5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι Ασσομψιονιστές (διεθνώς και στην Ελλάδα)

Με αφορμή την πρόσφατη (12-6-2023 )εκλογή του, πρώτου αφρικανού, Γενικού Ηγουμένου των Πατέρων της Μεταστάσεως ή Αυγουστινιανών ή Ασσομψιονιστών, κατά τη διάρκεια της 34ης Γενικής Συνέλευσης του Τάγματος, του Κονγκολέζου π. Ngoa Ya Thihemba παρουσιάζουμε το βιογραφικό του νέου Ηγουμένου και πληροφοριακά στοιχεία για το Τάγμα

Ο νέος, 11ος, Γενικός Ηγούμενος γεννήθηκε στη Λ. Δ. του Κονγκό το 1970

Έχει σπουδάσει φιλοσοφία, και θεολογία στη χώρα του και παιδαγωγικά στο Μεξικό. Μιλά 6 γλώσσες. Από το 2013 ζει και προΐσταται των δράσεων του Τάγματος στις Φιλιππίνες. Έχει ζήσει σε Αφρική, Κεντρική Αμερική και Ασία.

Οι «Ασσομψιονιστές » είναι τάγμα που ιδρύθηκε στη Νιμ της Γαλλίας, από τον π. Emmanuel D’ Alzon το 1845. Το 1864 αναγνωρίστηκαν από την τοπική εκκλησία και 1870 ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο του «Καλού Τύπου» που σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας. Πλέον ονομάζεται Bayard Presse, εκδίδει 200 περίπου έντυπα, σε αρκετές γλώσσες και έχει γραφεία σε Ιταλία, ΗΠΑ ,Καναδά κ.α. Γνωστότερο έντυπο η γαλλική εφημερίδα “La Croix” (εκδόθηκε το 1880).

Το Τάγμα έχει 915 αφιερωμένα μέλη (ιερομόναχους και μοναχούς) και 45 υποψήφια. Διατηρεί 129 Κοινότητες σε 33 χώρες. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Από την ίδρυσή του ενδιαφέρθηκε, εκτός των θεμάτων τύπου, για την προσέγγιση της Καθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη, την εκπαίδευση των παιδιών και την οργάνωση προσκυνημάτων, προς Αγίους Τόπους και Λούρδη.

Στη χώρα μας το Τάγμα έχει παρουσία από το 1934, στην Αθήνα, πάντα στην περιοχή της Κυψέλης, όπου και ο ναός της Αγίας Θηρεσίας. Η μελέτη της Ανατολής υπήρξε στα ενδιαφέροντα και της ελληνικής Μονής (η οποία για χρόνια διατηρούσε Βιβλιοθήκη Βυζαντινών Μελετών), όπως και τα θέματα Οικουμενισμού (ο π. Αυγουστίνος Ρούσσος ίδρυσε το 1972 την Αδελφότητα Πνευματικού Οικουμενισμού).

Πολλοί καθολικοί νέοι από τα νησιά έζησαν στις εγκαταστάσεις της Κυψέλης, μεταπολεμικά και σπούδασαν στη Λεόντειο. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή στηρίζει συνεχώς, οικονομικά και κοινωνικά, δεκάδες οικογένειες της περιοχής (Έλληνες και μετανάστες από την Αφρική και τις Φιλιππίνες), ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος) .

Από τους κόλπους της προήλθε ο αείμνηστος Ιεράρχης Κέρκυρας Αντώνιος Βαρθαλίτης. Τελευταίος Έλληνας ιερομόναχος και Ηγούμενος είναι ο, γνωστός σε όλους μας, π. Αλέξανδρος Ψάλτης, τον οποίο πλαισιώνουν οι κονγκολέζοι π.π. Kambale Kulala και Kasereka Germain.

Ας ελπίσουμε να υπάρξουν νέες κλήσεις από την τοπική μας εκκλησία…

Στοιχεία και φωτογραφία νέου Γενικού Ηγουμένου από ZENIT.fr

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
  μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Προηγούμενο Άρθρο

Χειροτονία εις πρεσβύτερον του διακόνου π. Santhosh Kumar Pasala

Επόμενο Άρθρο

Πανήγυρη Γεννήσεως Αγίου Ιωάννου Βαπτιστού

You might be interested in …

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη 19 – μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 13ης Γενικής Συνόδου – στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να προσευχηθούν για όσους […]

Η Φτώχεια και οι ανισότητες σε άνοδο ενώ οι άνθρωποι χρειάζονται δίκαιες λύσεις

Νέα έκθεση της Κάριτας Ευρώπης σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας και στερήσεων σε επτά χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:  Κύπρος,  Ελλάδα,  Ιρλανδία,  Ιταλία,  Πορτογαλία,  Ρουμανία […]

nazaret2

Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ Β΄Μέρος, Από την είσοδο στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ανάσταση

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ Β΄ Μέρος : Από την είσοδο στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ανάσταση ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ’ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Συγγραφέας : Γιόζεφ Ράτσινγκερ , ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ΄ Μετάφραση :Σωτήριος Σ. Δεσπότης Σελ. 296