Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών, ο υψηλότερος τη τάξει φορέας έρευνας στην Ελλάδα, σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική της συνεδρία στις 20 Δεκεμβρίου 2013.
Το Βραβείο εις μνήμην Αλέκου Δράκου, για την βράβευση της καλύτερης πρωτότυπης επιστημονικής ιστορικής μελέτης ή δοκιμίου, που έχει δημοσιευθεί εντός της τελευταίας τριετίας και αναφέρεται σε θέματα της ελληνικής ιστορίας απενεμήθη στον π. Μάρκο Φώσκολο, για το βιβλίο του «Η Οξωμεριά της Τήνου κατά τον ύστερο Μεσαίωνα» (Έκδοση, Αδελφότης των Τηνίων εν Αθήναις, Αθήνα 2012).
Ένα βιβλίο 550 περίπου σελίδων βασισμένο σε 73 νομικά έγγραφα που ο συγγραφέας ως ιστορικός και διευθυντής του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» εντόπισε στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Τήνου (ΑΚΤ) που χρονολογούνται από το 1444 το πρώτο ως το 1715 το τελευταίο, αποτέλεσαν τη βασική πηγή μελέτης για τη συγγραφή του έργου που βραβεύτηκε, το οποίο αποτελεί συμβολή όχι μόνο στην ιστορία του νησιού αλλά και της μεσαιωνικής ιστορίας της πατρίδας μας.
Παρόντες στην Ακαδημία Αθηνών οι άμεσοι συνεργάτες του συγγραφέα και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος ταξίδεψε στην Αθήνα επί τούτου.
Μετά το πέρας της τελετής απονομής, ο π. Μάρκος παρέθεσε δείπνο στους προσκεκλημένους του μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαος Φώσκολος, η ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου, καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Δήμαρχος Τήνου, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Λώρη Κέζα, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, οι στενοί συνεργάτες και φίλοι του και μέλη της οικογένειάς του.
Η βράβευση του βιβλίου του π. Μάρκου έρχεται σαν κορύφωση μιας μακράς διαδρομής, με πλήθος έργων που προσθέτουν στην έρευνα για την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας του, που τόσο αγαπά, της Τήνου και αποτελεί τιμή για την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.