«Οι διώξεις που υφίστανται οι χριστιανικές κοινότητες είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους»
Οι επίσκοποι των περιοχών της Μεσογείου συνεδρίαζαν από 19 έως 23 Φεβρουαρίου στο Μπάρι της Ιταλίας, συζητώντας τρόπους προώθησης της ειρήνης του Ευαγγελίου σε μία περιοχή του κόσμου, με πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου τεράστιου αριθμού προσφύγων.
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, οι επίσκοποι υποδέχθηκαν τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συζητήσεών τους και των ενεργειών που μπορούν να προέλθουν από αυτές.
«Από την πλευρά μας, αδελφοί μου, ας μιλήσουμε για να απαιτήσουμε από τους κυβερνόντες να προστατεύουν τις μειονότητες και τη θρησκευτική ελευθερία», ανέφερε ο Πάπας στους επισκόπους κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. «Οι διώξεις που βιώνουν πάνω απ’ όλα – αλλά όχι μόνο – οι χριστιανικές κοινότητες είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους».
Ο Άγιος Πατέρας σημείωσε ότι παρά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, το Μπάρι εξακολουθεί να αποτελεί έναν σημαντικό τόπο.
«Σε αυτή την περιοχή, μια παρακαταθήκη αξιοσημείωτης προοπτικής είναι η τέχνη της, η οποία συνδυάζει το περιεχόμενο της πίστης με πολιτιστικούς θησαυρούς και όμορφα έργα τέχνης», είπε ο Πάπας. «Αυτή η κληρονομιά εξακολουθεί να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε μέρος του κόσμου και πρέπει προσεκτικά να διατηρηθεί, καθώς είναι μια πολύτιμη κληρονομιά που λάβαμε ως “δάνειο”, για να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές».
Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό έργο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή, στο οποίο η Καθολική Εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η Εκκλησία τη δέσμευσή της για την προώθηση του κοινού καλού, μνημονεύοντας τους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν στην περιοχή.
«Στην περιοχή της Μεσογείου, είναι και όλοι όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους αναζητώντας μια αξιοπρεπή ζωή», είπε ο Πάπας. «Ο αριθμός αυτών των αδελφών μας -που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους αγαπημένους τους και τα εδάφη τους, και να αντιμετωπίσουν συνθήκες ακραίας ανασφάλειας- έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης των συγκρούσεων και των ολοένα και πιο δραματικών περιβαλλοντικών και κλιματικών συνθηκών. Είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι το φαινόμενο αυτό, με τις σημαντικές εξελίξεις του, θα έχει αντίκτυπο στη Μεσόγειο, για τις οποίες τα κράτη και οι θρησκευτικές κοινότητες δεν πρέπει να βρεθούν απροετοίμαστα. Ενώ οι χώρες που βιώνουν αυτή τη ροή μεταναστών και τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν επηρεάζονται από αυτό, το ίδιο [επηρεάζονται] οι κυβερνήσεις και οι εκκλησίες των χωρών προέλευσης των μεταναστών, οι οποίες, με την αποχώρηση τόσων νέων ανθρώπων, βλέπουν την εξαθλίωση του δικού τους μέλλοντος».