30 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δέκατη επέτειος από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λαμπεντούζα

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, η Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης (ICMC) κάνει έκκληση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί η απώλεια ζωών και να προσφερθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Αυτό το μήνα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την πρώτη ποιμαντική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου. Ο Πάπας με αφορμή αυτή την επέτειο, στις 8 Ιουλίου 2023 θύμισε την επίσκεψή του στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, σε επιστολή που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Alessandro Damiano του Agrigento. 

Στην επιστολή αυτή ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη θλίψη του για τις «επαναλαμβανόμενες σοβαρές τραγωδίες στη Μεσόγειο», όπου χάνονται αμέτρητες αθώες ζωές, ιδιαίτερα παιδιών, καθώς αναζητούν μια ασφαλέστερη ζωή μακριά από τη φρίκη του πολέμου και της βίας. Περιέγραψε αυτές τις «σιωπηλές σφαγές» ως μια οδυνηρή και εκκωφαντική κραυγή που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Απηχώντας το μήνυμα του Πάπα, η Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης, ICMC, εξέδωσε ανακοίνωση για τη δέκατη επέτειο της επίσκεψης του Πάπα, περιγράφοντας τους θανάτους μεταναστών ως ένα ναυάγιο και για την ανθρωπότητα, αλλά και καλώντας όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να αναλάβουν δράση για τη διάσωση και τη βοήθεια όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια ή τον πόλεμο στην πατρίδα τους.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Vatican News, ο Γενικός Γραμματέας του ICMC, μονσ. Robert Vitillo, υπενθύμισε την επίσκεψη και την επέτειο της Λαμπεντούζα, καθώς και τον μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν άλλες ζωές στη θάλασσα και ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ασφαλείς διάδρομοι για όσους ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ICMC, κ. Robert Vitillo

Τι θυμάστε περισσότερο από το ταξίδι του Πάπα στη Λαμπεντούζα τον Ιούλιο του 2013;

Αυτό που ξεχωρίζω από το πρώτο ταξίδι στη Λαμπεντούζα ήταν, πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι ο Άγιος Πατέρας πήγε εκεί ουσιαστικά μόνος του και δεν ήθελε να τραβήξει μεγάλη προσοχή στην επίσκεψή του. Ήθελε, πρώτα απ’ όλα, να ζητήσει συγγνώμη που χάθηκαν τόσες πολλές ζωές ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και ήθελε να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συνεχιστεί. Έτσι, η αίσθησή μου ήταν ότι πραγματικά αφυπνίζει τις συνειδήσεις μας παγκοσμίως σχετικά με αυτή την τρομερή τραγωδία της απώλειας τόσων πολλών μεταναστών στη θάλασσα και, με άλλους τρόπους, στις ερήμους και στα βουνά.

Δέκα χρόνια αργότερα, πόσο έχουμε προχωρήσει από τότε, τόσο από την άποψη των καλών όσο και των κακών αποτελεσμάτων;

Δέκα χρόνια μετά, όσον αφορά αυτό, δεν έχουν εκπληρωθεί οι ελπίδες που είχα ότι θα αφυπνιζόταν η συνείδηση του κόσμου. Οι μελέτες που έχουν γίνει και αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Μετανάστευσης του ΟΗΕ, δείχνουν ότι, από το 2014, έχουμε 56.849 αγνοούμενους μετανάστες παγκοσμίως, και αυτή είναι πιθανώς μια χαμηλή εκτίμηση, καθώς πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν τους ανθρώπους που αγνοούνται αλλά δεν έχουν δηλωθεί ως τέτοιοι – και ότι 27.629 από αυτούς, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από αυτούς, αγνοούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και, έτσι, αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα όσον αφορά το γεγονός ότι εξακολουθούμε να χάνουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και η προσοχή όχι μόνο των μέσων ενημέρωσης, αλλά και των περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο δεν στρέφεται σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία.

Προηγούμενο Άρθρο

Περιμένοντας το παρεκκλήσι να φτάσει με το τρένο

Επόμενο Άρθρο

«Η Κάριτας Ελλάς ευχαριστεί την Κάριτας Σύρου»

You might be interested in …

Η ενότητα, η καταπολέμηση της φτώχειας, η κοινωνική ισότητα και η νεοαποικιοκρατία, κύριες ανησυχίες της Αφρικανικής Εκκλησίας

Η Συνέλευση της Αφρικανικής Συνόδου για τη Συνοδικότητα που πραγματοποιείται στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία) εισήλθε στη δεύτερη σύνοδο εργασίας, καθώς οι προσευχές, ο προβληματισμός, η πνευματική συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έγγραφο […]

Αλληλεγγύη στα σύνορα, αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών της ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την ταχύτερα αυξανόμενη προσφυγική κρίση […]

Βραβείο σε βίντεο κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την μετανάστευση και την προσφυγιά

H Αγία Έδρα βραβεύτηκε σε διαφημιστικό φεστιβάλ της Μαδρίτης στον τομέα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για 3 1/2 λεπτών βίντεο σχετικά με τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Είναι παραγωγή του τμήματος Μεταναστών και Προσφύγων του Οργανισμού της Αγίας Έδρας […]