5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας προσφέρει θάρρος και ελπίδα στους κατοίκους των παραγκουπόλεων στο Ναϊρόμπι

Ο πάπας Φραγκίσκος άρχισε την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Κένυα πηγαίνοντας στην παραγκουπόλη Kangemi, στην καρδιά του Ναϊρόμπι. Μιλώντας στους κατοίκους της τους υπενθύμισε ότι ο Κύριος ποτέ δεν τους ξεχνά.

Σε μια πολύ έντονη έκκληση ζήτησε κοινωνική ένταξη, εκπαίδευση, προστασία των οικογενειών, αλλά και μια απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε συνέπειες των νέων μορφών αποικισμού.

Υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι που αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού της πόλης, καταλαμβάνοντας μόλις το 6% της έκτασης της πόλης.  Η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη του κόσμου βρίσκετε στο Ναϊόμπι, η Kibera.

Οι οργανωτές επέλεξαν την Kangemi να φιλοξενήσει την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου. Είναι γνωστή και ως «φιλική παραγκούπολη του Ναϊρόμπι», επειδή είναι λιγότερο επικίνδυνη -λιγότερο οδυνηρή  μέσα στην απελπιστική της φτώχεια- από ό,τι μερικές από τις άλλες 6 φτωχογειτονιές της πόλης.

Η επίσκεψη του Πάπα στη Kangemi ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση για την τελευταία ημέρα παραμονής του στην Κένυα. Για τον πάπα Φραγκίσκο η συνοδοιπορία με τους φτωχούς ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της διακονίας του από την πρώτη στιγμή.

Καθώς το όχημα που μετέφερε τον πάπα Φραγκίσκο αγκομαχούσε να ανέβει το γεμάτο λάκκους χωματόδρομο για να φτάσει στην Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ του Εργάτη, δεν μπορούσε κανείς παρά να αναρωτηθεί αν ήξερε ο Πάπας  ότι ο δρόμος είχε ειδικά βελτιωθεί για την περίσταση και ότι οι άλλοι δρόμοι στην περιοχή είναι πολύ χειρότεροι.

Στο ναό βρέθηκαν κάτοικοι από όλες τις  παραγκουπόλεις και τις άλλες φτωχογειτονιές της πόλης καλωσορίζοντας τον Πάπα απλά και ταπεινά. Μιλώντας στα ισπανικά, ο πάπας Φραγκίσκος είπε στους παρόντες ότι έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή του, γνωρίζει τις χαρές τους, τις ελπίδες τους και τις λύπες τους: «Πώς μπορώ να μην καταγγείλω τις αδικίες που υφίστασθε»;

Η σιωπή και η γλώσσα του σώματος, αλλά κυρίως τα λόγια του, είχαν σημαντική κοινωνικο-πολιτική χροιά, καθώς μιλούσε για τη φοβερή αδικία της αστικής περιθωριοποίησης και τις πληγές που προκαλούν μειονότητες οι οποίες προσκολλώνται στην εξουσία και τον πλούτο, που εγωιστικά σπαταλάνε, ενώ μια όλο και μεγαλύτερη πλειοψηφία αναγκάζεται να  καταφεύγει σε βρόμικες και υποβαθμισμένες περιφέρειες.

Όπως έγινε φανερό από την άφιξή του εδώ στην Κένυα, ο Πάπας φαίνεται να χαίρεται  το όμορφο τραγούδι και τους χορούς προς τιμή του. Αυτό είναι κάτι που οι παρατηρητές συνεχίζουν να σχολιάζουν σε κάθε περίσταση. Αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αυτή η κουλτούρα αποτελεί μέρος της ζωής εδώ. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από διασκέδαση, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Αφρικανοί σε ολόκληρη την ήπειρο επικοινωνούν, εορτάζουν, και είναι κάτι το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κοινοτήτων και των φυλών. Αλλά υπήρχε χρόνος για περισσότερα: να είναι μαζί τους, κρατώντας τα χέρια τους, αγκαλιάζοντας τα παιδιά και προσφέροντας πολλή ελπίδα.

Η ελπίδα είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να ακούει τους πολίτες και να λάβει σοβαρά υπόψη την επείγουσα έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για αξιοπρεπή στέγαση για όλες τις οικογένειες, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, χώρους υγιεινής, αξιόπιστους δρόμους, πλατείες, σχολεία, νοσοκομεία, χώρους για αθλητισμό, αναψυχή και τέχνη. Οι βασικές υπηρεσίες που κάθε άνθρωπος αξίζει βάσει της άπειρης ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.

πηγη: Ραδιόφωνο του Βατικανού

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας Φραγκίσκος: ομιλία στο προσωπικό του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι

Επόμενο Άρθρο

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγές είναι μια ένδειξη της ανθρωπιάς μας

You might be interested in …

Συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας

Καμερούν – Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καμερούν, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, υπεγράφη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Αγίας  Έδρας και της Δημοκρατίας του Καμερούν σχετικά με το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας […]

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο μεταξύ των γενεών

Η συνύπαρξη μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών μπορεί να επιφέρει μια καλύτερη εκτίμηση για τη ζωή, η οποία συχνά χάνεται στη σημερινή κοινωνία των γρήγορων ρυθμών, είπε ο πάπας Φραγκίσκος. Στην σύγχρονη κοινωνία […]

Η ζωή και το έργο του πάπα Βενέδικτου

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος, κατά κόσμον Ιωσήφ Ράτσινγκερ, γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Marktl am Inn, της Γερμανίας. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 29 Ιουνίου του 1951. Ο πατέρας του, ήταν αστυνομικός και καταγόταν από παλιά […]