22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι εκκλησίες στην Ευρώπη μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέθηκε τους επικεφαλής της κοινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης  (CCEE) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

07/05/2015

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε την Πέμπτη με τους συμμετέχοντες στην κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης  (CCEE) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).  Στο CCEE είναι μέλη οι Σύνοδοι Καθολικών Ιεραρχιών από σχεδόν 40 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο CEC εκπροσωπούνται πάνω από 100 Αγγλικανικές, Ορθόδοξες και Προτεσταντικές εκκλησίες από ολόκληρη την ήπειρο. Στην κοινή συνάντησή τους στη Ρώμη, στις  6 – 9  Μαΐου, εστίασαν στην εξεύρεση μιας κοινής φωνής για την προάσπιση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα.

Ο Πάπας μιλώντας στους συμμετέχοντες σημείωσε ότι στην Ευρώπη ξεκίνησαν  οι διαιρέσεις μεταξύ των Χριστιανών και, για πολλά χρόνια, συγκρούστηκαν έντονα μεταξύ τους. Σήμερα, είπε, το οικουμενικό κίνημα επέτρεψε στις εκκλησίες να κάνουν μεγάλα άλματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της ειρήνης, αν και σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί πλήρης και ορατή κοινωνία μεταξύ όλων των πιστών εν Χριστώ.

Σημειώνοντας πως αυτή η διαίρεση δυσχεραίνει το κήρυγμα του Ευαγγελίου, ο Πάπας είπε ότι αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν διαφορετικές εκκλησίες παρουσιάζουν διαφορετικά οράματα επί των ηθικών και ανθρωπολογικών θεμάτων. Ενώ, συμπλήρωσε ότι οι Εκκλησίες της Ευρώπης σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, όπως είναι η νομοθεσία που περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες στο όνομα μιας λανθάνουσας αντίληψης της ανοχής.

Τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι οι εκκλησίες της Ευρώπης καλούνται να σταθούν αλληλέγγυες με τις χιλιάδες των μεταναστών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους λόγω  της φτώχειας, των διώξεων και των συγκρούσεων. Οι χριστιανοί, είπε, καλούνται να υποδεχθούν τους μετανάστες, καθώς και να προσευχηθούν και να εργαστούν δραστήρια για να έρθει ο διάλογος και η ειρήνη στα μέρη που υπάρχει πόλεμος και της βία.

 

Σεβ. HILL (CEC) προς τον Πάπα: «σε κίνδυνο κατακερματισμού και συγκρούσεων»

«Αγιότατε, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο κατακερματισμού και σύγκρουσης».

Ο σεβ. Χιλ, ο οποίος είναι Αγγλικανός επίσκοπος, στον χαιρετισμό του προς τον Πάπα μίλησε για το θέμα της ελευθερίας που συζητείται από την επιτροπή. «Αυτό ήταν πάντα ένα επίκαιρο θέμα, πολύ πριν από τις βάρβαρες εκδηλώσεις στο Παρίσι» είπε. «Η ελευθερία του λόγου είναι σίγουρα σημαντική, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε πώς χρησιμοποιούμε την ελευθερία μας, όχι μόνο ως άτομα, αλλά  και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ελευθερία μας για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο Αγγλικανός Επίσκοπος υπενθύμισε την Αποστολική Προτροπή «Evangelii Gaudium», στην οποία ο πάπας Φραγκίσκος μιλά για «τη διαδικασία της εκκοσμίκευσης που τείνει να περιορίσει την πίστη και την Εκκλησία στην ιδιωτική και προσωπική σφαίρα», καθώς και  τις επιθέσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως επίσης και την θρησκευτική αδιαφορία. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, όπως  «η μετανάστευση και το άσυλο, η διαίρεση της Ουκρανίας, και το διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα που δημιουργεί ανισότητα». Ως εκ τούτου, καλούνται οι εκκλησίες να «συνεργαστούν στενά» με την επίγνωση ότι ο «οικουμενισμός συμβάλλει στην ενότητα της ανθρώπινης οικογένειας».

 

Καρδινάλιος Erdö  οι Χριστιανοί, «περιθωριοποιημένοι» από την κοινωνία

Αυτή είναι μια «πολύ κρίσιμη» ώρα για τους χριστιανούς στον κόσμο: διώκονται στα εδάφη του μαρτυρίου, «περιθωριοποιούνται» στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές Εκκλησίες έχουν επίγνωση της επείγουσας ανάγκης «να είμαστε μαζί για να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο στον κόσμο», ανέφερε ο καρδινάλιος Péter Erdö, πρόεδρος του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE). «Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους Χριστιανούς στην Ευρώπη», είπε ο καρδινάλιος. «Διώξεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου και διακρίσεις, οι οποίες, δυστυχώς, συμβαίνουν και σε χώρες της Ευρώπης, είναι εύγλωττα σημάδια της δοκιμασίας πολλών χριστιανών, ανεξάρτητα από την ονομασία τους. Φαίνεται σαν κάποιος να προσπαθεί να σπρώξει τους χριστιανούς στο περιθώριο της κοινωνίας, για να αποκλείσει την πίστη από τη δημόσια ζωή». Ο Καρδινάλιος υπενθύμισε τις μεγάλες ευρωπαϊκές συναντήσεις που οργανώνονται από κοινού από το CCEE και το CEC λέγοντας: «Παρά τις δυσκολίες που επέφεραν αιώνες διαίρεσης, οι προσωπικές φιλίες μεταξύ των ηγετών των διαφόρων Εκκλησιών έχουν αυξηθεί, και εξακολουθούν να αυξάνονται, παράλληλα με τη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να είμαστε μαζί για να διακηρύξουμε στο σημερινό κόσμο -ιδιαίτερα στην εκκοσμικευμένη μας Ευρώπη- ότι ο Θεός υπάρχει και μας αγαπά».

Οι Χριστιανοί στην Ευρώπη, δεν ξεχνούν το αίμα που έχυσαν οι διωκόμενοι μάρτυρες. «Ο οικουμενισμός του αίματος» -είπε ο Καρδινάλιος- «είναι ένα καθαρό σημάδι της αγάπης του Χριστού, για την οποία πολλοί από τους αδελφούς και τις αδελφές μας μαρτύρησαν, δείχνοντας με τη θυσία τους ότι η αγάπη θριαμβεύει του θανάτου και του μίσους. Σήμερα είμαστε εδώ, για να μην χάσουμε τη θυσία του αίματός τους, αλλά και για να χαιρετίσουμε το δώρο της ζωής πολλών Χριστιανών, διότι αυτό μας κάνει πιο ενωμένους με τον Ιησού Χριστό και πιο ενωμένους μεταξύ μας».

 

SIR  07/05/15

Προηγούμενο Άρθρο

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρινής τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας

Επόμενο Άρθρο

Ενα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Πολωνία

You might be interested in …

Άσυλο: COMECE, «η διεθνής προστασία είναι συγκεκριμένο εργαλείο αλληλεγγύης προς όσους υφίστανται διώξεις ή βία στη χώρα τους»

(Βρυξέλλες) Υπάρχουν «νομικές υποχρεώσεις» που πρέπει να γίνονται σεβαστές σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία σε μια χώρα. Αυτό αναφέρει η Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), απαντώντας στην πρόσφατη δημοσίευση της […]

“Θα είστε μάρτυρές μου” (Πράξεις 1,8), Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών [2022]

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Τα λόγια αυτά ανήκουν στην τελευταία συνομιλία του αναστημένου Ιησού με τους μαθητές του, πριν αναληφθεί στον ουρανό, όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων: “Θα λάβετε δύναμη από το Άγιο Πνεύμα […]