26 Ιουλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι μετανάστες είναι «μάρτυρες της ελπίδας» σε έναν κόσμο που πλήττεται από συγκρούσεις

Στο Μήνυμά του για την 111η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ τονίζει τη σημαντική μαρτυρία που προσφέρουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε έναν κόσμο που πλήττεται από συγκρούσεις και ανισότητες, ελπίζοντας και αναζητώντας ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ τονίζει στο Μήνυμά του για την 111η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 25 Ιουλίου, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι μάρτυρες ελπίδας και σθένους εν μέσω των αντιξοοτήτων και καλεί για ένα μέλλον ειρήνης και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Φέτος, αντί να εορτασθεί στις 24 Σεπτεμβρίου όπως συνήθως, η Παγκόσμια Ημέρα θα συμπέσει με το Ιωβηλαίο των Μεταναστών και των Ιεραποστολών, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Οκτωβρίου. Αυτή η ετήσια εορτή ενθαρρύνει τους πιστούς να δείξουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τους τόπους καταγωγής τους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στο τέλος του 2024, περίπου 123,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια σε όλο τον κόσμο λόγω διώξεων, συγκρούσεων, βίας ή άλλων καταστάσεων. Η επιθυμία για ειρήνη είναι απαραίτητη για την ανθρωπότητα.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ξεκινά το Μήνυμά του υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος «αντιμετωπίζει τρομακτικά σενάρια και την πιθανότητα παγκόσμιας καταστροφής».

«Η προοπτική ενός νέου αγώνα εξοπλισμών και της ανάπτυξης νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, η έλλειψη ευαισθητοποίησης για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης και ο αντίκτυπος των βαθιών οικονομικών ανισοτήτων καθιστούν τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος όλο και πιο πιεστικές», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Επισημαίνει ότι η «διαδεδομένη τάση» να μας ενδιαφέρουν «τα συμφέροντα περιορισμένων κοινοτήτων», αποτελεί απειλή για την κατανομή «της ευθύνης, της πολυμερούς συνεργασίας, της επιδίωξης του κοινού καλού και της παγκόσμιας αλληλεγγύης».

Για τον Πάπα Λέοντα «είναι σημαντικό να υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία στις καρδιές των ανθρώπων για ένα μέλλον ειρήνης και σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων». Τονίζει ότι «ένα τέτοιο μέλλον είναι απαραίτητο για το σχέδιο του Θεού για την ανθρωπότητα και το υπόλοιπο της δημιουργίας», αναφέροντας αποσπάσματα από το βιβλικό βιβλίο του Ζαχαρία, υπογραμμίζοντας ότι, ως Χριστιανοί, «πιστεύουμε και ελπίζουμε στην πλήρη πραγματοποίησή του, διότι ο Κύριος είναι πάντα πιστός στις υποσχέσεις Του».

Μετανάστες και πρόσφυγες, μάρτυρες ελπίδας μέσα από τις ιστορίες τους

Ο Πάπας εξηγεί ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν επομένως να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να δείξουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Για την Καθολική Εκκλησία «η αρετή της ελπίδας ανταποκρίνεται στην επιθυμία για ευτυχία που ο Θεός έχει τοποθετήσει στην καρδιά κάθε ανθρώπου»· και αυτή η αναζήτηση είναι «σίγουρα ένα από τα κύρια κίνητρα» για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, καθιστώντας τους «αγγελιοφόρους» και «προνομιούχους μάρτυρες της ελπίδας».

«Πράγματι, το αποδεικνύουν καθημερινά με την ανθεκτικότητά τους και την εμπιστοσύνη τους στον Θεό, καθώς αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες αναζητώντας ένα μέλλον στο οποίο διαβλέπουν ότι η ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη και η ευτυχία είναι δυνατές», λέει, συγκρίνοντας την εμπειρία του λαού του Ισραήλ που περιγράφεται στη Βίβλο.

«Σε έναν κόσμο που τον σκιάζει ο πόλεμος και η αδικία, ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα», τονίζει, «το θάρρος και η επιμονή τους αποτελούν ηρωική μαρτυρία μιας πίστης που βλέπει πέρα από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας και τους δίνει τη δύναμη να αψηφήσουν τον θάνατο στις διάφορες σύγχρονες μεταναστευτικές διαδρομές».

Η σημασία της υποδοχής των μεταναστών

Ταυτόχρονα, ο Πάπας Λέων εξηγεί ότι οι κοινότητες που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν επίσης να είναι «ζωντανή μαρτυρία ελπίδας», καθώς δείχνουν «την υπόσχεση ενός παρόντος και ενός μέλλοντος όπου αναγνωρίζεται η αξιοπρέπεια όλων ως παιδιά του Θεού». «Με αυτόν τον τρόπο, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναγνωρίζονται ως αδελφοί και αδελφές, μέλη μιας οικογένειας στην οποία μπορούν να εκφράσουν τα ταλέντα τους και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινοτική ζωή», αναφέρει.

Οι καθολικοί μετανάστες και πρόσφυγες μπορούν να αναζωογονήσουν την Εκκλησία

Σε πνευματικό επίπεδο, ο Πάπας Λέων τονίζει ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υπενθυμίζουν επίσης στην Εκκλησία «την προσκυνηματική της διάσταση, την αδιάκοπη πορεία προς την τελική πατρίδα της, υποστηριζόμενη από μια ελπίδα που είναι θεολογική αρετή». Ενθαρρύνει την Εκκλησία και τα μέλη της να είναι «ο λαός του Θεού, που ταξιδεύει προς την ουράνια πατρίδα» και να αποφεύγουν τον «πειρασμό της “καθιστικής ζωής”» και να γίνουν «του κόσμου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάπας πιστεύει ότι οι καθολικοί μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μια ειδική αποστολή να γίνουν «ιεραπόστολοι της ελπίδας στις χώρες που τους υποδέχονται, χαράζοντας νέους δρόμους πίστης όπου το μήνυμα του Ιησού Χριστού δεν έχει φτάσει ακόμα, ή ξεκινώντας διαθρησκειακό διάλογο βασισμένο στην καθημερινή ζωή και την αναζήτηση κοινών αξιών».

«Πρόκειται για μια πραγματική missio migrantium, μια αποστολή που εκτελείται από μετανάστες, για την οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προετοιμασία και η συνεχής υποστήριξη μέσω αποτελεσματικής διεκκλησιαστικής συνεργασίας», λέει.

«Με τον πνευματικό τους ενθουσιασμό και τη ζωτικότητά τους, μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση εκκλησιαστικών κοινοτήτων που έχουν γίνει άκαμπτες και φορτωμένες, όπου η πνευματική ερημοποίηση προχωρά με ανησυχητικό ρυθμό», λέει. «Η παρουσία τους, λοιπόν, πρέπει να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί ως πραγματική θεία ευλογία, ως ευκαιρία να ανοιχτεί κανείς στη χάρη του Θεού, ο οποίος δίνει νέα ενέργεια και ελπίδα στην Εκκλησία Του».

ΠΗΓΗ: www.vaticannews.va /en/pope/news/2025-07/pope-leo-message-world-day-of-migrants-and-refugees.html

Προηγούμενο Άρθρο

«Για ποιον Θεό μιλάμε;» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ

You might be interested in …

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου που αναρρώνει από γρίπη

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας ενημέρωσε ότι η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Πάπας το Σαββατοκύριακο «απέκλεισε την πνευμονία» και ότι βρίσκεται σε «καλή» κατάσταση και με σταθερή βελτίωση. «Ο Πάπας […]

«Είμαι κοντά σας», λέει ο Πάπας στο μαρτυρικό ποίμνιο στους Αγίους Τόπους

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ που βύθισαν τους Αγίους Τόπους στην αιματοχυσία, ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει επιστολή προς τους Καθολικούς της περιοχής καταγγέλλοντας την «ντροπιαστική ανικανότητα της […]