5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος: Η αναζήτηση της αδελφοσύνης, και όχι του πολέμου, είναι η μόνη λύση στις συγκρούσεις

Στην ενημέρωση της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου για τις εργασίες της Συνόδου, αρκετοί συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τα θέματα που συζητούνται στη Γενική Συνέλευση, στην οποία προσευχήθηκαν για τη σοβαρή κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία, το Ιράκ, η Αφρική: Η προσευχή για την ειρήνη ενώνει την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είναι το μήνυμα της Συνόδου για τη Συνοδικότητα, σύμφωνα με την ενημερωμένη ενημέρωση στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας. Όσοι μίλησαν το απόγευμα της Πέμπτης εξέφρασαν την επείγουσα ανάγκη να πορευτούμε μαζί στον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο.

Η δύναμη της προσευχής για την ειρήνη

Μεταξύ αυτών που έδωσαν τη μαρτυρία τους στους δημοσιογράφους ήταν η Μάργκαρετ Κάραμ, πρόεδρος του κινήματος Focolare, Αραβοκαθολική ισραηλινής και παλαιστινιακής καταγωγής.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους η προσευχή το πρωί της Πέμπτης στη Σύνοδο ήταν «μια πολύ δυνατή στιγμή», διότι «από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, η καρδιά μου ήταν ραγισμένη και αναρωτιόμουν τι έκανα εδώ στη Σύνοδο. Το να συμμετάσχω στην προσευχή μαζί με όλους ήταν μια πολύ βαθιά στιγμή».

Σύμφωνα με την Margaret Karram, απαιτούνται πολλές προσπάθειες για την ειρήνη, αλλά «η δύναμη της προσευχής είναι καθοριστικής σημασίας».

«Αυτή η εμπειρία με διδάσκει τι σημαίνει να πορευόμαστε μαζί, να κάνουμε διάλογο, να αφήνουμε τον εαυτό μας να αμφισβητείται από τους άλλους, και η συνοδικότητα δεν είναι απλώς μια μεθοδολογία, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής της Εκκλησίας: να ακούμε τον άλλο με σεβασμό, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις», είπε.

Σε προσευχή με όλο τον κόσμο

Η πρόεδρος του κινήματος Focolare αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πολλές πρωτοβουλίες διαθρησκευτικής προσευχής που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και σε ψηφιακές πλατφόρμες, προκειμένου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί σε όλο τον κόσμο.

«Χθες, υπήρξε επίσης μια σύνδεση με την Ουκρανία. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε την ίδια ώρα για να προσευχηθούμε από κοινού μέσω της πρωτοβουλίας Living Peace και ζητήσαμε επίσης συγκεκριμένες χειρονομίες αλληλεγγύης προς τους αδελφούς άλλων θρησκειών μαζί με τη δέσμευση να υπογράψουμε μια έκκληση για την ειρήνη που θα απευθυνθεί στους ηγέτες του κόσμου».

Καλοσύνη που δεν κάνει θόρυβο

Οι καλές πράξεις δεν κάνουν θόρυβο- οι άνθρωποι μιλούν μόνο για μίσος- αλλά η Margaret Karram θέλει να επισημάνει ότι στο Ισραήλ πολλοί ενδιαφέρονται να χτίσουν γέφυρες με εκείνους που ζουν στη Γάζα.

«Έχω έναν Εβραίο φίλο», εκμυστηρεύεται, «που αποφάσισε να προσεύχεται την ίδια ώρα με τους μουσουλμάνους για να ενωθεί μαζί τους στην προσευχή».

Με αφορμή τις ερωτήσεις του Τύπου, η πρόεδρος του κινήματος Focolare ζήτησε συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να γίνει αισθητή η επείγουσα ανάγκη επίλυσης αυτής της σύγκρουσης.

«Υπάρχει ακόμα πάρα πολύ μεγάλη σιωπή. Η φωνή μου από μόνη της δεν θα αποδώσει καρπούς- απαιτείται η δέσμευση όλων για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών».

Αφρική και συνοδικότητα

«Η συνοδικότητα αποτελεί μέρος της αφρικανικής κουλτούρας, επειδή κάνουμε πάντα τα πράγματα μαζί ως οικογένεια», σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Andrew Nkea Fuanya της Bamenda του Καμερούν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της χώρας.

«Νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια πολύ μεγάλη παρηγοριά για την Αφρική», δήλωσε. «Διότι με τα προβλήματα που έχουμε στην Αφρική, μερικές φορές αισθανόμαστε απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Αλλά ερχόμενοι στη Σύνοδο, ενωνόμαστε με την υπόλοιπη ανά τον κόσμο Εκκλησία για να καθίσουμε και να προσευχηθούμε μαζί για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αφρική και ιδιαίτερα για τις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ θαυμάσια ευκαιρία για την Αφρική να δώσει το δικό της στίγμα στο πλαίσιο της Συνόδου». Όσον αφορά τον πόλεμο, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε με βεβαιότητα: «Ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση».

Το Ευαγγέλιο που ενώνει διαφορετικές γλώσσες

Η αδελφή Caroline Jarjis, γιατρός στο κέντρο υγείας της Βαγδάτης και μέλος του μοναχικού τάγματος των Θυγατέρων της Ιερής Καρδιάς του Ιησού, βίωσε επίσης την εμπειρίας της οικογένειας στη Σύνοδο.

Σήμερα το πρωί, μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες στη συνέλευση, διάβασε το Ευαγγέλιο στη δική της γλώσσα, τα αραβικά, και εντυπωσιάστηκε από το πώς τα λόγια της έγιναν κατανοητά από όλους.

«Ο Θεός είναι παρών στο έργο που επιτελούμε στη Σύνοδο. Μας επέλεξε και μας προετοίμασε πριν έρθουμε στη Ρώμη», είπε. «Μαζί, έχουμε την εμπειρία των πρώτων χριστιανών που μοιράστηκαν τα πάντα».

Η μαρτυρία των Ιρακινών μαρτύρων

Το βλέμμα της αδελφής Καρολίνας μεταδίδει ελπίδα, αν και δεν κρύβει τα σημάδια των είκοσι χρόνων πόνου στη χώρα της.

«Προέρχομαι από μια χώρα σε πόλεμο, όπου οι χριστιανοί αποτελούν μειονότητα, αλλά ο πλούτος της Εκκλησίας μας δίνεται από την παρουσία των μαρτύρων. Το αίμα τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους, «μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε και θα επιστρέψω στην πατρίδα μου με μεγαλύτερη δύναμη που προέρχεται από αυτή την εμπειρία της κοινωνίας με την ανά τον κόσμο Εκκλησία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ιρακινή μοναχή εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην απόφαση του καρδιναλίου Λουδοβίκου Ραφαήλ Σάκο να αποχωρήσει από την έδρα του Πατριαρχείου της Βαγδάτης μετά την απόφαση του προέδρου Ρασίντ να ανακαλέσει για τη Χαλδαϊκή Εκκλησία το διάταγμα που αναγνώριζε τον καρδινάλιο ως επικεφαλής της εκεί χριστιανικής κοινότητας με ευθύνη για την εκκλησιαστική περιουσία.

«Είναι σωστό να ζούμε με αξιοπρέπεια ως χριστιανοί σε μια χώρα του μαρτυρίου: δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε.

Προσκύνημα στις Κατακόμβες

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο προσήλθαν σε προσκύνημα στις Κατακόμβες του Αγίου Σεβαστιανού, γνωστές για την προσωρινή φιλοξενία των λειψάνων των Αγίων Πέτρου και Παύλου, καθώς και στις κατακόμβες του Αγίου Κάλλιστου και της Αγίας Δομιτίλλας.

Το πρωί της Παρασκευής, μετά τη Θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην οποία θα προΐσταται ο καρδινάλιος Ambongo Besungu, θα πραγματοποιηθεί η 8η Γενική Σύνοδος. Η Σύνοδος θα ασχοληθεί με την τρίτη ενότητα του Instrumentum laboris, με θέμα: «Συνυπευθυνότητα στην Αποστολή: Πώς μπορούμε να μοιραστούμε καλύτερα τα χαρίσματα και τα καθήκοντα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου;».

Νωρίτερα, με την Έβδομη Σύνοδο το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης με την Έκτη Σύνοδο των μικρών ομάδων και την παράδοση των εκθέσεων στη Γενική Γραμματεία της Συνόδου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη δεύτερη ενότητα – αφιερωμένη στην «Κοινωνία».

Τα θέματα της Έβδομης Γενικής Συνόδου

Την Τετάρτη, 343 μέλη ήταν παρόντα στην αίθουσα, ενώ 36 μίλησαν. Μεταξύ των θεμάτων που αναδείχθηκαν ήταν ο διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος, ο αντίκτυπος της αποικιοκρατίας στις κοινότητες των ιθαγενών, η σημασία του Μυστηρίου της Συμφιλίωσης, το οποίο μας επιτρέπει να γίνουμε αποδεκτοί αν ζητήσουμε τη συγχώρεση των αμαρτιών, και η ακρόαση και η συμμετοχή των νέων στη δίψα τους να συναντήσουν τον Ιησού.

Από την άποψη αυτή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Nkea Fuanya μοιράστηκε την εμπειρία της επισκοπής του, όπου, εφέτος το έτος είναι αφιερωμένο στη Θεία Ευχαριστία, κάθε ενορία ετοιμάζει ένα παρεκκλήσι ή βήμα για προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου.

Επίσης, στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου βρέθηκε η μορφή της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας και η φροντίδα της για τους ασθενείς, η επείγουσα δέσμευση των καθολικών ηγετών για την προώθηση της ειρήνης, το δράμα των περιθωριοποιημένων γυναικών στην περιφέρεια και η ανάγκη για ένταξη και ακρόαση στη ζωή της Εκκλησίας.

Η Σύνοδος και η Παναγία

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης, Δρ. Paolo Ruffini, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία, υπενθύμισε ότι την Πέμπτη είναι η γιορτή της Παναγίας της Aparecida και της Παναγίας της Πιλάρ .

«Σήμερα το πρωί», είπε, «τονίστηκε η σημασία του Μαριανού προφίλ της Συνοδικής Εκκλησίας. Η Μαρία είναι μητέρα, είναι λαϊκή, είναι προφητεία, είναι διάλογος, είναι χάρισμα, είναι αγιότητα, είναι βιωμένο Ευαγγέλιο».

Πηγή κειμένου και φώτο: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Μια Σύνοδος High-tech

Επόμενο Άρθρο

«Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη, όπως πάντα για οποιαδήποτε αναγκαία διαμεσολάβηση»

You might be interested in …

7ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στου σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ έβδομο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Μεταστραμμένοι – Μεταμορφωμένοι Στο προηγούμενο άρθρο μας είπε η Σύνοδος των Επισκόπων ότι στην εποχή μας, κατά την οποία ακόμη και όσοι […]

4ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στο σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ τέταρτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Βαπτισμένοι και κατηχημένοι! Στο προηγούμενο άρθρο μας, έλεγε η Σύνοδος ότι είναι ανάγκη να ζούμε οι βαπτισμένοι μια πίστη πασχαλινή (πέρασμα από […]

Η ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (17.10.23)

Στην ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου την Τρίτη έγινε παρουσίαση των θεμάτων που συζητήθηκαν από τα μέλη της Συνόδου, όπως η διακονία των επισκόπων, ο ρόλος των γυναικών, πιθανές αναθεωρήσεις του Κανονικού Δικαίου και […]