6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δράσεις της Κάριτας Ελλάς στη Μάνδρα Αττικής

Άλλη μία σημαντική δράση στη Μάνδρα Αττικής ανέλαβε η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς, θέτοντας στη διάθεση των τοπικών φορέων δύο εκσκαφείς, που συνδράμουν στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις αυλές των σπιτιών, των τόνων μπαζών και λάσπης μετά τις φονικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, και δύο φορτηγά που τα μεταφέρουν σε τοποθεσία που έχει υποδείξει ο Δήμος Μάνδρας. Τη συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτεί η Κάριτας ΗΠΑ (CRS).

Τη διάθεση στο Δήμο Μάνδρας των μηχανημάτων υλοποιεί η Κάριτας Ελλάς από τη Δευτέρα 27 Νοέμβριου, σε συνέχεια της βοήθειας που από την πρώτη στιγμή παρείχε, με περισσότερα από 7.000 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό και 1.500 σάντουιτς, ενώ με συνεχείς επισκέψεις και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους τοπικούς φορείς καταγράφει τις ανάγκες των πλημμυροπαθών και προετοιμάζει τις επόμενες δράσεις της.

Η πληγείσα περιοχή της Μάνδρας συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, αφενός γιατί το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, και αφετέρου γιατί οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατάσταση, με συνεχείς βροχοπτώσεις.

Υπάρχουν ακόμα τόνοι λάσπης μαζί με κάθε είδους αντικείμενα: από οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι καγκελόπορτες, από ψυγεία μέχρι ταφόπλακες κλπ. Όλη αυτή η εικόνα δύσκολα θα αλλάξει γιατί αφού καθαρίστηκαν οι δρόμοι από ό,τι πήραν στο πέρασμά τους οι χείμαρροι (μαντρότοιχους, αγωγούς, αυτοκίνητα, ζώα κλπ.) τώρα οι κάτοικοι ξαναγεμίζουν τους δρόμους από το «καθάρισμα» των σπιτιών τους που έχουν υποστεί ολική καταστροφή για περίπου 1.800 οικογένειες και επιχειρήσεις.

Το Δημαρχείο έχει μετατραπεί σε κέντρο έκτακτης ανάγκης, όπου υπάλληλοι και αιρετοί του Δήμου (μερικοί από αυτούς είναι και οι ίδιοι πληγέντες!!!) καθώς και πολλοί νέοι εθελοντές (κυρίως μαθητές των σχολείων – τα σχολεία είναι κλειστά μέχρι 1/12/2017) δουλεύουν νυχθημερόν.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο καταφτάνουν όλες οι προσφορές από οργανώσεις, κοινωνικές ομάδες που θέλουν να συνδράμουν κυρίως εμφιαλωμένο νερό, κονσέρβες, φάρμακα, καθώς και καινούρια ρούχα, κουβέρτες, γαλότσες, αδιάβροχα και τσάπες. Από εκεί παραλαμβάνουν οι ίδιοι οι πληγέντες τη βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα ημιφορτηγά του Δήμου και εθελοντών μεταφέρουν τη βοήθεια στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Στο Δημαρχείο έχουν «κλείσει» όλες οι υπηρεσίες και όλα τα γραφεία με περισσή οργάνωση εξυπηρετούν τους πολίτες με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσουν με την αποζημίωση και την κρατική βοήθεια. Απ’ όσο καταφέραμε να εκμαιεύσουμε, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος καταγραφής των ζημιών και ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία επαναξιολόγησης και ενστάσεων. 

 

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου αλλά και την Πέμπτη 23 του μήνα, κλιμάκιο της Κάριτας Ελλάς πραγματοποίησε αυτοψία στη Μάνδρα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς επισκέφτηκε τις γειτονιές της πόλης όπου η κατάσταση είναι απελπιστική, κατέγραψε τις άμεσες ανάγκες και προετοίμασε τις επόμενες δράσεις.

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου τη Μάνδρα επισκέφτηκαν η υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Συνηγορίας της Κάριτας Ελλάς κα Μαρία Κουτάτζη και ο κ. Ισίδωρος Ρούσσος, υπεύθυνος Επικοινωνίας, οι οποίοι συναντήθηκαν τόσο με τον υπεύθυνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Μιχάλη Αντωνίου, όσο και με τον γενικό διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ευστάθιο Ραγκούση.

Ο κ. Αντωνίου ευχαρίστησε την Κάριτας για την καλή συνεργασία και εκτίμησε ιδιαίτερα που ως οργάνωση δεν προσπαθήσαμε από μόνοι μας να κάνουμε καταγραφή αναγκών των οικογενειών και αναφερθήκαμε σ’ αυτόν, διότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους όχι μόνο την καταστροφή που έχουν υποστεί οι οικογένειες, αλλά και ποιες από αυτές πραγματικά θα χρειαστούν και τη μεγαλύτερη βοήθεια για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Επίσης ανέφερε ότι θα χρειαστεί σε δεύτερη φάση ψυχο-κοινωνική υποστήριξη που δεν θα μπορεί να προσφέρει από μόνος του ο Δήμος, κι εφόσον η Κάριτας θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει με μια τέτοια υπηρεσία να συζητήσουμε και με τον Γενικό.

Ο κ. Ραγκούσης, γενικός διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών μας παρακάλεσε να αναμένουμε νέα όσον αφορά στην ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων, μόλις μπορέσουν και λυθούν (ή μπουν σε σειρά επίλυσης) σημαντικά θέματα, όπως: κατάθεση δικαιολογητικών για την των οικογενειών αποζημίωση -επιχειρήσεων, καθαρισμός οικιών και τελική καταγραφή αναγκών στέγασης, χρηματοδότηση για την προσωρινή στέγαση των οικογενειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάνθος Δελλατόλας, Υπεύθυνος Επιβλέπων των εργασιών που πραγματοποιούνται στη Μάνδρα από την Κάριτας Ελλάς, μας περιέγραψε συγκινημένος το πώς μαζί με τα μηχανήματα που μισθώνει η Κάριτας Ελλάς ξέθαψαν και τον τελευταίο αγνοούμενο της καταστροφής, το πρωί της Δευτέρας.

 
ο π. Ιωάννης Πάτσης με την Δήμαρχο Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη και τον Αντιδήμαρχο

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου μετέβη στη Μάνδρα ο Αντιπρόεδρος της Κάριτας Ελλάς και Αντιπρόεδρος και Διευθυντής της Κάριτας Αθήνας π. Ιωάννης Πάτσης, η κα Έφη Ζαλώνη, υπεύθυνη Γραμματειακής υποστήριξης της Κάριτας Αθήνας και ο κ. Ισίδωρος Ρούσσος. Η αντιπροσωπεία της Κάριτας συναντήθηκε με την Δήμαρχο κα Γιάννα Κριεκούκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Περικλή Ρόκα και παρέδωσε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο κονσέρβες και κουβέρτες.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών συνεχίζει να βρίσκεται η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς

Επόμενο Άρθρο

Σαντορίνη: Κυριακή του Χριστού Βασιλέως

You might be interested in …

Έκκληση σε εθελοντική αιμοδοσία από την Κάριτας Αθήνας

Έκκληση σε εθελοντική αιμοδοσία Αγαπητοί  Φίλοι και Εθελοντές Αιμοδότες της Κάριτας Αθήνας, Το Ε.ΚΕ.Α.  (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας)με σκοπό τη διασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων αίματος της χώρας, κατά την πρωτόγνωρη και δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε,και με […]

Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στην προστασία

Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου 2023 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Κάριτας Ευρώπης, η Κάριτας Ελλάς και η Κάριτας Κύπρου απευθύνουμε έκκληση για μια Ευρώπη που, μέσα από ένα βελτιωμένο σύστημα ασύλου, […]