23 Φεβρουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας: «Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει στη θεραπεία της ανθρώπινης καταστροφικότητας»

Ο πάπας Φραγκίσκος επαινεί το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου για τα 50 χρόνια υπηρεσίας του, λέγοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει στον κόσμο ικανούς διαμορφωτές για να ανταποκριθούν στην καταστροφή του πολέμου και των συγκρούσεων που εδράζονται στην ανθρώπινη φύση.

Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου διοργάνωσε συμπόσιο για τον εορτασμό της 50ης επέτειο από την ίδρυση του.

Στο μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος αναλύει τη συμβολή του Ινστιτούτου στην Εκκλησία τον τελευταίο μισό αιώνα.

Μια πιο καθαρή και ώριμη ζωή της πίστης

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1971 για να προετοιμάζει πνευματικούς διευθυντές των σεμιναρίων, διαμορφωτές των κλήσεων και εκπαιδευτικούς μέσω της ψυχολογικής προετοιμασίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρει ότι το Ινστιτούτο ανέλαβε την πρόκληση που προήλθε από τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού να ενσωματώσει διάφορους κλάδους για να βοηθήσει στην εκπαίδευση και κατάρτιση ανδρών και γυναικών που οδηγούν άλλους «σε μια πιο επαρκή και ώριμη ζωή πίστης».

Περίπου 15 άλλα εξειδικευμένα κέντρα εκπαίδευσης έχουν αναπτυχθεί στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη σε σύνδεση με το Ινστιτούτο Ψυχολογίας.

Ξεριζώνοντας την ανθρώπινη καταστροφικότητα

Ο Πάπας σημείωσε ότι το συνέδριο της Πέμπτης 19 Μαΐου δεν επικεντρώθηκε στη δόξα του παρελθόντος, αλλά στην αξιοποίηση μιας «πολύτιμης κληρονομιάς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος».

Το θέμα «Αδάμ, πού είσαι;», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλά με ιδιαίτερη έμφαση στον σημερινό κόσμο και «μας αφυπνίζει και μας καλεί σε μια σοβαρή εξέταση της συνείδησης και της μεταστροφής».

«Ο κόσμος σήμερα διέρχεται μια βαθιά ανθρωπολογική κρίση, μια κρίση νοήματος στην οποία η Εκκλησία έχει καθήκον να ανταποκριθεί κατάλληλα και αποτελεσματικά».

Στηλίτευσε ότι «εκτυλίσσεται και πάλι η τρομερή τραγωδία του πολέμου, που είναι η χειρότερη συνέπεια της ανθρώπινης καταστροφικότητας, τόσο της ατομικής όσο και της συστημικής, η οποία δεν λαμβάνεται αρκετά σοβαρά υπόψη, δεν αντιμετωπίζεται δεόντως και δεν εξαλείφεται στη ρίζα της».

Προώθηση του ανθρώπινου προσώπου

Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρει ακόμα στο μήνυμά του ότι η Εκκλησία προσβλέπει στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Γρηγοριανού για «ποιοτικές υπηρεσίες» με στόχο να βοηθήσει τους πιστούς «να λένε όχι στο κακό, να σηκώνουν εκείνους των οποίων η αξιοπρέπεια έχει πληγωθεί ή προσβληθεί».

«Η αποστολή σας είναι στην υπηρεσία της προαγωγής του ανθρώπινου προσώπου και της συνεχιζόμενης διαδικασίας του ευαγγελισμού, η οποία πραγματοποιείται με τη μετάφραση στην πραγματική ανθρώπινη ύπαρξη του υπέρτατου δώρου της λύτρωσης που επιτεύχθηκε από τον Κύριο Ιησού Χριστό».

Έχοντας αυτόν τον στόχο κατά νου, ο Πάπας ολοκλήρωσε το μήνυμά του με την ενθάρρυνση προς το Ινστιτούτο να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «Εκκλησίας που εξορμά προς τις υπαρξιακές περιφέρειες των ανθρώπων του σήμερα».

Προηγούμενο Άρθρο

Δήλωση Γ.Γ. των επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Bono των U2 εγκαινιάζουν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Scholas

You might be interested in …

Πώς διαβάζουμε σήμερα Θωμά Ακινάτη

Το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικουμενικής Πατερικής Θεολογίας του Μπάρι, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στο Σεμινάριο που διοργανώνουν με […]

Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις σε Καθολική Εκκλησία και σε Ισλαμικό Τέμενος

Η «χώρα των έντιμων ανθρώπων», όπως μεταφράζεται σε τοπικές διαλέκτους η πρόσφατη ονομασία της σε Μπουρκίνα Φάσο (στο σχολείο την είχαμε μάθει ως Άνω Βόλτα), σίγουρα δεν είναι χώρα τυχερών ανθρώπων! Από το 2012 «τρομοκράτες» […]

Ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων

Ενώ πλησιάζει η έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα, ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων που μοιράζονται μαζί του τις προσωπικές τους ιστορίες, τις ελπίδες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους […]