23 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καναδάς: επιλογή ευθανασίας και για τους ψυχικά ασθενείς

Η πρωτοβουλία του Καναδά να κάνει τη επιλογή της ευθανασίας διαθέσιμη και σε άτομα με ψυχικές ασθένειες δεν είναι «καλή είδηση», δεδομένου ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής σκοπεύει, πάρα την προσωρινή καθυστέρηση, τελικά να επεκτείνει την πρόσβαση αυτή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Καναδά: «Παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ομάδες αναπήρων, θρησκευτικές κοινότητες, ακόμη και αρκετοί επαρχιακοί υπουργοί Υγείας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας».

Το νομοσχέδιο C-62 τέθηκε σε ισχύ στις 29 Φεβρουαρίου, αναβάλλοντας μέχρι τις 17 Μαρτίου 2027 την επέκταση του νόμου του Καναδά για την MAID, ή αλλιώς «ιατρική βοήθεια στο θάνατο», σε όσους έχουν ως μοναδική πάθηση την ψυχική ασθένεια.

Η MAID, που τέθηκε σε ισχύ το 2016, απαλλάσσει από ποινικές κατηγορίες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που είτε χορηγούν άμεσα είτε συνταγογραφούν φάρμακα για να προκαλέσουν το θάνατο ενός ατόμου κατόπιν αιτήματός του. Ο νόμος περιλαμβάνει πρωτόκολλα για τη διασφάλιση ότι ο ασθενής που ζητά την MAID είναι πλήρως ενημερωμένος και συναινεί ελεύθερα.

Ο υπουργός Υγείας του Καναδά Mark Holland ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου της 1ης Φεβρουαρίου ότι το σύστημα υγείας της χώρας «δεν είναι ακόμη έτοιμο για αυτή την επέκταση», επικαλούμενος «διαβουλεύσεις με τις επαρχίες, τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, τους ανθρώπους με προσωπική εμπειρία και άλλους ενδιαφερόμενους».

Ο Holland δήλωσε ότι η αναβολή «θα δώσει περισσότερο χρόνο στις επαρχίες και τις περιφέρειες να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πολιτικών, προτύπων, οδηγιών και πρόσθετων πόρων για την αξιολόγηση και την παροχή MAID σε καταστάσεις όπου η μόνη υποκείμενη ιατρική κατάσταση ενός ατόμου είναι μια ψυχική ασθένεια.

«Η Ι. Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας του Καναδά, έχει εκφράσει σταθερά την αντίθεσή του στην ευθανασία σε όλες τις μορφές της από τότε που ο Ποινικός Κώδικας τροποποιήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα το 2016. Τον Μάιο του 2023 τοποθετήθηκε σχετικά με την εφαρμογή της στις ψυχικές ασθένειες τόσο με μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση του Καναδά όσο και με ένα μήνυμα προς τους Καθολικούς πιστούς», ανέφερε ο επίσκοπος McGrattan στη δήλωσή του.

Η Καναδή ακτιβίστρια κατά της ευθανασίας Amanda Achtman δήλωσε στο OSV News ότι ενώ η επέκταση του MAID (ιατρική βοήθεια στο θάνατο) σε άτομα με ψυχική ασθένεια ως μοναδική πάθηση έχει «αποτραπεί προς το παρόν», οι Καναδοί που ζουν με αναπηρίες και σωματικές ασθένειες εξακολουθούν να υποβάλλονται σε ευθανασία με την ψυχική ασθένεια ως επιβαρυντικό παράγοντα.

«Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιον που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έχει κατάθλιψη μπορεί να του πουν ότι πληροί τις προϋποθέσεις για ευθανασία, αλλά σε κάποιον που έχει μόνο κατάθλιψη αλλά δεν έχει σωματική αναπηρία δεν θα του επιτραπεί ευθανασία», δήλωσε ο Achtman, ιδρυτής του προγράμματος Dying to Meet You, το οποίο επιδιώκει να μετασχηματίσει την πολιτιστική συζήτηση γύρω από τον πόνο και τον θάνατο αναδεικνύοντας εκείνους που βρίσκουν λόγους να ζουν εν μέσω σοβαρής ασθένειας.

«Οι Καναδοί με αναπηρίες, καρκίνο, χρόνιο πόνο ή που είναι απλώς προχωρημένης ηλικίας, ενημερώνονται προληπτικά από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για την επιλογή τους να θανατωθούν», δήλωσε ο Achtman, καθολικός, στο OSV News. «Αυτό είναι εντελώς απάνθρωπο και αποθαρρυντικό και πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτό».

Ο Achtman δήλωσε ότι «ακόμη και χωρίς αυτή τη νομοθετική επέκταση του καθεστώτος ευθανασίας, ο Καναδάς έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ευθανασίας στον κόσμο».

Το 2021, στον Καναδά καταγράφηκαν τουλάχιστον 10.064 θάνατοι από υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σε σύγκριση με 7.666 στην Ολλανδία, 2.699 στο Βέλγιο και περισσότερους από 1.300 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Annals of Palliative Medicine.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την καναδική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2023 έδειξε αύξηση 31,2% από το 2021 έως το 2022 στους θανάτους με υποβοηθούμενη αυτοκτονία, οι οποίοι αυξήθηκαν από 10.092 σε 13.241. Συνολικά 44.958 άτομα έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσω ΜΑΙD, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την απαξίωση της ζωής οποιουδήποτε», δήλωσε ο Άχτμαν. «Μια κοινωνία ευθανασίας καθιστά τη ζωή όλων μας πιο επισφαλή. Μια μέρα αυτός ο ευάλωτος, ταλαιπωρημένος, ετοιμοθάνατος άνθρωπος θα είμαστε εμείς».

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί

Επόμενο Άρθρο

Το 2023 οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών την τελευταία δεκαετία

You might be interested in …

Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το έτος 2021-22 συγκεντρωθήκαμε ανά ενορίες ή Επισκοπές και ακούσαμε ότι ένα σημαντικό γνώρισμα της Εκκλησίας είναι η «συνοδικότητα», που σημαίνει: βαδίζουμε μαζί στην […]

22ο Συνέδριο ASSEDIL των σχολείων “Δελασάλ”

Σε πανηγυρικό κλίμα, το Σάββατο, 29 Απριλίου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 22ο ετήσιο συνέδριο ASSEDIL, στο οποίο παίρνουν μέρος οι Διευθυντές των  Λασαλιανών σχολείων των χωρών της Ευρώπης και Μεσογείου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε, φέτος, […]

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος για την Συνοδικότητα. Στην δημοσιότητα το τελικό έγγραφο

Το Τελικό Έγγραφο της δεύτερης συνόδου της δέκατης έκτης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου υπενθυμίζει και επανεκκινεί μια εμπειρία της Εκκλησίας ως κοινότητας, συμμετοχής και ιεραποστολής, με μια συγκεκριμένη πρόταση ενός νέου οράματος που ανατρέπει […]