24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. να διασφαλίσει, αποτελεσματικά, το δικαίωμα οικογενειακής ζωής για όλους τους πρόσφυγες

 

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ

 

Ανακοίνωση με αφορμή τη

Διεθνή Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου 2013

 

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. να διασφαλίσει, αποτελεσματικά, το δικαίωμα οικογενειακής ζωής για όλους τους πρόσφυγες.


 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προσφύγων, η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να διασφαλίσουν, πλήρως, σε όλους τους πρόσφυγες, τη δυνατότητα επανασύνδεσης με τις οικογένειές τους.

Για την Κάριτας Ευρώπης το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή είναι ένας από τους πυλώνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δυνατότητα επανασύνδεσης των οικογενειών είναι βασικό στοιχείο, για τη διασφάλιση της προστασίας και της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Για να βελτιωθεί η δυνατότητα επανασύνδεσης των οικογενειών των προσφύγων, η Κάριτας Ευρώπης κάνει έκκληση για καλύτερη εφαρμογή των νόμων της Ε.Ε. Ο σκοπός αυτών των κανόνων είναι να βοηθήσουν τις οικογένειες να απολαμβάνουν την οικογενειακή ζωή σε μία χώρα, αλλά μερικά κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα αποτύχει να τους εφαρμόσουν σωστά.

«Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι σε περιόδους πολέμου ή σε μια δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, μπορεί να είναι αδύνατο να αποκτήσει κανείς ταξιδιωτικά έγγραφα ή άλλα έγγραφα οικογενειακής κατάστασης. Ορισμένες. ομάδες προσφύγων, όπως αυτοί από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν υφίστανται έντονες διακρίσεις κατά τη διαδικασία επανασύνδεσης των οικογενειών τους» είπε ο Jorge Nuño-Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.

«Διάφοροι πρακτικοί λόγοι, όπως η έλλειψη εγγράφων ή η αναζήτηση της οικογένειάς τους μπορεί να μην επιτρέπουν στους πρόσφυγες να καταθέσουν αιτήσεις, μέσα σε τρεις μήνες από την επίσημη αναγνώριση της κατάστασής τους. Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο όρος είναι ιδιαίτερα προβληματικός, καθώς καθιστά αδύνατο για τους πρόσφυγες να εκμεταλλευτούν το δικαίωμά τους για επανασύνδεση με την οικογένεια τους, για λόγους που είναι πέρα από τον έλεγχό τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζουν τον περιορισμό των τριών μηνών με μεγάλη προσοχή», είπε.

Η επανασύνδεση με την οικογένεια πρέπει να χορηγηθεί σε όλους τους πρόσφυγες, και στους πρόσφυγες που είναι σε «ανθρωπιστικό καθεστώς»*.

Καθώς η ευρωπαϊκή επιτροπή ετοιμάζει ένα προσχέδιο με ερμηνευτικές οδηγίες, για να ενισχύσει την ερμηνεία των Οδηγιών της, η Κάριτας Ευρώπης επιθυμεί να επαναλάβει την ανησυχία της, σχετικά με τη δυνατότητα οικογενειακής επανασύνδεσης ΟΛΩΝ των προσφύγων.

 

   «Ενώ οι πρόσφυγες που είναι σε “ανθρωπιστικό καθεστώς”, δεν περιλαμβάνονται, ρητώς, στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας της Ε.Ε., η οδηγία αυτή προσφέρει την ευελιξία να εγγυηθεί το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση των ανθρωπιστικών προσφύγων, με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους, που ισχύουν για άλλους πρόσφυγες. Βασιζόμενη στις πλέον ευνοϊκές πρακτικές, η Κάριτας Ευρώπης καλεί όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. να χορηγήσουν ανάλογα δικαιώματα σε ανθρωπιστικούς πρόσφυγες, όπως και σε κάθε άλλο δικαιούχο διεθνούς προστασίας», λέει η κ. Δάφνη Bouteillet-Paquet, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Κάριτας Ευρώπης.


 

Γενικές πληροφορίες:

Η Κάριτας Ευρώπης είναι ένα δίκτυο 49 οργανώσεων Κάριτας, σε 46 ευρωπαϊκές χώρες. Ως μία από τις κορυφαίες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για το θέμα της οικογενειακής επανένωσης, η Κάριτας Ευρώπης έχει επανειλημμένα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. να εγγυηθούν το αποτελεσματικό δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και την οικογενειακή επανένωση, για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των Κρατών Μελών να εναρμονίσουν τις πρακτικές και τη νομοθεσία, στον τομέα της οικογενειακής επανένωσης, ως μέρος της ατζέντας ένταξης. Οι κύριοι στόχοι της Οδηγίας 2003/86/ΕΚ, σχετικά με το Δικαίωμα στην Οικογενειακή Επανένωση, είναι να διευκολύνουν και να καθιστούν δυνατή την οικογενειακή ζωή και, όπως διευκρινίστηκε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να προωθούν την οικογενειακή επανένωση. Πάνω απ 'όλα, οι «ρήτρες παρέκκλισης» που περιλαμβάνονται σε αυτήν την Οδηγία δεν είναι δυνατό να παραβιάζουν το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη της Ε.Ε., σχετικά με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Στην πράξη, οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να απολαμβάνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, οι οποίες πρέπει να είναι προσβάσιμες, προσιτού κόστους, αναλογικές, έγκαιρες, και προσεκτικές με τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες κάθε οικογένειας.

Το δίκτυο της Κάριτας Ευρώπης (οι εθνικές Κάριτας) αντιμετωπίζει, σε καθημερινή βάση, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε ευάλωτα άτομα. Η Κάριτας Ευρώπης έχει αναλάβει την ειλικρινή δέσμευση για την ανάλυση και αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού , την προώθηση μιας πραγματικής και συνολικής ανθρώπινης ανάπτυξης, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα βιώσιμα κοινωνικά συστήματα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

* Ανθρωπιστικό καθεστώς: Πρόκειται για άτομα, τα οποία δεν καλύπτονται, με τη στενή έννοια του όρου, από τη Σύμβαση της Γενεύης, αλλά η πραγματική τους κατάσταση τους εντάσσει στην κατηγορία των προσφύγων. Συνήθη αίτια είναι οι τοπικοί πόλεμοι, οι οικολογικές συνθήκες, ο λιμός, δηλαδή αίτια τα οποία συμβαίνουν στη χώρα προέλευσης, αλλά και η απορριφθείσα αίτηση ή μη αποβληθείσα αίτηση ασύλου, δηλαδή αίτια που δημιουργούνται στη χώρα υποδοχής.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Λιτανεία τη Αγίας Δωρεάς της Κέρκυρας

Επόμενο Άρθρο

Η επίσημη παράδοση του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς: Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών για τη μείωση της ακραίας φτώχειας και της πείνας

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ   Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (Α.Σ.Χ.) του ΟΗΕ θα λήξουν το 2015. Η διεθνής διαδικασία ορισμού ενός νέου διεθνούς πλαισίου/ νέων Α.Σ.Χ. […]

Συνάντηση εκπροσώπων Κάριτας των Βαλκανίων στην Μυτιλήνη, 15 – 18 Απριλίου 2024

Κατά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του Περιφερειακού Προγράμματος για την Μετανάστευση (REMAP), η Κάριτας Ελλάς φιλοξένησε την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων του δικτύου στο νησί της Λέσβου. Το REMAP ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο […]