29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι Ασσομψιονιστές (διεθνώς και στην Ελλάδα)

Με αφορμή την πρόσφατη (12-6-2023 )εκλογή του, πρώτου αφρικανού, Γενικού Ηγουμένου των Πατέρων της Μεταστάσεως ή Αυγουστινιανών ή Ασσομψιονιστών, κατά τη διάρκεια της 34ης Γενικής Συνέλευσης του Τάγματος, του Κονγκολέζου π. Ngoa Ya Thihemba παρουσιάζουμε το βιογραφικό του νέου Ηγουμένου και πληροφοριακά στοιχεία για το Τάγμα

Ο νέος, 11ος, Γενικός Ηγούμενος γεννήθηκε στη Λ. Δ. του Κονγκό το 1970

Έχει σπουδάσει φιλοσοφία, και θεολογία στη χώρα του και παιδαγωγικά στο Μεξικό. Μιλά 6 γλώσσες. Από το 2013 ζει και προΐσταται των δράσεων του Τάγματος στις Φιλιππίνες. Έχει ζήσει σε Αφρική, Κεντρική Αμερική και Ασία.

Οι «Ασσομψιονιστές » είναι τάγμα που ιδρύθηκε στη Νιμ της Γαλλίας, από τον π. Emmanuel D’ Alzon το 1845. Το 1864 αναγνωρίστηκαν από την τοπική εκκλησία και 1870 ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο του «Καλού Τύπου» που σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας. Πλέον ονομάζεται Bayard Presse, εκδίδει 200 περίπου έντυπα, σε αρκετές γλώσσες και έχει γραφεία σε Ιταλία, ΗΠΑ ,Καναδά κ.α. Γνωστότερο έντυπο η γαλλική εφημερίδα “La Croix” (εκδόθηκε το 1880).

Το Τάγμα έχει 915 αφιερωμένα μέλη (ιερομόναχους και μοναχούς) και 45 υποψήφια. Διατηρεί 129 Κοινότητες σε 33 χώρες. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Από την ίδρυσή του ενδιαφέρθηκε, εκτός των θεμάτων τύπου, για την προσέγγιση της Καθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη, την εκπαίδευση των παιδιών και την οργάνωση προσκυνημάτων, προς Αγίους Τόπους και Λούρδη.

Στη χώρα μας το Τάγμα έχει παρουσία από το 1934, στην Αθήνα, πάντα στην περιοχή της Κυψέλης, όπου και ο ναός της Αγίας Θηρεσίας. Η μελέτη της Ανατολής υπήρξε στα ενδιαφέροντα και της ελληνικής Μονής (η οποία για χρόνια διατηρούσε Βιβλιοθήκη Βυζαντινών Μελετών), όπως και τα θέματα Οικουμενισμού (ο π. Αυγουστίνος Ρούσσος ίδρυσε το 1972 την Αδελφότητα Πνευματικού Οικουμενισμού).

Πολλοί καθολικοί νέοι από τα νησιά έζησαν στις εγκαταστάσεις της Κυψέλης, μεταπολεμικά και σπούδασαν στη Λεόντειο. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή στηρίζει συνεχώς, οικονομικά και κοινωνικά, δεκάδες οικογένειες της περιοχής (Έλληνες και μετανάστες από την Αφρική και τις Φιλιππίνες), ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος) .

Από τους κόλπους της προήλθε ο αείμνηστος Ιεράρχης Κέρκυρας Αντώνιος Βαρθαλίτης. Τελευταίος Έλληνας ιερομόναχος και Ηγούμενος είναι ο, γνωστός σε όλους μας, π. Αλέξανδρος Ψάλτης, τον οποίο πλαισιώνουν οι κονγκολέζοι π.π. Kambale Kulala και Kasereka Germain.

Ας ελπίσουμε να υπάρξουν νέες κλήσεις από την τοπική μας εκκλησία…

Στοιχεία και φωτογραφία νέου Γενικού Ηγουμένου από ZENIT.fr

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
  μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Προηγούμενο Άρθρο

Χειροτονία εις πρεσβύτερον του διακόνου π. Santhosh Kumar Pasala

Επόμενο Άρθρο

Πανήγυρη Γεννήσεως Αγίου Ιωάννου Βαπτιστού

You might be interested in …

Το 2014 σε αριθμούς: Σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι κοντά στον πάπα Φραγκίσκο

Κάθε εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το Βατικανό για να δουν τον πάπα Φραγκίσκο. Το 2014 μόνο, σχεδόν 6 εκατομμύρια προσκυνητές πήραν μέρος στις τελετές, ακροάσεις και συναντήσεις του Πάπα, περίπου 700.000 λιγότεροι από ό, τι […]

Ο Νέος προκαθήμενος της  Καθολικής Βυζαντινής Ουκρανικής Εκκλησίας

Ο Σεβασμιότατος Sviatoslav Schevchuk είναι ο νέος Μείζων Αρχιεπίσκοπος  Κιέβου-Χαλίτς (Archiepiscopus Maior), προκαθήμενος  της Ελληνορρύθμου Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, και προσφωνείται με τον τίτλο «Μακαριότατος». Εξελέγη στις 23 Μαρτίου 2011 από την Ιερά Σύνοδο της […]

logo comece

Η COMECE εκφράζει τη λύπη της για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος

Η Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) σχολίασε την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, την πρόσφατη εφαρμογή της απόφασης των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα σε […]