22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Ο διαθρησκειακός διάλογος προάγει την ειρήνη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των θρησκειών να προωθήσουν την ποικιλομορφία, την ειρήνη και τη φροντίδα της δημιουργίας, καθώς συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες στο πρώτο Colloquium μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Συνεδρίου των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών.

Η Ποντιφική Σύνοδος για τον Διαθρησκειακό Διάλογο και το Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών πραγματοποίησαν το πρώτο τους Colloquium στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα, το οποίο κορυφώθηκε με την παπική ακρόαση την Πέμπτη.

Στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τη Δημοκρατία του Καζακστάν για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας το Colloquium «πρώτο σημαντικό καρπό» του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν η Ποντιφική Σύνοδος και το Κέντρο Ναζαρμπάγεφ.

Υπενθύμισε επίσης το Αποστολικό του ταξίδι στο Καζακστάν στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχε στο έβδομο Συνέδριο των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών, που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα.

Προώθηση της ειρήνης και της κοινωνικής αρμονίας

Αναφερόμενος στο έργο του Colloquium, ο Πάπας υπογράμμισε τρεις πτυχές του έργου τους: «τον σεβασμό της διαφορετικότητας, τη δέσμευση για το “κοινό μας σπίτι” και την προώθηση της ειρήνης».

Μίλησε πρώτα για τη σημασία του σεβασμού της διαφορετικότητας, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας» που βοηθά τους ανθρώπους να ζουν αρμονικά.

Η κοινωνία του Καζακστάν, είπε, ασπάζεται μια «υγιή κοσμικότητα» που δεν συγχέει τη θρησκεία και την πολιτική, αλλά αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού της κοινωνίας.

«Η ειρήνη και η κοινωνική αρμονία», πρόσθεσε, «προωθούνται στο μοντέλο σας με τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των διαφορετικών εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών συνιστωσών όσον αφορά την απασχόληση, την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και τη συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του Έθνους, έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις ή ότι ευνοείται λόγω της ιδιαίτερης ταυτότητάς του».

Μιλήστε για ειρήνη, όχι για πόλεμο

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της δημιουργίας, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη συνέπεια της αγάπης για τον Δημιουργό», για τους πλησίον μας και για τις μελλοντικές γενιές.

Επαίνεσε το Κογκρέσο για τη σημαντική συμβολή του στην ανάσχεση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Ο διαθρησκειακός διάλογος, σημείωσε ο Πάπας, συμβάλλει επίσης στην προώθηση της ειρήνης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που «η πολεμική ρητορική έχει δυστυχώς επανέλθει στη μόδα».

Τα μισαλλόδοξα λόγια οδηγούν ανθρώπους να σκοτώνονται σε πολέμους, είπε. «Χρειάζεται αντίθετα να μιλάμε για ειρήνη, να ονειρευόμαστε την ειρήνη, να προσφέρουμε δημιουργικότητα και ουσία στις ελπίδες για ειρήνη, γιατί αυτές είναι οι πραγματικές ελπίδες των προσώπων και των λαών», είπε. «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνει αυτό, σε διάλογο με όλους».

Αδελφοσύνη γεμάτη σχέδια για ένα καλύτερο μέλλον

Κλείνοντας, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε το έργο του Colloquium, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να προσφέρει ένα παράδειγμα για το πώς να βλέπουμε τους ανθρώπους άλλων θρησκειών ως «πολύτιμο εταίρο για αμοιβαία ανάπτυξη».

«Ελπίζω», κατέληξε, «να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτές τις ημέρες αδελφοσύνης, πλούσιες σε φιλία και ελπιδοφόρα σχέδια για το μέλλον, και να μοιραστείτε γόνιμα τα αποτελέσματα των εργασιών σας».

Προηγούμενο Άρθρο

Ep 13. «Μία εκδήλωση, ένα ντοκιμαντέρ, και μια εικόνα φεμινισμού. Συνδέονται ;» Συζητήσεις με τον σεβασμ. Θεόδωρο

Επόμενο Άρθρο

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει τη δολοφονία επτά εργαζομένων του WCK στη Γάζα

You might be interested in …

Την Ημέρα της Γης, ο πάπας Φραγκίσκος προτρέπει για αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους

  Μιλώντας για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης κατά τη διάρκεια της Γενικής ακρόασης της Τετάρτης, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ανθρώπους να δείξουν αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους και ευάλωτους και να προστατεύσουν […]

Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa: Η κατάσταση είναι αβάσταχτη

Μιλώντας σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa, λέει ότι “όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση”. “Πραγματικά αβάσταχτη”. Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα […]

Ο Πάπας και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν την αντιμετώπιση της πανδημίας

  Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Γάλλος Πρόεδρος είχαν τηλεφωνική συνομιλία με θέμα την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία κορωνοϊού και την ανάγκη μείωσης του χρέους στις φτωχές χώρες. Ο Πάπας Φραγκίσκος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία […]