio Maria Veglio, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ποιμαντική των μεταναστών και των μετακινούμενων, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Kalathiparambil, γραμματέα […]
7 Οκτωβρίου Ημέρα Προσευχής και νηστείας για την Ειρήνη
Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δραματική ώρα της ιστορίας μας, ενώ οι άνεμοι του πολέμου και οι φωτιές της βίας συνεχίζουν να καταστρέφουν ολόκληρους λαούς και έθνη», η χριστιανική κοινότητα υπενθυμίζει το […]
Πρόσφατα άρθρα
- Υπάρχει ο Αντίχριστος και ποιος είναι;
- Ανακοίνωση της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. για την επίσκεψη Ad Limina Apostolorum
- Η Εορτή Χριστού Βασιλιά, Προστάτη της Νεολαίας στην Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών
- Απεβίωσε ο π. Δημήτριος Δαλέζιος τ.Ι. – Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου η Εξόδιος Ακολουθία
- Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται στους συμμετέχοντες στον διάλογο της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή με θέμα το Κοινό καλό.