24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ενα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Πολωνία

Ενα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Πολωνία:

Η Χριστιανική Επιμόρφωση και Δράση στο επίπεδο των Πανεπιστημίων και των Ανωτάτων Σχολών της Ευρώπης

Στη μεγάλη βιομηχανική πόλη Lodz της Πολωνίας, με το υπερμοντέρνο Πολυτεχνείο, οργανώθηκε από τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης (CCEE) ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο με θέμα, βασικά, την επίκαιρη-σύγχρονη μορφή παρουσίας της Χριστιανικής Κοσμοαντίληψης, σήμερα! “CONGRESS ON UNIVERSITY PASTORAL CARE”, από τις 16 μέχρι τις 19 Απριλίου 2015. Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είχαν προταθεί η αγγλική, η ιταλική και η πολωνική.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 16 Απριλίου το απόγευμα, στο πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου. Ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης LODZ, Σεβασμιότατος Μάρκος Jedraszewski, πρόεδρος του Συνεδρίου, χαιρέτισε τους Συνέδρους (από 25 Χώρες της Ευρώπης). Ο αντιπρόσωπος της Αγίας Έδρας στην Πολωνία, Νούντσιος C. Migliore, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Τις ίδιες ευχές ολοκλήρωσε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, καθηγητής Stanislaw Bielecki, ως Αντιπρόεδρος του Κολλεγίου των Πρυτάνεων όλων των Κρατικών Ανωτάτων Σχολών της Πολωνίας. Η Δήμαρχος της πόλης, κυρία Anna Zdanowska, εξέφρασε με χαρά τις ευχές της για την επιτυχία του Συνεδρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο! Τους πραγματικά φιλόξενους Πολωνούς ευχαρίστησε ο αντιγραμματέας της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης, σεβαστός πατέρας Don Μιχαήλ Remery, σημαντικός παράγων του Συνεδρίου. Επιτακτική θεωρείται «η ανάγκη της υπέρβασης των ορίων (συνόρων) του σκέτου ορθολογισμού» ήταν το θέμα και άλλων προηγούμενων παρόμοιων συνεδρίων στη Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο κτλ, όπου είχαμε πάρει μέρος και εμείς.

 

Στο κατάμεστο από καθηγητές και φοιτητές αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου δόθηκε μια ομιλία με το επίκαιρο θέμα «Χριστιανική Μαρτυρία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, υπό την προοπτική μιας ολικής ανάπτυξης της Ανθρωπότητας» ως επίσημη έναρξη του Συνεδρίου. Ομιλητής, ο πολωνός καρδινάλιος Ζήνων Grocholewski, γενικός υπεύθυνος, για όλο τον κόσμο, σε θέματα ζωντανού διαλόγου μεταξύ επιστημονικών απαιτήσεων των ερευνητών και των ιστορικών βιωμάτων του χώρου της πίστεως και της χριστιανικής, εν γένει, μαρτυρίας στα Πανεπιστήμια όπου γης. Αρμόδιος για την ίδια αποστολή, στην Πολωνία και για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, είναι ο αρχιεπίσκοπος Μάρκος Jedraszewski, της πόλης που οργάνωσε και φιλοξένησε το Συνέδριο.

Η πρώτη μέρα των εργασιών μας τελείωσε με την εντυπωσιακή διάλεξη του μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθηγητή Λουκά Volonté, με θέμα: “Being and becoming responsible in life”, σχετικά με την χριστιανικών διαστάσεων αγάπη της προσωπικής μας υπευθυνότητας για το σύνολο, για το γενικό καλό. Οι κατ’ εξοχήν χριστιανικές ρίζες των απόψεων του καθηγητού L. Volonté θύμιζαν την αδίστακτη έκφραση της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη»! Ο φιλόσοφος άγιος Ανσέλμος του Καντέρμπουρι, αιώνες πολλούς πριν, είχε οραματιστεί μια πίστη που κάνει το παν για να πλησιάσει την αλήθεια: «fides quaerens intellectum»: η δύναμη της πίστεως προς αναζήτηση της αλήθειας.

Το δύσκολο έργο για τον αποτελεσματικό διαφωτισμό της σκέψης των Συνέδρων, για τη δεύτερη μέρα, είχε αναλάβει η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της πόλης Lodz, κ. Kasia Kazmierska, με θέμα: «Η ζωή, το πρόσωπο και το κοινωνικό σύνολο». Στην ίδια διαφωτιστική ακτίνα έδρασε ενισχυτικά η διάλεξη του Καθηγητή Πατρολογίας και Ιστορίας της Εκκλησίας, Παύλου van Geest, από το Πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδίας με θέμα: «Υπευθυνότητα, αδελφική χριστιανική αγάπη και κοινωνική πρόνοια» (Responsibility, love and charity). Χωρισμένοι κατά γλωσσικές ομάδες, όλοι οι Σύνεδροι μελετήσαμε και συζητήσαμε μεταξύ μας τα κείμενα των δύο καθηγητών. Οι απόψεις δε όλων των ομάδων παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση προς περαιτέρω μελέτη. «Ποτέ δεν αποκλείεται μια πεφωτισμένη πίστη να συμπληρώνει απαντήσεις στων αισθήσεών μας τα κενά»! (Άγιος Θωμάς Ακινάτης).

Η τρίτη μέρα ήταν πολύ φορτωμένη, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα. Πρώτος ομιλητής, ο γνωστός στην Ευρώπη αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, πατέρας Ιωάννης-Κλαύδιος Hollerich, του μοναχικού Τάγματος του Ιησού, πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Sophia της Ιαπωνίας (Τόκυο). Το θέμα της ομιλίας του πατέρα Hollerich, «Μια πίστη που διαπερνά τη ζωή», άναψε μια γερή και υπεύθυνη συζήτηση στην οποία ο γράφων πρόσθεσε τις απόψεις του «για μια ανοιχτή οικουμενική χριστιανική συσπείρωση –επιτέλους!- μπροστά στην παγκόσμια σημερινή κατάσταση»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, με τη διάλεξή του, ο πρύτανης της Κρατικής Ιατρικής Σχολής της πόλης Lodz, καθηγητής Παύλος Gorski. Το θέμα του πρύτανη εισάγει θαυμάσια σε έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στον αγωνιώδη χώρο της επιστημονικής ιατρικής έρευνας, όπου πάντα παραμένει και η “docta ignorantia” (η φρόνιμη παραδοχή της άγνοιας) του σοφού Νικολάου Cusanus, και στα μυστηριώδη ιστορικά βιώματα των εμπειριών της πίστεως. Ο ιησουίτης π.  Λέων Giollain, αρμόδιος για την αποστολή της Ιεράς Κατήχησης στα Σχολεία και στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, μέλος του Συμβουλίου στο ποιμαντικό έργο των Καθολικών Επισκόπων της ηπείρου μας, παρουσίασε μια διαυγή περίληψη των πιο σημαντικών σημείων του Συνεδρίου: κοπιαστική έρευνα και αυθεντική χριστιανική μαρτυρία. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για όλους μας! Και πραγματικά, δυο προσωπικότητες της επαρχίας της πόλης Lodz είναι ο μάρτυρας άγιος Μαξιμιλιανός Κόλμπε (Kolbe), στο Άουσβιτς, και η αγία Faustina Kowalska.

Δεν θα ήταν δυνατό να τελειώσουν αυτές οι γραμμές χωρίς να εκφράσουμε το πιο εγκάρδιο ευχαριστώ, με τα πιο βαθιά μας συγχαρητήρια στους οργανωτές αυτού του Συνεδρίου. Όχι μοναχά το επιστημονικό πλαίσιο των εργασιών ήταν πολύ γερό, μα και η όλη οργάνωση, η διαμονή, οι μεταφορές, οι ώρες περισυλλογής, τα γεύματα.

Ευχαριστούμε επίσης πολύ θερμά τη χορωδία του Πολυτεχνείου της «μαρτυρικής» πόλης και περιοχής Lodz. Κατά την αποχαιρετιστήρια θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, αφιερωμένο στο νεαρό άγιο πολωνό φοιτητή του Τάγματος του Ιησού, Στανίσλαο Κόστκα, η χορωδία των σημερινών πολωνών φοιτητών βοήθησε τον κάθε Σύνεδρο να βιώσει βαθιά μέσα του την αξία της μουσικής ως προετοιμασία της απαγγελίας ενός κοινού ως προετοιμασία Πάτερ ημών σε πάνω από 20 γλώσσες ή διαλέκτους, στον χώρο της μικρής… Ευρώπης. Κάτι σημαίνει και αυτό! Μικρός ο κόσμος. Μήπως και οι Προσωκρατικοί Σοφοί δεν πίστευαν ότι η αρμονία η αφανής υπερβάλλει κατά πολύ την αρμονία που φαίνεται; 

 

π. Μιχαήλ Ρούσσος Τ.Ι.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι εκκλησίες στην Ευρώπη μπροστά σε νέες προκλήσεις

Επόμενο Άρθρο

Νέος πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας

You might be interested in …

Οικουμενικό Φόρουμ Χριστιανών Γυναικών Ευρώπης: Οι χριστιανές γυναίκες ως ενέργεια δημιουργίας στην Ευρώπη

 Τήνος, 13 Αυγούστου 2014   Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π ΟΥ   ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Οι χριστιανές γυναίκες ως ενέργεια δημιουργίας στην Ευρώπη

22ο Συνέδριο ASSEDIL των σχολείων “Δελασάλ”

Σε πανηγυρικό κλίμα, το Σάββατο, 29 Απριλίου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 22ο ετήσιο συνέδριο ASSEDIL, στο οποίο παίρνουν μέρος οι Διευθυντές των  Λασαλιανών σχολείων των χωρών της Ευρώπης και Μεσογείου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε, φέτος, […]

Λίγες σκέψεις για τo δράμα της Παναγίας των Παρισίων, του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

  Το πρωί της Τρίτης, πηγαίνοντας να τελέσω την πρωινή Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό μας ναό μας, εδώ στην Κέρκυρα, ο κόσμος που με συναντούσε στο δρόμο, γνωστοί και άγνωστοι με φανερή τη συγκίνηση στα […]