4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καρδινάλιος Erdo: Ο πάπας Φραγκίσκος ήρθε στην Ουγγαρία με πολλή αγάπη

Ο Καρδινάλιος Péter Erdο, Αρχιεπίσκοπος του Έστεργκομ-Βουδαπέστης, σε συνέντευξή του στο Vatican News, μίλησε για το Αποστολικό Ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στην Ουγγαρία και όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πάπας ήρθε ως ένας πραγματικός προσκυνητής της ειρήνης και προσέφερε στους πιστούς μια αίσθηση απέραντης χαράς και ένα κάλεσμα να εργαστούν για την ειρήνη. «Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου ήταν μια ιδιαίτερη χαρά για την ουγγρική καθολική κοινότητα ειδικότερα, αλλά πιστεύω και για ολόκληρο το έθνος», δήλωσε ο καρδινάλιος Erdο.

«Έχω την αίσθηση ότι ο Άγιος Πατέρας ήρθε εδώ πρώτα απ’ όλα με μεγάλη αγάπη, αγάπη για εμάς», σύμφωνα με τον καρδινάλιο Péter Erdο, αρχιεπίσκοπο του Έστεργκομ-Βουδαπέστης. «Ο κόσμος αισθάνθηκε τη ζεστασιά του Αγίου Πατέρα και ανταποκρίθηκε σε αυτήν και ο Άγιος Πατέρας, εν το μέσω αυτών των ταραγμένων καιρών, ήρθε πραγματικά ως προσκυνητής της ειρήνης».

Ποιμαντική αγάπης για την Ουγγαρία

«Δεν ήταν κάποιο διεθνές γεγονός ή άλλος σκοπός που τον έφερε εδώ, αλλά συγκεκριμένα η ποιμαντική αγάπη- ότι ήθελε να μας επισκεφθεί», είπε, σημειώνοντας: «Αυτό αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση για εμάς».

«Όταν πήγαμε στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, η πόλη ήταν γεμάτη κόσμο. Όχι μόνο στην πλατεία μπροστά από τη βασιλική, αλλά και κατά μήκος των δρόμων, πλήθος κόσμου τον υποδεχόταν», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πάπας έδειξε μεγάλη αγάπη σε όσους συνάντησε.

Ο καρδινάλιος σημείωσε επίσης ότι ο πάπας Φραγκίσκος σταματούσε συχνά το παπικό του όχημα – ή παπικό αμαξίδιο – για να σφίξει το χέρι στους πιστούς και να δείξει τη στοργή του στα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Ο καρδινάλιος Erdο επεσήμανε ότι υπήρχαν πολλοί μη καθολικοί που προσήλθαν στις εκδηλώσεις του Πάπα.

«Υπήρχαν πολυάριθμοι οικουμενικοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της κοινωνικής ζωής, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν καθολικοί ή ήταν αλλόθρησκοι», είπε, «οι οποίοι ήταν πανευτυχείς που υποδέχθηκαν τον Άγιο Πατέρα, επειδή είδαν ότι έκανε αυτό το ταξίδι για εμάς», είπε.

«Μέσω του προσώπου του Πάπα βιώνουμε ότι ο Χριστός έρχεται σε εμάς – και αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο», είπε ο καρδινάλιος εξηγώντας. «Ο Ιησούς έρχεται σε κάθε λειτουργία. Τον βλέπουμε μέσα στον φτωχό άνθρωπο. Και όμως, όταν έρχεται ο Πάπας, επηρεαζόμαστε συναισθηματικά από αυτή την πραγματικότητα».

Προσκυνητής της ειρήνης, με τον πόλεμο στη διπλανή πόρτα

Στην ομιλία του Regina Coeli στο τέλος της λειτουργίας της Κυριακής, ο πάπας Φραγκίσκος έθεσε την Ουγγαρία και την Ευρώπη υπό την προστασία της Παναγίας και προσευχήθηκε για ειρήνη.

«Ήταν ιδιαίτερα όμορφο το τέλος της Θείας Λειτουργίας», δήλωσε ο καρδινάλιος, «επειδή γνωρίζουμε ότι ήταν εκείνος που πέρυσι κάλεσε τους επισκόπους του κόσμου να αφιερώσουν την Ουκρανία και τη Ρωσία στην Υπεραγία Θεοτόκο. Και εμείς οι Ούγγροι έχουμε μια πολύ παλιά παράδοση γι’ αυτό, διότι ήταν ο Άγιος Στέφανος που, σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, αφιέρωσε ολόκληρη τη χώρα, ολόκληρο το έθνος, στην Παναγία». Ένα άγαλμα του Αγίου Στεφάνου, υπενθύμισε, βρίσκεται ακόμη στη Φάτιμα σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος.

«Κάναμε αυτή τη χειρονομία πέρυσι και οι πιστοί – Ανατολικοί και Δυτικοί Χριστιανοί – έχουν καταλάβει ότι εδώ πραγματικά εμπιστευόμαστε αυτή την κατάσταση στη Θεία Πρόνοια και στη μεσιτική αγάπη της Παναγίας, [μια κατάσταση] την οποία δεν μπορούμε να λύσουμε μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις μας», είπε ο Καρδινάλιος.

Ο καρδινάλιος Erdο υπενθύμισε ότι ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή. «Αυτή είναι η εικόνα που, που σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, βρέθηκε στο παρεκκλήσι Bakócz όταν η πόλη του Έστεργκομ απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, και αυτή η παλιά εικόνα βρέθηκε κάτω από τα ερείπια της βασιλικής», είπε.

Ο Καρδινάλιος ολοκλήρωσε τη συνέντευξη μοιραζόμενος τις σκέψεις του για μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της Αποστολικής Επίσκεψης.

Προηγούμενο Άρθρο

7η συνάντηση Ιεραρχίας και εφημερίων. «Ο Εφημέριος ως παράγοντας Συνοδικότητας: σχέσεις με επίσκοπο, συναδέλφους, λαϊκούς»

Επόμενο Άρθρο

Εορτασμοί Για Την 25η Επέτειο Ιερατικής Χειροτονίας Σεβ/Τατου Εμμανουήλ Νιν

You might be interested in …

Παγκόσμια ειρήνη για το μέλλον των παιδιών

  Πάρα πολλά παιδιά στον κόσμο δεν ζουν την παιδική τους ηλικία – 690 εκατομμύρια για την ακρίβεια, σχεδόν 1 στους 3 – και η αναφορά στα θεσμικά όργανα, τις κυβερνήσεις, αλλά και στις οικογένειες, […]

Hμερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας)

Πρόσκληση   Το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και   Tο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών   Σας προσκαλούν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας) […]

Άρχισε η Π.Η.Ν. στον Παναμά

Περισσότεροι από 100.000 προσκυνητές από 156 χώρες του κόσμου και 480 επίσκοποι έχουν εγγραφεί για την ΠΗΝ. Ενώ υπολογίζεται ότι οι νέοι που θα συμμετάσχουν συνολικά μπορεί και να φτάσουν και τις 500.000