Μετά από μια σύντομη αλλά έντονη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο και την ιδιωτική συνάντηση με τον Κενυάτη πρόεδρο Uhuru Kenyatta, την Τετάρτη ο πάπας Φραγκίσκος έκανε αμέσως μια ευρεία και δυνατή ομιλία στις πολιτικές και πολιτειακές αρχές και τα μέλη του διπλωματικού σώματος, ένας λόγος που -όπως είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Λομπάρντι- ήταν πραγματικά ένας λόγος για όλο το λαό της Κένυας.
Μια ομιλία που περιλάμβανε πολλά από τα θέματα για τα οποία αναμένεται να μιλήσει κατά τη διάρκεια αυτού του 6ήμερου ταξιδιού στην Αφρική. Προέβαλε την ανησυχία του για τη νεολαία, που αντιπροσωπεύει το μέλλον, και είναι –όπως είπε- το πιο πολύτιμο αγαθό του έθνους. Υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η βία, οι συγκρούσεις και η τρομοκρατία θρέφονται από τον φόβο, την δυσπιστία και την απελπισία που γεννάται από τη φτώχεια και την απογοήτευση. Επανέλαβε την έκκλησή του προς τους ανθρώπους καλής θέλησης και τους πολιτικούς ηγέτες να εργαστούν για τη συμφιλίωση, την ειρήνη, τη συγχώρεση και την επούλωση… και, πάνω απ' όλα, μίλησε για τη σοβαρή περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας και την επείγουσα ανάγκη να αναλάβουν την ευθύνη για τη δημιουργία και την άσκηση μιας δίκαιης διαχείρισης των δώρων που έχουμε λάβει.
Στη συνέχεια, μετέβη στην Αποστολική Νουντσιατούρα στο Ναϊρόμπι για να ξεκουραστεί για τη νύχτα.
Το πρώτο του ραντεβού την Πέμπτη το πρωί ήταν μια διαθρησκευτική συνάντηση. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή σε ένα πολυ-πολιτισμικό έθνος, όπως είναι η Κένυα, όπου διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες και θρησκείες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση μιας ειρηνικής, ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Προς τους ηγέτες των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών και άλλων θρησκειών επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι θρησκείες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων, εμπνέοντας βαθιές πνευματικές αξίες, και διαπαιδαγωγούν σωστούς πολίτες αφιερωμένους στο κοινό καλό.
Υπενθύμισε ακόμα την 50ή επέτειο της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Εκκλησίας στο οικουμενικό και διαθρησκευτικό διάλογο στην υπηρεσία της κατανόησης και της φιλίας.
«Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνοντας, «ας προσευχηθούμε όλοι οι άνθρωποι να βλέπουν τον εαυτό τους ως αδέλφια, ειρηνικά ενωμένα με και μέσα από τις διαφορές μας».