21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Al-Ittihad» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τη λύπη του για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, του ιερότερου βιβλίου του Ισλάμ, ενώ προτρέπει να υιοθετηθούν οι αξίες που προωθεί το έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφοσύνη.

«Αισθάνομαι αγανάκτηση και αηδία γι’ αυτές τις ενέργειες», είπε ο πάπας Φραγκίσκος στον Hamad Al-Kaabi, συντάκτη της εφημερίδας Al-Ittihad των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σχετικά με το κάψιμο αντιγράφων του Κορανίου στη Σουηδία τις τελευταίες ημέρες.

«Κάθε βιβλίο που θεωρείται ιερό από τους συγγραφείς του πρέπει να γίνεται σεβαστό από σεβασμό προς τους πιστούς του και η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την περιφρόνηση των άλλων, και το να επιτρέπεται κάτι τέτοιο, πρέπει να απορρίπτεται και να καταδικάζεται».

Η Al-Itthad είναι αραβόφωνη εφημερίδα που εκδίδεται καθημερινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί μέρος του ομίλου Abu Dhabi Media, ενός κυβερνητικού οργανισμού.

Στη συνέντευξη, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την κατάσταση της υγείας του μετά την πρόσφατη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.

«Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα, χάρη στον Θεό, είμαι καλύτερα χάρη στη δέσμευση και τον επαγγελματισμό των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, τους οποίους ευχαριστώ πολύ. Προσεύχομαι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, καθώς και για όλους τους ανθρώπους που έγραψαν και προσευχήθηκαν για μένα αυτές τις ημέρες».

Ο Πάπας, υπενθυμίζοντας την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι το 2019, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση των ΗΑΕ και του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ για την πορεία που ακολουθείται για τη διάδοση της αδελφοσύνης, της ειρήνης και της ανεκτικότητας και κάλεσε τους νέους να μην αφήνονται από τους ενήλικες στη μέγγενη ψευδαισθήσεων και των συγκρούσεων των πολιτισμών.

βοηθώντας τους νέους

«Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τους νέους από τα αρνητικά μηνύματα και τις ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις, καθώς και από τους πειρασμούς του υλισμού, του μίσους και της προκατάληψης, είναι να μην τους αφήσουμε μόνους τους σε αυτή τη μάχη, αλλά να τους δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία, που είναι η ελευθερία, η διάκριση και η υπευθυνότητα».

«Η ελευθερία», συνέχισε, «είναι αυτό που διακρίνει έναν άνθρωπο. Ο Θεός μας δημιούργησε ελεύθερους ακόμη και να τον απορρίψουμε, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης είναι απαραίτητη για να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να μάθουν».

«Δεν πρέπει ποτέ να πέσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους νέους ως παιδιά ανίκανα να επιλέξουν και να λάβουν αποφάσεις», συνέχισε ο Ποντίφικας, «είναι το παρόν και η επένδυση σε αυτούς σημαίνει να εγγυηθούμε τη συνέχεια», ακολουθώντας πάντα τον χρυσό κανόνα του να κάνεις στους άλλους αυτό που θα ήθελες να σου κάνουν. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφοσύνη, ο Πάπας λέει ότι το δίνει πάντα στις αντιπροσωπείες που δέχεται στο Βατικανό «γιατί πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό κείμενο όχι μόνο για τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών, αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ όλων των ανθρώπων».

Θα υπάρξει ο πολιτισμός της αδελφοσύνης ή αυτός της εχθρότητας, είτε χτίζουμε το μέλλον μαζί είτε δεν θα υπάρξει μέλλον.

Ανάγκη για οικοδόμους της ειρήνης

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ικανοποιημένος από την αποδοχή του μηνύματος και των στόχων του εγγράφου από την παγκόσμια κοινότητα. «Η ανθρώπινη αδελφοσύνη είναι το αντίδοτο που χρειάζεται ο κόσμος για να θεραπευτεί από το δηλητήριο αυτών των πληγών. Το μέλλον της διαθρησκευτικής συνεργασίας βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας, του σεβασμού του άλλου και της αλήθειας».

«Το καθήκον μας», προσθέτει ο πάπας Φραγκίσκος, «είναι να μετατρέψουμε το θρησκευτικό αίσθημα σε συνεργασία, σε αδελφοσύνη, σε συγκεκριμένα καλά έργα».

«Σήμερα χρειαζόμαστε οικοδόμους της ειρήνης, όχι κατασκευαστές όπλων- σήμερα χρειαζόμαστε οικοδόμους της ειρήνης, όχι υποκινητές συγκρούσεων- χρειαζόμαστε πυροσβέστες, όχι εμπρηστές- χρειαζόμαστε υποστηρικτές της συμφιλίωσης, όχι ανθρώπους που απειλούν με καταστροφή».

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις

«Είναι εύκολο», είπε ο Πάπας, «να μιλάμε για αδελφοσύνη, αλλά το αληθινό μέτρο της αδελφοσύνης είναι αυτό που πραγματικά κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο για να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε, να θρέψουμε και να καλωσορίσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας».

«Κάθε αγαθό από τη φύση του πρέπει να είναι για όλους αδιακρίτως. Αν κάνω καλό μόνο σε όσους σκέφτονται ή πιστεύουν όπως εγώ, τότε το καλό μου είναι υποκρισία, γιατί το καλό δεν γνωρίζει διακρίσεις ή αποκλεισμούς».

Όσον αφορά την αύξηση των τρομοκρατικών απειλών, ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τα λόγια του εγγράφου, καταδικάζοντας «όλες τις πρακτικές που απειλούν τη ζωή, όπως η γενοκτονία, οι τρομοκρατικές ενέργειες, οι αναγκαστικές εκτοπίσεις, η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, η άμβλωση και η ευθανασία, καθώς και οι πολιτικές που υποστηρίζουν όλα αυτά».

Κλιματική κρίση

Υπογραμμίζοντας την κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Άγιος Πατέρας απηύθυνε έκκληση: «Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι η εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων στα πραγματικά προβλήματα της οικολογικής κρίσης. Πρέπει να μετατρέψουμε τις διακηρύξεις σε πράξεις πριν να είναι πολύ αργά».

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας καλεί τους χριστιανούς να προσεύχονται για την ειρήνη

Επόμενο Άρθρο

Victor Manuel Fernandez, νέος, Αργεντινός, επικεφαλής στην «Ποντιφική Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης»

You might be interested in …

Πάπας Φραγκίσκος: Η αποσύνδεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «απαραίτητη» για τη χριστιανική ζωή

Έχετε προσέξει ποτέ στον δρόμο ενώ περπατάτε για την δουλειά σας ή για το σχολείο τους ανθρώπους που περπατούν δίπλα σας. Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, κρατούν μπροστά στα μάτια τους το κινητό […]

«Η οικογένεια είναι το μέρος όπου μαθαίνουμε να αγαπάμε»

Η 10η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών ολοκληρώθηκε στη Ρώμη με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του καρδιναλίου Kevin Farrell παρουσία του πάπα Φραγκίσκου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Πάπας τόνισε ότι «η οικογένεια είναι […]