24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η πρόθεση προσευχής του Πάπα τον Νοέμβριο είναι για τα παιδιά που υποφέρουν

Ο Φραγκίσκος ζητά να μην ξεχνάμε τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες που ομοιάζουν πολύ με τη δουλεία – καθώς είναι υπάρξεις με ονόματα, με πρόσωπο, με ταυτότητα που τους έχει δώσει ο Θεός.

Ο πάπας Φραγκίσκος στην ιδιαίτερη πρόθεση προσευχής του για τον μήνα Νοέμβριο μας καλεί να προσευχηθούμε για τα εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για τα άστεγα, τα ορφανά και τα θύματα πολέμου.

«Υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια που υποφέρουν και ζουν σε συνθήκες που μοιάζουν πολύ με τη δουλεία. Δεν είναι αριθμοί: είναι ανθρώπινα όντα με ονόματα, με το δικό τους πρόσωπο, με μια ταυτότητα που τους έχει δώσει ο Θεός», αναφέρει ο πάπας Φραγκίσκος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ένα εγκαταλελειμμένο παιδί είναι δικό μας λάθος. Δεν μπορούμε πλέον να τα αφήνουμε να αισθάνονται μόνα και εγκαταλελειμμένα -έχουν δικαίωμα σε μια εκπαίδευση και να αισθάνονται την αγάπη μιας οικογένειας, ώστε να ξέρουν ότι ο Θεός δεν τα ξεχνάει», είπε ο Πάπας στην πρόθεση προσευχής του για τον Νοέμβριο, καλώντας τους Καθολικούς να προσευχηθούν για τα παιδιά που υποφέρουν λόγω απόρριψης, ένδειας, φτώχειας και συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Κάθε περιθωριοποιημένο παιδί που ζει χωρίς σχολική εκπαίδευση, χωρίς οικογένεια, χωρίς υγειονομική περίθαλψη «είναι μια κραυγή που υψώνεται προς τον Θεό και ντροπιάζει το σύστημα που εμείς οι ενήλικες έχουμε χτίσει», είπε ο Πάπας.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σήμερα σε «πολυδιάστατη φτώχεια» – δηλαδή χωρίς βασική πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, στέγη, τροφή, υγιεινή ή νερό. Η UNICEF εκτιμά επίσης ότι 153 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι στα τέλη του περασμένου έτους, περισσότερα από 450 εκατομμύρια παιδιά – ή ένα στα έξι – ζούσαν σε ζώνη συγκρούσεων, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 20 ετών. Έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 36,5 εκατομμυρίων τα παιδιά που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα συγκρούσεων, βίας και άλλων κρίσεων.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα της Αποστολής της Προσευχής ανέπτυξε την πρωτοβουλία «The Pope Video» (το βίντεο του Πάπα) για να βοηθήσει την ανά τον κόσμο διάδοση των μηνιαίων προθέσεων του Πάπα σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Σήμερα, το δίκτυο αυτό συνδέει εκατομμύρια καθολικούς σε όλο τον κόσμο από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς και κοινωνικά και εκκλησιαστικά πλαίσια, μέσω της προσευχής.

Ο πάπας Φραγκίσκος «ανοίγει τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας σε εκατομμύρια ξεχασμένα παιδιά που υποφέρουν σιωπηλά στους δρόμους και στην κρυφή εργασία, θύματα βίας και πολέμου, μετανάστες και πρόσφυγες. Απέναντι στην αδιαφορία και την ανικανότητα, πρέπει να προσευχηθούμε», ανέφερε ο πατέρας Fréderic Fornos, SJ, Διεθνής Διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα, σε δήλωση που συνοδεύει την πρόθεση προσευχής του Πάπα για τον Νοέμβριο.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνέδριο Επικοινωνίας της Κάριτας Ευρώπης

Επόμενο Άρθρο

Τελική συνάντηση προγράμματος REMAP

You might be interested in …

«Ο Φτωχούλης του Θεού» του Νίκου Καζαντζάκη και η αποκατάσταση ενός ιστορικά αδικημένου

Αυτές τις ημέρες διάβασα, για δεύτερη φορά, το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Φτωχούλης του Θεού» κι αυτό έτυχε να συμπίπτει με την εορτή της επετείου των εγκαινίων της βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη, […]

«Ο διάολος και το λιβάνι», Συνομιλία με έναν ιερέα, εξορκιστή στην Ελλάδα

Πρώτο μέρος «Ο ‟Εξορκιστής″ (πρωτότυπος τίτλος: The Exorcist) είναι μια κινηματογραφική ταινία θρίλερ του 1973, αμερικανικής παραγωγής. Έχει λάβει 2 βραβεία Όσκαρ. Ήταν η πιο επιτυχημένη και εμπορική ταινία τρόμου για περισσότερο από 40 χρόνια. Μονάχα στις Η.Π.Α. είδαν την ταινία 30 […]

«Η Ιστορική Εξέλιξη του Παπικού Πρωτείου στην Ανατολή και στη Δύση» του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ     Η Μικτή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία είμαι μέλος εδώ και 17 χρόνια, μελέτησε το θέμα:  «Το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην πρώτη […]