6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Ελλάς  – Ένα πρώτος απολογισμός των πυρκαγιών στη Ρόδο

Ο απόηχος των πυρκαγιών σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, βρίσκει έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων να έχει πληγεί. Συγκεκριμένα στη Ρόδο, με περισσότερα από 17.000 εκτάρια καμένης γης, οι κάτοικοι που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό για τη διαβίωσή τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο τις άμεσες απώλειές τους αλλά και τον φόβο των επιπτώσεων των εικόνων της πυρκαγιάς που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση ακύρωση κρατήσεων.

Ομάδα της Κάριτας Ελλάς έχει επισκεφθεί το νησί της Ρόδου όπου πραγματοποιεί επισκέψεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά. Στο πλαίσιο εκτίμησης των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες, έλαβαν χώρα συναντήσεις και συσκέψεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών υπηρεσιών, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, τοπικούς συλλόγους κ.α.

Μέχρι στιγμής, από την αυτοψία αναδεικνύεται η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων και ολόκληρου του οικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ζημιές έχει υποστεί σημαντικός αριθμός κατοικιών, που εντοπίζονται κυρίως στους οικισμούς Ασκληπιό και Λάερμα. Ακόμη, σποραδικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια και σε άλλους οικισμούς. Σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η βλάβη είναι για τους περισσότερους πληγέντες πολλαπλή, καθώς πέραν των κατοικιών, έχουν πληγεί και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις, τα εργαλεία και τα μηχανήματα που θα τους ήταν χρήσιμα στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών.

Οι καταστροφές στον οικονομικό και παραγωγικό ιστό της περιοχής είναι ανυπολόγιστες και τα αποτελέσματα τους εκτιμάται ότι θα γίνουν εμφανή και σε βάθος χρόνου, καθώς παράλληλα με τους πρώτους πληγέντες που υπέστησαν άμεσες φθορές στις ιδιοκτησίες τους (καταστήματα, πρώτες ύλες, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο), υπάρχει δευτερογενώς σοβαρό ενδεχόμενο να υποστούν απώλεια εισοδήματος οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καθώς και οι εργαζόμενοι των τουριστικών επιχειρήσεων, λόγω της μειωμένης ή και μηδενικής τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα στις άμεσα πληγείσες περιοχές.

Τέλος, οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο φυσικό περιβάλλον. Πέραν της καθαυτής καταστροφής του δάσους, αναδεικνύονται οι συνέπειες της καταστροφής του οικοσυστήματος στις ζωές των ανθρώπων. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος πλημμυρών κατά των επερχόμενο χειμώνα, ενώ η διατάραξη του βιότοπου έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό τεράστιου αριθμού άγριων ζώων, τα οποία στην αναζήτηση τροφής το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες ζημιές στον ήδη πληγωμένο πρωτογενή τομέα. Ήδη ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου μας ενημέρωσε ότι έχουν εντοπιστεί πληθυσμοί εκτοπισμένων ελαφιών, τα οποία αναζητούν τροφή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μαρτυρία των απεσταλμένων της Κάριτας Ελλάς στο νησί της Ρόδου αναφέρει:

«Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο στον οικισμό Κιοτάρι, το βλέμμα πέφτει αναπόφευκτα σε ένα κτίριο κατεστραμμένο ολοσχερώς από τη φωτιά. Στην οροφή συνεχίζει να κυματίζει μια μικρή ελληνική σημαία. Κάτω από ένα υπόστεγο, ανάμεσα στις στάχτες, συναντήσαμε το Δημήτρη. Έναν νέο, 23 ετών, που είναι ο τελευταίος ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Πρόκειται για μια ταβέρνα που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και που μετά το θάνατο του τελευταίου, έχει αναλάβει ο Δημήτρης. «Είχε επενδύσει πολλά χρήματα για να φτιάξει το μαγαζί. Δούλεψε πολύ. Τώρα καταστράφηκαν όλα», μας είπαν οι φίλοι και συντοπίτες του που βρισκόταν επίσης στο σημείο για να του συμπαρασταθούν. Ο νεαρός μας συνόδευσε σε μια περιήγηση στο χώρο. «Πίσω από το μαγαζί είχα έναν χώρο όπου διέμενα, ήταν το σπίτι μου. Δίπλα ήταν το μποστάνι, εδώ καλλιεργούσα όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιούσα στην ταβέρνα. Καταστράφηκαν όλα.» 

Ο Δημήτρης μας λέει ότι δεν ξέρει από που να αρχίσει για να ξαναχτίσει τη ζωή του. Η μητέρα του και άλλοι κοντινοί συγγενείς είναι επίσης πυρόπληκτοι και δεν έχει που να μείνει. «Κοιμάμαι στο αυτοκίνητο», μας λέει. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι φίλοι του μας δείχνουν φωτογραφίες της επιχείρησης πριν την πυρκαγιά. Μας επέτρεψαν να τη φωτογραφίσουμε όπως είναι τώρα. Είχε επενδύσει σε νέα μηχανήματα υψηλού κόστους, τα οποία είδαμε στο σημείο, όλα κατεστραμμένα από τη φωτιά. 

Η περίπτωση του Δημήτρη είναι μια από τις λίγες που υπέστη ολοσχερείς καταστροφές σε όλα τα επίπεδα, στεγαστικό και επαγγελματικό. Ωστόσο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αν και λίγους σε αριθμό, η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να βιοποριστούν στο άμεσο και απώτερο μέλλον. “

Η Κάριτας Ελλάς διερευνά επί του παρόντος πιθανούς τρόπους παρέμβασης για την ανακούφιση και την υποστήριξη των πυρόπληκτων.

Ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

ΠΗΝ 2023 Ελληνική αποστολή: Η δεύτερη εμψύχωση-κατήχηση RISE UP (σήκω)

Επόμενο Άρθρο

ΠΗΝ 2023 Ελληνική αποστολή: Η τρίτη εμψύχωση-κατήχηση RISE UP (σήκω)

You might be interested in …

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της ζωγραφικής

  Ένα Πινέλο Αφηγείται… Τα παιδιά του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στην Πλατεία Βάθης ταξίδεψαν για μία εβδομάδα στον κόσμο της ζωγραφικής. Με οδηγό τη γνωστή εικαστικό Εύη Φωτοπούλου, που είχε την επιμέλεια και […]

Έκθεση της Caritas Europa “Η ευρωπαϊκή κρίση και ο αντίκτυπός της στους ανθρώπους – Έκκληση για δίκαιες εναλλακτικές οδούς και λύσεις”

  Κάριτας Ελλάς Αθήνα 27 Μαρτίου 2014   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Έκθεση της Caritas Europa “Η ευρωπαϊκή κρίση και ο αντίκτυπός της στους ανθρώπους – Έκκληση για δίκαιες εναλλακτικές οδούς και λύσεις” (“The European Crisis […]

Συνάντηση Εθελοντών στην Κάριτας Αθήνας – Προσφυγικό Έργο

      Καριτας Αθήνας – Προσφυγικό Έργο Caritas Athens – Refugee Programme Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κάριτας, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε στην Κάριτας Αθήνας – Προσφυγικό Έργο γιορτή των εθελοντών και […]