Με την συμμετοχή 24 Ιεραρχών, εκπρόσωπων των Ι. Συνόδων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου, η φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της COMECE στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα: Η εξωτερική δράση της ΕΕ: επίκαιρες προκλήσεις και προοπτικές. Την Ι. Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος εκπροσώπησε ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικόλαος.
Επιτροπή των Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δελτίο Τύπου – 23 Νοεμβρίου 2007
Φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση των Ιεραρχών της COMECE:
Η εξωτερική δράση της ΕΕ: επίκαιρες προκλήσεις και προοπτικές
Εξετάζοντας την απελπιστική κατάσταση των ιρακινών προσφύγων – και ειδικά των Χριστιανών που περιγράφονται ως “οι περισσότερο ευάλωτοι” από το UNHCR – οι επίσκοποι της COMECE καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν σχετικά με την υποδοχή περισσότερων ιρακινών προσφύγων για τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, ζητούν , να τεθεί ως προτεραιότητα, ότι τα ασθενή παιδιά των προσφύγων από την περιοχή θα νοσηλεύονται στην Ευρώπη.
Οι Επίσκοποι COMECE (Επιτροπή των Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πραγματοποίησαν την φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα: Η εξωτερική δράση της ΕΕ: επίκαιρες προκλήσεις και προοπτικές.
Εκτός από την κατάσταση των προσφύγων στο Ιράκ, οι επίσκοποι που εκπροσωπούσαν 24 Ι. Συνόδους της Ευρώπης, εξέτασαν επίσης τις συνθήκες που επικρατούν στην συνεργασία της ΕΕ με την Αφρική. Στο θέμα για το μέλλον του Κοσόβου, οι Ιεράρχες εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα διατηρήσουν μια κοινή θέση όσον αφορά την κρίση.
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, ο Elmar Brok, ευρωβουλευτής, (PPE-ED) παρουσίασε τα νέα όργανα της ΕΕ που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβώνας, ειδικά αυτό της δημιουργίας της θέσης Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις που θα κατέχει επίσης και την θέση του αντιπρόεδρου της Επιτροπής. Οι επίσκοποι COMECE διατύπωσαν την επιθυμία αυτές οι προσπάθειες να ενισχύσουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Δεδομένου ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπερασπίζεται και το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας σε πολλές εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, οι επίσκοποι της COMECE προτείνουν ότι ο/η Επίτροπος να καθιερώσει μια τακτική επαφή με τις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές Κοινότητες. Μια άλλη πρόταση θα ήταν να ιδρυθεί ένα τμήμα στη Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής που θα δημιουργηθεί, για να μελετά, όπου είναι απαραίτητο, τη θρησκευτική διάσταση των διεθνών θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επίσκοποι της COMECE χαιρέτισαν το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 15 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα “σοβαρά γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων “.
Τέλος, οι επίσκοποι μέλη της COMECE εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πολυάριθμες συναντήσεις και εκδηλώσεις που χαρακτήρισαν το έτος 2007 ως έτος της Ευρώπης [1]. Αυτό το γεγονός και μαζί τα πολυάριθμα προσκυνήματα και την πληθώρα άλλων πρωτοβουλιών, μαρτυρούν μια σύγκλιση των ευρωπαϊκών λαών και των πολιτισμών, που καθιστούν την «Εκκλησία στην Ευρώπη» ακόμη πιο ορατή.
____________
[ 1 ] Συνέδριο της COMECE και των σχετικών κινημάτων ” Αξίες και προοπτικές της ΕΕ” το Μάρτιο στη Ρώμη, Οικουμενική Συνάντηση “μαζί για την Ευρώπη ” τον Μάιο στη Στουτγάρδη (Γερμανία), 7η Συνάντηση Gniezno (Πολωνία) “Ο Άνθρωπος –ένας δρόμος για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη ” τον Ιούνιο, 3η Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση “Φως Χριστού φαίνει πάσι ” στο Sibiu (Ρουμανία) το Σεπτέμβριο, Κοινωνική Εβδομάδα τον Οκτώβριο στην Πίζα (Ιταλία)” το κοινό καλό σήμερα “, Κοινωνική εβδομάδα στο Παρίσι ” βιώνοντας τη διαφορετικότητα-για μια διαρκή και αλληλέγγυα ανάπτυξη ” το Νοέμβριο.