22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιτροπή Δικαιοσύνη & Ειρήνη Ευρώπης: Κόντρα στον εθνικισμό του αποκλεισμού

 

Η αύξηση του αριθμού των πολιτικών κομμάτων και κινημάτων που κινούνται στον ρυθμό του «εθνικισμού του αποκλεισμού», που καταφέρονται εναντίον της  μετανάστευσης, και προτείνουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια λύση για όλα τα εθνικά προβλήματα, είναι ανησυχητικό γεγονός στην Ευρώπη. Είναι ρατσισμός και ξενοφοβία που καλεί σε  εγρήγορση, σε αυτή την εγρήγορση καλεί και το έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα (18-02-15) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "Δικαιοσύνη και Ειρήνη" (J & P), μια συμμαχία 31 εθνικών επιτροπών Δικαιοσύνη και την Ειρήνη.

Το έγγραφο παρουσίασε ο σεβασμιότατος Jean-Claude Hollerich, αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαιοσύνης και Ειρήνης:

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι -αναφέρει το έγγραφο- οι οποίοι, ανήσυχοι για ένα αβέβαιο μέλλον, αφήνουν τον εαυτό τους να πειστεί από απλοϊκές λέξεις και μια προπαγάνδα που γίνεται σε βάρος των μεταναστών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η απάντηση στις πολύπλοκες προκλήσεις της εποχής μας, για τις οποίες δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Αντίθετα, ο σκοπός αυτών των κομμάτων και κινημάτων είναι εξαιρετικά απλός. Δεν υπηρετούν τους φτωχούς, ούτε τους ασθενείς ή τους μη προνομιούχους.

Με τίτλο «Ενάντια στον εθνικισμό του αποκλεισμού» το έγγραφο θα αποσταλεί στους βουλευτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής στις επόμενες εβδομάδες. Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Δικαιοσύνη και Ειρήνη,  και με  τις εθνικές επιτροπές, θα τους ζητήσει να εφαρμόσουν μια «πολιτική» έναντι των προγραμμάτων των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων».

"Αυτό που μας ανησυχεί -αναφέρει το κείμενο- είναι η ανερχόμενη τάση επιδίωξης δύναμης και δημοτικότητας μέσω απλοϊκών πολιτικών προγραμμάτων και παραφρόνων συνθημάτων που διαδίδουν την ιδέα ότι η ευημερία και η ασφάλεια δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μονομερή εθνικιστικά μέτρα και, εάν χρειάζεται, σε βάρος άλλων πληθυσμών". Αλλά «δεν υπάρχουν γρήγορες ή απλές απαντήσεις σε βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως αυτές που αναδύονται από τις πλουραλιστικές κοινωνίες μας και μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» επισημαίνει η επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη.

Δύο είναι τα ζητήματα που η Δικαιοσύνη και Ειρήνη επικεντρώνεται περισσότερο. Το ένα είναι η μετανάστευση, η οποία ήταν πάντα μέρος της ζωής του ανθρώπου. Αγνοώντας αυτή την πραγματικότητα -αναφέρει το έγγραφο- και προσπαθώντας να σταματήσουν με σφιχτά σύνορα την εισροή των μεταναστών δεν είναι ρεαλιστικό αλλά απάνθρωπο. Η Δικαιοσύνη και Ειρήνη ζητά, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί το θέμα σε ένα «διεθνές και ευρωπαϊκό» επίπεδο, με μοίρασμα «της ευθύνης για την αποδοχή». Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει  το έγγραφο είναι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικιστικών κομμάτων να μετατοπίσουν από την ΕΕ την ευθύνη για την τρέχουσα οικονομική κρίση, για τις κοινωνικές ανισότητες και την ανεργία. «Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια -αναφέρει το έγγραφο- αλλά εξακολουθεί να είναι ένα ειρηνικό σύστημα επίλυσης των συγκρούσεων στην ήπειρό μας».

 

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του Σεβ. Επισκόπου π. Πέτρου για την Τεσσαρακοστή 2015

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Τεσσαρακοστή 2015

You might be interested in …

Ιερά Λείψανα Αγίου Πέτρου στην Κωνσταντινούπολη

  Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης που παρευρέθηκε στη Ρώμη για να παραστεί στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε προχθές Σάββατο 29 Ιουνίου ο Πάπας Φραγκίσκος,  έμεινε  έκπληκτη. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας […]

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου, για την 60η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχών για τις κλήσεις

Κλήση: Θεία χάρη και αποστολή Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αγαπητοί νέοι! Είναι η εξηκοστή φορά που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχών για τις Κλήσεις, την οποία καθιέρωσε ο Άγιος Πάπας Παύλος Στ’ το 1964, κατά […]

Ευχές στον πάπα Φραγκίσκο για ταχεία ανάρρωση από όλο τον κόσμο

Μηνύματα και ευχές για ταχεία ανάρρωση από όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και από τον Λευκό Οίκο φτάνουν για τον Άγιο Πατέρα. Μηνύματα έφθασαν […]