5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να τερματίσουν τις διαιρέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τις επιλογές που θα γίνουν, ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του προς τους ηγέτες που μετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια κουλτούρα ζωής ή μια κουλτούρα θανάτου;» ρώτησε. «Σε όλους εσάς απευθύνω αυτή την ειλικρινή έκκληση: Ας επιλέξουμε τη ζωή! Ας επιλέξουμε το μέλλον!»

«Ο σκοπός της εξουσίας είναι να υπηρετεί. Είναι ανώφελο να προσκολλάται κανείς σε μια εξουσία που μια μέρα θα την θυμόμαστε για την ανικανότητά της να αναλάβει δράση όταν ήταν επείγον και αναγκαίο να το κάνει. Η ιστορία θα σας ευγνωμονεί», γράφει ο Πάπας.

Αποσπάσματα από το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου διάβασε ο καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, στις 2 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη διάσκεψη για το κλίμα, COP28, που διεξάγεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από 30 Νοεμβρίου εώς 12 Δεκεμβρίου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επρόκειτο να είναι ο πρώτος Πάπας που θα συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα 1-3 Δεκεμβρίου, αλλά ακύρωσε το ταξίδι του στις 28 Νοεμβρίου, μετά από σύστασή των γιατρών του.

Η Αγία Έδρα έδωσε στην δημοσιότητα ολόκληρη την ομιλία του Πάπα στις 2 Δεκεμβρίου, αν και ο καρδινάλιος Παρολίν διάβασε μόνο κάποια αποσπάσματά της για να τηρήσει το όριο των τριών λεπτών για τις παρεμβάσεις. Το κείμενο υποβλήθηκε ολόκληρο στη διάσκεψη.

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, όπως πολύ το ήθελα», αναφέρει το κείμενο του Πάπα.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι «αμαρτία» που όχι μόνο «θέτει σε μεγάλο κίνδυνο όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους», γράφει, αλλά και «απειλεί να προκαλέσει μια σύγκρουση μεταξύ των γενεών».

«Η τάση για παραγωγή και κατοχή έχει γίνει εμμονή, με αποτέλεσμα μια υπέρμετρη απληστία που έχει καταστήσει το περιβάλλον αντικείμενο αχαλίνωτης εκμετάλλευσης», λέει ο Πάπας. Οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν τα όριά τους, με ταπεινότητα και θάρρος, και να αναζητήσουν την αυθεντική ολοκλήρωση.

«Τι στέκεται εμπόδιο σε αυτό; Οι διαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ μας».

Ο κόσμος «δεν θα πρέπει να είναι ασύνδετος από εκείνους που τον κυβερνούν, με διεθνείς διαπραγματεύσεις που “δεν μπορούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο λόγω των θέσεων που λαμβάνουν χώρες οι οποίες θέτουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από το κοινό καλό”», γράφει, υπενθυμίζοντας τα λόγια από την εγκύκλιό του “Δοξασμένος Να ‘σαι”, Περί φροντίδας για την κοινή μας οικία, του 2015.

Οι φτωχοί και τα υψηλά ποσοστά γεννήσεων δεν ευθύνονται για τη σημερινή κλιματική κρίση, τονίζει. «Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου μας που είναι ο πιο άπορος ευθύνεται μόλις για το 10% των τοξικών εκπομπών, ενώ το χάσμα μεταξύ των λίγων πλούσιων και των μαζών των φτωχών δεν ήταν ποτέ τόσο αβυσσαλέο. Οι φτωχοί είναι τα πραγματικά θύματα αυτού που συμβαίνει».

Όσον αφορά την αύξηση του πληθυσμού, οι γεννήσεις είναι ένας πλούτος, γράφει, «ενώ ορισμένα ιδεολογικά και ωφελιμιστικά μοντέλα που επιβάλλονται τώρα με βελούδινο γάντι σε οικογένειες και λαούς αποτελούν πραγματικές μορφές αποικισμού».

«Η ανάπτυξη πολλών χωρών, που ήδη επιβαρύνονται με σοβαρό οικονομικό χρέος, δεν πρέπει να τιμωρείται», ανέφερε. «Θα ήταν μόνο δίκαιο να βρεθούν τα κατάλληλα μέσα για την διαγραφή των οικονομικών χρεών που επιβαρύνουν τους λαούς, και όχι μόνο υπό το πρίσμα του οικολογικού χρέους που τους οφείλεται» από τα λίγα έθνη που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών.

«Έχουμε μια σοβαρή ευθύνη», γράφει, η οποία είναι να διασφαλίσουμε ότι η γη, οι φτωχοί και οι νέοι δεν θα στερηθούν το μέλλον.
Η λύση απαιτεί να ενωθούμε ως αδελφοί και αδελφές που ζουν σε ένα κοινό σπίτι, να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και να επιδιώξουμε την πολυμέρεια, πρόσθεσε.

Η φροντίδα για τη δημιουργία και η παγκόσμια ειρήνη είναι στενά συνδεδεμένες

«Πόση ενέργεια σπαταλά η ανθρωπότητα στους πολυάριθμους πολέμους» που διεξάγονται, υπενθύμισε, και «πόσοι πόροι σπαταλιούνται σε όπλα που καταστρέφουν ζωές και καταστρέφουν το κοινό μας σπίτι!»

Ο Πάπας κάλεσε για μια ακόμα φορά τις κυβερνήσεις να στρέψουν τα χρήματα από τα όπλα και άλλες στρατιωτικές δαπάνες προς ένα παγκόσμιο ταμείο για τον τερματισμό της πείνας, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των φτωχότερων χωρών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η κλιματική αλλαγή σηματοδοτεί την ανάγκη για πολιτική αλλαγή» μακριά από το στενό προσωπικό συμφέρον και τον εθνικισμό, γράφει.

Πρέπει να υπάρξει «μια τομή που δεν θα είναι μια μερική αλλαγή πορείας, αλλά μάλλον ένας νέος τρόπος για να σημειώσουμε πρόοδο από κοινού». Πρέπει να υπάρξει «αποφασιστική επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης» όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές, την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την «εκπαίδευση σε τρόπους ζωής που εξαρτώνται λιγότερο από αυτά».

Βεβαίωσε για τη «δέσμευση και την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία είναι βαθιά αφοσιωμένη στο έργο της εκπαίδευσης και της ενθάρρυνσης της συμμετοχής όλων, καθώς και στην προώθηση του υγιούς τρόπου ζωής».
«Ας αφήσουμε πίσω τις διαιρέσεις μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας», κάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Και με τη βοήθεια του Θεού, ας βγούμε από τη σκοτεινή νύχτα των πολέμων και της περιβαλλοντικής καταστροφής για να μετατρέψουμε το κοινό μας μέλλον στην αυγή μιας νέας και λαμπρής ημέρας».


Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση μεταξύ δύο αδελφών Κάριτας

Επόμενο Άρθρο

Επετειακός εορτασμός των 130 χρόνων της Ελληνογαλλικής Σχολής “Saint-Paul”

You might be interested in …

DILEXIT NOS η νέα εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου

Ο κόσμος μας χάνει την καρδιά του «Το παρόν έγγραφο μπορεί να μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε ότι η διδασκαλία των κοινωνικών εγκυκλίων Laudato Sì και Fratelli Tutti δεν είναι άσχετη με τη συνάντησή μας με […]

Ο πάπας Φραγκίσκος στο Ιράκ. Κάρδινάλιος Σάντρι: «Ένα βάλσαμο ειρήνης στις πληγές του Ιράκ και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής»

    Ο πάπας Φραγκίσκος αναχωρεί για το Ιράκ την Παρασκευή 5 Μαρτίου (έως τις 8 Μαρτίου), το πρώτο ταξίδι Πάπα στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ένα ταξίδι που επιθυμούσε έντονα και παρά την πανδημία και […]

Ένδειξη εγγύτητας. Δίπλα στους νομάδες των παραγκουπόλεων της Ρώμης

  Ο ιεράρχης επισκέφτηκε σήμερα το βράδυ τον οικισμό στα προάστια της Ρώμης για να συμμετάσχει στην διανομή μασκών, γαντιών και φαρμάκων. Μια επίσκεψη για την υποστήριξη «όλων εκείνων που βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας και ευπάθειας […]