17 Ιουλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ιταλία: Don Lorenzo Milani (27-5-1923/26-6-1967)

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ιερέα, συγγραφέα και παιδαγωγού, που «μεταμόρφωσε την εξορία σε έξοδο», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ιεραρχίας καρδινάλιος Μ. Zuppi.

Ο φλωρεντίνος ιερέας, από πλούσια μη καθολική οικογένεια (η οικογένεια του πατέρα ήταν αντικληρική – της μητέρας εβραϊκή, μη θρησκευόμενη) ήρθε σε επαφή με τον καθολικισμό μετά τα 20, γνωρίζοντας εμπνευσμένους ιερείς και τελικά σπούδασε και εντάχθηκε στον κλήρο της Φλωρεντίας. Υπήρξε, όμως, εξαρχής, «μη προσαρμόσιμος». Σύντομα έγραψε «Ποιμαντικές Εμπειρίες», που ήταν προάγγελος του κλίματος της Β΄ Βατικανής, μα ακόμα μειοψηφικές και στάλθηκε σε έναν απομονωμένο οικισμό, ονόματι Barbiana. Εκεί, βλέποντας ότι τα φτωχά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έμεναν στο περιθώριο, γιατί δεν είχαν μόρφωση, οργάνωσε αλληλοδιδακτικό σχολείο, όπου τα μεγαλύτερα παιδιά εκπαιδεύονταν και δίδασκαν τα μικρότερα και επικρατούσε το ρήμα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ: ένα σύνθημα που απορρίπτει τον εγωισμό και την αδιαφορία. Το παράδειγμά του διαδόθηκε σε μια χώρα όπου ακόμα η εκπαίδευση δεν ήταν προσβάσιμη σε όλους, το δε βιβλίο του «Επιστολή προς καθηγήτρια» που τεκμηρίωνε ότι οι ανισότητες ήταν ταξικές, επειδή δεν υπήρχε καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και αποτέλεσε πρόδρομο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός Πρόεδρος S. Mattarella, επισκεπτόμενος την περιοχή, για τις εκδηλώσεις για την 100ετία από τη γέννησή του, ο ντον Λορέντζο θεωρούσε το σχολείο ως μοχλό καταπολέμησης της φτώχειας και εξάλειψης των διακρίσεων και το Ευαγγέλιο ήταν η φωτιά που τον ωθούσε στην αγάπη. 

Ταυτόχρονα όμως θεωρούσε το Σύνταγμα ως το λαϊκό Ευαγγέλιο, η τήρηση του οποίου θα οδηγούσε στην ισότητα των πολιτών.

Έχουμε ανάγκη πολλές «Μπαρμπιάνες», ακόμα και σήμερα, για τους νέους των περιφερειών και των προσφυγικών καταυλισμών, κατέληξε ο Ιταλός Πρόεδρος.

Ο ντον Λορέντζο πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 44 ετών: λίγο πριν είχε αθωωθεί από την κατηγορία προσβολής του στρατού, γιατί με επιστολές του προς τους στρατιωτικούς Ιερείς, αρχικά και προς τους Δικαστές αργότερα, κήρυττε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης.

Πριν 6 χρόνια, το Ιούνιο 2017, ο πάπας Φραγκίσκος απέτισε φόρο τιμής στο μνήμα του ιερέα, στην 50ετία από το θάνατό του.

         Πληροφόρηση από Avvenire – Φωτογραφίες από Wikipedia

                                   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Matteo Fadda νέος Γενικός Υπεύθυνος της Κοινότητας πάπας Ιωάννης 23ος

Επόμενο Άρθρο

«Προσδιορίζοντας το Ποιοι Είμαστε», 1η Συνάντηση της Young Caritas.

You might be interested in …

Ο Πάπας ανακοινώνει τα ονόματα των νέων καρδιναλίων

04/01/2015 Ραδιόφωνο του Βατικανού   Στην προσευχή Άντζελους την Κυριακή, ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τα ονόματα των δεκαπέντε αρχιεπισκόπων και επισκόπων οι οποίοι θα ονομασθούν καρδινάλιοι στο Κονσιστόριο της 14ης Φεβρουαρίου 2015. Επιπλέον, ο Άγιος […]

Ο καρδινάλιος Παρολίν θα επισκεφθεί στο Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ο πάπας Φραγκίσκος στέλνει τον Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν στην Κινσάσα και την Τζούμπα, αφού χρειάστηκε να αναβάλει το αποστολικό του ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν λόγω […]

Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε την ισότητα

  Ο μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη της Ελβετίας, Αρχιεπίσκοπος Ivna Jurkovic, μετείχε στην 36η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα : Οι επιπτώσεις των φυλετικών διακρίσεων στα ανθρώπινα […]