21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας Ελλάς: Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών για τη μείωση της ακραίας φτώχειας και της πείνας

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ

 

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (Α.Σ.Χ.) του ΟΗΕ θα λήξουν το 2015. Η διεθνής διαδικασία ορισμού ενός νέου διεθνούς πλαισίου/ νέων Α.Σ.Χ. έχει ήδη αρχίσει. Το 2013 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τη διαδικασία αυτή και η οργάνωση Κάριτας, βάσει των στόχων που προβλέπονται από το καταστατικό της, έχει λόγο για το πώς ο κόσμος θα δείξει την αλληλεγγύη του στους φτωχότερους μετά το 2015. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει μια ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για τη μείωση της ακραίας φτώχειας και της πείνας.

 

Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2013, συζητήθηκε η κοινή θέση της Ε.Ε. σχετικά με το λεγόμενο «πλαίσιο – μετά τους Α.ΣΧ». Αυτή η σύνοδος ήταν για την Κάριτας μια μεγάλη ευκαιρία να επηρεάσει τους εθνικούς υπουργούς ανάπτυξης και να τους γνωστοποιήσει τη θέση της.


Έτσι, ο Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπη (Caritas Europa), κ. Χόρχε Νούνιο Μάγερ, κάλεσε τις ευρωπαϊκές εθνικές οργανώσεις Κάριτας να στείλουν μια επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών κάθε χώρας. Η Κάριτας Ευρώπη έστειλε την ίδια επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, την κα Άστον. Με αυτόν τον τρόπο, η Κάριτας Ευρώπη ελπίζει να συμβάλλει στην προσπάθεια βελτίωσης του μελλοντικού πλαισίου ανάπτυξης. 


Παραθέτουμε την επιστολή που η Κάριτας Ελλάς έστειλε στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών της Ελλάδας.

 

 

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2013

Αρ. Πρωτ. 055/13

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

 

1) Κωστή Χατζηδάκη,

Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

2) Δημήτριο Αβραμόπουλο

Υπουργό Εξωτερικών

 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

 

Σας γράφουμε πριν από την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις 11-12 Φεβρουαρίου 2013 που θα επικεντρωθεί στο μετά το 2015 πλαίσιο.

Η ΕΕ είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις στον κόσμο και ένας από τους ηγετικούς παγκόσμιους χορηγούς για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάπτυξη. Πρόσφατες ανεξάρτητες αξιολογήσεις πράγματι επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) είναι ένας χορηγός επιπέδου. Ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για τις προσπάθειές σας να συμβάλλετε σε αυτό το επίτευγμα.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η προθεσμία για την επανεξέταση των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία πλησιάζει, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο η ΕΕ να αντιπροσωπεύει επίσης μια φιλόδοξη και ενιαία φωνή για τη μελλοντική πορεία την μετά-2015.

Η Caritas Europa και η Κάριτας Ελλάς συνηγορούν για ένα φιλόδοξο μετά-2015 πλαίσιο ανάπτυξης που ωφελεί κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους, ως αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Ο σκοπός του μετά-2015 πλαισίου θα πρέπει να είναι η δυνατότητα να λειτουργήσει αυτό ως ένα εργαλείο ιεράρχησης, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής δράσης και υπευθυνότητας, καθώς και την παροχή κινήτρων για δράση που οδηγεί σε πραγματική πρόοδο.

 

Τα "3 κορυφαία" και σημαντικότερα χαρακτηριστικά ή στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν ή να εξασφαλίζονται από οποιαδήποτε μελλοντική αναπτυξιακή ατζέντα είναι η φτώχεια, η διασφάλιση τροφής και η συμμετοχή.

Ένα παγκόσμιο πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει παγκοσμίως καθορισμένους και συμπεφωνημένους στόχους οι οποίοι αντανακλούν τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, θα πρέπει όμως δε και να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες περιοχές και χώρες. Χρειάζεται μία ενιαία παγκόσμια προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει μία συνολική και κοινή υπευθυνότητα – με διαφοροποιήσεις όμως.

Θα πρέπει να θέσει στο κέντρο την ευημερία και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ανθρώπων και όχι την ευημερία των οικονομιών. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή των πολιτών ως μέτρο επιτυχίας.

Θα πρέπει να είναι φιλόδοξη και να χαρακτηρίζεται από όρους «εκμηδενισμού», για παράδειγμα «ΠΕΙΝΑ ΜΗΔΕΝ», με την οποία ο στόχος είναι η εξάλειψη της ανασφάλειας για το φαγητό και τη διατροφή και όχι απλά η μείωσή της.

Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να εμπεριέχει μια έμφαση στην συνοχή της πολιτικής και των μηχανισμών στήριξης. Θα πρέπει να περιλαμβάνει κι άλλους τομείς πολιτικής, καθώς και διεθνείς καθοριστικούς παράγοντες (όπως το διεθνές εμπόριο, οι παγκόσμιες αγορές τροφίμων) που επηρεάζουν σημαντικά στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.

Οι διαφορετικές ανάγκες και δυνάμεις των γυναικών και των ανδρών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η συμμετοχή είναι απαραίτητη για την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των παγκόσμιων συστημάτων. Αποτελεί ένα μέσο ενδυνάμωσης των ανθρώπων στην αναπτυξιακή διαδικασία καταρτισμού των προτεραιοτήτων τους καθώς αναλαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο στην λήψη αποφάσεων της ζωής τους, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να καταστήσουν τους διαφόρους φορείς, όπως οι φορείς παροχής βασικών υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα, πιο υπεύθυνους στον απολογισμό παροχής των υπηρεσιών τους.

Το πλαίσιο θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλαίσια.

Κύριοι Υπουργέ, σας παρακαλούμε να τονίσετε αυτές τις σημαντικές πτυχές στη συνεδρίασή σας, στις 11-12 Φεβρουαρίου 2013.

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος

π. Αντώνιος Βουτσίνος

 Ιερέας

Στοιχεία επικοινωνίας στην Caritas Europa:

Isabel Fernandez Sarabia

ifernandez@caritaseuropa.org

 +32 478585408



Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα * Τηλ. (210) 52 47 879 * Fax (210) 52 47 990

e-mail: caritashellas@ caritas.gr * www.caritas.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Χίος & Μυτιλήνη: Πανηγυρικός εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου

Επόμενο Άρθρο

«Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη και την προσευχή με την οποία με συνοδεύετε»

You might be interested in …

Μην κοιτάς αλλού! Η επανεγκατάσταση μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από το καθαρτήριο των προσφυγικών καταυλισμών

Μην κοιτάς αλλού! Η επανεγκατάσταση μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από το καθαρτήριο των προσφυγικών καταυλισμών   Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις 25-26 Ιουνίου για να συζητήσουν την Μεταναστευτική Ατζέντα της ΕΕ. Το […]

Κάριτας Ελλάς: Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για δράση της Κάριτας Ελλάς

  Ρεπορτάζ της Καθημερινής για δράση της Κάριτας Ελλάς. Το ρεπορτάζ αφορά τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών που υλοποιεί η Κάριτας Ελλάς σε συνεργασία με το ΙΕΚ «Ακμή», με αφορμή την τελετή απονομής των […]

30 χρόνια αλληλεγγύης, Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη της Κάριτας Ευρώπης

Στη Ρώμη στις 10 Μαΐου 2023, η Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) πραγματοποίησε την Ετήσια Περιφερειακή Διάσκεψη, η οποία αποτελεί το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικτύου που αποτελείται από 49 μέλη από 46 χώρες. […]