Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε το τέταρτο και τελευταίο σκέλος του 12ήμερου Αποστολικού Ταξιδιού του στην Ασία και την Ωκεανία – το μεγαλύτερο του μέχρι στιγμής – το οποίο τον έφερε στην Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ.
Τώρα ήρθε η σειρά της πόλης-κράτος της Σιγκαπούρης στη Νοτιοανατολική Ασία να υποδεχθεί τον Άγιο Πατέρα, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο Τσάνγκι στις 14.52 τοπική ώρα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
O ενθουσιασμός των κατοίκων της Σιγκαπούρης, μικρών και μεγάλων, που έκαναν τις τελευταίες προετοιμασίες για την άφιξη του Αγίου Πατέρα, ήταν μεγάλος.
Η αδελφή Theresa Seow Lee Huang, FDCC, αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής και του Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο μοιράστηκε την ελπίδα της ότι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου θα αποτελέσει πηγή ανανέωσης για τον διαθρησκειακό διάλογο στη Σιγκαπούρη.
«Ελπίζουμε ότι με την επίσκεψη, και φέρνοντας όλους τους νέους από τις διάφορες θρησκείες μαζί, ακόμη και μετά την αναχώρηση του Αγίου Πατέρα, αρχίζει μια δυναμική που πραγματικά θα ωθήσει τους νέους να εργαστούν για την αρμονία και την ειρήνη», δήλωσε η αδελφή.
Σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των κλήσεων στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι χαμηλός. «Πολλά από τα μοναχικά τάγματα αντιμετωπίζουν μείωση του αριθμού των νέων που εντάσσονται στη θρησκευτική ζωή», εξήγησε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όταν πρόκειται για μόνιμη δέσμευση, αυτό είναι κάτι που δεν είναι πολλοί έτοιμοι να κάνουν το βήμα».
Στην πόλη των λιονταριών (όπως συχνά αποκαλείται η Σιγκαπούρη), οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 18% του πληθυσμού και οι καθολικοί μόνο το 3,5% (περίπου 176.000 άτομα). Οι βουδιστές είναι η μεγαλύτερη ομάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 33% των περισσότερων από 5 εκατομμύρια κατοίκων, ενώ οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 15%, οι ταοϊστές το 11%, οι ινδουιστές το 5% και οι μη θρησκευόμενοι περίπου το 17%.
Ο πληθυσμός αποτελείται κατά 74% από Κινέζους, 13,5% από Μαλαισιανούς και 9% από Ινδούς.
Ο πολυθρησκευτικός και πολυπολιτισμικός χαρακτήρας αυτής της πόλης-κράτους οφείλεται εν μέρει στη στρατηγική της θέση, όπου συγκλίνουν οι μεγάλες θαλάσσιες οδοί Ανατολής και Δύσης.
Η θέση της είναι επίσης ο λόγος πίσω από την αξιοσημείωτη οικονομική της ανάπτυξη, η οποία έχει καταστήσει την πόλη-κράτος έναν πολυσύχναστο οικονομικό κόμβο και έναν προορισμό για τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης από αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι χώρες καταγωγής τους.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού της Σιγκαπούρης, από τον Δεκέμβριο του 2023, οι ξένοι εργαζόμενοι αποτελούν περίπου το 38% του εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για 1,52 εκατομμύρια ανθρώπους, από την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.
Ο Jacob Soo, Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής της Αρχιεπισκοπικής για την Ποιμαντική των Μεταναστών και των Μετακινούμενων (ACMI), εξήγησε: «Ενώ αναγνωρίζονται τα οικονομικά οφέλη και η πολιτιστική ποικιλομορφία που φέρνουν οι μετανάστες, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό των θέσεων εργασίας, την ενσωμάτωση και την κοινωνική συνοχή».
Γι’ αυτό θεωρεί την επίσκεψη του Αγίου Πατέρα στη Σιγκαπούρη ως μια θετική ευκαιρία. «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο Θεός βαδίζει μαζί μας, ειδικά με τους πιο ευάλωτους, και ταυτίζεται μαζί τους». Ελπίζει ότι θα είναι μια ευκαιρία «να προωθηθεί η ενότητα, η συμμετοχικότητα, η ενσυναίσθηση, η συμπόνια και να δοθεί ελπίδα στους ανθρώπους».
Μια άλλη μεγάλη πρόκληση στη Σιγκαπούρη είναι η γήρανση του πληθυσμού της. Ο Victor Seng, εκτελεστικός διευθυντής του γηροκομείου St. Therea’s Home for the elderly – το οποίο ο Πάπας θα επισκεφθεί την Παρασκευή – εξήγησε ότι πολλές οικογένειες δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τους ηλικιωμένους τους, οπότε τους πηγαίνουν σε γηροκομεία όπως το St. Theresa’s.
Αναμένει ότι λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων – εν μέρει αποτέλεσμα του υψηλού κόστους ανατροφής των παιδιών στη Σιγκαπούρη – σε τρία ή τέσσερα χρόνια, περίπου το 60 ή 70 τοις εκατό του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών. Αλλά οι κάτοικοι, καθολικοί και μη, είναι όλοι πολύ ενθουσιασμένοι που υποδέχονται τον προσκεκλημένο τους από τη Ρώμη. «Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι, νιώθουμε μεγάλη τιμή και προνόμιο να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος το σπίτι της Αγίας Θηρεσίας», διαβεβαίωσε ο κ. Σενγκ.
«Θα μας χαροποιήσει πολύ, πολύ, που θα έρθει να μας επισκεφτεί», δήλωσε η Bridget Ng, φιλοξενούμενη στο ίδρυμα.
Παρά τις ευρείες αυτές προκλήσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι βέβαιο ότι θα βρει μια δυναμική και ζωντανή Εκκλησία καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει δύο δημόσιες ομιλίες: μία κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τις αρχές, την κοινωνία των πολιτών και το διπλωματικό σώμα, την Πέμπτη, και η άλλη κατά τη διάρκεια μιας διαθρησκευτικής συνάντησης με νέους, την Παρασκευή.
Κατά την άφιξή του, ο Πάπας πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα μέλη της Κοινωνίας του Ιησού που βρίσκονται στη χώρα, στο κέντρο Αγίου Φραγκίσκου Ξαβέριου, όπου θα φιλοξενηθεί για όλη τη διάρκεια της παραμονής του.
Την Πέμπτη, ο Άγιος Πατέρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρώην πρωθυπουργό. Το απόγευμα, θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στο Εθνικό Στάδιο της Σιγκαπούρης.
Την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, πριν συναντηθεί με τους ηλικιωμένους στην Αγία Τερέζα, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επίσκοπο, τους ιερείς και τα μέλη της αφιερωμένης ζωής στο κέντρο Άγιος Φραγκίσκος Ξαβέριος.
ΠΗΓΗ: vaticsnnews.va