5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Μήνυμα σεβ/του Δημητρίου υπευθύνου για την ενημέρωση των ΜΜΕ εκ μέρους της Καθολικής Ιεραρχίας

+ Δημήτριος

Επίσκοπος – Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών

Υπεύθυνος για την ενημέρωση των ΜΜΕ εκ μέρους της Καθολικής Ιεραρχίας


Μήνυμα για την

44η Παγκόσμια ημέρα για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ)

Η 44η Παγκόσμια ημέρα για τα Μέσα Επικοινωνίας, η οποία εφέτος εορτάζεται στις 16 Μαΐου 2010, έχει ως κεντρικό θέμα: «Ο ιερέας και η ποιμαντική στον ψηφιακό κόσμο: τα νέα Μέσα στην υπηρεσία του Λόγου». Η επιλογή του θέματος από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο εντάσσεται αρμονικά στην πορεία του Ιερατικού Έτους που διανύουμε με γνώμονα το πρωταρχικό καθήκον του Ιερέα να αναγγέλλει τον αναστάντα Χριστό, τον Λόγο του Θεού που έγινε άνθρωπος, και να μεταδίδει την πολύμορφη θεία χάρη που φέρνει τη σωτηρία μέσω των ιερών Μυστηρίων.


Η αναγκαιότητα των ΜΜΕ στην ιερατική αποστολή

Η ραγδαία εξάπλωση των Μέσων Επικοινωνίας στον ψηφιακό πλέον κόσμο της εποχής μας καθιστούν όλο και πιο σημαντική και χρήσιμη τη χρήση τους στην ιερατική διακονία. Οι δρόμοι επικοινωνίας που ανοίχθηκαν από τις τεχνολογικές κατακτήσεις στον ψηφιακό κόσμο προσφέρουν πλέον ένα απαραίτητο εργαλείο για το ποιμαντικό έργο του Ιερέα. Όσο περισσότερο οι σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργούν πιο στενές σχέσεις, και ο ψηφιακός κόσμος διευρύνει τους ορίζοντές του, τόσο περισσότερο ο Ιερέας θα καλείται να ασχοληθεί ποιμαντικά με το ζήτημα για να θέσει τα ΜΜΕ στην υπηρεσία του Λόγου. Στον Ιερέα ζητείται σήμερα η ικανότητα να είναι παρών στον ψηφιακό κόσμο με σταθερή πιστότητα στο ευαγγελικό μήνυμα για να ασκήσει το ρόλο του ως εμψυχωτής κοινοτήτων που τώρα πια εκφράζονται όλο και συχνότερα μέσω των πολλών ψηφιακών «φωνών» και να αναγγέλλει το ευαγγέλιο αξιοποιώντας, πλάι στα παραδοσιακά μέσα, την συνεισφορά της νέας γενεάς οπτικοακουστικών (φωτογραφίες, βίντεο, CD, DVD, ταινίες με κινούμενα σχέδια, blog, ιστοσελίδες κ.τ.λ.), που αντιπροσωπεύουν σύγχρονες ευκαιρίες διαλόγου και απαραίτητα, πλέον, μέσα για τον ευαγγελισμό και την κατήχηση.


Προσοχή όμως και επαγρύπνηση στη χρήση της νέας τεχνολογίας στα ΜΜΕ

Όλα τα μέσα των ΜΜΕ βομβαρδίζουν κυριολεκτικά σήμερα τους ανθρώπους, με δέκτες μικρά παιδιά και μεγάλους, πολίτες, λαούς και κοινωνίες, και εισβάλλουν σε κάθε σπίτι με κάθε είδος «προϊόντα», πολλά από τα οποία, δυστυχώς, καταστρεπτικά και ψυχοφθόρα που θίγουν βάναυσα την ηθική και κοινωνική αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Μπροστά στο οργανωμένο «ψηφιακό έγκλημα» πολλών ΜΜΕ, ο Ιερέας καλείται να ενημερώνει τους πιστούς και να στρατευθεί με όλες του τις δυνάμεις για να τους προστατεύσει και να τους καταστήσει άγρυπνους στη χρήση τους.


Η παρουσία της Εκκλησίας στον κόσμο μέσω του «ψηφιακού διαδικτύου» 

Με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, ο Ιερέας θα μπορέσει να κάνει γνωστή τη ζωή της Εκκλησίας, να την υπερασπίσει από την ενορχηστρωμένη αντιχριστιανική προπαγάνδα, και να βοηθήσει τους σημερινούς ανθρώπους να ανακαλύψουν το πρόσωπο του Χριστού, συνδυάζοντας την κατάλληλη και σωστή χρήση αυτών των εργαλείων, που απέκτησε και κατά την ιερατική εκπαίδευση, με την αναγκαία θεολογική προετοιμασία και τη βαθιά ιερατική πνευματικότητα. Ο Ιερέας που ασχολείται με τον ψηφιακό κόσμο, θα πρέπει να προσπαθήσει να διαφανεί όχι τόσο η πρακτική ικανότητά του να χειρίζεται τα μέσα, όσο η καρδιά του ως ιερωμένου, για να δώσει ψυχή όχι μόνο στην ποιμαντική του διακονία, αλλά επίσης και στην αδιάκοπη επικοινωνιακή παρουσία γύρω του μέσω του «ψηφιακού διαδικτύου».

Ο Ιερέας, ως ένας άνθρωπος του Θεού, καλείται να αναπτύξει και να εφαρμόσει στην πράξη, μέσα από τις ικανότητές του στο χώρο των νέων «ψηφιακών μέσων», μια ποιμαντική διακονία που να καθιστά ζωντανή, κατανοητή σε όλους και επίκαιρη την παρουσία του Θεού μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο όπου ο σημερινός άνθρωπος κινείται, δρα και εργάζεται. Καλείται να προσφέρει στους ανθρώπους, που ζουν στον σημερινό «ψηφιακό» κόσμο, τα απαραίτητα σημεία για να αναγνωρίσουν τον Κύριο και το άγιο θέλημά του, τον Λόγο του Θεού, που σώζει και εγγυάται την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.

 

Η διακονία του «ευαγγελισμού της κουλτούρας»

Η Εκκλησία καλείται να ασκήσει μια «διακονία της κουλτούρας» στο σημερινό «ψηφιακό κόσμο», καλείται να «ευαγγελίσει» την κουλτούρα, τον πολιτισμό. Πράγματι, μια ποιμαντική στον ψηφιακό κόσμο, καλείται να λαβαίνει υπόψη και όσους δεν πιστεύουν, είναι δύσπιστοι και αναζητούν βαθιά μέσα τους το απόλυτο και αλήθειες όχι εφήμερες, από τη στιγμή που τα νέα μέσα επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με πιστούς κάθε θρησκείας, με μη πιστεύοντες, και με πρόσωπα κάθε κουλτούρας, εθνικότητας και γλώσσας.

Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και όλος ο σημερινός ψηφιακός κόσμος στο χώρο των Μέσων επικοινωνίας προσφέρουν βέβαια στον Ιερέα πάντοτε νέες προοπτικές και ποιμαντικά απεριόριστες, που τον παρακινούν να αξιοποιήσει την οικουμενική διάσταση της Εκκλησίας, για μια κοινωνία ευρεία και συγκεκριμένη, να είναι μάρτυρας, μέσα στο σημερινό κόσμο, της πάντοτε νέας ζωής, που γεννήθηκε από το άκουσμα του Ευαγγελίου του Ιησού, του αιώνιου Λόγου που ήλθε ανάμεσά μας για να μας σώσει. Δεν είναι όμως οι ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο των Μέσων επικοινωνίας και η ικανότητα χρήσης τους που καθιστούν γόνιμη την ιερατική διακονία, αλλά πριν απ’ όλα η συνάντηση του Ιερέα με τον Χριστό μέσα στην προσευχή και την μαρτυρία της ζωής. Τότε μόνο θα γίνει πιστευτό το κήρυγμά του.

 

Τα «ψηφιακά» μέσα της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μας

Η τοπική μας Καθολική Εκκλησία διαθέτει βέβαια λίγα «ψηφιακά μέσα» στην αποστολή της, ικανά όμως, αφενός να ωφελήσουν στην διαπαιδαγώγηση των πιστών της, αφετέρου να καταστήσουν γνωστή τη φωνή της εντός και εκτός των ορίων της Ελλάδος.


Ευχή και προσευχή

Κατά την εφετινή 44η Παγκόσμια ημέρα για τα Μέσα Επικοινωνίας, η τοπική μας Καθολική Εκκλησία ανανεώνει σε όλους εμάς τους ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς συνεργάτες την πρόσκληση να δεχτούμε με φρόνηση και υπευθυνότητα τις μοναδικές ευκαιρίες που προσφέρει η σύγχρονη επικοινωνία. Ευχή και προσευχή μας είναι ο Κύριος να μας καταστήσει ένθερμους αγγελιαφόρους του Ευαγγελίου μέσα στην νέα «αγορά» που δημιουργήθηκε από τα σημερινά «ψηφιακά» μέσα επικοινωνίας.


+ Δημήτριος

Επίσκοπος – Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών

Υπεύθυνος για την ενημέρωση των ΜΜΕ εκ μέρους της Καθολικής Ιεραρχίας

Προηγούμενο Άρθρο

– Πολύπλευρη δράση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης για ένα φόρο τραπεζικών συναλλαγων

Επόμενο Άρθρο

– Μήνυμα σεβ/του Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης κ.κ. Φραγκίσκου για την 44η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

You might be interested in …

Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας στη Ρώμη

Στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 26 Μαΐου διεθνές συνέδριο νεολαίας που διοργάνωσε η «Ποντιφική Σύνοδος για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή». Σε αυτό συμμετείχαν οι υπεύθυνοι νεολαίας κάθε χώρας καθώς […]

Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”     Δελτίο Τύπου Βερολίνο, Γερμανία 25η Σεπτεμβρίου 2013   Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης  Τελική Δήλωση των Διεθνών Εργασιών στο Βερολίνο 20η – […]

dikaio

21 Μαρτίου Παγκ.Ημέρ. κατά του Ρατσισμού Διακήρυξη της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη “

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού Διακήρυξη της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “ Δικαιοσύνη και Ειρήνη “ Επενδύστε στους νέους για την καταπολέμηση του […]