ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Πρόσφατες στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι 124,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα το 2012 το 34.6% του πληθυσμού, που σημαίνει 3.7 εκατομμύρια άνθρωποι, βρισκόταν στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μειώσουν σημαντικά αυτά τα ποσοστά, η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει με σαφήνεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι μια υποχρέωση-δέσμευση που πρέπει να εκπληρωθεί από την Ελλάδα, αλλά και την Κάριτας Ελλάς, της οποίας η αποστολή είναι να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και να προτρέπει τους πολιτικούς και αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη μέσα στο σημερινό ριζικά αλλαγμένο περιβάλλον. Η κοινωνική δικαιοσύνη αφορά πτυχές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές, κυρίως, όμως, αφορά τις διαρθρωτικές διαστάσεις των προβλημάτων και των αντίστοιχων λύσεών τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω, η Κυβέρνηση και οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να δημιουργήσουν πολιτικές και νόμους που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και σέβονται την αλληλεξάρτηση και την αλληλοσυσχέτιση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, όταν εργάζονται για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η αληθινή κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί σκληρή προσήλωση και στις δύο αυτές απόψεις, γιατί χωρίς την οικονομική ανάπτυξη δεν υπάρχουν οι επαρκείς πόροι για κοινωνική ανάπτυξη και χωρίς επένδυση στο κοινωνικό σύστημα προστασίας, την κοινωνική ένταξη και τις κοινωνικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη και σταθερή κοινωνική ανάπτυξη.
Όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη οι υπεύθυνοι για τη λήψη των αποφάσεων, μέλη της κυβέρνησης και των τοπικών οργανώσεων, πρέπει να έχουν πάντα στο νου τους ότι η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου και η επιδίωξη του κοινού καλού είναι ανησυχίες και αξίες που πρέπει να διαμορφώνουν την πολιτική της κοινωνίας μας.
Η Κάριτας Ελλάς, παίρνοντας δύναμη και έμπνευση από τις φωνές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καλεί την πολιτική ηγεσία και τους υπεύθυνους για τη λήψη των αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο να αντιμετωπίσουν την παιδική και οικογενειακή φτώχεια, καθώς και τον κοινωνικό αποκλεισμό ως γεγονότα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας και να μη διστάσουν να επιδιώξουν και να φτάσουν σε πραγματικά πρακτικά αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τη θεμελιώδη αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι προσεχείς ευρωεκλογές, άλλωστε, θα καλύψουν οπωσδήποτε το θέμα αυτό, του οποίου τα αποτελέσματα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.