22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συμπόσιο Βιοηθικά Διλήμματα 2012

 

Μεγάλη προσέλευση διαπιστώθηκε, και ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε το Συμπόσιο Βιοηθικής Μέρος β΄ που έλαβε χώρα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Την άριστη διοργάνωση -όπως και πέρσι για το Α΄ μέρος- διεκπεραίωσε η οργανωτική επιτροπή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών με πρόεδρο τον π. Ανδρέα Βουτσίνο. Το θέμα αυτού του Συμποσίου, πάντοτε επίκαιρο και εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όλους, αφορούσε την διαχείριση του πόνου και το τέλος της ζωής. Πολύπλευρη ήταν από τους ομιλητές η προσέγγιση αυτού του θέματος, και σημαντική στην εποχή κρίσης που περνάμε, σε μια κοινωνία που θεωρεί τον θάνατο ταμπού και με κάθε μέσον τον ξορκίζει. Υπογραμμίστηκε η αξία του ανθρώπου και κατά συνέπεια η αξία της ζωής του, σαν πλάσμα κατ’ εικόνα και ομοίωση του Πλάστη, αξία ενδογενής, η οποία παραμένει αναλλοίωτη όποια κι αν είναι η φυσική και διανοητική κατάσταση του ατόμου. Η ζωή είναι ιερή, και καθετί ιερό απαιτεί αγάπη και σεβασμό και οπωσδήποτε αποκλείει την χειραγώγηση. Έγινε ευρεία συζήτηση για την επιθετική θεραπεία και για την παρηγορητική φροντίδα, για την έλλειψη παιδείας και υποδομών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η ασθένεια, τα γηρατειά και ο σημερινός τρόπος ζωής παρουσιάζουν.  

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου,  την αρχή των εργασιών κήρυξε όπως ήταν φυσικό ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών π. Νικόλαος Φώσκολος και έγινε ανάγνωση του χαιρετισμού του σεβασμιοτάτου Εξάρχου Δημητρίου Σαλάχα, προέδρου της συνοδικής επιτροπής για την Οικογένεια και την Προστασία της Ζωής. Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο οποίος γενναιόδωρα παραχώρησε τον συνεδριακό χώρο για τις εργασίες του Συμποσίου. Η πρώτη εισήγηση με θέμα «Εισαγωγή στα κοινωνικά και νομικά θέματα σχετικά με το τέλος της ζωής» έγινε από την κ. Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και αντιπρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακολούθησε η εισήγηση του π. Patrick Verspieren, υπεύθυνου του τμήματος Βιοϊατρικής Ηθικής του Πανεπιστημιακού Κέντρου των Ιησουιτών στο Παρίσι, με θέμα: «Εξελίξεις στις ανακουφιστικές θεραπείες και δυσκολίες που παρουσιάζονται» και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον δον Michele Aramini, καθηγητή Κοινωνικής Ηθικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Ιεράς Καρδίας του Μιλάνου του θέματος της ευθανασίας στην Ολλανδία. Η Dr. Marie-Sylvie Richard, Μοναχή, καθηγήτρια, ιατρός και ιδρύτρια του θεραπευτικού κέντρου «Jeanne Garnier» στο Παρίσι, μας μίλησε με θέμα: «Η προσέγγιση στον “ολικό πόνο” φυσικό, ηθικό, κοινωνικό και πνευματικό». Ακολούθησε μια μαρτυρία της κ. Αγγελικής Κυβέλου εκπαιδευτικού και ψυχοθεραπεύτριας. Και τη πρώτη ημέρα του Συμποσίου έκλεισε ο dr. Giuseppe Tansini, Διευθύνων ιατρός του Ασύλου S.F.Cabrini – Άσυλο L.Sacco, Polo Universitario – Κλινική Columbus Μιλάνο, με θέμα: «Η φροντίδα για τον άνθρωπο στο τέλος της ζωής».

Το Σάββατο το πρωί οι εργασίες του Συμποσίου άρχισαν με την Dr. Marie-Sylvie Richard, η οποία μίλησε για τις «ανακουφιστικές θεραπείες και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», και παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα βιντεοταινία από τη δράση του θεραπευτικού της κέντρου. με τίτλο : «Όταν οι μέρες σου είναι μετρημένες».

Το υπόλοιπο πρωινό  ήταν αφιερωμένο στις χριστιανικές Εκκλησίες και την ποιμαντική του θανάτου.  Σε αυτό το πλαίσιο μίλησαν θεολόγοι που ανήκουν στα τρία χριστιανικά δόγματα υπογραμμίζοντας, για ακόμα μια φορά, και με αυτό το γεγονός, όχι μόνον το πνεύμα ανεξιθρησκίας και έλλειψης προσηλυτισμού που διέπει την Καθολική Εκκλησία, αλλά και την ειλικρινή επιθυμία για χριστιανική αδελφική συνεργασία σε όλα όσα μας ενώνουν.

Ο π. Σωτήρης Μαυροφίδης, της εκκλησιαστικής επαρχίας Αθηνών, Θεολόγος-Βιβλιστής, ανέπτυξε το θέμα: «Το επώδυνο θνήσκειν στη Βίβλο». Η επόμενη ομιλία έγινε από τον π. Μάρκο Φώσκολο, της εκκλησιαστικής επαρχίας Νάξου-Τήνου, Θεολόγου-Ιστορικού με τίτλο: «Η ποιμαντική του πόνου και του θανάτου στην Καθολική Εκκλησία άλλοτε και σήμερα». Με την σειρά του ο π. Κωνσταντίνος Μύρων, Θεολόγος, αναφερόμενος σε εκκλησιαστικά βυζαντινά κείμενα μίλησε με θέμα: «Ο θάνατος δεν είναι προσωπική υπόθεση – Σκέψεις ενός ορθόδοξου ιερέα». Και τέλος  «Η διακονία στον πόνο και το θάνατο στη Διαμαρτυρόμενη Εκκλησία σήμερα» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του αιδέσιμου Γεώργιου Αδάμ, Θεολόγου, Ποιμένα της Β΄ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθήνας.

Η δεύτερη συνεδρία της ημέρας περιλάμβανε εισηγήσεις που αναφέρονται στις «αντιλήψεις των ανθρώπων που υποφέρουν και στη φροντίδα των ασθενών σε τελικό στάδιο». Το θέμα της κ. Αικατερίνης Μαριδάκη-Κασσωτάκη, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ήταν:  «Ο ρόλος της διαχείρισης του πένθους στην αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη» Κατόπιν ο Dr Giuseppe Tansini μίλησε με θέμα: «Πονώ και υποφέρω: Υπάρχει λύση

Ακολούθησε η Δρ. Άννα Κρέσπη, διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος και του ιατρείου του πόνου στο Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Πόνος και παρηγορητική φροντίδα». Ακολούθησε μια δεύτερη μαρτυρία της κ. Αγγελικής Κυβέλου και στη συνέχεια περάσαμε στην τρίτη και τελευταία συνεδρία της ημέρας που αφορούσε την ευθανασία σε σχέση με την νομοθεσία και τους ηθικούς προβληματισμούς στην κοινωνία. Ο δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Θεολόγος-Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες μίλησε με θέμα: «Η Ευθανασία: Ερωτήματα από και προς την κοινωνία» και κατόπιν ο καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αναφέρθηκε στην τεχνητή παράταση της ζωής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τους βιοηθικούς προβληματισμούς. Την τελευταία ομιλία έκανε ο δόκτωρ Νομικής και συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμων Ε.Ε. UNESCO κ. Τάκης Βιδάλης αναπτύσσοντας θέμα με τίτλο: «ευθανασία: πόσο αδιάφορο είναι το δίκαιο;».

Τη στρογγυλή τράπεζα με την οποία ολοκληρώθηκε το συμπόσιο και είχε ως θέμα «Η κοινωνία και οι Χριστιανικές Εκκλησίες πώς συμπαραστέκονται στον άνθρωπο που υποφέρει, που πεθαίνει» συντόνισε με πολύ ζωντανό και εμπεριστατωμένο τρόπο ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης και συμμετείχαν ο dr Giuseppe Tansini, ο δρ Τάκης Βιδάλης, ο δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, η dr Marie-Sylvie Richard και βεβαίως το κοινό, το οποίο αποτελείτο από γιατρούς, φοιτητές διάφορων σχολών, νοσηλεύτριες, θεολόγους, καθηγητές και πιστούς από διάφορες ενορίες.

Στα πλαίσια του συμποσίου πουλήθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό δύο βιβλία: «Ο πόνος και ο Ιώβ», και το βιβλίο «Βιοηθική, εγχειρίδιο για όλους», του δον Μικέλε Αραμίνι, ο οποίος δώρισε στην Αρχιεπισκοπή και τα έξοδα εκτύπωσης.

Η τελική εντύπωση για την διεξαγωγή του συμποσίου ήταν λίαν θετική και η ευχή όλων υπήρξε τέτοιες πρωτοβουλίες να συνεχιστούν για το καλό και την πρόοδο όλων.

σ. φ.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Δέκα οργανώσεις της Κάριτας ενώνουν τις δυνάμεις τους

Επόμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας: Εορτή του Χριστού Βασιλέα

You might be interested in …

athpor01

Μια πορεία προετοιμασίας…

Πολλοί θα θεωρούσαν δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να έχει κοινό μια ομιλία με ένα θέμα δύσκολο, σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που την έχει παραλύσει η απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό αποδείχθηκε λάθος. Την […]

Ενορία Ευαγγελισμού Καλλιθέας

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 η Ενορία του Ευαγγελισμού στην Καλλιθέα οργάνωσε μία Θρησκευτική τελετή με την ολοκλήρωση των Εορταστικών εκδηλώσεων του μήνα Μαΐου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αειπάρθενο Μαρία στην οποία παρέστη ο […]