20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εικοστή επέτειος της χειροτονίας του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικολάου

20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ! (4/7/1933-4/7/2013)

 

"Μείνε Μαζί μας Κύριε"

Η Εκκλησία της Τήνου γιόρτασε την εικοστή επέτειο της χειροτονίας του Επισκόπου της και Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικολάου στον Καθεδρικό της Ναό στην Ξινάρα την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013 (4/7/1993-4/7/2013).

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος με τη βοήθεια άλλων ιερέων είχε φροντίσει να καλέσει στην εκδήλωση εκτός από την τοπική Εκκλησία, την οικογένεια του Αρχιεπισκόπου και ένα μικρό αριθμό προσωπικοτήτων της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

 

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος όλοι οι Ιερείς της Εκκλησίας της Τήνου, ο Εφημέριος της Μητροπόλεώς μας στη Νάξο, Παν/τατος π. Μανώλης Ρεμούνδος, ο εφημέριος Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών Παν/τατος π. Νικηφόρος Βιδάλης, ο Εφημέριος Βάρης Σύρου π. Ιωσήφ Πρίντεζης και οι δύο Ιεροδιάκονοί μας π. Ιωάννης Σκλάβος και π. Γεώργιος Παλαμάρης.

 

Λαϊκά μέλη της Εκκλησίας και συγγενείς του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου διάβασαν τα βιβλικά αναγνώσματα, ενώ όλη η παρούσα Εκκλησία έψαλε τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας και θρησκευτικούς ύμνους.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος ανανέωσε ενώπιον της Εκκλησίας τις υποσχέσεις που είχε δώσει κατά την Αρχιερατική του χειροτονία και η Εκκλησία απάντησε με τον ύμνο “tu es sacerdos in aeternum!

Μετά ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Ακούσαμε λίγο πριν τους Αποστόλους να ζητούν από τον Κύριο να τους αυξήσει την πίστη. Οι Απόστολοι είχαν καταλάβει ότι ο Ιησούς τους εξασφάλιζε μια διαφορετική ζωή, μια ιδανική ζωή, που όμως για να την αποκτήσουν δεν επαρκούσαν οι  δικές τους ανθρώπινες δυνάμεις. Είχαν αντιληφθεί  ότι  η βάση στην οποία  στηρίζεται και αναπτύσσεται η «εν Χριστώ ζωή»  είναι μόνο η πίστη. Ταυτόχρονα  διαπίστωναν πως η δική τους  πίστη δεν ήταν αρκετή, γι’ αυτό και απευθυνόμενοι  στον Ιησού του λένε: «Κύριε, αύξησε την πίστη μας».Ο Ιησούς  τους βεβαιώνει πως  αρκεί η πίστη και σε μέγεθος κόκκου του σιναπιού για να κάνει θαύματα. Κι αυτό διότι τα  θαύματα γίνονται από τον ίδιο το Θεό με προϋπόθεση την πίστη των ικετών. 

«Η πίστη σου σε έσωσε» λέει συχνά ο Ιησούς προς εκείνους που θαυματουργικά  θεραπεύει (Λουκάς 7,50 –  8,48 – 17,19 18,42).

Η πίστη μεταμορφώνει την καρδιά του ανθρώπου για να αγαπά,  και το νου του για να σκέπτεται και να ξεπερνά τα φαινόμενα.

        Μόνο με την πίστη μπορούμε να δεχτούμε:

 Την καθυστέρηση του Θεού στην απάντηση  των αιτημάτων μας και των ικεσιών μας.

Τη σιωπή του, όταν έχουμε ανάγκη να μας μιλήσει.

Τη φαινομενική  απουσία του, όταν έχουμε ανάγκη από την παρουσία του.

Σήμερα που είμαστε συναγμένοι στον Καθεδρικό μας Ναό για να ευχαριστήσουμε  το Θεό, ο οποίος στα είκοσι χρόνια που είμαστε μαζί, εσείς ως ποίμνιο  και εγώ ο ανάξιος ποιμένας σας, διερωτόμαστε, μήπως ζητούσαμε αυτά τα χρόνια θαύματα, αλλά η πίστη μας δεν ήταν αρκετή;

 Σε τέτοιες επετείους, σαν τη σημερινή, συνηθίζεται να γίνεται ένας απολογισμός έργου. 

Δε θα κάνω όμως απολογισμό του έργου μου, διότι «έργο μου» δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει. Το λίγο που έγινε, έγινε από Θεό  και με τη βοήθεια όσων αγαπούν την Εκκλησία και θέλουν συνεχώς να τη βλέπουν ανανεωμένη, έναν ζωντανό Θεανθρώπινο οργανισμό, που έχει ως μοναδική αποστολή να είναι το «σημείο σωτηρίας».

Ευχαριστώ μαζί σας τον Κύριο που κάθε φορά που αποτολμήσαμε να κάνουμε, ως Εκκλησία, ένα βήμα προς τα εμπρός, ήταν και είναι παρών.

 

Η 8η Σύνοδός μας θα πρέπει με θάρρος και τόλμη να αποτελέσει το σημείο αναφοράς  της ποιμαντικής της τοπικής μας Εκκλησίας. Εκεί μίλησε η Εκκλησία μας, μίλησε  στην Εκκλησία μας, μίλησε  για την Εκκλησία μας. Τώρα δεν της επιτρέπεται να σιωπά. 

Οι επτά Ποιμαντικές ενότητες στις οποίες εντάχτηκαν οι 27 ενορίες μας, θα πρέπει να γίνει ο ενεργός θεσμός που θα απαντήσει  στις προκλήσεις των καιρών.

Η επιμόρφωση των λαϊκών  είναι συνειδητή επιλογή με σκοπό να ανακαλύψουμε τα χαρίσματα των λαϊκών μελών της Εκκλησίας και να τα αξιοποιήσουμε.

Η προσευχή μας κάθε Πέμπτη στο Βρυσί για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις, θα συνεχιστεί, διότι ο Ιησούς μάς επαναλαμβάνει: «Παρακαλείτε τον Κύριο του θερισμού να στείλει κι άλλους εργάτες». Τον ευχαριστούμε που με τις ικεσίες της Παναγίας μάς έκανε  ένα διπλό δώρο, τους δύο Ιεροδιακόνους μας.

Ο αγώνας και η αγωνία που συνοδεύει την απόφαση να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση και στους ιερείς μας που δεν είναι ιεροδιδάσκαλοι, δημιουργώντας ένα Κοινό Ταμείο Κλήρου, παρά τις δυσκολίες,  πρέπει από όλη την Εκκλησία να γίνει δεκτή με λεπτότητα και αδελφική αγάπη, διότι δε  βρίσκουμε καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή. Άλλωστε αυτή είναι η λύση που επέλεξαν με επιτυχία και οι άλλες εκκλησιαστικές επαρχίες. 

Νιώθω χαρά όταν μπορούμε να είμαστε κοντά στην Εκκλησία που βρίσκεται και στα οκτώ νησιά του Αιγαίου. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε σε όλους, παρά τις όποιες ταλαιπωρίες  και τα περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες δικά μου ταξίδια μέσα στο Αιγαίο και τα πολλά ταξίδια ιερέων. Σ’ αυτό μας ενθαρρύνει και ο Άγιος Πατέρας, ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απευθυνόμενος σε επισκόπους και ιερείς επαναλαμβάνει:  «να είστε κοντά στο λαό, πηγαίνετε στην περιφέρεια, στις απομακρυσμένες περιοχές, διότι εκεί υπάρχουν και απομακρυσμένες καρδιές». «Η χάρη του Θεού ενεργοποιείται και αυξάνεται στο βαθμό που εμείς με πίστη πηγαίνουμε να δώσουμε τον εαυτό μας και το ευαγγέλιο στους άλλους. Να γίνουμε ανάμεσα στο λαό οι ποιμένες με «το άρωμα των προβάτων». 

Ζητώ:

Από το Θεό Πατέρα, να μας ευλογεί με τις ικεσίες της Παναγίας Μητέρας και Προστάτισσάς μας.

Από τον Αναστημένο Χριστό να συνεχίσει να συνοδοιπορεί μαζί μας.

Από το Άγιο  Πνεύμα να με φωτίσει να πω στην κατάλληλη στιγμή και προς όφελος της τοπικής μας Εκκλησίας το «νυν απολύεις το δούλο σου Δέσποτα» και μέχρι τότε να επαναλαμβάνω μαζί σας και  με πίστη: «Μείνε μαζί μας Κύριε». Αμήν.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο εφημέριος της Μητροπόλεως, ο οποίος συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για την επέτειο των 20 ετών Αρχιερατικής ποιμαντορίας του και τον ευχαρίστησε για τον αγώνα που καταβάλλει να είναι παρών σε όλη την τοπική Εκκλησία Νάξου-Τήνου-Άνδρου Μυκόνου και την Επισκοπή Χίου. Μια Εκκλησία που αποτελείται από οκτώ νησιά μέσα στο Αιγαίο.

 

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κλπ κ. Δωρόθεο ο οποίος με το γνωστό ρητορικό τρόπο εξέφρασε τις θερμές ευχές του στον εορτάζοντα την εικοστή επέτειο Αδελφό του στην Αρχιεροσύνη, Σεβασμιότατο π. Νικόλαο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης που συνοδευόταν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου π. Γεώργιο Φανερό και έναν Διάκονο, προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο επιστήθιο σταυρό.

 

 

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της Τήνου ο οποίος και ευχαρίστησε τον εορτάζοντα για τη συνεχή και ειλικρινή συνεργασία που εξασφαλίζει στην τοπική Αυτοδιοίκηση και στον ίδιο προσωπικά αυτά τα είκοσι χρόνια που υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση ως πρώην Κοινοτάρχης του Κτικάδου Τήνου, πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου Τήνου και τώρα ως Δήμαρχος Τήνου. Ο κ. Δήμαρχος προσέφερε ως δώρο στον Αρχιεπίσκοπο ένα πλεούμενο για να υπενθυμίζει τα πολλά ταξίδια του Αρχιεπισκόπου μέσα στο Αιγαίο ώστε να είναι κοντά στην πολυνησιακή Εκκλησία που του έχει αναθέσει ο Κύριος να ποιμαίνει.

Η Θεολόγος Μαρία Δελασούδα, Υπεύθυνη του Γραφείου της Αρχιεπισκοπής για την Ποιμαντική της Νεολαίας πήρε το λόγο και εκ μέρους της Νεολαίας είπε:

Σεβασμιότατε,

Πέρασαν 20 χρόνια, αλλά εμείς τα «παλιά» μέλη της Νεολαίας, ακόμα θυμόμαστε την ημέρα της χειροτονία σας, εδώ στον Καθεδρικό μας ναό. Εμείς οι Τηνιακοί, ενθουσιασμένοι, επιφυλακτικοί και ανυπόμονοι να γνωρίσουμε το νέο μας Επίσκοπο και οι άλλοι, οι φίλοι μας από τη Σύρο, με δάκρυα στα μάτια. Σαν παιδιά, αυτήν την εικόνα δυσκολευόμασταν να την ερμηνεύσουμε. Τώρα, 20 χρόνια μετά, καταλαβαίνουμε απόλυτα το γιατί…

Ίσως σήμερα να ακούσετε πολλά ευχαριστώ, όμως δε βρίσκουμε κάποια άλλη λέξη τόσο όμορφη και απλή για να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Ευχαριστούμε για την υπομονή. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και υποστήριξή σας. Ευχαριστούμε γιατί σε κάθε συγκέντρωσή μας, πάντα είστε παρών. Ευχαριστούμε γιατί στα όνειρά μας είστε αρωγός. Ευχαριστούμε γιατί είστε ο ποιμένας μας, ο πατέρας μας και συνοδοιπόρος στην πορεία της πίστης μας.

Σας προσφέρουμε αυτά τα τριαντάφυλλα, που συμβολίζουν τα 20 χρόνια της παρουσίας σας στην Εκκλησία μας. Κάθε τριαντάφυλλό είναι και ένα ευχαριστώ για κάθε ποιμαντικό χρόνο που πέρασε. Τα τριαντάφυλλα αυτά, συμβολίζουν την ομορφιά αυτών των χρόνων, έχουν όμως και αγκάθια, γιατί γνωρίζουμε ότι στην ποιμαντορία αυτών των ετών, «δεν ήταν όλα ρόδινα», ίσως κάποια να σας πλήγωσαν, γι’ αυτό ζητάμε συγγνώμη.

Με τη σειρά μας, σας προσφέρουμε την αγάπη μας και την απέραντη ευγνωμοσύνη μας και όλοι μαζί προσευχόμαστε στον Κύριο και του ζητάμε να σας δώσει πολλά ακόμα χρόνια διακονίας κοντά μας.

Με σεβασμό και αγάπη

τα παιδιά σας

Στη συνέχεια ο Φραγκίσκος Βιδάλης, ως πρώτος ιερέας που χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος στις 17 Ιουλίου 1993 ευχήθηκε στο Σεβασμιότατο, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία και του πρόσφερε μία όμορφη εικόνα του Αγίου Ιωσήφ Προστάτη της Αγίας Οικογένειας.

Μετά, ο Ιεροδιάκονος π. Γεώργιος ανήγγειλε στην Εκκλησία τα ονόματα όσων έστειλαν ευχετήρια μηνύματα προς τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και διάβασε το μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου π. Φραγκίσκου και του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Πουσσαίου.

Στη συνέχεια ο συμπαθής καλλιτέχνης κ. Χρήστος Φιοράντης με τη μελωδική του φωνή έψαλε προς τιμήν του Σεβασμιοτάτου το  "Ave Maria" και έναν ύμνο που είχε γράψει και μελοποιήσει ο ίδιος. Στο εκκλησιαστικό όργανο τον συνόδεψε ο καθηγητής μουσικής κ. Ξάνθος. 

 

Την όλη Ιεροτελεστία τίμησαν με την παρουσία τους η οικογένεια του Αρχιεπισκόπου από τη Σύρο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου Τήνου κ. Δωρόθεος, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου επισκόπου Σύρου, Θήρας, Κρήτης  π. Φραγκίσκου, π. Ιωσήφ Πρίντεζης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών π. Νικόλαου, Γενικός Βικάριος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών Παν/τατος π. Νικηφόρος Βιδάλης, ο Δήμαρχος Τήνου  Κροντηράς Παναγιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βίλλας Ματθαίος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τήνου κ. Ζαλώνης Ιωάννης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Τήνου, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, Ο Λιμενάρχης Τήνου κ. Αποστολόπουλος, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού κλιμακίου Τήνου κ. Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου κ. Τσιμέκης Ανδρέας,  Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου από την Τήνο, αλλά και τη γενέτειρά του τη Σύρο. 

Στο τέλος της όλης Ιεροτελεστίας πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος και είπε:

Ευχαριστώ τους εννέα ιερείς μας, τους δύο ιεροδιακόνους μας, τον ένα Ιερομόναχό μας,  τη μία μοναχή μας. Τους ευχαριστώ για τη συνεργασία, την κατανόηση και την υπομονή τους.

Ευχαριστώ όλα τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας μας που  ενεργά συμμετέχουν στη ζωή της, ακόμα κι εκείνα που παραμένουν ανενεργά  ή και αρνητικά απέναντί της,  διότι ενδεχομένως δεν προσέξαμε τα χαρίσματά τους ή δεν ασχοληθήκαμε με τα προβλήματά τους.

Ευχαριστώ τα  παιδιά, τους εφήβους και τους νέους που είναι οι ελπίδες της Εκκλησίας μας. Χαίρομαι διότι κάποιοι από σας, λίγο πριν, ολοκληρώσατε την τελευταία τριήμερη προετοιμασία σας και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην επίσημη ομολογία πίστεως κατά την αγρυπνία του  προσεχούς Δεκαπενταύγουστου στο Θεομητορικό μας Προσκύνημα στο Βρυσί. 

 Χαίρομαι   που οι νέοι και οι νέες μας ετοιμάζουν μία  τετραήμερη πανελλήνια συνάντηση της νεολαίας στην Τήνο για όσους νέους και νέες θα θελήσουν να συμμετέχουν, έστω και νοερά, στην παγκόσμια συνάντηση  της Καθολικής νεολαίας που θα γίνει αυτό το μήνα  στο Ρίο  ντε Τζανέιρο.

Αγαπητοί μου νέοι και νέες, ο Χριστός σάς χρειάζεται.

 

Ευχαριστώ τους Αδελφούς στην Αρχιεροσύνη για τις ευχές που μου έστειλαν. 

Τον εδώ παρόντα Γενικό Βικάριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις  Καθολικών Παν/τατο π. Νικηφόρο Βιδάλη. Τον π. Ιωσήφ Πρίντεζη, εκπρόσωπο της Εκκλησίας Σύρου και εφημέριο Βάρης Σύρου.

Τον Αδελφό μου στην Αρχιεροσύνη Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κλπ. Σεβασμιότατο κ. Δωρόθεο και την εκλεκτή συνοδεία του, συχνά εμείς οι δύο μοιάζουμε με τους δύο μαθητές της Εμμαούς που συναντά ο Αναστημένος Χριστός ερμηνεύει τις Γραφές και καίει τις καρδιές, για να  αγαπιόμαστε και μαζί να αγαπάμε!

Ευχαριστώ τις Αρχές του τόπου μας όλων των βαθμών της τοπικής Αυτοδιοίκησης  και των άλλων θεσμών. Όλοι μαζί υπηρετούμε  τον άνθρωπο,  ο καθένας εφ’ ό ετάχθη, γι’ αυτό η συνεργασία μας δεν είναι απλώς επιθυμητή αλλά επιτακτική.

Ευχαριστώ και τις δύο αδελφές μου που είναι σήμερα εδώ με τις οικογένειές τους. 

Όσες και όσους μου έστειλαν τηλεφωνικές ή γραπτές ευχές, όσες οικογένειες ετοίμασαν το κέρασμα  που σε λίγο θα σας προσφέρουμε, όσους φρόντισαν  με τόση αγάπη τη σημερινή εκδήλωση για την οποία προσωπικά δεν ασχολήθηκα και ιδιαίτερα όσες και όσους προσεύχονται για μένα, ευχαριστώ την κάθε μια και τον κάθε ένα σας που σήμερα με στηρίξατε και με την προσευχή και την παρουσία σας. 

Να είστε όλες και όλοι καλά.

Χρήστο, σ’ ευχαριστώ πολύ διότι μας βοήθησες να προσευχηθούμε με τον ωραίο ύμνο που έφτιαξες για να μας θυμίσεις ότι η Παναγία εγκαταστάθηκε ως Μητέρα όλων από το Χριστό, εξ άλλου του μοιάζεις τόσο, ένας τόνος διαφορά στο όνομά σου!!! 

Μετά από τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε  κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα από οικογένειες που το είχαν ετοιμάσει.

Σεβασμιότατε, μέσα από την δημοσιογραφική μου αυτή ανταπόκριση σας στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου για υγεία μακροημέρευση και συνέχιση του τεράστιου Χριστιανικού έργου που επιτελείτε  στην Αρχιεπισκοπή Νάξου – Τήνου – Άνδρου-Μυκόνου, στην Επισκοπή Χίου αλλά και σε όλο την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

Εις Έτη πολλά, υγιεινά και πολύκαρπα, Σεβασμιότατε.!!!

(Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών Μάριος Φώσκολος)

 

Προηγούμενο Άρθρο

Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της εμφανίσεως, Εορτή της Αγίας Αιμιλίας

Επόμενο Άρθρο

Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος στη Σλοβακία, στους εορτασμούς για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

You might be interested in …

Η Καθολική Ιεραρχία στη Νάξο

Στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος που πραγματοποιούνται στο νησί της Τήνου από τις 19 Μαΐου έως και τις 26 Μαΐου τρέχοντος έτους, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προσκληθέντα […]

Νάξος-Τήνος κτλ – Οδηγίες για τη Λειτουργία των Ναών και την τέλεση Μυστηρίων και τελετών

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ- ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ   Τήνος 14/3/2020  Προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας Αδελφοί και αδελφές μας, εκτιμώντας τις νέες επιδεινωμένες καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και μελετώντας με πολλή προσοχή τις […]

Τήνος: Για την κοίμηση του Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου

  Πληροφορηθέντες την αιφνίδια κοίμηση του αγαπητού μας Αδελφού στην Αρχιεροσύνη, Μητροπολίτη Φθιώτιδος Κυρού Νικολάου, η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου συλλυπούμεθα την Αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία για την πρόωρη στέρηση ενός Ιεράρχη της, ο οποίος διακρινόταν για […]