5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι Ιεράρχες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και την Ουκρανία

Οι Επίσκοποι της Ευρώπης εκφράζουν την εγγύτητά τους σε όλους εκείνους που υποφέρουν από τον πόλεμο σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους, την Ουκρανία και την Αρμενία.

Το Συμβούλιο των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης (CCEE) συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στη Βαλέτα της Μάλτας για την ετήσια Ολομέλειά του.

Η συνάντηση, με τίτλο «Νέα βήματα για μια συνοδική Εκκλησία στην Ευρώπη», ξεκίνησε τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της έναρξης των εργασιών ήταν οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στους Αγίους Τόπους, στην Ουκρανία και ο πρόσφατος πόλεμος στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο οποίος προσαρτήθηκε τον Σεπτέμβριο από το Αζερμπαϊτζάν, αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του αρμενικού πληθυσμού του να καταφύγει στην Αρμενία.

Σε βιντεοκλήση από την Ιερουσαλήμ, ο Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa, ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στους Αγίους Τόπους, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα και της ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων.

Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του CCEE, Αρχιεπίσκοπος Βίλνιους Gintaras Grušas, επανέλαβε την εγγύτητα των Ευρωπαίων επισκόπων σε όλους εκείνους που υποφέρουν από τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο και την έκκλησή τους για ειρήνη.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται την ειρήνη», είπε, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου ότι ο πόλεμος είναι πάντα μια «ήττα για την ανθρωπότητα».
«Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για το θαύμα της ειρήνης».

Έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Όσον αφορά τον πόλεμο στους Αγίους Τόπους, ο Αρχιεπίσκοπος Grušas καταδίκασε για άλλη μια φορά «αποφασιστικά» την τρομοκρατική λαίλαπα που διεξήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, εκ μέρους των προέδρων των Ευρωπαϊκών Συνόδων Ιεραρχιών. Ταυτόχρονα καταδίκασε και την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση που προκλήθηκε από την επίθεση, διότι, όπως είπε, «η βία δεν μπορεί να είναι τρόπος υπεράσπισης ενός σκοπού».

Ο πρόεδρος του CCEE ανανέωσε επίσης την έκκληση για «οριστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας «ώστε να συνεχιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και να παραμείνουν ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Γάζα».

Τη Δευτέρα, η τετραήμερη εκεχειρία με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες χάρη σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ανταλλαγές αιχμαλώτων και ομήρων αποδεικνύονται καρποφόρες και μετά από τέσσερις γύρους 76 όμηροι έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ, ενώ 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί. Εν τω μεταξύ, τρόφιμα και άλλες προμήθειες συνεχίζουν να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα της Ράφα, παρέχοντας ζωτική ανακούφιση στον πληθυσμό της Γάζας.

Έκκληση για δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Grušas έστρεψε τη σκέψη του στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η πρωτεύουσα της οποίας, το Κίεβο, επλήγη τις τελευταίες ημέρες από τη μεγαλύτερη επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την έναρξη της εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημείωσε ότι η ροή των Ουκρανών προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ έχει απαιτήσει ένα πλεόνασμα προσπαθειών από τις ευρωπαϊκές εκκλησίες «οι οποίες έχουν δεσμευτεί να δώσουν όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και ποιμαντική βοήθεια σε όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Και εδώ ο πρόεδρος των Ευρωπαίων επισκόπων απηύθυνε έκκληση για μια δίκαιη ειρήνη «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», το οποίο, όπως είπε, «είναι ένα από τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης».

Άλλα θέματα στην εναρκτήρια ομιλία

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Grušas αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως η προστασία της ζωής, αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόσφατη δικαστική υπόθεση του βρέφους Indi Gregory στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο γαλλικό σχέδιο να καταστήσει συνταγματικά κατοχυρωμένο τα δικαίωμα των αμβλώσεων.

Είπε ότι το CCEE συμμερίζεται τις ανησυχίες των Γάλλων επισκόπων σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Emmanuel Macron. Όσον αφορά την Indi Gregory, είπε ότι το να δίδεται η εξουσία στα χέρια ενός δικαστή, να αποφασίζει αν κάποιος θα ζήσει ή θα πεθάνει είναι «απαράδεκτη».

Συνοδική διαδικασία

Την Τρίτη, οι Ευρωπαίοι επίσκοποι άρχισαν να συζητούν το κεντρικό θέμα της συνέλευσης, το οποίο επικεντρώθηκε στη συνοδική διαδικασία 2021-2024.

Οι συζητήσεις θα βασιστούν σε τρεις κύριες κατευθυντήριες γραμμές: ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη ενόψει του δεύτερου σκέλους της που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024- η σχέση μεταξύ της Συνόδου και των υπερεθνικών δομών- και η επικαιροποίηση της Charta Œcumenica, του κοινού εγγράφου για τη συνεργασία μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών της Ευρώπης που υπογράφηκε το 2001 από το CCEE και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

Στους βασικούς ομιλητές περιλαμβάνονται ο καρδινάλιος Mario Grech, γενικός γραμματέας της Συνόδου, ο καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich, γενικός εισηγητής της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων και ο επίσκοπος Mariano Crociata, πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE).

Η συνέλευση θα ολοκληρωθεί με ένα τελικό μήνυμα της προεδρίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου, να συνεχιστεί η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Επόμενο Άρθρο

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

You might be interested in …

Οι καθολικοί επίσκοποι της Ευρώπης διακηρύσσουν την υποστήριξή τους στους ιερείς και ιεράρχες στη Νικαράγουα

Με αρκετά μέλη της τοπικής εκκλησίας πίσω από τα κάγκελα για την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση της Νικαράγουας και έναν επίσκοπο του οποίου η δίκη ξεκινά σε λίγες ημέρες από τώρα, ο οποίος επίσης κρατείται, […]

Κοινό Δελτίο Τύπου της COMECE και της CEC με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 10 Ιανουαρίου.

Τρεις μέρες μετά την επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Δημήτρης Κούρκουλας, δέχθηκε στην Αθήνα μια αντιπροσωπεία Ελλήνων και Ευρωπαίων εκπροσώπων. Συνοδευόταν από τους υπευθύνους […]

Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση των Ιεραρχών της COMECE [2007]

Με την συμμετοχή 24 Ιεραρχών, εκπρόσωπων των Ι. Συνόδων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε,  από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, η φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της COMECE στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα:  Η εξωτερική δράση της ΕΕ: […]