3 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Προσκυνητής πίστεως κι ελπίδας»

«Προσκυνητής πίστεως κι ελπίδας»

Μιλούν ο Καρδινάλιος Στανίσλαος Rylko, πρωθιερέας της Παναγίας της Μείζονος (“Η Παναγία είναι ασπίδα εναντίον του κακού”), και ο π. Ερρίκος Casini, εκκλησιαστικός προϊστάμενος του Αγίου Μαρκέλλου στο Corso (“δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα, ο κόσμος νιώθει ενισχυμένος”)

Ήταν μια “επίσκεψη μήνυμα”. Όχι μόνο για τη Ρώμη, αλλά για όλη την Εκκλησία. Έτσι χαρακτηρίζει ο καρδινάλιος Στανίσλαος Rylko, πρωθιερέας της Βασιλικής της Παναγίας της Μείζονος, το προσκύνημα προσευχής του πάπα Φραγκίσκου στη μεγαλύτερη και αρχαιότερη θεομητορική Βασιλική της Ρώμης, το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαρτίου, και αυτή που επακολούθησε στον Άγιο Μάρκελλο στο Corso. Kαι το μήνυμα, σύμφωνα με τον καρδινάλιο, είναι απλό και ξεκάθαρο: “Ο Πάπας θέλησε να μαρτυρήσει την πίστη του πως ο Κύριος, δια των πρεσβειών της Παναγίας, δεν μας εγκαταλείπει ούτε σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή. Η δική του είναι, λοιπόν, μια ένεση ελπίδας”.

Ο καρδινάλιος Rylko περιγράφει πώς γεννήθηκε αυτή η επίσκεψη: “Την Πέμπτη 12 Μαρτίου έγινα δεκτός σε κατ’ ιδίαν ακρόαση από τον Άγιο Πατέρα. Και μιλήσαμε για την εικόνα Salus Populi Romani, δηλαδή τη Σώτειρα του Ρωμαϊκού Λαού, την οποία ο ίδιος ευλαβείται πολύ. Θυμηθήκαμε ότι οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν ανέκαθεν την ασπίδα τους εναντίων όλων των λοιμών, των πολέμων και των άλλων κακών που χτύπησαν την Πόλη ανά τους αιώνες και πάντοτε απευθύνονταν προς Αυτήν ζητώντας τη σωτηρία, όπως φανερώνει το όνομά Της: είναι η Παναγία η Σώτειρα. Περνούν τρεις ημέρες και το πρωί της Κυριακής, 15 Μαρτίου, φθάνει ένα τηλεφώνημα από το Βατικανό: Ο Άγιος Πατέρας επιθυμεί να έλθει το απόγευμα για να προσευχηθεί ενώπιον της Εικόνας. Φυσικά ήμουν υπερευτυχής κι ετοιμαστήκαμε να τον υποδεχτούμε, όπως κάνουμε πάντοτε στις περισσότερες από 80 επισκέψεις που έχει κάνει στη Βασιλική, πριν και μετά τα διεθνή ταξίδια του, ευθύς εξαρχής από την πρώτη ημέρα μετά την εκλογή του, όταν εμπιστεύθηκε στην Σώτειρα του Ρωμαϊκού Λαού την ποντιφική του διακονία”.

Ο Πάπας την Κυριακή, προσθέτει ο καρδινάλιος, φάνηκε πολύ συγκεντρωμένος και γαλήνιος. “Είναι ο Πέτρος, και όντως είναι ένας άνθρωπος μεγάλης πίστεως, ο οποίος με κάθε πράξη του, με κάθε λόγο του, συνεχίζει την αποστολή του να ενισχύει και να στηρίζει την πίστη των αδελφών του”. Όπως κάνει πάντοτε στις επισκέψεις του στην Παναγία τη Μείζονα, έτσι κι αυτή τη φορά ο Πάπας πρόσφερε μιαν ανθοδέσμη. Όταν αναχωρεί για τα διεθνή ταξίδια του, τα χρώματα των λουλουδιών είναι εκείνα από τις σημαίες των χωρών που θα επισκεφτεί. Χτες ήταν λευκά και κίτρινα, όπως της σημαίας της Αγίας Έδρας. Έπειτα, συνεχίζει ο καρδινάλιος, “σταμάτησε για περισσότερο από 20 λεπτά σε βαθιά περισυλλογή ενώπιον της εικόνας της Παναγίας, όπως ένα παιδί μπροστά στη μητέρα του, επειδή αυτός είναι ένα πιστό τέκνο της Παναγίας, την οποία αγαπά με τρόπο ιδιαιτέρως τρυφερό”. Στο τέλος αντάλλαξε κάποιους χαιρετισμούς με τους παρισταμένους και ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση της Παναγίας της Μείζονος αυτή την περίοδο. “Για τον Άγιο Πατέρα, αυτή δεν είναι μια απλή Βασιλική  – λέει ο καρδινάλιος Rylko – αλλά ένα κατεξοχήν Ιερό Θεομητορικό Προσκύνημα και θέλει να παραμείνει ως τέτοιο. Τον βλέπω να συγκινείται κάθε φορά που έρχεται. Και μου έχει πει ότι εδώ αισθάνεται την αναπνοή των 16 αιώνων αγάπης των Ρωμαίων προς την Αειπάρθενο Μαρία. Το ίδιο και χτες, λοιπόν, ρώτησε πώς βιώνουμε αυτή την περίοδο και μας ενθάρρυνε με λόγια μεγάλης ελπίδας”.

Η Βασιλική, λέει ο καρδινάλιος πρωθιερέας, μένει ανοιχτή για όποιον θέλει προσευχηθεί και, σε καθορισμένα ωράρια, υπάρχει η δυνατότητα να λάβει το Μυστήριο της Εξομολόγησης και της Ευχαριστίας, σαφώς με σεβασμό προς τους υγειονομικούς κανόνες λόγω της εκτάκτου καταστάσεως του κορωνοϊού. “Είπα στον Άγιο Πατέρα ότι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξαναρχίσουμε τον Δρόμο του Σταυρού τον οποίο διατρέχουμε μέσα από το βλέμμα και την καρδιά της Παναγίας, καθώς και την απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου. Η προσευχή μας υπέρ του Αγίου Πατρός και μαζί του, υπέρ των Ρωμαίων και υπέρ παντός του λαού, είναι αδιάλειπτη”.

Και για τον ιερομόναχο π. Ερρίκο Casini, εκκλησιαστικό προϊστάμενο του Ι.Ναού του Αγίου Μαρκέλλου στο Corso,  η παρουσία του Πάπα στον ναό, όπου φυλάσσεται ο θαυματουργικός Εσταυρωμένος που το 1522 ελευθέρωσε τη Ρώμη από την πανώλη, “υπήρξε μια μαρτυρία πίστεως κι ελπίδας”. Λέει ο ιερωμένος: “Η σιωπηλή προσευχή του μια εμψύχωσε, και σήμερα το πρωί δεχτήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα πιστών που μας εξέφραζαν αυτό ακριβώς το αίσθημα: ο Πάπας μάς έδωσε θάρρος!”. Ο Άγιος Πατέρας δεν είχε ανάγκη από πολλά λόγια. Σ’ αυτές τις περιστάσεις μετρούν περισσότερο οι πράξεις. “Εισήλθε στον ναό – περιγράφει ο π. Ερρίκος – και κατευθύνθηκε προς τον Εσταυρωμένο. Κάθισε σε μια γωνιά κι έμεινε εκεί να προσεύχεται για 20 περίπου λεπτά. Έπειτα σηκώθηκε, έμεινε ακόμη λίγο όρθιος, στράφηκε προς εμάς και μας χαιρέτησε μ’ ένα χαμόγελο. Στα μάτια του διαβάζαμε την ελπίδα”. Στον Άγιο Μάρκελλο στο Corso εγκαταβιώνει μια μοναστική κοινότητα δέκα μοναχών του Τάγματος των Δούλων της Παναγίας, που ιδρύθηκε το 1233 στη Φλωρεντία. “Ο Πάπας πριν φύγει – ολοκληρώνει ο εκκλησιαστικός προϊστάμενος – στάθηκε για λίγο προσευχόμενος μπροστά στο προσκυνητάρι του Αγίου Ιωσήφ, του οποίου, ως γνωστόν, είναι ευλαβής”.

Ο Άγιος Μάρκελλος στο Corso είναι κλειστός αυτές τις ημέρες στους πιστούς. “Αλλά προσπαθούμε να είμαστε πνευματικά κοντά σε όλους – λέει ο π. Ερρίκος –. Ο ξύλινος Εσταυρωμένος μας παρέμεινε ανέπαφος το 1519 σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε τον ναό. Έπειτα, το 1522, σταμάτησε τη μεγάλη πανώλη. Ο Πάπας, ερχόμενος εδώ, εξέφρασε την ίδια πεποίθηση, ότι και σήμερα δεν θα μας λείψει η προστασία του Χριστού. Εμείς, εν τω μεταξύ, μοιράζουμε πολλές εικονίτσες που φέρουν στο πίσω μέρος την προσευχή του αρχιεπισκόπου Bruno Forte γι’ αυτή την περίοδο του κορωνοϊού”.

Πηγή: Πρακτορείο Εκκλησιαστικής Πληροφόρησης SIR

Μετάφραση: π.ΛΚ/kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ποιμαντική Επιστολή του σεβ. Εμμανουήλ, Τεσσαρακοστή 2020 – Μια σαρακοστή ιδιαίτερη

Επόμενο Άρθρο

Δεν υπάρχει καμία απόφαση ή καν σκέψη από μέρους της Καθολικής Εκκλησίας να μεταφέρει την εορτή του Πάσχα

You might be interested in …

Κεντρικός δρόμος στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα του Πάπα Ιωάννου 23ου (Ρονκάλλι)

   Ο Δήμος της Κωνσταντινουπόλεως, τιμώντας τον Πάπα Ιωάννη 23ο, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόσωπος της Αγίας Έδρας στην Τουρκία, έδωσε το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλεως, εκεί όπου ακριβώς στεγάζεται […]

cid_fe614887d53290ac518a6caacfddedfc

Εαρινή Ολομέλεια της COMECE (21 – 23 Μαρτίου 2012)

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης» Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και Freising καρδινάλιος Reinhard Marx. Η θητεία του […]

Γιατί εφέτος υπάρχει τόση διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα μεταξύ των χριστιανών Ανατολής και Δύσεως

ΜΕ ΔΥΟ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Πολλοί μας ζητούν, το τελευταίο διάστημα, γιατί εφέτος υπάρχει τόση διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα μεταξύ των χριστιανών Ανατολής και Δύσεως. Χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε στους λεπτομερείς υπολογισμούς της αστρονομίας, […]