22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύνοδος. Όμορφη Εκκλησία είναι η Εκκλησία των ανοιχτών θυρών

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης, Δρ Paolo Ruffini, παρουσίασε τις εργασίες των μικρών ομάδων εργασίας για τη δεύτερη ενότητα του Instrumentum laboris. Ο Αμερικανός καρδινάλιος Tobin μίλησε για τον πλούτο των διαφορετικών εμπειριών και πολιτισμών, ενώ η Κολομβιανή αδελφή Echeverri μίλησε για «την πρόσκληση να ακούσουμε την κραυγή των φτωχών».

Η πραγματική ομορφιά της Καθολικής Εκκλησίας «γίνεται εμφανής όταν οι πόρτες της είναι ανοιχτές και υποδέχονται τους ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι η Σύνοδος θα μας βοηθήσει να τις ανοίξουμε ακόμη περισσότερο». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε το θέμα της δεύτερης ενότητας του Instrumentum laboris ο καρδινάλιος των ΗΠΑ Joseph William Tobin, αρχιεπίσκοπος του Newark. Η ενότητα επικεντρώνεται στο θέμα: «Μια κοινωνία που ακτινοβολεί: Πώς μπορούμε να γίνουμε πληρέστερα σημείο και όργανο της ένωσης με τον Θεό και της ενότητας όλης της ανθρωπότητας;», το οποίο συζητήθηκε σε μικρές ομάδες το απόγευμα της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης.

Εργασία στους μικρούς κύκλους για τη δεύτερη ενότητα

Στις μικρές ομάδες, οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση συζήτησαν για την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την πολυπολιτισμικότητα και την συνοδοιπορία με τους περιθωριοποιημένους και τους μετανάστες. Τη Δευτέρα, εξέλεξαν τα μέλη της Επιτροπής σύνταξης της Συνθετικής Έκθεσης και τα μέλη της Επιτροπής. Οι μικρές ομάδες, οι οποίες οργανώθηκαν με βάση τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν, συζήτησαν τις υποενότητες του εγγράφου Β1 που είναι αφιερωμένες στην κοινωνία και θα παρουσιάσουν τις σκέψεις τους στην πέμπτη γενική συνέλευση σήμερα το απόγευμα και στην έκτη και έβδομη συνέλευση αύριο.

Ruffini: μεγάλο μοίρασμα μεταξύ όλων των συμμετεχόντων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Δρ Ruffini τόνισε ότι σε αυτή την τρίτη Σύνοδο, τα μέλη έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να μιλήσουν, ιδίως στις μικρές ομάδες. «Υπάρχει ένα μεγάλο μοίρασμα μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία», είπε, «η οποία ξεκίνησε με την προσυνοδική εξόρμηση». Ο καρδινάλιος Tobin από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η συνέλευση κατευθύνεται από πάνω προς τα κάτω, δήλωσε ότι είναι «σίγουρος, διότι τα πράγματα δεν μας έρχονται από πάνω, αλλά είναι μια διαδικασία που ξεκινά από κάτω, από τη συμμετοχή του Λαού του Θεού, και φτάνει στην κορυφή. Δεν αισθάνομαι περιορισμένος ή δεμένος με χειροπέδες».

Αδελφή Echeverri: Ακούμε την κραυγή των φτωχών, των μεταναστών και των αποκλεισμένων

Εκτός από τον καρδινάλιο Tobin, στο ενημερωτικό πάνελ ήταν η αδελφή Gloria Liliana Franco Echeverri, Κολομβιανή μοναχή μέλος του Τάγματος της Συντροφίας της Παναγίας, πρόεδρος της Λατινοαμερικανικής Συνομοσπονδίας Μοναχών (CLAR).

Η Sr Echeverri τόνισε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στην 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, υπάρχει η επιθυμία να ζήσουν όπως ο Ιησούς «που εξανθρωπίζει, που αξιοποιεί, που συμπεριλαμβάνει, ένας Ιησούς που ανοίγει την πόρτα στον άλλο». Πρόκειται για μια διαδικασία «που βλέπει μια διαφορετική μέθοδο, ξεκινώντας από τη μεταστροφή εν Πνεύματι. Στους μικρότερους κύκλους μας αναγνωρίζουμε ακριβώς αυτή την κοινή αξιοπρέπεια, μια αξιοπρέπεια που πηγάζει από τον σεβασμό, την κοινωνία, την αμοιβαία αναγνώριση». Στη συζήτηση για την τρέχουσα ενότητα, «αντηχεί στις καρδιές μας το κάλεσμα να ακούσουμε την κραυγή των φτωχών. Στο τραπέζι μας, το πρόσωπο των φτωχών, η μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων, ο κοινωνικός αποκλεισμός στην περιφέρεια αντηχούσε δυνατά».

Tobin: η γοητεία του διαλόγου στην πολυπολιτισμικότητα

Ο καρδινάλιος Tobin, ο οποίος ανήκει στον ίδιο κύκλο με την Sr Echeverri, εξήγησε ότι στην ομάδα ήταν επίσης μια νεαρή γυναίκα από τη Ρωσία, μια μητέρα από την Ουκρανία, ένας πεντηκοστιανός πάστορας από τη Γκάνα, ένας θεολόγος από τη Μαλαισία και ο συντονιστής από τη Σιγκαπούρη. «Είναι μια βέλτιστη κατάσταση για μένα», σχολίασε, «να βρίσκομαι σε μια τόσο διαφορετική ομάδα και να μπορώ να ακούω τους άλλους». Αυτό, όπως είπε, ήταν συναρπαστικό για τον ίδιο, ο οποίος μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και ο οποίος ως ιερέας επί 45 χρόνια έχει ζήσει «σε πολιτισμούς που δεν ήταν δικοί μου, τουλάχιστον σε αυτόν στον οποίο μεγάλωσα». Περιέγραψε αυτή τη Σύνοδο ως «την πιο ποικιλόμορφη Σύνοδο στην οποία έχω συμμετάσχει ποτέ».

«Η επιλογή της Εκκλησίας είναι η αδελφοσύνη: υπάρχει χώρος για όλους»

Ο καρδινάλιος Tobin μοιράστηκε επίσης μια συγκεκριμένη ποιμαντική εμπειρία, την υποδοχή στον Καθεδρικό Ναό του Νιούαρκ «ενός προσκυνήματος μιας ομάδας ανθρώπων που ένιωθαν περιθωριοποιημένοι λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού». Αυτό, είπε, ήταν μια εμπειρία ανοικτής Εκκλησίας. Και κατέληξε ότι σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τον αποκλειστικό εθνικισμό, από την ξενοφοβία, στον οποίο υπάρχουν ηγέτες που είναι αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση συνόρων, η επιλογή της Εκκλησίας είναι αυτή της αδελφοσύνης, της συνοδικότητας, μια επιλογή που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε αδέλφια. Σε μια Εκκλησία που βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως αδέλφια υπάρχει χώρος για όλους» είπε.

πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου, Ετήσιο προσκύνημα στην Πλάκα Κερατέας

Επόμενο Άρθρο

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη

You might be interested in …

Λαϊκά μέλη, ένας νέος χώρος και ένα πνευματικό καταφύγιο

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει στο πλαίσιο της πολύμηνης συνέλευσης της Συνόδου που πραγματοποιείται στο Βατικανό . Οι 364 πατέρες και μητέρες της Συνόδου πέρασαν τις τρεις πρώτες ημέρες της συγκέντρωσης από τις 4 έως […]

Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου των Επισκόπων

Πάπας Φραγκίσκος: Το Άγιο Πνεύμα μας καθοδηγεί προς την αρμονία και την με σεβασμό ακρόαση Άρχισε στην Ρώμη η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου για τη Συνοδικότητα και ο πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του […]

Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το έτος 2021-22 συγκεντρωθήκαμε ανά ενορίες ή Επισκοπές και ακούσαμε ότι ένα σημαντικό γνώρισμα της Εκκλησίας είναι η «συνοδικότητα», που σημαίνει: βαδίζουμε μαζί στην […]