24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας: “H Διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την ειρήνη”

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη της ειρήνης και την προστασία όλων όσοι είναι θύματα πολέμων και διώξεων. Σε μια ευρεία συζήτηση με τα μέλη του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Αγία Έδρα, ο Πάπας αναφέρθηκε σε μια σειρά από επείγοντα θέματα, τα οποία -όπως είπε- προέρχονται από τον πολιτισμό της απόρριψης «που αποκόπτει τους βαθύτερους και πιο αυθεντικούς ανθρώπινους δεσμούς, οδηγώντας στην κατάρρευση της κοινωνίας και στην αναπαραγωγή της βίας και του θανάτου».

Μιλώντας στα ιταλικά στους εκπροσώπους των 180 κρατών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα, ο Πάπας είπε ότι βλέπουμε την οδυνηρή απόδειξη των συνεπειών αυτής της κουλτούρας της απόρριψης «στα γεγονότα που παρουσιάζουν καθημερινά τα δελτία ειδήσεων, αν μη τι άλλο στις τραγικές σφαγές που έλαβαν χώρα στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες».

Και σε όλη τη γη ξανά και ξανά, ο Πάπας αναφέρθηκε στην «τραγική νοοτροπία της απόρριψης» και την «κουλτούρα της υποδούλωσης», οι οποίες εκδηλώνονται με μια «ατελείωτη εξάπλωση των συγκρούσεων». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή -κυρίως τους Αγίους Τόπους- και την εξάπλωση της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας στη Συρία και στο Ιράκ, όπου -όπως είπε- «το φαινόμενο αυτό είναι συνέπεια του πολιτισμού της απόρριψης του Θεού».

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός -είπε ο Πάπας- «ακόμη πριν εξαλείψει ανθρώπους, διαπράττοντας φρικτές δολοφονίες, εξαλείφει τον ίδιο τον Θεό, μετατρέποντάς τον σε ένα απλό ιδεολογικό πρόσχημα». Η βία και ο φονταμενταλισμός στη Νιγηρία ήταν το επόμενο θέμα στη λίστα του πάπα Φραγκίσκου, με επίκεντρο το τραγικό φαινόμενο των απαγωγών και της εμπορίας ανθρώπων.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του για τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου «τα θύματα των βιαιοπραγιών είναι οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι».

«Κάθε σύγκρουση και πόλεμος» -είπε- «είναι χαρακτηριστικό του πολιτισμού της μιας χρήσης, δεδομένου ότι οι ζωές των ανθρώπων συνθλίβονται σκόπιμα από όσους βρίσκονται στην εξουσία».

Στη μακρά ομιλία του ο πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να αναφέρει τα αποτελέσματα αυτής της κουλτούρας της απόρριψης για τα θύματα του ιού Έμπολα στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, ή για το φρικτό έγκλημα του βιασμού, «το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια των γυναικών» σε όλο τον κόσμο.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά προσκλήσεων προς τους νομοθέτες και κυβερνήτες για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση αυτών των σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών και την προώθηση μιας αλλαγής στάσης.

Ο πάπας Φραγκίσκος κατέληξε στην ομιλία του υπενθυμίζοντας τα λόγια του πάπα Παύλου ΣΤ΄, κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Έθνη πριν από πενήντα χρόνια, στην οποία τόνισε ότι από τις στάχτες της τεράστιας τραγωδίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «προέκυψε μια νέα βούληση για διάλογο και συνάντηση, που ενέπνευσε τον ΟΗΕ» και επιδοκίμασαν συμφωνία και όρκο για να αλλάξουν το μέλλον του κόσμου: ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά πόλεμος.

«Αυτή είναι επίσης η δική μου ελπίδα και προσευχή για αυτό το νέο έτος», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος βλέπει τη συνέχιση των δύο σημαντικών διαδικασιών: την κατάρτιση της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015 και τη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή.

«Απαραίτητη προϋπόθεση όλων αυτών» -είπε ο Πάπας- «είναι η ειρήνη, η οποία, ακόμη περισσότερο από το τέλος σε όλους τους πολέμους, είναι ο καρπός της εγκάρδιας μετατροπής».

 

Πηγή: Ραδιόφωνο του Βατικανού

Προηγούμενο Άρθρο

Η Χαρά του Ευαγγελίου, το προγραμματικό κείμενο της Εκκλησίας σήμερα

Επόμενο Άρθρο

Οι μάρτυρες του σήμερα, ο Οικουμενισμός του αίματος

You might be interested in …

Συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας

Καμερούν – Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καμερούν, στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, υπεγράφη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Αγίας  Έδρας και της Δημοκρατίας του Καμερούν σχετικά με το νομικό καθεστώς της Καθολικής Εκκλησίας […]

«Ένας ταπεινός εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου», του σεβασμ. Θεόδωρου Κοντίδη

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ απεβίωσε την τελευταία ημέρα του 2022 σε ηλικία 95 ετών. Υπήρξε Πάπας και επίσκοπος Ρώμης από το 2005 ως το 2013, δηλαδή για 8 χρόνια. Εξελέγη σε ηλικία 78 ετών, […]

Παύσατε πυρ!

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τον τερματισμό της βίας στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα στη Γάζα, όπου εξελίσσεται μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο […]