21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Σεβ. Tomasi στην Επιτροπή των Η.Ε.: κείμενο ήδη γραμμένο, ιδεολογικές τοποθετήσεις.

Η Αγία Έδρα δέχθηκε με έκπληξη τις τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού, που υποβλήθηκαν σήμερα στη Γενεύη, και οι οποίες εκσφενδονίζουν σκληρές κατηγορίες στο Βατικανό όσον αφορά στην υπόθεση της κακοποίησης ανηλίκων εκ μέρους μελών του κλήρου. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι η Αγία Έδρα συνεχίζει να παραβιάζει την Σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών. Η Επιτροπή επικρίνει το Βατικανό και για την τοποθέτησή του για την ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και την έκτρωση.

Για την αντίδραση της Αγίας Έδρας σ’ αυτές τις επικρίσεις, ο Sergio Centofanti ζήτησε συνέντευξη από τον σεβ. Silvano Maria Tomasi, μόνιμο παρατηρητή στα Γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη:

Απ. – Η Επιτροπή της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού εξέδωσε σήμερα επίσημα τα πορίσματα και τις συστάσεις για τα Κράτη που εξετάστηκαν κατ’ αυτήν την 65η συνεδρίαση και που είναι το Κονγκό, η Γερμανία, η Αγία Έδρα, η Πορτογαλία, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Υεμένη. Η πρώτη εντύπωση: θα πρέπει να περιμένουμε, να διαβάσουμε προσεκτικά και να αναλύσουμε λεπτομερώς τι γράφουν τα μέλη αυτής της Επιτροπής. Η πρώτη αντίδραση όμως είναι η έκπληξη, γιατί η αρνητική πλευρά του εγγράφου που εξέδωσαν είναι ότι φαίνεται σχεδόν ότι ήταν έτοιμο πριν την συνάντηση της Επιτροπής με την αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας, που έδωσε λεπτομερώς ακριβείς απαντήσεις σε διάφορα σημεία, οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στη συνέχεια στο τελικό έγγραφο ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να τις έλαβαν σοβαρά υπόψη. Πράγματι το έγγραφο φαίνεται σχεδόν να μην είναι ενημερωμένο, λαβαίνοντας υπόψη όλα όσα αυτά τα τελευταία χρόνια έγιναν από μέρους της Αγίας Έδρας, με τα μέτρα που άμεσα ελήφθησαν από την αρχή του Βατικανού και στη συνέχεια στα διάφορα Κράτη από τις Τοπικές Συνόδους των Επισκόπων. Επομένως, λείπει η σωστή και ενημερωμένη προοπτική η οποία στην πραγματικότητα επέφερε μια σειρά αλλαγών για την προστασία των παιδιών τις οποίες νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρεθούν, με το ίδιο επίπεδο δέσμευσης, σε άλλους θεσμούς ή ακόμα και σε άλλα Κράτη. Αυτό είναι απλά ένα ζήτημα γεγονότων, αποδείξεων, που δεν γίνεται να διαστρεβλωθούν!

Ερ. – Ποιες είναι οι ακριβείς απαντήσεις στις επιμέρους κατηγορίες της Επιτροπής ΟΗΕ;

Απ. – Δεν είναι δυνατόν να απαντήσουμε με ακρίβεια σε δύο λεπτά σε όλες τις δηλώσεις –ορισμένες πολύ ανακριβείς- που αναφέρονται στο τελικό έγγραφο της Επιτροπής. Η Αγία Έδρα θα απαντήσει, γιατί είναι ένα μέλος, ένα μέρος της Σύμβασης: την επικύρωσε και εννοεί να την τηρήσει στο πνεύμα και στο γράμμα αυτής της Σύμβασης, χωρίς ιδεολογικές προσθήκες ή επιβολές πέρα από την ίδια τη Σύμβαση. Π.χ.: η Σύμβαση μιλάει για την προστασία του παιδιού πριν και μετά τη γέννηση, ενώ η σύσταση που γίνεται στην Αγία Έδρα είναι να αλλάξει τη στάση της στο θέμα της έκτρωσης! Βέβαια, όταν ένα παιδί έχει σκοτωθεί δεν έχει πλέον δικαιώματα! Επομένως αυτή μου φαίνεται μια πραγματική αντίφαση με τους θεμελιώδεις στόχους της Σύμβασης, που είναι να προστατεύουν τα παιδιά. Αυτή η Επιτροπή δεν έκανε καλή υπηρεσία στα Ηνωμένα Έθνη, προσπαθώντας να εισαγάγει και να ζητήσει στην Αγία Έδρα να αλλάξει τη μη διαπραγματεύσιμη διδασκαλία της! Κατά συνέπεια είναι κάπως θλιβερό να βλέπουμε ότι η Επιτροπή δεν συνέλαβε πέρα ως πέρα τη φύση και τα καθήκοντα της Αγίας Έδρας, η οποία αν και είχε εκφράσει ξεκάθαρα στην Επιτροπή την απόφασή της να προωθήσει τις αιτήσεις της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά προσδιορίζοντας ακριβώς και προστατεύοντας πρώτα απ’ όλα εκείνες τις θεμελιώδεις αξίες που καθιστούν την προστασία του παιδιού πραγματική και αποτελεσματική.

Ερ. – Ο ΟΗΕ είχε πει αρχικά ότι το Βατικανό είχε απαντήσει καλύτερα από άλλα Κράτη για τη προστασία των ανηλίκων: τι άλλαξε;

Απ. – Στην εισαγωγή της τελικής αναφοράς γίνεται αναγνώριση της σαφήνειας των απαντήσεων. Δεν έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί καμία αίτηση της Επιτροπής, βάσει των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων, και όπου δεν υπήρχε μια άμεση ενημέρωση, είχε δοθεί η υπόσχεση να παρασχεθεί στο μέλλον, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αγίας Έδρας, και όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Επομένως, φαινόταν ένας εποικοδομητικός διάλογος και νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει τέτοιος. Γι’ αυτό, δεδομένης της εντύπωσης που δόθηκε από τον απευθείας διάλογο της αντιπροσωπείας της Αγίας Έδρας με την Επιτροπή και το κείμενο των συμπερασμάτων και των συστάσεων, υπάρχει ο πειρασμός να πούμε ότι πιθανώς εκείνο το κείμενο είχε ήδη γραφεί και δεν αντανακλά τα δεδομένα και την διαύγεια, παρά μόνον σε κάποια βεβιασμένη προσθήκη, εκείνου που προωθήθηκε. Ως εκ τούτου, πρέπει με ηρεμία και βάσει των αποδεικτικών στοιχείων –γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε!– να προωθήσουμε την εξήγηση των θέσεων της Αγίας Έδρας, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που ενδεχομένως παραμένουν ακόμα αναπάντητες, ούτως ώστε ο βασικός σκοπός που θέλουμε να επιτευχθεί –η προστασία του παιδιού– να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Μιλάμε για 40 χιλιάδες περιπτώσεων κατάχρησης παιδιών στο κόσμο: δυστυχώς μερικές από αυτές τις περιπτώσεις –αν και σε διαστάσεις πολύ μειωμένες σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στον κόσμο– αφορούν πρόσωπα της Εκκλησίας. Και η Εκκλησία απάντησε και αντέδρασε και συνεχίζει να το κάνει! Πρέπει να επιμένουμε σ’ αυτή τη πολιτική γραμμή της διαφάνειας, της μη ανοχής των καταχρήσεων, γιατί, και μόνον μια περίπτωση κατάχρησης ενός παιδιού, είναι πάρα πολλή!

Ερ. – Επομένως, τι μπορεί να έχει συμβεί;

Απ. – Πιθανώς κάποιες κυβερνητικές Οργανώσεις –που έχουν συμφέροντα από την ομοφυλοφιλία, από τους γάμους γκέι και από άλλα ζητήματα– παρουσίασαν σίγουρα τις παρατηρήσεις τους, και κατά κάποιο τρόπο ενδυνάμωσαν μια ιδεολογική γραμμή.

 

Πηγή: Ραδιόφωνο του Βατικανού 05-02-14

 

Προηγούμενο Άρθρο

Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, σχετικά με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής των Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού

Επόμενο Άρθρο

Επιστολή του καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας σεβ. Ιωάννη για τον σεισμό στην Κεφαλληνία

You might be interested in …

Φραγκίσκος: χρειαζόμαστε μια «οικολογική μεταστροφή»

  Ο Πάπας αφηγείται την αλλαγή του οράματός του για τη δημιουργία σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται με τους Γάλλους Επισκόπους με θέμα την Εγκύκλιο «Δοξασμένος να ʼσαι». Μιλώντας εκτός κειμένου, επιβεβαιώνει την ανάγκη […]

Το αιώνιο «γιατί» μπροστά στο δράμα του πόνου, του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Τον παρόντα θεολογικό «αναστοχασμό» τον έχω προσεγγίσει περισσότερο από μία φορά μέσα από αυτόν το χώρο. Επιστρέφω έχοντας υπόψη μου το αφάνταστο δράμα, τον πόνο και την οδύνη που αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε στα τηλεοπτικά […]

Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών 2018: Μαζί με τους νέους ας φέρουμε σε όλους το Ευαγγέλιο

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 2018 Μαζί με τους νέους ας φέρουμε σε όλους το Ευαγγέλιο Αγαπητοί νέοι, επιθυμώ να συλλογισθώ μαζί σας στην αποστολή την οποία ο Ιησούς […]