22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ετήσια Γενική Συνέλευση της Caritas Europa στην Αθήνα, 10-12 Μαΐου 2022. Η Κάριτας Ελλάς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Caritas Europa

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε, στις 12 Μαΐου, τις εργασίες της η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Caritas Europa στην Αθήνα. Τη Συνέλευση φιλοξένησε η Κάριτας Ελλάς και οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, ενώ έλαβαν μέρος 124 εκπρόσωποι, 39 εθνικών Κάριτας από όλη την Ευρώπη.

Για την Κάριτας Ελλάς, συμμετείχαν οι: π. Αντώνης Βουτσίνος – Πρόεδρος, κ. Νίκος Ρούσσος – Αντιπρόεδρος, κ. Στέλλα-Μαρία Φωσκόλου – Γ.Γ. , κ. Μαρία Αλβέρτη – Διευθύντρια, κ. Λιζέττα Μηλιάρη – Προϊσταμένη Διοίκησης, κ. Εβελίνα Μανωλά – Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και συντονίστρια της διοργάνωσης, κ. Ματθαίος Γιαννησόπουλος – Υπεύθυνος Επικοινωνίας, κ. Στανίσλαος Στουραΐτης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης του Πνεύματος Διακονίας.

Ο τόπος συνεδρίασης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Caritas Europa εναλλάσσεται μεταξύ Βρυξελλών και της χώρας που θα ψηφίσουν οι συμμετέχοντες κάθε δεύτερη χρονιά. Η Κάριτας Ελλάς είχε θέσει την Αθήνα ως υποψήφια πόλη φιλοξενίας της Γ.Σ. 2022 και έλαβε τις περισσότερες προτιμήσεις στην ψηφοφορία που έγινε το 2020.

Στη Συνέλευση συμμετέχουν όλες οι Εθνικές Κάριτας της Ευρώπης με εκπροσώπους τους Προέδρους και Διευθυντές τους και, εκτός από τις εκλογικές διαδικασίες & την ψήφιση οικονομικών απολογισμών και προϋπολογισμών, περιλαμβάνει επιμέρους θεματικές που αναπτύσσουν προβληματισμούς, χρήζουν αποφάσεων και δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το έργο της Κάριτας σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Το 2022, η θεματική που απασχόλησε τις επιμέρους εργασίες της Συνέλευσης ήταν το «Όραμα της Caritas Europa για το 2030 & τα Σημεία των Καιρών».

Παράλληλα με την διεξαγωγή της Γ.Σ. της Caritas Europa, αντιπρόσωποι νέων από τις ευρωπαϊκές Κάριτας πήραν μέρος σε συναντήσεις όπου συζήτησαν την «Συμμετοχή των νέων στην Κάριτας Ευρώπης».

Η Συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της με την εγγραφή των συμμετεχόντων στους οποίους προσφέρθηκε από την ομάδα της Κάριτας Ελλάς ως αναμνηστικό δώρο μία υφασμάτινη τσάντα με το λογότυπό της που περιείχε: την Ετήσια Έκθεση 2021 για το έργο της Κάριτας, το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα η πόλη μου», με έργα ομάδας εξυπηρετούμενων του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας στον Νέο Κόσμο, ένα κεραμικό φτιαγμένο από τα παιδιά του «Ιδρύματος για το Παιδί, Παμμακάριστος», ένα βαζάκι θυμαρίσιο μέλι και λουκούμια από τη Σύρο, ελαιόλαδο από τη Μάνη, ρίγανη και τσάι του βουνού από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μία προσφορά αγάπης από την ελληνική γη και σύμφωνα με την ελληνική φιλοξενία.

———————————————————————————————————————————–

Ο Πρόεδρος της Caritas Europa, π. Michael Landau κήρυξε την έναρξη των εργασιών με την ομιλία του:

«Αγαπητοί φίλοι!

Σας καλωσορίζω όλους θερμά εδώ, στην Αθήνα.

Είναι μεγάλη χαρά να σας βλέπω όλους εδώ, επιτέλους σε προσωπικό επίπεδο μετά από δύο χρόνια ψηφιακών συναντήσεων. Είμαστε εδώ περίπου 40 μέλη της Κάριτας Ευρώπης, αυτό είναι απίστευτο και υπέροχο.

Είναι μαζί μας επίσης, ο AloysiusJohn, Γ.Γ. της Διεθνούς Κάριτας (CaritasInternationalis) και αρκετοί φίλοι της Κάριτας. Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας η Α.Ε. Σεβασμιότατος HonTaiFai, Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, η Δρ. MartaPedrajs από τον Οργανισμό για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη της Αγίας Έδρας, ο πατέρας LuisOkulik από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων και ο πατέρας Ιωσήφ, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Χαιρετίζουμε επίσης την κ. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σας ευχαριστώ όλους που είστε μαζί μας για να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή.

Αγαπητοί φίλοι!

Παρόλο που παραμένουμε αισιόδοξοι μέσα στο φως και το νόημα του Πάσχα, η Γ.Σ. 2022 λαμβάνει χώρα σε σκοτεινές στιγμές».

Φωτογραφία: ο Πρόεδρος της Caritas Europa, π. Michael Landau

Ο Πρόεδρος της Caritas Europa αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία, την καταστροφή, τον πόλεμο και τον ανθρώπινο πόνο όσων εξαναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Μίλησε για το έργο των δύο Κάριτας στην Ουκρανία αλλά και για αυτό των Κάριτας Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας. Τόνισε ότι είμαστε μαζί όλοι στην οικογένεια της Κάριτας για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αδελφοί και αδελφές, όλοι… «Μαζί, Εμείς», ότιαυτός ο πόλεμος, όπως και όλοι οι άλλοι είναι μια ήττα της ανθρωπότητας και ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να έχει την τελευταία λέξη.

Ευχαρίστησε την Κάριτας Ελλάς για τη φιλοξενία της Συνέλευσης και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μερικά από τα υπέροχα έργα της Κάριτας Ελλάς. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν της Κάριτας: η καθημερινή εργασία που γίνεται με τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα, την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ για την καθημερινή αφοσίωσή σας! Είστε Κάριτας: Αγάπη στην πράξη!»

Ακολούθησε η ομιλία του Πανοσιολογιότατου πατέρα Αντώνη Βουτσίνου, Προέδρου της Κάριτας Ελλάς:

«Ήταν Μάιος του 1981 όταν εκπροσώπησα την Τοπική Κάριτας της Εκκλησιαστικής μου Επαρχίας, την Σύρο, στην Γενική Συνέλευση των Κάριτας της Ευρώπης.

Η χρονολογία εκείνη σηματοδότησε μια καινούργια εποχή για το Φιλανθρωπικό και Κοινωνικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Ανέκαθεν υπήρχε φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, ως αναπόσπαστη διάσταση της Αποστολής της Εκκλησίας μέσα στην ίδια την Εκκλησία και την Κοινωνία, όπως την καθόρισε ο ίδιος ο Ιδρυτής της Ιησούς Χριστός, στο τρίπτυχο ΚΗΡΥΓΜΑ-ΛΑΤΡΕΙΑ-ΔΙΑΚΟΝΙΑ.

Φωτογραφία: Α.Ε. Σεβασμιότατος Hon Tai-Fai, π. Αντώνης Βουτσίνος, π. Michael Landau, κ. Maria Nyman, π. Joseph Bazouzou –κ. Aloysius John, π. Luis Okulik

Η τότε Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, με απόφασή της, καθιέρωσε την ονομασία «ΚΑΡΙΤΑΣ-ΑΓΑΠΗ» ως θεσμό και όργανο της Καθολικής Εκκλησίας που έχει ως αποστολή το Φιλανθρωπικό και Κοινωνικό της έργο, όπως ακριβώς έλαβε και νομική υπόσταση τo 2016, από τον Πάπα Βενέδικτο 16o με το ΙΔΙΟΒΟΥΛΟ με θέμα «Η Υπηρεσία της Αγάπης-Διακονία» (MOTUPROPIO).

Έκτοτε, σε κάθε Καθολική Εκκλησιαστική Επαρχία της Ελλάδας, λειτουργεί η Κάριτας, αλλά και σε Εθνικό Επίπεδο η Κάριτας Ελλάς, μέλος της CARITASEUROPA και της CARITASINTERNATIONALIS.

Ως ιδρυτικό μέλος, ως μέλος των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων αυτά τα σαράντα χρόνια και σήμερα ως Πρόεδρος, διορισμένος από την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας, έχω την τιμή και τη χαρά να σας απευθύνω το ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην κοιτίδα του αρχαίου πολιτισμού, την Αθήνα.

Είμαστε μια «μικρή Κάριτας» σε σχέση με πολλές άλλες Κάριτας της Ευρώπης και του Κόσμου, αλλά υπερήφανοι γιατί ανήκουμε στο ευαίσθητο για την αποστολή του, Δίκτυο της Κάριτας.

Ξεκινήσαμε πριν σαράντα χρόνια δειλά-δειλά, στην αρχή χωρίς πείρα, χωρίς πολλές δυνατότητες, αλλά με όπλο την εμπιστοσύνη μας στη Θεία Πρόνοια, με ζήλο, με ευθύνη, με πιστότητα, αμερόληπτα, χωρίς διακρίσεις και με πλήρη διαφάνεια απέναντι στον Συνάνθρωπο, όλοι μαζί να υπηρετούμε, ιδιαίτερα, κατά τα λόγια του Ιησού Χριστού τον «πιο άσημο αδελφό του και αδελφό μας (Μτ. 25).

Σ΄ αυτά τα χρόνια εσείς, η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, μέσω της Κάριτας, ήσασταν το στήριγμά μας, ο δάσκαλός μας στο να αποκτήσουμε τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για να οργανωθούμε για μια πιο καρποφόρα αποστολή. Ήσασταν εσείς που, με την οικονομική σας υποστήριξη, την τεχνογνωσία σας, την συνεργασία σας, αλλά προπάντων με την απόλυτη εμπιστοσύνη σας στο έργο μας, μας συμπαρασταθήκατε για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική και μεταναστευτική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.

Τα προβλήματα αρκετά, οι ανάγκες περισσότερες, οι κίνδυνοι αύξησης της δυστυχίας, του πόνου, της ανέχειας, της υλικής και ηθικής φτώχειας από φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές, μας φοβίζουν, ιδιαίτερα η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα σύννεφα εμπόλεμων συρράξεων, αλλά ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον της αποστολής μας, με τη βοήθεια του Θεού και την αμοιβαία συνεργασία μας και την αγάπη για τον πλησίον. Ιδιαίτερα σήμερα, οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με όσους υποφέρουν από τη νέα κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία και το προσφυγικό δράμα των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας.

Σας ευχαριστώ για ό,τι έχετε προσφέρει για το έργο μας, εκ μέρους όλων των εξυπηρετούμενων και των εργαζόμενων στο δίκτυο της Κάριτας Ελλάς και, ελπίζω να συνεχίσει αυτή η άψογη συνεργασία των τελευταίων χρόνων, με μια πιο εκκλησιολογική έκφραση, για το καλό του Λαού του Θεού, την Εκκλησία.

Με τη σημερινή ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας ιδιαίτερα στην αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο για την αμέριστη συμπαράσταση, ηθική και υλική, για το μεταναστευτικό έργο, την CaritasInternationalis, την CaritasEuropa που πάντα βρίσκονται στο πλευρό μας για οποιαδήποτε συνεργασία. Επίσης, το CRS (CatholicReliefServices) με το οποίο, όπως και με τις Κάριτας της Ευρώπης, συνεργαζόμαστε άψογα για την εκπλήρωση της αποστολής μας στο πλευρό των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Ευχαριστώ επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με την Ύπατη Αρμοστεία των Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα.

Να ευχαριστήσω ακόμα από βάθους καρδιάς όσους συνέβαλαν στην όλη διοργάνωση και διεκπεραίωση της φετινής Γενικής Συνέλευσης 2022 της CaritasEuropa.

Τέλος, αν η Κάριτας Ελλάς βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, συγκρίνοντας πώς ξεκίνησε το 1981 και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, θεωρώ καθήκον μου και υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω και όλους τους συνεργάτες μου: Μέλη των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων, εθελοντές και όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τα χαρίσματά τους, στη θέση που προσφέρουν την υπηρεσία του, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, συνετέλεσαν στην πρόοδο της Κάριτας Ελλάς.

Και πάλι καλώς ήρθατε, καλή διαμονή και καλή επιστροφή στην έδρα σας».

———————————————————————————————————————————–

Τη Γ.Σ. της Κάριτας Ευρώπης στην Αθήνα, τίμησε με την παρουσία της και απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη:

«Αγαπητοί σύνεδροι, συμμετέχοντες στο Περιφερειακό Συνέδριο της Caritas Europa.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε στην Αθήνα για να φιλοξενήσουμε το συνέδριό σας, ο τίτλος του οποίου μαρτυρεί τον οραματικό του χαρακτήρα. Τα γεγονότα των τελευταίων τριών μηνών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ολοένα και πιο απειλητικό πόλεμο, καταδεικνύουν την ικανότητά σας να συνδυάζετε όραμα και ρεαλισμό. Ο εφιαλτικός ρεαλισμός των σημείων των καιρών, δυστυχώς.

Συγχαρητήρια σε όλους, ιδιαίτερα στην Caritas Europa και την Κάριτας Ελλάς, καθώς και στον Πρόεδρο πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο, τον οποίο ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Η Caritas έχει μακρά ιστορία από μόνη της, αλλά έχει επίσης μακρά ιστορία συνεργασίας με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μια συνεργασία για την οποία θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Μαρία Αλβέρτη, καθώς είχαμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε, θέτοντας τα θεμέλια για ένα βαθύτερο επίπεδο συνεργασίας, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κα Maria Clara Martin, επικεφαλής για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα γνώρισε πρόσφατα μια εξαιρετική μεταναστευτική κρίση και χρειάστηκε να διαχειριστεί σημαντικές προσφυγικές ροές, που προκλήθηκαν από τη δεκαετή σύγκρουση στη Συρία, καθώς και από άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και χώρες της Αφρικής. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με ένα νέο κύμα προσφύγων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία.

Ως χώρα πρώτης γραμμής, η Ελλάδα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μαζί με πολλά άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών εθνικών απειλών, της οικονομικής κρίσης που ουσιαστικά γονάτισε τη χώρα, της πανδημίας και της προσπάθειας παραβίασης των βόρειων συνόρων της εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες και τέλος, των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αποτέλεσμα είναι εδώ και δύο χρόνια το σύνολο των Ένοπλων Δυνάμεων, η Αστυνομία, το Λιμενικό να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Σε αυτή την υπαρξιακή κρίση για τη χώρα μας προστέθηκε και η πανδημία. Όλο το ιατρικό προσωπικό τέθηκε επίσης σε εγρήγορση. Ακολούθησαν καταστροφικές φωτιές και μπήκε σε επιφυλακή και η Πυροσβεστική. Δηλαδή εδώ και δύο και πλέον χρόνια κρατάμε σε εγρήγορση το σύνολο του κρατικού μας μηχανισμού!

Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να συνδυάσουμε την προστασία των συνόρων μας με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους φτάνουν στη χώρα μας και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι ασυμβίβαστες. Είναι συμπληρωματικές.

Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και προστασίας της κυριαρχίας μας. Είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα μας. Ως υπαρξιακό είναι και το θέμα της συμμόρφωσης με τις διεθνείς συμβάσεις.

Έχουμε δείξει στην πράξη ότι μπορούμε και να φυλάξουμε τα σύνορά μας και να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται σε κατάσταση αναρχίας. Όταν επικρατεί χάος, δεν μπορείτε να βοηθήσετε ακόμη και αυτούς που σας χρειάζονται πραγματικά. Ο ανθρωπισμός απαιτεί πράξεις, όχι λόγια.

Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντική τη συνεργασία μας με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Caritas.

Η συνεργασία μας έχει επιτυχημένο παρελθόν, αλλά τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα επιτυχημένο μέλλον, αντάξιο των νέων προκλήσεων.

Μια σημαντική πτυχή του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος είναι η πολύ σημαντική διαδικασία Ένταξης, που αποτελεί αντικείμενο του χαρτοφυλακίου μου.

Γι’ αυτό υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τις δραστηριότητες ένταξης της Κάριτας Ελλάς, όπως αυτές που αναπτύσσονται στο Adama Center που επισκεφτήκαμε πρόσφατα με το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Οι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πρόσφυγες πρέπει να μάθουν νέες δεξιότητες ή να εφαρμόσουν δεξιότητες από το επαγγελματικό τους υπόβαθρο, ώστε να αποκτήσουν επάγγελμα και δουλειά.

Έχει καταστεί σαφές σε όλη την Ευρώπη ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να μπορούν να ζουν κανονικά, χωρίς να βασίζονται σε κρατικά οφέλη που επιβαρύνουν τους κρατικούς πόρους.

Από τα τέλη του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε την πολιτική ένταξής της. Με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δημιουργήσαμε στην Ελλάδα τη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, η οποία με βάση το νέο σχέδιο δράσης της Ε.Ε. περιλαμβάνει ένα στάδιο προ-ένταξης και ένα νέο πρόγραμμα σπουδών.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής και πρώτης υποδοχής, δέχεται ασυνόδευτα παιδιά σε τακτική βάση. Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, βρήκαμε 5.500 ασυνόδευτους ανηλίκους. Τους ψάξαμε παντού. Ζούσαν σε επικίνδυνες συνθήκες, σε στρατόπεδα, σε νησιά, ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα.

Αυτά τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε ασφαλείς δομές, πλέον προστατεύονται, λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Τον Μάρτιο του 2020, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία υπάγεται στις αρμοδιότητές μου. Μετά την πρώτη δράση γενικής προστασίας, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο εφαρμόστηκε εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να μετεγκαταστήσουμε 1.212 ασυνόδευτους ανηλίκους σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι 2.018 – αν και ο αριθμός αλλάζει, καθώς έχουμε συνεχώς νέες αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Όπως καταλαβαίνετε οι δράσεις μας είναι πολλές και οι ανάγκες μας μεγάλες.

Μοιραζόμαστε ισχυρούς δεσμούς με την Caritas. Δεσμούς με σημαντική ανθρωπιστική διάσταση που επιθυμούμε να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω.

Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και να σας ευχηθώ καλή διαμονή και επιτυχημένα εργασιακά αποτελέσματα».

————————————————————————————————————————

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Α.Ε. Σεβασμιότατου Hon Tai-Fai, Αποστολικού Νούντσιου στην Ελλάδα, τον Γ.Γ. των Η.Ε., Antonio Guterres (σε ψηφιακή σύνδεση), τον π. Joseph Bazouzou, εκπρόσωπο της Συνόδου Επισκόπων της Εκκλησίας, τον κ. Aloysius John, Γ.Γ. της Διεθνούς Κάριτας, τον π. Luis Okulik από το Συμβούλιο Συνόδων Επισκόπων της Ευρώπης (CCEE).

Η συζήτηση ξεκίνησε με την κρίση στην Ουκρανία. Η κ. Tetiana Stawnychy, Πρόεδρος της Κάριτας Ουκρανίας και ο π. Vyacheslav Grynevych, Διευθυντής της Κάριτας Spes μετέφεραν στο δίκτυο της Κάριτας τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, και οι δύο Κάριτας έχουν βοηθήσει πάνω από 1.000.000 ανθρώπους και έχουν λάβει και διαχειριστεί πάνω από 1.400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουν προσφέρει καταφύγιο και στέγη σε εκτοπισμένους ανθρώπους και σε αυτούς που παραμένουν στις περιοχές που πλήττονται άμεσα από τις συγκρούσεις και έχουν κάνει χιλιάδες διανομές σε: τρόφιμα, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής, υπνόσακους, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

H ημέρα έκλεισε με την πρώτη προβολή βίντεο για το έργο της Κάριτας Ελλάς.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στην Ακαδημία Αθηνών όπου και τραβήχτηκε η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία της συνάντησης και λίγο μετά ακολούθησε η Θεία Λειτουργία στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Οικογενειακή φωτογραφία των Κάριτας της Ευρώπης

Ακολούθησε δείπνο σε εστιατόριο κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης και αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι της Κάριτας Ελλάς, κ. Σταμάτης Βλάχος και κ. Αντώνης Δελατόλλας ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους σε έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η 11η Μαΐου ξεκίνησε με ομαδικές συναντήσεις και συζητήσεις γύρω από τη βασική μεθοδολογία του έργου της Κάριτας: «Βλέπω – Κρίνω – Δρω» (“See – Judge – Act”).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι θεσμικές εργασίες της Γενικής Συνέλευσης που περιλαμβάνουν: Έγκριση πρακτικών Γ.Σ. 2021, Αναφορά του προέδρου, Αναφορά της Γ.Γ., Έγκριση Απολογισμού 2021 και Προϋπολογισμού 2022.

Εκλογές για την περίοδο 2023-2027:

Πρόεδρος: Με απόλυτη πλειοψηφία και αποδοχή, εκλέχθηκε ο π. Michael Landau.

Αντιπρόεδρος: κ. Tetiana Stawnychy

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου CaritasEuropa: Κάριτας Γερμανίας, Κάριτας Γεωργίας, Κάριτας Δανίας, Κάριτας Ελλάς, Κάριτας Ιταλίας, Κάριτας Σκωτίας, Κάριτας Σλοβακίας, Κάριτας Ουκρανίας.

Την υποψηφιότητα της Κάριτας Ελλάς παρουσίασε η κ. Μαρία Αλβέρτη, Διευθύντρια, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των τελευταίων χρόνων. Τόσο η οικονομική κρίση του 2009-2010, όσο και η προσφυγική που ακολούθησε το 2015 και η ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση όσων επλήγησαν πιο πολύ, δυνάμωσαν σημαντικά την Κάριτας Ελλάς, πάντα με τη βοήθεια και τη στήριξη του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικτύου. «Είναι η σωστή στιγμή για την υποψηφιότητα της Κάριτας Ελλάς που νιώθει αρκετά δυνατή ώστε να έχει πια την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να συνεισφέρει στο ευρωπαϊκό δίκτυο και να συμβάλλει στο κοινό έργο με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της αλλά είναι και αρκετά αδύναμη, σε ό,τι αφορά την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητά της ώστε να είναι σε θέση να μοιραστεί την πραγματικότητα μίας “μικρής” Κάριτας από τον ευρωπαϊκό Νότο που παλεύει και αγωνίζεται για τη συνέχιση του έργου της».

Η εκλογή της Κάριτας Ελλάς με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ψήφων, αποτελεί ένα σύμβολο αποδοχής, σεβασμού και εκτίμησης για την αποστολή και το έργο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Είναι και μια ευθύνη που με συνέπεια και αφοσίωση θα υπηρετήσει η Κάριτας Ελλάς για τα επόμενα 4 χρόνια.

Μέλη στο Συμβούλιο Εκπροσώπων της CaritasInternationalis: Κάριτας Γερμανίας, Κάριτας Ιταλίας, Κάριτας Ουκρανίας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν στον Νέο Κόσμο όπου επισκέφθηκαν το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς και περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας «Αθήνα, η πόλη μου».

Οι Κάριτας Ελλάς και Αρμενίων Καθολικών προσέφεραν δείπνο στην πανέμορφη αυλή της Αρμένικης εκκλησίας όπου, εθελοντές και ενορίτες που είχαν ετοιμάσει εδέσματα από την Ελλάδα, την Αρμενία, τον Λίβανο και τη Συρία, υποδέχτηκαν όλους τους φιλοξενούμενους με ζεστασιά .

Εθελόντριες της Κάριτας Αρμενίων και εργαζόμενοι της Κάριτας Ελλάς, χόρεψαν παραδοσιακούς αρμένικους και ελληνικούς χορούς ενθουσιάζοντας τους καλεσμένους που δε δίστασαν να χορέψουν και οι ίδιοι.

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας όπου συζήτησαν και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τη βασική μεθοδολογία που διέπει το έργο της Κάριτας «Βλέπω, κρίνω, δρω». Μετά από ψηφοφορία, η ολομέλεια εξέλεξε τις εξής 3 κυριότερες θεματικές στις οποίες θα εργαστεί η Κάριτας Ευρώπης τα επόμενα χρόνια:

  1. Ενδυνάμωση της συμμετοχής των ανθρώπων που εξυπηρετεί η Κάριτας και η δημιουργία συμβουλευτικών επιτροπών σε εθνικό επίπεδο.
  2. Ενδυνάμωση της Κάριτας στην αποστολή της Εκκλησίας και της συμμετοχής των κοινοτήτων.
  3. Δημιουργία δομών που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην Κάριτας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ηγεσίας.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από την Κάριτας Νορβηγίας για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Κάριτας παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στη γυναικεία εκπροσώπηση σε θέσεις ηγεσίας.

Η Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς κ. Μαρία Αλβέρτη και ο Πρόεδρος της Κάριτας Ευρώπης, π. Michael Landau έκλεισαν με ομιλίες τους τη Γενική Συνέλευση στο επίσημο σκέλος της.

Κατόπιν, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα προγράμματα της Κάριτας Ελλάς: το Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου, το Κέντρο «Αντάμα» για την οικονομική ένταξη προσφύγων, το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» που φιλοξενεί πρόσφυγες σε διαμερίσματα, το πρόγραμμα «Helios» που αφορά στην ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων. Ξεναγήθηκαν στους χώρους, μίλησαν με εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους και αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις με τους Υπεύθυνους των προγραμμάτων της Κάριτας Ελλάς.

Το ίδιο απόγευμα, αντιπροσωπεία της Κάριτας έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια ύστερα από σχετική πρόσκλησή του, με αφορμή τις προσπάθειες της Κάριτας στην Ουκρανία να βοηθήσει Έλληνες στη Μαριούπολη ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Έλληνας πρόξενος.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: η κ. Tetiana Stawnychy, Πρόεδρος της Κάριτας Ουκρανίας, ο π. Vyacheslav Grynevych, Διευθυντής της Κάριτας Spes, ο π. Michael Landau, Πρόεδρος της Caritas Europa, η κ. Maria Nyman, Γ.Γ. της Caritas Europa, η κ. Μαρία Αλβέρτη, Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς, ο κ. Aloysius John, Γ.Γ. της Διεθνούς Κάριτας και η κ. Silvia Sinibaldi, Διευθύντρια του Ανθρωπιστικού τομέα της Caritas Europa.

Έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία και το έργο της Κάριτας τόσο εκεί, όσο και σε όλες τις συνορεύουσες χώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Κάριτας για το έργο της και αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της Κάριτας Ελλάς για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021. Εκ μέρους του Προέδρου, π. Αντώνη Βουτσίνου, η Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς έδωσε στον κ. Δένδια το φωτογραφικό λεύκωμα «Αθήνα, η πόλη μου» και την Ετήσια Έκθεση 2021 για το έργο της οργάνωσης.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου «Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτές», ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες της Γ.Σ. της Caritas Europa. Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς αποχαιρέτισε τους συναδέλφους από τις Ευρωπαϊκές Κάριτας, οι οποίοι εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες για την αξέχαστη φιλοξενία.

Ματθαίος Γιαννησόπουλος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς,
Λιζέττα Μηλιάρη, Προϊσταμένη Διοίκησης Κάριτας Ελλάς,
Μαρία Αλβέρτη, Διευθύντρια Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Bono των U2 εγκαινιάζουν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Scholas

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας συναντά τους Αρχισυντάκτες δέκα ιησουιτικών περιοδικών

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς: Ένας χρόνος από την Καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

  Η Κάριτας Ελλάς συνεχίζει το πρόγραμμα ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018. Στόχος μας παραμένει η ενδυνάμωση της κοινότητας της περιοχής. Η Κάριτας Ελλάς η οποία φιλοξενείται στο […]

Ευχητήριες κάρτες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Λέσβο

«Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες στο Αφρίν» Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκαν δράσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και στη Μόρια από την ομάδα της Κάριτας […]